50 Lucruri Despre Ghana

steag Ghana

Ghana, oficial Republica Ghana, este o tara situata de-a lungul Golfului Guineea si a Oceanului Atlantic, in subregiunea Africa de Vest. Are o suprafata de 238.533 km patrati. Accra este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba oficiala a Ghanei este engleza. Ghana cedi (GHS) este moneda sa oficiala. Are trei tari limitrofe, care sunt Coasta de Fildes, Burkina Faso si Togo.

Cuvantul Ghana inseamna „Regele razboinic” in limba Soninke. Cu aceste 50 de fapte interesante despre Ghana, haideti sa aflam mai multe despre: istorie, cultura, geografie, oameni, economie, mancare, traditii si multe altele.

1. Cultura si traditia poporului ghanez din Africa de Vest sunt amestecate mai ales datorita faptului ca tara se mandreste cu mai multe triburi care isi sustin orientarile culturale diferite, precum si modurile lor variate de viata. In masura in care exista o multitudine de grupuri etnice diferite, cultura este in general unificata si, ca atare, Ghana s-a bucurat de stabilitate politica in regiune chiar si dupa epoca postcoloniala.

2. In mod traditional, Ghana, ca natiune, a fost impartita in trei caste diferite, si anume: membrii familiei regale, oamenii de rand si sclavii. Pana in prezent, stratificarea traditionala a claselor este inca recunoscuta, desi sclavia nu este proeminenta in Ghana de astazi.

3. Poligamia este legala, iar oamenii nu au o problema cu familiile poligame in masura in care cel care intretine familia poate asigura suficient de mult intretinerea familiilor. Cu toate acestea, casatoria cu mai mult de o sotie este de cele mai multe ori o rezerva pentru membrii mai bogati, precum si pentru cei puternici ai societatii.

4. Practicile traditionale privind mostenirea vaduvelor sunt inca practicate in mod proeminent, in sensul ca se asteapta ca o vaduva sa fie casatorita de un frate in viata al defunctului sot si, ca atare, sa isi asume intreaga responsabilitate pentru copiii ramasi in urma, precum si pentru noua sa sotie.

5. In general, cultura ghaneza pune mai mult accentul pe ospitalitate fata de toti cei din societate, pe practicarea bunelor maniere in orice cadru, precum si pe respectul fata de toata lumea.

6. In masura in care se constata ca cultura si credintele traditionale din Ghana variaza de la un grup etnic la altul, practicile religioase Akan puneau mai mult accent pe mijlocirea stramosilor, impreuna cu credinta in alti zei, spirite si zeite.

7. Odata cu trecerea timpului si schimbarile care au loc in lumea de astazi, Ghana nu a fost lasata in urma, in sensul ca crestinismul a influentat majoritatea credintelor lor traditionale si s-a constatat ca multi oameni de astazi renunta la poligamie si practica monogamia, care este o credinta larg raspandita, practicata de crestini.

8. 8. Ghana foloseste engleza ca limba oficiala, care are insa un accent specific al Africii de Vest.

9. Akan este cea mai populara limba folosita in Ghana dupa engleza, vorbita de aproape 67,1% dintre locuitori.

10. In Ghana, este o practica traditionala faptul ca anotimpurile precum recoltarea trebuie sa fie insotite de ceremonii. Alte ceremonii celebrate in mod popular sunt cum ar fi ceremoniile de varsta pentru fete, care au loc inainte de casatorie sau de nastere.

11. Ghana a fost prima tara din Africa de Vest care si-a castigat independenta fata de poporul britanic. (Tarile din Africa de Vest includ Р1. Benin, 2. Burkina Faso, 3. natiunea insulara Capul Verde, 4. Gambia, 5. Ghana, 6. Guineea, 7. Guineea-Bissau, 8. Coasta de Fildes, 9. Liberia, 10. Mali, 11. Mauritania, 12. Niger, 13. Nigeria, 14. Insula Sfanta Elena, 15. Insula Sf. Senegal, 16. Sierra Leone, 17. Sao Tom̩ si Principe, si 18. Togo).

12. Tara a fost denumita dupa imperiul medieval din Africa de Vest, care initial a fost Wagadugu.

13. Se crede ca unii dintre oamenii care se gasesc astazi in Ghana au stramosi legati de Ghana medievala, in special oamenii din regiunea nordica.

14. Inainte de 1957, Ghana era cunoscuta sub numele de Coasta de Aur datorita disponibilitatii aurului de-a lungul raurilor Ankobra si Volta.

15. Disponibilitatea aurului in regiune a creat interese intre britanici si portughezi, ceea ce a dus la rivalitate in 1482.

16. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ghanezii educati au considerat ca este intelept ca ei sa ceara independenta tarii lor si sa se elibereze de opresiune.

