53 Lucruri Despre Algeria

steag Algeria

Algeria, oficial Republica Algeriana Democratica si Populara, este o tara din regiunea Maghreb din Africa de Nord. Are o suprafata totala de 2.381.741 km patrati. Alger este capitala si cel mai mare oras al sau. Limbile sale oficiale sunt araba si berberul. Moneda sa oficiala este Dinarul (DZD). Algeria se invecineaza cu Marocul, Mauritania, Mali, Mali, Niger, Libia, Tunisia si Sahara Occidentala. Algeria are granite maritime cu Italia si Spania.

Algeria este cea mai mare tara din Africa, urmata de Republica Democrata Congo (2.345.411 km²). Are un cadru frumos pe coasta oceanului mediteranean, cu o clima placuta pe tot parcursul anului. Cu o istorie straveche si o independenta destul de recenta dupa ani de razboi, exista multe motive de interes pentru vizitatori aici. Cu aceste 53 de fapte interesante despre Algeria, haideti sa descoperim mai multe despre cultura, economia, istoria, oamenii sai si multe altele.

1. Algeria este numita in mod obisnuit tara cireselor si a curmalelor. Acest lucru se refera la diferitele tipuri de vreme intalnite aici; o clima blanda in nord si una uscata si calda in sudul saharian. Curmalele algeriene sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune de pe pamant. Vizitatorii sunt intampinati in mod traditional oferindu-li-se curmale si lapte.

2. Numele oficial al Algeriei este Republica Algeriana Democratica si Populara, iar sarbatoarea sa nationala este cunoscuta si sub numele de Ziua Revolutiei, in onoarea zilei in care a inceput ultima incercare de obtinere a independentei, la 1 noiembrie, cu decenii in urma.

3. Limba oficiala a Algeriei este araba. Populatia vorbeste araba, berberul (numit tamazight si amazigh) sau franceza. Araba algeriana (numita darja) este vorbita si de mai bine de jumatate din populatie. Desi engleza nu este vorbita in mod obisnuit, aceasta este predata in scolile algeriene.

4. Religia oficiala a Algeriei este islamul si este ilegal sa faci prozelitism (sa sustii sau sa promovezi) in randul populatiei orice alta religie. Sistemul juridic se bazeaza pe sistemul judiciar francez si pe legea Sharia.

5. Chiar daca imbracamintea occidentala este comuna, mai ales in zonele urbane, imbracamintea musulmana traditionala este, de asemenea, comuna. In zonele aflate sub controlul Frontului Islamic de Salvare (FIS), oamenii poarta o anumita forma de imbracaminte traditionala, in special femeile. Se considera ca este adecvat sa fii imbracat conservator in public, iar imbracamintea modesta este purtata de toti algerienii. Islamistii militanti cer ca femeile sa fie acoperite cu val si sunt mai mult decat dispusi sa isi aplice ordinele.

6. Animalul national al Algeriei este vulpea Fennec (este cea mai mica dintre toate vulpile din lume), iar echipa lor nationala de fotbal (fotbal) poarta numele animalului: „Les Fennecs”. 7. Fotbalul (soccer) este sportul national al Algeriei. Fennecul este o vulpe mica de desert cu urechi disproportionat de mari.

7. Ospitalitatea este importanta in randul poporului algerian. Este un amestec de obiceiuri arabe cu traditiile franceze galice. Toata lumea este cordiala atat cu strainii, cat si cu prietenii. Intr-o adunare mica, este politicos sa saluti fiecare persoana in parte, incepand cu cei mai in varsta. Strangerile de mana sunt obisnuite, dar folosirea degetelor pentru a indica obiecte sau persoane este considerata nepoliticoasa. Nu folositi niciodata mana stanga separat: atunci cand inmanati ceva cuiva, faceti-o cu mana dreapta sau cu ambele maini.

8. In aceasta societate dominata de barbati, rolurile sexuale sunt clar definite. (Cu toate acestea, unele femei ocupa pozitii importante in profesii publice si private). Tatii se ocupa de finantele familiei, in timp ce mamele au grija de copii si de casa. Barbatii se intalnesc adesea la cafenele pentru a juca jocuri precum sah, dame si domino. Femeile au tendinta de a socializa in casele celorlalti.

9. Prietenii apropiati si rudele se viziteaza reciproc frecvent si nu trebuie sa aiba o invitatie sau sa se anunte reciproc inainte. Ceilalti sunt asteptati sa isi faca planuri in avans. 10. Atunci cand vizitati pe cineva social, se obisnuieste sa aduceti gazdei un mic cadou.

