Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
53 Lucruri Despre Ciad – Topist.ro

53 Lucruri Despre Ciad

steag Ciad

Ciad, oficial Republica Ciad, este o tara fara iesire la mare din nordul Africii Centrale. Cu peste 120 de limbi si dialecte vorbite, Ciadul are o populatie diversa. Cu aceste 53 de fapte interesante despre Ciad, haideti sa exploram mai multe despre istoria, cultura, oamenii, economia, razboiul civil, Lacul Ciad, greutatile si foametea din aceasta tara.

1. Ciadul si-a obtinut independenta fata de Franta la 11 august 1960.

2. Ciadul este cea mai mare dintre cele 16 tari fara iesire la mare din Africa. Este, de asemenea, a 21-a natiune ca marime din lume. Celelalte cincisprezece tari fara iesire la mare din Africa sunt urmatoarele Burkina Faso, Burundi, Republica Centrafricana, Botswana, Etiopia, Lesotho, Malawi, Mali, Mali, Niger, Rwanda, Swaziland, Uganda, Zimbabwe, Zambia si Sudanul de Sud (nou infiintat).

3. Tara (din punct de vedere istoric, zona care inconjoara Lacul Ciad) a fost locuita cel putin din anul 500 i.Hr.

4. Conflictul dintre Ciad si Libia a avut loc intre 1978 si 1987.

5. Populatia din Ciad foloseste Kakaki, o trompeta metalica lunga, in muzica ceremoniala traditionala. Instrumentul semnifica puterea si este intotdeauna cantat de barbati.

6. Desertul Sahara acopera o mare parte din nordul Ciadului si ocupa aproximativ 1/3 din suprafata totala a tarii.

7. Cerealele, inclusiv meiul, sorgul si orezul, sunt alimentele de baza ale Ciadului.

8. Tara a cunoscut conflicte de lunga durata intre musulmani si crestini.

9. Muntii Tibesti gazduiesc unele dintre cele mai bune curse de camile din lume.

10. Tara nu a reusit niciodata sa ajunga la Campionatul Mondial FIFA. Cu toate acestea, au avut cativa jucatori de fotbal populari.

11. La fiecare 23.600 de persoane din Ciad, exista un singur medic ciadian disponibil.

12. Ciadul are una dintre cele mai mari rate de mortalitate materna din lume. 1.100 de mame mor la 100.000 de nasteri.

13. Ciadul este cunoscut si sub numele de „Turnul Babel al lumii”.

14. Tara a fost parte a Frantei pana in 1960.

15. Designul steagului Ciadului s-a bazat pe cel al steagului Frantei.

16. Capra si leul sunt simbolurile nationale ale Ciadului.

17. Tara a cunoscut, de asemenea, trei decenii de razboi civil.

18. Tara este denumita dupa Lacul Ciad. In mod surprinzator, lacul este cea mai mare zona umeda din Ciad si a doua ca marime din Africa.

19. Este, de asemenea, al saptesprezecelea lac ca marime din lume.

20. Lacul si-a redus drastic dimensiunile in ultima vreme. In anii 1960, acesta acoperea o suprafata de 25.000 de kilometri patrati, care s-a redus la 1.350 de kilometri in prezent.

21. Lacul este o sursa importanta de apa pentru milioane de oameni din cele patru (Niger, Ciad, Camerun si Nigeria.) tari vecine. 22. Lacul a fost candva centrul comertului profitabil cu sare din Africa.

22. Cea mai buna perioada pentru a vizita Lacul Ciad este intre august si decembrie. In aceasta perioada, nivelul apei din lac este la cel mai ridicat, iar vizitatorii au sansa de a vedea un crocodil sau un hipopotam.

23. Singurul post de televiziune din tara – Tele-Tchad – este detinut de stat. Radioul este principala sursa de acoperire mediatica.

24. In Ciad au existat peste 250.000 de refugiati sudanezi in 2011, conform estimarilor ONU.

25. Din pacate, Ciadul este una dintre cele mai sarace si mai corupte tari din lume.

26. Din 2003, petrolul brut a fost principala sursa a economiei tarii. Anterior, bumbacul a jucat un rol semnificativ in aducerea de bogatie pentru natiune.

27. Ciadul gazduieste unele dintre cele mai importante situri arheologice africane care dateaza de mai devreme de 200 i.Hr. Aceste situri se afla in principal in regiunea Borkou-Ennedi-Tibesti.

28. America este unul dintre cei mai mari investitori din Ciad.

29. 1971 – a fost infiintata Universitatea din Ciad.

30. Bili bili (bere de mei) si sucurile de fructe sunt bauturile traditionale din Ciad.

31. Pozitia fara iesire la mare a Ciadului are ca rezultat costuri de transport ridicate pentru bunurile importate.

32. Majoritatea combustibilului din Ciad este furnizat de o singura rafinarie locala.

33. O conducta de 4 miliarde de dolari care leaga campurile petroliere din Ciad de terminalele de pe coasta atlantica a fost finalizata in 2003.

34. Idriss Deby este actualul presedinte al Ciadului. El a preluat functia pentru prima data in 1990.

35. In Ciad este obisnuit ca barbatii sa aiba mai mult de o sotie.

36. Mai mult de doua treimi dintre femeile tinere vor fi fost casatorite in Ciad inainte de a implini 18 ani.

37. Oamenii din Ciad se numesc ciadieni.

38. Ciadul are rezerve ample de aur si uraniu.

39. Francul centrafrican (XAF) este moneda Ciadului. A fost introdusa in 1945.

40. Ciadul, ca suprafata, este a 21-a tara ca marime din lume.

41. Tara mai este numita si „Inima moarta a Africii” din cauza apropierii sale de deserturi.

42. Din punct de vedere al suprafetei, este a cincea tara ca marime din Africa.

43. Islamul a ajuns in tara in 1085. 44. Peste 200 de grupuri etnice locuiesc in Ciad.

44. Lacurile Ounianga sunt un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Ciad. Lacurile Ounianga cuprind un total de 18 lacuri. Aceste lacuri prezinta culori diferite (albastru, verde, rosu) care variaza datorita diferentelor in compozitia lor chimica.

45. Cel mai inalt varf al tarii – Emi Koussi, cu o altitudine de 3.415 metri – se afla in nordul Ciadului.

46. Parcul National Zakouma este primul parc national din Ciad si a fost nominalizat de guvernul ciadian pentru a deveni un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

47. Bibanul de Nil, unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce, este originar din Lacul Ciad. Acesta poate atinge o lungime maxima de pana la 2 metri si o greutate de pana la 200 kg.

48. Albert Pahimi Padacké a devenit prim-ministru al Ciadului la 15 februarie 2016.

49. Aproximativ 87% din populatia rurala din Ciad traieste sub pragul saraciei.

50. In 2015, in regiunile rurale din Ciad traiau peste 400.000 de persoane aflate in situatie de insecuritate alimentara severa.

51. In prezent, Ciadul gazduieste cel putin 20.000 de refugiati nigerieni, 100.000 de refugiati din Republica Centrafricana si 360.000 de refugiati sudanezi.

52. Doar 1/3 din populatia adulta a tarii este alfabetizata.

53. UNICEF estimeaza ca 147.000 de copii din Ciad sufera in prezent de malnutritie acuta severa.

Add Comment