17. Veteranii de razboi au fost proeminenti ducand mai departe lupta pentru eliberare cu ideea ca colonizarea era o forma de opresiune. Ei au inceput sa lupte impotriva acesteia.

18. In anul 1945, in timpul unei reuniuni din Manchester la care a participat Kwame Nkrumah, au fost ridicate preocupari serioase privind independenta, dand nastere la constiinta panafricana.

19. Ghana a avut prima constitutie in 1946.

20. Kwame Nkrumah a devenit primul presedinte al Ghanei independente dupa ce si-au obtinut independenta in 1957.

21. Majoritatea locuitorilor din Ghana se imbraca in haine viu colorate, de preferinta din matase.

22. Ghanezilor le place sa danseze, sa cante la tobe si le place mancarea.

23. Ghana s-a bucurat de perioade atat de razboi, cat si de pace, chiar si dupa independenta.

24. Terenul din Ghana este format in cea mai mare parte din campii joase, cu dealuri notabile bine distribuite pe tot cuprinsul tarii.

25. Oamenii din Ghana vorbesc in principal engleza, desi sunt vorbite pe scara larga si alte limbi materne, cum ar fi Akan, Ewe, Ga si Moshi-Dagomba.

26. Ghana are o rata de crestere a populatiei de 2,2% (2017 est.)

27. Nivelul de alfabetizare este ridicat in Ghana, 76,6 % din populatie avand capacitatea de a citi si de a scrie.

28. Din punct de vedere religios, Ghana are crestini si musulmani, precum si alte cateva religii locale.

29. In prezent, tara are o populatie aproximativa de 27.499.924 de persoane.

30. Copiii din Ghana isi petrec mai ales timpul dupa orele formale de scoala fie jucandu-se, fie dansand.

31. Ghana se lupta cu saracia din regiune din cauza ratei ridicate a populatiei.

32. Majoritatea oamenilor care traiesc in partea de sud a tarii sunt considerati mai bogati decat cei din nord.

33. Ratele generale ale saraciei sunt in scadere in Ghana in comparatie cu alte tari din Africa Subsahariana. Astfel, tara este considerata a fi principala natiune din Africa pin indeplinirea ODM (Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului).

34. Agricultura este principalul angajator din tara, astfel incat majoritatea oamenilor isi cultiva pamanturile, ceea ce duce la rate ridicate ale saraciei.

35. Cu toate acestea, tara se straduieste sa fie o tara cu venituri medii datorita stabilitatii politice indelungate din regiune.

36. Rata de crestere economica a fost slaba din cauza inflatiei din ultimii doi ani.

37. Guvernul s-a implicat in gasirea de masuri pentru a restabili sanatatea pe piete, depunand mai multe eforturi de reglementare, imprumutand pe plan local decat in strainatate, desi eforturile sunt caracterizate de incertitudine.

38. Inceperea unei afaceri in Ghana a fost facilitata de birocratia redusa implicata si de libertatea de afaceri reglementata.

39. Guvernul ghanez s-a angajat sa elimine toate taxele pe combustibil, printre alte subventii, in incercarea de a amortiza marketingul si alte persoane cu spirit de afaceri.

40. Strainii sunt incurajati sa investeasca in tara, cu conditia sa fie inregistrati legal la guvern.

41. Ghana este o tara din Africa de Vest situata in Golful Guineea.

42. Tara se invecineaza cu Burkina Faso la nord, cu Togo la est, iar la sud se afla Oceanul Atlantic.

43. In comparatie, Ghana acopera o suprafata care este putin mai mica decat Oregon.

44. Capitala Ghanei este Accra, care are o populatie de aproximativ 2,273 milioane de locuitori (2015 est.).

45. Principala cultura comerciala cultivata in Ghana este cacao.

46. Cele mai multe dintre alimentele ghaneze sunt traditionale, reflectand istoria tarii, precum si agricultura.

47. Deliciul pentru cei mai multi oameni este maniocul fiert, bananele si ignamele care sunt rulate in bile cunoscute in mod obisnuit sub numele de fufu.

48. Cele mai multe, daca nu toate mancarurile din Ghana sunt condimentate in principal cu ardei iute si ardei rosu.

49. Ghana se mandreste cu faptul ca are cea mai mare piata in aer liber din Africa de Vest, situata in Kumasi, unde oamenii merg pentru a cumpara haine, tesaturi, precum si articole de imbracaminte.

50. Ghanezii sarbatoresc un festival de dansuri care are loc anual si majoritatea celebritatilor lor sunt cunoscute la nivel mondial ca nepermitand ca bogatia sau chiar statutul lor sa le afecteze viata de zi cu zi.

Add Comment