53 Lucruri Despre Hong Kong

steag Hong Kong

Hong Kong, oficial Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze, este un teritoriu autonom situat in Delta Raului Perlelor din Asia de Est. Hong Kong are un sistem politic si economic propriu, separat de cel al Chinei.

Se numara printre cele mai importante centre financiare din lume, iar dolarul Hong Kong, care este moneda sa legala, este a 13-a cea mai tranzactionata moneda din lume. Haideti sa aflam mai multe despre Hong Kong cu aceste fapte interesante care acopera istoria, cultura, oamenii, economia, mancarea si multe altele.

1. Hong Kong se numara printre cele mai bogate orase din lume. Are mai multe Rolls Royce-uri pe persoana decat orice alta regiune de pe glob.

2. Trei sferturi din suprafata orasului este rurala. Principalele atractii din zonele rurale includ 24 de parcuri, paduri, rezervoare, dealuri si o coasta frumoasa.

3. Numele orasului este o expresie cantoneza care se traduce prin „port de parfum”.

4. Hong Kong este orasul in care locuieste fondatorul comunicatiilor prin fibra optica: Profesorul Charles Kao.

5. Cel de-al treilea parc tematic Disney din afara Statelor Unite a fost deschis in Hong Kong in anul 2005.

6. Orasul are cel mai mare numar de zgarie-nori din lume. Mai mult de 7000 de cladiri din regiune au peste 14 etaje (New York City are aproape jumatate dintre acestea).

7. Guvernul britanic a reusit sa colonizeze Hong Kong in 1841, in timpul Razboiului Opiului.

8. Regiunea are cel mai mare coeficient mediu de inteligenta din lume, 107.

9. Orasul este cunoscut ca avand cea mai mare flota de feriboturi din lume care transporta oameni si bunuri catre Macao si diverse orase chinezesti.

10. Orasul gazduieste cel mai mare numar de turisti pe an, in 2011 inregistrandu-se peste 41,92 milioane de vizitatori care au cheltuit peste 33,7 miliarde de dolari.

11. Hong Kong este alcatuit din peste 200 de insule, motiv pentru care este adesea necesar sa se calatoreasca peste corpuri de apa. Alte tari care au un numar mare de insule sunt Indonezia – 17.508 si Finlanda – 18000, conform CIA World Factbook.

12. Orasul este renumit pentru ca a produs unele dintre cele mai bune filme si actori de Kung Fu, printre care Jacky Chan si Bruce Lee.

13. A castigat titlul de „Cel mai bun oras de afaceri din lume” timp de peste patru ani. Acest premiu este organizat si anuntat de revista Business Traveler Asia Pacific Magazine.

14. Hong Kong Sevens, care este un turneu de rugby organizat in luna martie a fiecarui an, este cel mai mare turneu de rugby din lume. La el participa peste 28 de echipe din intreaga lume care concureaza pentru premiul de 150.000 de dolari.

15. Regiunea opereaza cea mai mare flota de tramvaie cu doua etaje care transporta zilnic peste 230, 000 de pasageri.

16. Aeroportul international din Hong Kong se numara printre primele zece cele mai aglomerate din lume. Acesta trateaza peste 59 de milioane de pasageri in fiecare zi.

17. Hong Kong s-a aflat sub dominatie britanica din 1842 pana in 1997. Astazi este o regiune administrativa speciala din China.

18. Localnicii din Hong Kong cred ca a manca taitei de ziua ta este o modalitate sigura de a stimula viata lunga si binecuvantarile.

19. Podul Tsing Ma este o opera de arta remarcabila care este considerata printre reperele de prestigiu din regiune. Este cel mai lung pod suspendat rutier si feroviar din lume.

20. Sistemul de guvernare din Hong Kong garanteaza educatia gratuita pentru elevii de pana la 12 ani.

21. Regiunea s-a clasat pe locul al patrulea in topul miliardarilor la nivel mondial in 2016. Acest lucru s-a datorat faptului ca peste 64 de rezidenti detin averi personale care se ridica la peste 1 miliard de dolari.

22. Unele insule care alcatuiesc regiunea Hong Kong sunt complet nelocuibile si de neatins.

23. Dim sum, care sunt o gustare populara pentru multi oameni din intreaga lume, sunt originare din aceasta regiune.

24. Hong Kong este frecvent lovit de taifunuri intre lunile martie si noiembrie. Cu toate acestea, autoritatile dispun de sisteme de avertizare a rezidentilor si de gestionare a oricarui rezultat care apare.

