52 Lucruri Despre Capul Verde

steag capul verde

Capul Verde sau Cabo Verde, oficial Republica Cabo Verde, este o tara insulara situata in partea centrala a Oceanului Atlantic. A fost o insula nelocuita care a fost descoperita si colonizata pentru prima data de portughezi in secolul al XV-lea. Haideti sa aflam mai multe despre arhipelag cu aceste fapte care acopera istoria, cultura, oamenii, turismul, geografia si multe altele.

1. Numele insulelor isi are originea in peninsula Cap-Vert din Africa de Vest.

2. Localizare: se afla in Africa de Vest, la vest de Senegal, si este un grup de insule in Oceanul Atlantic.

3. A ramas sub control portughez pana in 1975. Dupa cativa ani, a devenit un centru de comert cu sclavi africani si un punct de reaprovizionare si de acostare pentru vanatoarea de balene si pentru transportul maritim transatlantic. In 1876, comertul cu sclavi a fost abolit pe insula.

4. Aproximativ doar 10-11% din terenul insulei este potrivit pentru agricultura.

5. Arhipelagul se afla la aproximativ 600 km de coasta Africii de Vest.

6. Santiago, Fogo si Santo Antao sunt insulele care inregistreaza cele mai multe precipitatii, in timp ce in Sal, Boa Vista si Maio nu ploua aproape deloc.

7. Noua din cele zece insule ale arhipelagului sunt locuite.

8. Aceste insule sunt impartite in doua grupuri: Insulele Barlavento (dinspre vant): 1. Santo Antao, 2. Sao Vicente, 3. Santa Luzia, 4. Sao Nicolau, 5. Sal si 6. Sal. Boa Vista; si insulele Sotavento (sub vant): 7. Maio, 8. Santiago, 9. Fogo, si 10. Brava.

9. Are, de asemenea, opt insulite (insule mici).

10. Santo Antao este a doua insula ca marime din arhipelag. Insula este populara printre drumetii, deoarece ofera terenul perfect pentru ca drumetii sa isi testeze rezistenta si abilitatile pe o insula verticala care este rupta de canioane, vai si defileuri.

11. Pico do Fogo este cel mai inalt varf din Capul Verde, ridicandu-se la 2.829 de metri deasupra nivelului marii. Se ridica de pe fundul unui crater antic cunoscut sub numele de Cha das Caldeiras. Craterul s-a format atunci cand aproximativ 300 de km cubi din insula s-au prabusit si au alunecat in mare spre est.

12. Capul Verde are un oras-Cidade Velha- situat in sudul insulei Santiago. Acesta a fost primul avanpost colonial european la tropice. De asemenea, gazduieste un sit cultural din patrimoniul mondial UNESCO.

13. Suprafata combinata a acestor insule este putin peste 4000 de kilometri patrati.

14. Santiago este cea mai mare insula dintre toate, atat ca populatie, cat si ca marime. De asemenea, aici se afla si capitala, Praia.

15. Muntele Fogo, cel mai inalt varf din Cabo Verde, a erupt ultima data intre sfarsitul anului 2014 si inceputul anului 2015.

16. Capul Verde si Guineea-Bissau au fost o tara comuna pana in 1980.

17. Primele alegeri pluripartidiste au avut loc in Capul Verde in ianuarie 1981, dupa abolirea statului monopartidist la 28 septembrie 1990 (Nota: un sistem monopartidist este un tip de stat in care un singur partid politic are dreptul de a forma guvernul, de obicei pe baza constitutiei existente).

18. De asemenea, la sfarsitul anului 2007, tara a devenit membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

19. Vizitatori celebri: Charles Darwin a vizitat odata Capul Verde. El a petrecut aproape 21 de zile in insule. Cristofor Columb a vizitat, de asemenea, insula Boa Vista in 1498. Iar Vasco da Gama a vizitat Santiago in 1497.

20. Tara este binecuvantata cu unul dintre cele mai stabile guverne democratice din Africa.

21. Majoritatea locuitorilor din Capul Verde au atat antecedente africane, cat si portugheze.

22. Populatia expatriata a natiunii este mai mare decat populatia interna, din cauza secetelor repetate pe care le-a cunoscut tara in a doua jumatate a secolului XX, ceea ce a dus la o puternica emigrare a populatiei locale. Caboverdienii s-au mutat in alte tari, inclusiv in SUA, Europa, Africa si America de Sud.

23. Capul Verde (2007) este a doua tara, dupa Botswana (1994), care a iesit de pe lista Natiunilor Unite a tarilor cel mai putin dezvoltate (LDC).

