50 Lucruri Despre Somalia

steag Somalia

Somalia, oficial Republica Federala a Somaliei, este o tara situata in Cornul Africii. Are o suprafata de 637.657 km patrati. Mogadishu este capitala si cel mai mare oras al sau. Limba somaleza si araba este limba oficiala a Somaliei. Silingul somalez (SOS) este moneda sa oficiala. Tarile sale de frontiera sunt Djibouti, Etiopia si Kenya. Cu aceste 50 de fapte interesante despre Somalia, haideti sa exploram istoria, cultura, oamenii, economia, saracia, piratii si razboiul civil.

1. Restaurantele sunt populare in multe orase din Somalia, insa, pana la sfarsitul anilor 1990, femeile luau foarte rar masa in oras alaturi de barbati.

2. In timp ce iau masa acasa, este obisnuit ca femeile sa ii serveasca mai intai pe barbati. Dupa ce barbatii isi termina masa, acestea se aseaza si mananca impreuna cu copiii.

3. Atunci cand mananca, oamenii din Somalia iau mancarea din castron folosind primele trei degete. Unii vor rula o frunza de bananier si o vor folosi pentru scobit. Somalezii din mediul urban vor folosi tacamuri de argint in timp ce iau masa, dar multi prefera sa isi foloseasca degetele.

4. Se asteapta ca femeile somaleze sa se supuna barbatilor si sa isi indeplineasca indatoririle de fiice, mame si sotii.

5. Femeile somaleze nu poarta valul musulman, insa nu li se permite sa socializeze cu barbatii in public.

6. Nomazii din Somalia considera ca pasunile din tara sunt disponibile pentru toti. Daca o familie sapa un put de apa, acesta nu este considerat proprietatea tuturor. Aceasta ar apartine doar familiei.

7. Atunci cand o familie are o nunta, o nastere sau o circumcizie, este nevoie de o mare sarbatoare care implica mancare. Familia sacrifica animale, face paine si pregateste mancare pentru oaspeti, precum si pentru saracii care sunt invitati si ei la sarbatoare.

8. Simbolul cel mai larg recunoscut in Somalia este camila. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta camila ofera carne, lapte, transport, venit si statut pentru cei care o detin.

9. Principala limba vorbita in Somalia este somaleza. Unii vorbesc, de asemenea, araba, italiana si engleza.

10. Tinerii adulti educati din Somalia, care provin din familii cu o situatie materiala buna, vorbesc cinci limbi sau mai multe.

11. Razboiul civil din Somalia dureaza de peste un deceniu.

12. Razboiul civil a continuat impotriva Etiopiei, a grupurilor conduse de lideri razboinici si chiar a Statelor Unite.

13. De la izbucnirea razboiului civil din Somalia, la inceputul anilor 1990, au murit peste 500.000 de persoane.

14. In timpul razboiului civil din Somalia, un elicopter american Black Hawk a fost doborat. Cei trei soldati care se aflau la bord au murit.

15. La 25 martie 1994, Statele Unite s-au retras din Somalia si din razboiul civil, dupa ce s-au aflat acolo timp de 15 luni.

16. De la inceputul razboiului civil, la inceputul anilor 1990, niciun turist nu a vizitat Somalia pana in 2010, cand a sosit un barbat din Canada, Mike Spencer Brown, care a socat autoritatile declarandu-se turist. Cititi despre calatoriile sale aventuroase aici.

17. Din cauza razboiului civil, capitala Somaliei este un oras extrem de periculos. Este locul in care diferite clanuri se lupta mereu pentru control.

18. Oamenii din Somalia sufera de foamete si seceta. Din nefericire, din cauza luptelor dintre clanurile concurente, livrarea de alimente este restrictionata.

19. Lupta pentru putere care are loc intre doi lideri de clanuri aflate in conflict, Mohamed Farah Aideed si Ali Mahdi Mohamed.

20. Din cauza razboiului civil, peste 350.000 de civili nevinovati au murit de boala si de foame pentru ca nu au putut obtine alimente. Din cauza acestei probleme, George H.W. Bush a ordonat transporturi aeriene de urgenta de alimente si provizii pentru a-i ajuta pe locuitori.

21. Somalia este una dintre cele mai sarace tari din lume.

22. In anul 2000, locuitorii din Somalia au lucrat pentru a reconstrui orasele din distrugerile create in timpul razboiului civil.