10. Vorbirea in conversatii care este prea directa si prea sincera este considerata nepoliticoasa. Atributele cheie ale caracterului national algerian sunt politetea si formalitatea.

11. Toate exporturile Algeriei, cu exceptia a doua procente, sunt combustibili fosili. Petrolul si gazele naturale reprezinta 98% din exporturile tarii. Rezervele de titei ale tarii sunt pe locul 16 in lume, cu 12 200 de milioane de barili de petrol (la inceputul anului 2017). Algeria este, de asemenea, cea mai mare piata de ovaz din Africa.

12. Algeria nu datoreaza bani altor tari; nu are nicio datorie externa. Din nefericire, unul din patru dintre cetatenii sai traieste cu mai putin de un dolar pe zi. Multi algerieni sunt saraci. Moneda nationala este dinarul algerian.

13. Doar aproximativ trei procente si jumatate din pamantul tarii este cultivat, mult prea putin pentru a-si hrani populatia in mod autosuficient. Ca urmare, malnutritia este una dintre principalele probleme de sanatate ale natiunii. Cinci la suta din populatia Algeriei este subnutrita, potrivit Bancii Mondiale.

14. Asistenta medicala nationala gratuita a fost introdusa de guvern in 1974 si ajuta la plata celor care sunt bolnavi si raniti. 15. Aproape toti locuitorii din zonele urbane si 80 la suta din populatia din zonele rurale au acces la instalatii sanitare adecvate.

15. Rata de alfabetizare din Algeria este de 80 la suta; mai multi barbati stiu sa citeasca decat femei. In mod traditional, femeile au fost descurajate sa mearga la scoala pentru a sta acasa cu mamele lor. Franceza este limba de predare la scoala. Se preda, de asemenea, limba engleza.

16. Doar 12 la suta din suprafata Algeriei este locuita. In zona de coasta din nord locuieste 90 la suta din populatie, in timp ce restul populatiei nomade sau partial nomade traieste in oazele din desertul Sahara. Douazeci si noua la suta dintre algerieni au sub 15 ani.

17. Oamenii se aduna pentru a ajuta la recolta si apoi pentru a se ospata intr-o sarbatoare cunoscuta sub numele de „La Touiza”. Cantitati uriase de cuscus, mancarea nationala, sunt servite dupa munca grea de la recolta.

18. Castigatorii Premiului Nobel de origine algeriana sunt Albert Camus si Claude Cohen-Tannoudj (Fizica, 1997). Camus (Literatura, 1957) a fost portarul echipei de fotbal (fotbal) in timpul studiilor la Universitatea din Alger. Familia sa era de origine franceza si a trait in Algeria in timpul anilor coloniali.

19. Algeria a participat la fiecare editie a Jocurilor Olimpice de vara din 1964, castigand cinci medalii de aur si 17 medalii in total. Au castigat doua medalii de argint la Jocurile din 2016 din Brazilia.

20. Femeile din Algeria, spre deosebire de cele din alte natiuni islamice, reprezinta 60 la suta din populatia studenteasca. De asemenea, ele au o pondere considerabila in societate, intrucat 70 la suta dintre avocatii si 60 la suta dintre judecatorii din Algeria sunt femei. Femeile algeriene au o contributie mai mare la veniturile gospodariilor decat omologii lor de sex masculin.

21. Cea mai mare tara ca suprafata din toata Africa este Algeria. Este a zecea ca marime din lume.

22. Doar 12 % din teritoriul sau este locuit. Peste 90 la suta din tara este acoperita de desertul Sahara.

23. Capitala Algeriei este Alger, care este si cel mai mare oras al tarii.

24. Algeria se afla in Africa de Nord si este situata pe malul Oceanului Mediteranean, avand Marocul la vest si Tunisia la est.

25. Algeria a inregistrat recordul de temperatura maxima in august 2011. Termometrul a atins o temperatura maxima de 51°C (123,8°F). Cu toate acestea, regiunea sa de coasta are o clima mediteraneana tipica, care este placuta pe tot parcursul anului. Precipitatiile sunt abundente de-a lungul coastei si rare in desert. Muntii primesc mult ger si ceva zapada.

26. Muntele Tahat este cel mai inalt munte din Algeria si are o inaltime de 3.003 metri. Cel mai lung rau al sau este Chelif. Acesta curge din apropierea orasului Aflou prin Tell Atlas pentru a se varsa in Marea Mediterana si are o lungime de 700 de kilometri (435 de mile).