24. Se estimeaza ca in insule exista o capra la fiecare doi oameni.

25. Capul Verde nu are resurse cunoscute de petrol sau gaze naturale.

26. In Indexul mondial al libertatii presei din 2014, Reporteri fara frontiere, Reporteri fara frontiere, a plasat Capul Verde pe locul al doilea in randul tarilor africane.

27. In august 2016, in Cabo Verde a fost identificata transmiterea locala activa a virusului Zika de catre tantarii din specia Aedes. Calatorii au fost avertizati impotriva riscului de raspandire a acestei boli prin intermediul intepaturilor de tantari, al sexului si al transfuziei de sange.

28. Bolile cerebrovasculare, cardiopatia ischemica, infectiile respiratorii inferioare, HIV/SIDA, automutilarea, diabetul, cancerul de stomac, violenta interpersonala, nasterea prematura neonatala, bolile renale cronice, defectele congenitale si alte boli cardiovasculare sunt principalele cauze ale celor mai multe decese in Capul Verde. Datele au fost compilate de Institutul pentru Metrici si Evaluare in Sanatate.

29. Printre factorii de risc care determina cele mai multe decese si dizabilitati in Capul Verde se numara: tensiunea arteriala sistolica ridicata, riscurile alimentare, malnutritia infantila si materna, poluarea aerului, consumul de alcool si de droguri, nivelul ridicat de glucoza plasmatica la jeun, sexul nesigur, indicele de masa corporala ridicat, fumul de tutun, apa, salubritatea si spalarea mainilor nesigure.

30. Cu ajutorul contributiilor de la Banca Mondiala si de la UE, Cape Vered este pe cale sa devina unul dintre cei mai mari beneficiari de ajutor pe cap de locuitor din lume.

31. Partidul African pentru Independenta Capului Verde (PAICY) si Miscarea pentru Democratie (MPD) sunt cele doua partide politice principale din Capul Verde.

32. In armata Capului Verde exista aproximativ 1200 de persoane active.

33. In Cabo Verde, presedintele este seful statului, iar prim-ministrul este seful guvernului.

34. Arhipelagul are, de asemenea, un mic muzeu dedicat pastrarii memoriei luptatorului pentru libertate Amilcar Cabral (1924-73). El a contribuit la conducerea unei miscari de independenta pentru Cabo Verde si Guineea-Bissau si a fost asasinat in 1973.

35. Foametea si epidemiile repetate au jucat un rol crucial in decesele si emigrarea populatiei locale si, ca urmare, populatia totala a tarii a fluctuat semnificativ. Tara este, de asemenea, predispusa la activitate vulcanica si seismica.

36. Nivelul de trai din Capul Verde este mai ridicat decat cel al majoritatii celorlalte natiuni africane, datorita celei mai stabile democratii.

37. Din punct de vedere cultural, insulele Barlavento se identifica mai mult cu colonizatorii portughezi, in timp ce insulele Sotavento se identifica cu africanii.

38. Porumbul este alimentul de baza din Cabo Verde. Iar Cachupa este mancarea lor nationala.

39. Lichiorul de trestie de zahar este o bautura populara pe insule, mai ales printre barbati.

40. Liliacul cu urechi lungi este singurul animal nativ de pe insula.

41. Swiftul lui Alexander, Heronul lui Bourne, ciocarlia de Raso, ciocarlia de Capul Verde, vrabia de Iago, ciocanitoarea de Capul Verde sunt cateva dintre pasarile native ale insulei.

42. Turismul joaca un rol predominant in economia tarii.

43. Datorita eforturilor si planificarii strategice ale guvernului din Capul Verde, nivelul saraciei a scazut de la 37% in 2001 la 27% in 2007.

44. Capul Verde este o destinatie turistica populara. In comparatie cu 2015, arhipelagul a inregistrat o crestere de 13,6% a numarului de turisti in 2016.

45. Potrivit tradingeconomics.com, un numar impresionant de 195.163 de turisti au vizitat arhipelagul in primul trimestru din 2017.

46. Plaja Praia de Santa Maria a fost votata ca fiind una dintre cele mai bune 25 de plaje din lume in cadrul TripAdvisor’s 2017 Travelers’ Choice.

47. Sal, una dintre insulele din arhipelag aflate sub vant, vede mai multi turisti decat orice alta insula din arhipelag. Are o plaja frumoasa care se intinde pe 8 kilometri de-a lungul coastei.

48. In Capul Verde nu exista cai ferate.

49. Exista sapte aeroporturi operationale in Capul Verde. Tara are un singur aeroport care are o lungime de peste 3.047 m.

50. Capul Verde are o retea rutiera totala de 1.350 km.

51. Porto Grande este principalul port maritim al tarii.

52. Potrivit raportului Bancii Mondiale din 2007, tara are 73 de masini la fiecare 1000 de persoane.

Add Comment