25. In Hong Kong locuieste cel mai bogat om asiatic din 2015, conform Forbes, numit Li Ka-shing.

26. Cathay, care este compania aeriana de origine din Hong Kong, a castigat de patru ori premiul „Cea mai buna companie aeriana din lume”, adica de mai multe ori decat oricare alta din lume.

27. Dansurile acrobatice ale leilor sunt o modalitate populara de comemorare a festivalurilor sau a ocaziilor de bun augur in regiune. Ele sunt adesea caracterizate de cantece de tobe chinezesti.

28. Aeroportul international din Hong Kong are dimensiunea a 20 de terenuri de fotbal combinate.

29. Una dintre cele mai mari statui de Buddha asezate din lume este marele Buddha din bronz situat in insula Lantau din Hong Kong.

30. In aceasta regiune, parintii care dau nastere unui fiu si apoi unei fiice sunt considerati a fi printre cei mai norocosi oameni din lume.

31. Tramvaiul de varf infiintat in 1888 a fost o premiera in intreaga regiune asiatica si ramane pana in prezent cel mai vechi si mai abrupt din intreaga lume.

32. Regiunea este considerata ca fiind una dintre cele cu cel mai mare numar sau restaurante sau cafenele pe cap de locuitor. Acest lucru le ofera rezidentilor si turistilor posibilitatea de a gusta diverse tipuri de delicatese din intreaga lume.

33. Ocean Park Hong Kong a castigat premiul pentru cel mai bun parc tematic din lume in 2012.

34. Perla Orientului este o faimoasa simfonie de formatiuni luminoase in orizontul nocturn, care are loc zilnic.

35. In prezent, exista 120 de geoparcuri globale UNESCO (Geoparcurile globale UNESCO sunt zone geografice unice si unificate in care siturile si peisajele de importanta geologica internationala sunt gestionate cu un concept holistic de protectie, educatie si dezvoltare durabila) in intreaga lume, iar Hong Kong gazduieste unul dintre acestea.

36. Plimbarea Peak Circle Walk din Hong Kong este considerata una dintre cele mai pitoresti plimbari din lume.

37. In Hong Kong se afla cea mai mare scara rulanta acoperita in aer liber din lume. Aceasta masoara aproximativ o jumatate de mila lungime si are o inaltime de aproximativ 135 de metri.

38. In Hong Kong se sarbatoreste Anul Nou, Craciunul, Pastele si alte festivaluri. Sarbatorirea anului nou este adesea marcata de un spectacol de lumini spectaculos.

39. Hong Kong este situat intr-o zona subtropicala cu vanturi musonice.

40. Populatia din China continentala s-a mutat in Hong Kong in anul 221 i.Hr.

41. Stiati ca un portughez pe nume Jorge Alvarez a fost primul strain inregistrat care a pus piciorul in Hong Kong?

42. In anii 1900, aceasta regiune a devenit un refugiu special pentru exilatii chinezi.

43. In 1941, teama de partidul comunist a determinat un numar urias de imigranti sa fuga din China si sa se stabileasca in Hong Kong.

44. Regiunea a fost recunoscuta oficial ca port liber in 1950.

45. In regiune se afla doi concurenti acerbi in domeniul mass-media, cu numele Televisions Broadcasts Limited si Asia Television Limited.

46. In 1997, arheologii au descoperit peste 20 de morminte in Ma Wan.

47. Regiunea are un total de 17 sarbatori legale in fiecare an.

48. Hong Kong este cunoscut ca o economie de piata libera.

49. Este considerat de rau augur sa ai cladiri de apartamente care se termina la etajul patru.

50. Hong Kong nu este clasificat ca o tara. Este o regiune administrativa speciala a Chinei.

51. Locuitorii din Hong Kong sau hongkonghezii folosesc apa de mare pentru a trage apa la toaleta.

52. Bunurile imobiliare sunt scumpe in Hong Kong, motiv pentru care inmormantarile din cimitirele publice sunt exhumate dupa 6 ani. 51. Online este noul loc unde sunt comemorate persoanele dragi dupa ce sunt dezgropate. Pregatiti-va sa scoateti din buzunar pana la 650.000 HKD pentru un loc de inmormantare in solul regiunilor. Cu toate acestea, tot s-ar putea sa va fie refuzat daca spatiul nu este disponibil.

53. Hong Kong are un numar de gardieni pentru securitate in aproape toate cladirile. Iar majoritatea dintre acestia au in jur de 50 de ani.

Add Comment