27. Parcul National Tassili din Algeria este numit si „Platoul raurilor”. Este un mare muzeu cu cerul deschis unde se gasesc multe desene de arta rupestra preistorica si alte situri arheologice din epoca neolitica. Unele desene sunt numite „Extraterestrii de pe stanci”.

28. Regiunile muntoase si fertile din nordul Algeriei au corcoduse si maslini. Exista, de asemenea, paduri vesnic verzi care adapostesc mistreti si sacali. In climatele mai calde cresc, de asemenea, diversi palmieri, agave si smochini. Strugurii sunt originari din campia de coasta.

29. In centrul Algeriei se afla regiunea platourilor inalte, cu lacuri putin adanci sau uscate si mlastini sarate. Cu cat calatoriti mai mult spre sud, cu atat terenul si clima devin mai aride. Vegetatia de aici este rara. Iepurii, serpii, scorpionii si camilele traiesc in climatul desertic.

30. In Algeria exista sapte situri din patrimoniul mondial UNESCO. Unele sunt ruine ale oraselor construite de populatia indigena, iar altele sunt ruine romane. Culturale: 1. Al Qal’a din Beni Hammad (1980), 2. Djémila (1982), 3. Kasbah din Alger (1992), 4. Valea M’Zab (1982), 5. Timgad (1982), 6. Tipasa (1982); mixte: 1. Tassili n’Ajjer (1982).

31. Al Qal’a din Beni Hammad sunt ruinele unui vechi oras musulman fortificat care ne ofera o imagine autentica a stilului de viata de acolo. 32. Kasbah din Alger (ortografiat si Casbah) este o citadela istorica pe care Napoleon al III-lea a vizitat-o in 1860.

32. Timgad este o ruina romano-berberbereasca in Muntii Aurii. 33. Djémala prezinta unele dintre cele mai bine conservate ruine berbero-romane din Africa de Nord. Acestea demonstreaza o adaptare unica a arhitecturii romane la un mediu montan.

33. Valea M’Zab contine cinci „sate cu ziduri” sau ksours (qsurs), cunoscute sub numele de Pentapolis. Tipasa este un oras in ruine de pe coasta centrala a Mediteranei pe care imparatul Claudius l-a transformat intr-o colonie militara.

34. Pe parcursul istoriei Algeriei, tara a fost condusa de romani, triburi germanice, bizantini, spanioli, turci si francezi. In cele mai vechi timpuri, tara era cunoscuta sub numele de Numidia.

35. In Algeria exista multe situri arhitecturale interesante de interes istoric semnificativ, iar sapte dintre acestea au fost desemnate situri ale patrimoniului mondial UNESCO.

36. In secolele al VIII-lea si al XI-lea d.Hr. a sosit in Algeria islamul si, odata cu el, limba araba. Introducerea ambelor a avut un impact semnificativ asupra tuturor popoarelor din Maghreb (Africa de Nord), cu schimbari in relatiile economice si sociale si stabilirea de legaturi cu o cultura bogata si bine stabilita.

37. Istoria politica a Algeriei este interesanta si plina de conflicte. Mai mult de un milion de europeni au fost capturati si apoi vanduti ca sclavi in Africa de Nord. Franta a cucerit Algeria in 1830 si aceasta practica a incetat. Franta a condus Algeria pana in 1962.

38. Frontierele moderne ale Algeriei au fost stabilite de francezi in timpul colonizarii lor. Desi Franta a controlat intreaga tara, comunitatile rurale musulmane traditionale au ramas separate de infrastructura economica a francezilor si de comunitatea europeana din tara lor.

39. Francezii din Algeria erau cunoscuti sub numele de coloni (colonisti) sau pieds noirs (picioare negre) si controlau atat guvernul, cat si majoritatea bogatiilor tarii. Tulburarile politice din anii 1930 i-au facut pe coloni sa impovareze populatia cu legi mai restrictive.

40. Musulmanii algerieni au luptat alaturi de francezi in Primul si al Doilea Razboi Mondial, dar din 1954 pana in 1962 Algeria a fost angajata intr-o lupta sangeroasa si lunga cu Franta pentru independenta lor. Aceasta s-a soldat cu mai mult de un milion de morti algerieni. Conflictul a implicat multe atrocitati, inclusiv razboiul de gherila, terorismul si contraterorismul si tortura.