23. Statele Unite au oferit Somaliei asistenta financiara, care a contribuit la imbunatatirea porturilor maritime si a aeroportului international din Mogadishu.

24. Multe dintre industriile din Somalia au fost construite cu ajutorul cetatenilor straini.

25. Singurele industrii care exista in Somalia sunt fabricile de conserve de peste si de carne, fabricile de prelucrare a produselor usoare, fabricile de tabacire a pieilor si fabricile electrice si farmaceutice.

26. Mai mult de jumatate dintre locuitorii Somaliei sunt lucratori pe cont propriu. Acestia sunt fermieri, pastori si proprietari de afaceri independente.
Piata de vite din Hargeisa. Un oras din Somalia, statul nerecunoscut Somaliland, al doilea oras ca marime din Somalia, dupa Mogadiscio.

27. In mod traditional, in clanurile mici din Somalia, barbatii si baietii mai mari se ocupa de muncile importante, cum ar fi ingrijirea camilelor si a vitelor. Fetele si baietii tineri se ocupa de oi si capre.

28. Multi barbati au fost ucisi in timpul razboiului civil sau din cauza unor boli, cum ar fi tuberculoza. Acest lucru a lasat pe seama femeilor sa se descurce singure.

29. Femeile din Somalia au demonstrat o adaptabilitate si un talent remarcabil pentru afaceri. Multe organizatii internationale le-au ajutat in ceea ce priveste educatia si formarea profesionala.

30. Atunci cand oamenii din Somalia se casatoresc, nu exista doar o legatura intre barbat si sotia sa, ci si intre clanuri si familii.

31. La 1 iulie 1960, a fost formata noua tara Somalia.

32. In 1969, in incercarea de a deveni dictator, Mohamed Siad Barre a condus o lovitura de stat non-violenta, fara varsare de sange.

33. Intre 1977 si 1978, Somalia a invadat portiunea Ogaden a Etiopiei.

34. In 1988, Etiopia si Somalia au semnat in cele din urma un tratat de pace.

35. In decembrie 1992, o forta de coalitie a fost lansata de ONU si condusa de Statele Unite pentru a restabili ordinea, astfel incat sa poata fi livrate alimente populatiei somaleze infometate.

36. Batalia de la Mogadishu este una dintre cele mai grave batalii din Somalia. Optsprezece soldati americani au fost ucisi si peste 70 au fost raniti.

37. In timpul bataliei de la Mogadishu, un pilot american pe nume Michael Durant a fost capturat. El a fost eliberat la 14 octombrie 1993.

38. Din cauza apei insalubre, sute de somalezi au fost ucisi in timpul unei epidemii de holera. Acest lucru a dus la o seceta severa in Somalia.

39. In 2001, Organizatia Natiunilor Unite a fost nevoita sa retraga personalul si lucratorii umanitari din aceasta tara din cauza luptelor periculoase si a rapirilor, din cauza certurilor legate de religie, guvern, educatie si sanatate.

40. La 8 august 2011, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat ca vor fi acordate 105 milioane de dolari pentru finantarea de urgenta in aceasta tara.

41. Peste 73% dintre somalezi traiesc cu mai putin de 2 dolari americani pe zi.

42. Foametea din 2011 din sudul Somaliei a fost prima in aceasta regiune din ultimii 30 de ani.

43. Aproximativ unul din 8 copii din Somalia sufera de malnutritie acuta.

44. In prezent, peste un milion de persoane din tara au nevoie disperata de asistenta alimentara de urgenta.

45. Din cauza celor doua decenii de conflict, 1,1 milioane de somalezi sunt stramutati in propria lor tara.

46. La 8 aprilie 2009, piratii somalezi au deturnat nava americana Maersk Alabama. Capitanul, Richard Phillips, s-a oferit ca ostatic pentru a-si proteja echipajul.

47. Trupele SEAL ale marinei americane au impuscat mortal trei dintre pirati, iar al patrulea a fost retinut.

48. A fost scrisa o carte si a fost realizat un film despre calvarul capitanului.

49. Piratul care a supravietuit a fost dus in Statele Unite, unde a fost condamnat la peste 33 de ani intr-o inchisoare federala americana.

50. Piratul care a supravietuit a fost de acord sa pledeze vinovat, iar acuzatia de piraterie si de posesie de mitraliera a fost retrasa. El a pledat vinovat pentru rapire si luare de ostatici.

Add Comment