Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
50 Lucruri Despre Niger – Topist.ro

50 Lucruri Despre Niger

steag Niger

Niger, oficial Republica Niger, este o tara fara iesire la mare din Africa de Vest, numita dupa raul Niger. Articolul va incerca sa va ofere o scurta prezentare a acestei natiuni din Africa de Vest, iata o lista de 50 de fapte importante despre Niger, care acopera istoria, cultura, economia, oamenii, armata, fauna salbatica si raul Niger.

1. Raul are o lungime de 4.180 de kilometri (2597 mile).

2. Cu o lungime de 4.180 km, este al treilea cel mai lung rau din Africa, singurele rauri mai lungi decat el fiind Nilul si Congo, cunoscut si sub numele de Zair.

3. Spre deosebire de Nil, care este neclar, Nigerul este limpede pe tot cursul. Acest lucru este atribuit unei absente de namol.

4. Fluviul da numele tarilor Nigeria si Niger.

5. Raul se inunda anual, sezonul de inundatii incepe in septembrie si se termina in mai.

6. Sursa raului este muntele Guineea, situat in sud-estul Guineei.

7. Afluentul principal al raului este raul Benue.

8. Debitul acestui rau a fost descris ca fiind neobisnuit. Acesta incepe sa curga la 150 de mile de Oceanul Atlantic, dar in loc sa mearga direct spre Ocean, el se curbeaza spre interior, curgand prin tarile Mali, Niger, Benin si Nigeria, apoi, in cele din urma, se varsa prin Delta Nigerului/Raurile petroliere in Golful Guineea.

9. Exploratorul scotian, Mungo Park, a fost primul occidental cunoscut care a calatorit pe cursul Nigerului. El a facut acest lucru in anul 1796.

10. Raul are treizeci si sase de familii de pesti de apa dulce si aproape 250 de specii de pesti, dintre care douazeci nu se gasesc nicaieri altundeva pe planeta.

11. Limba oficiala este franceza. Aceasta este mostenita din perioada coloniala si serveste ca limba administrativa.

12. In aceeasi ordine de idei, tara are opt limbi care sunt, de asemenea, clasificate ca limbi nationale; acestea sunt in mare parte limbile etnice ale grupurilor asociate cu limba respectiva.

13. Compozitia etnica a limbilor din Niger este urmatoarea: Hausa (53%); Zarma-Sonari (21,2%); Tuareg (10,4%); Fula (9,9%) Kanuri Manga (4,4%); Tubu (0,4%); Gourmantche (0,3%).

14. Natiunea este un stat laic, cu separarea religiei si a statului garantata in constitutie. Cea mai dominanta religie practicata in Niger este islamul, aproximativ 80% din populatie identificandu-se ca fiind musulmana.

15. Crestinii formeaza aproximativ 20% din populatie, o mica majoritate a populatiei practicand religii indigene.

16. Comunitatile indigene au festivaluri anuale, cele mai importante doua fiind festivalul „Salt Cure”, o sarbatoare a nomazilor Tuareg pentru a celebra sfarsitul sezonului ploios si un ritual colorat de curtare care este practicat de Wodaabe, care era cunoscut sub numele de festivalul Guerewol.

17. Principalul aliment de baza al Nigerului este meiul.

18. Sporturile traditionale, cum ar fi cursele de cai, cursele de camile si luptele, inca supravietuiesc si constituie un punct central in socializarea populatiei.

19. Ziua nationala/Ziua Republicii este sarbatorita la 18 decembrie incepand cu anul 1958. Aceasta sarbatoreste, de asemenea, infiintarea republicii si a presedintiei.

20. Exista cateva orase, orase si sate care s-au pastrat datorita arhitecturii lor, unele, cum ar fi cele din platoul Djado, sunt in mare parte nelocuite, in timp ce altele, cum ar fi Agadez si Zinder, sunt vii.

21. Nigerul este o tara fara iesire la mare, peste 80% din teritoriu fiind arid.

22. Doar 2,8% din suprafata totala a Nigerului este cultivata.

23. Ultimul raport de recensamant al tarii (2002) a indicat ca 90% din forta de munca a tarii este angajata in agricultura, in timp ce industria si comertul angajeaza 6% din forta de munca, iar guvernul angajeaza restul de 4% dintre cetateni.

24. Natiunea are o singura federatie sindicala, Uniunea Sindicatelor Muncitorilor din Niger. Seful sindicatului este numit de guvern, iar majoritatea membrilor sunt angajati ai statului.

25. Principalul export agricol din Niger este reprezentat de arahide; al doilea mare export agricol este bumbacul.

26. Doar 1% din suprafata totala a Nigerului este acoperita de paduri.

27. Uraniul este cel mai mare export de minerale din Niger. Tara se afla pe locul al cincilea in ceea ce priveste productia de uraniu la nivel mondial.

28. Printre mineralele pe care Nigerul le are din abundenta se numara aurul, minereul de fier, sulfatii si o multime de alte minerale care sunt neexploatate.

29. Incepand cu anul 2003, tara avea rezerve de titei de aproape 300 de milioane de barili de combustibil. Totusi, din cauza lipsei de capacitate de rafinare, tara trebuie sa se bazeze pe importuri pentru petrolul rafinat.

30. Pescuitul comercial este inexistent ca industrie si cea mai mare parte a capturilor este consumata pe plan intern.

31. Nigerul se afla la granita dintre regiunea Sahara si regiunea subsahariana.

32. Capitala Nigerului este Niamey.

33. Niger se invecineaza cu sapte tari.

34. Tarile cu care se invecineaza sunt Libia la nord-est, Ciadul la est, Nigeria si Benin la sud si sud-vest, Senegal si Mali la vest si Algeria la nord-vest.

35. Cea mai lunga frontiera este cu Nigeria, care se afla in sud.

36. Cel mai jos punct al tarii este in raul Niger.

37. Cel mai inalt punct din tara este in Muntele Idoukalan – Taghes din Muntii Aerului.

38. Clima Nigerului este subtropicala, ceea ce inseamna ca este calda si uscata.

39. Niger are o populatie de 18.638.600 de locuitori (iulie 2016 est.)

40. Actualul Niger se afla pe ceea ce au fost anterior imperiile Mali si Songhai.

41. Cu o suprafata de 1.267.000 km patrati, Niger este cea mai mare tara din Africa de Vest.

42. Nigerul este una dintre cele mai sarace natiuni de pe glob, indicele de dezvoltare umana al ONU din 2014 situandu-l pe locul 188 in lume.

43. Niger are o istorie culturala bogata, fiind locul de trecere a unora dintre cele mai notabile imperii si regate africane. Imperiul Songhai si Regatul Mali au avut domiciliul pe acest teritoriu.

44. De la infiintarea sa ca stat in 1958, Nigerul a avut sapte republici si patru regimuri militare.

45. Nigerul abunda in viata salbatica, cele mai importante doua parcuri fiind Parcul National W si Parcul National Abaaba.

46. Tara are una dintre cele mai mari rezervatii protejate din lume, care acopera 7,7 milioane de hectare de teren. Ghepardul, oryxul si diferite gazele pot fi gasite pe acest teritoriu.

47. Ramasite de dinozauri se gasesc, de asemenea, intr-o zona din desertul Sahara.

48. Barbatii Tuareg poarta valuri vopsite in albastru peste ochi si erau numiti in trecut „oamenii albastri” ai desertului Sahara.

49. Niger este considerata una dintre cele mai fierbinti natiuni din lume si este supranumita pe buna dreptate „tigaia lumii”.

50. Tara este impartita in sapte regiuni cu un singur district principal, capitala Niamey.

Add Comment