41. Steagul modern al Algeriei a fost conceput pentru a simboliza puncte foarte specifice. Culorile sunt verde, rosu si alb. Verdele, despre care se crede ca ar fi culoarea preferata a Profetului Mahomed (P.B.U.H), reprezinta islamul si paradisul (natura). Rosul simbolizeaza moartea si sacrificiul tuturor celor care au luptat pentru independenta Algeriei si pentru libertate. Albul simbolizeaza puritatea si pacea. Pentru a fi acceptabila pentru steag, lungimea de unda exacta pe care trebuie sa o absoarba fiecare culoare este specificata oficial, ceea ce este foarte neobisnuit pentru steagul unei tari africane.

42. Actualul drapel algerian a fost adoptat la 3 iulie 1962.

43. Algeria a mediat negocierile dintre Iran si SUA in 1980 pentru eliberarea ostaticilor americani pe care Iranul i-a rapit din ambasada americana. Aceasta a dus la semnarea Acordurilor de la Alger si la eliberarea prizonierilor.

44. Bucataria algeriana a fost influentata de culturile antice si de diferitele tari care au vizitat-o si/sau au condus-o. Berberii au adus cultivarea graului si au fost primii care au creat cuscusul, care este mancarea nationala a tarii. Romanii au adus orzul si alte cereale. Legumele precum cartofii, rosiile, ardeii iuti si dovleceii au venit din Lumea Noua.

45. Arabii musulmani au introdus mirodenii exotice precum cuisoarele, sofranul, ghimbirul, scortisoara si nucsoara din Insulele Condimentelor din Indonezia. Maslinele si uleiul de masline, precum si piersicile, prunele si portocalele au venit odata cu spaniolii. Ceaiul a venit de la comerciantii europeni.

46. Cand au sosit francezii, i-au obligat pe algerieni sa le cedeze pamanturile si culturile. In schimb, francezii le-au introdus algerienilor cultura si bucataria lor, inclusiv cafenelele de pe trotuare, precum si painea lor lunga si crocanta, consumata zilnic in tara chiar si acum.

47. Astazi, bucataria traditionala algeriana este o combinatie colorata de influente si gusturi turcesti, berbere, arabe si franceze. Aromele pot fi pline de condimente sau extrem de blande. Printre proviziile esentiale din camara se numara menta, scortisoara, patrunjelul, chimenul, usturoiul, coriandrul, ghimbirul, sofranul, ceapa, patrunjelul, usturoiul si ceapa.

48. Algeria isi produce propriile citrice, struguri, cirese, smochine, grau si faimoasele curmale, pe care unii le considera cele mai bune din lume. Pur si simplu nu pot produce suficient pentru toti locuitorii lor, asa ca 45 % din alimente trebuie sa fie importate.

49. Exista trei feluri de mancare algeriene cheie (de fapt, unul este o gama de bauturi). Unul este cuscusul, un fel de mancare asemanator pastelor, facut din grau semola. Este servit ca pat pentru pui, carne, miel si legume. Poate fi chiar si un desert cu un topping de scortisoara sau alte toppinguri.

50. Un altul este Mechoui. Acesta este un miel intreg prajit la gratar, gatit pe un spiter in aer liber, preparat pentru intalniri de grup mari. Condimentata cu unt de ierburi, pielea devine crocanta, in timp ce carnea din interior este gatita frageda si suculenta. De obicei, este servit cu legume si fructe uscate, precum si cu paine.

51. Etzai, ceaiul de menta popular in toata Africa de Nord, este cadoul preferat. Alcoolul este interzis pentru musulmani. Cafeaua cu cardamom este o alta bautura. Copiilor le place sa bea nectar de caise. Bauturile lactate cu aroma de fructe sau nuci, numite Sharbats, sunt, de asemenea, populare.

52. Mesele sunt consumate intr-un ritm relaxat si sunt ocazii de socializare. Alimente precum cuscusul sunt mancate in mod traditional cu degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu de la mana dreapta. Nu folositi niciodata mai mult de trei degete, altfel dati dovada de lacomie. Nu mancati niciodata cu mana stanga, care este considerata necurata. Faptul ca lasati putin in farfurie este considerat un semn ca gazda este capabila sa va satisfaca din belsug nevoile.

53. Atmosfera de la masa intr-o familie din clasa de mijloc poate fi ceva mai eleganta. Un servitor sau un tanar membru al familiei poate oferi fiecarui oaspete un bol cu apa parfumata pentru a se spala pe maini inainte de a lua masa.

Add Comment