Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
54 Lucruri Despre Ghimbir – Topist.ro

54 Lucruri Despre Ghimbir

In acest articol despre fapte despre ghimbir, vom afla despre natura sa, originea numelui sau, utilizarile si alte cateva fapte interesante de care veti avea nevoie pentru proiectul dvs. scolar sau pur si simplu pentru a dobandi cunostinte.

54 Lucruri Despre Ghimbir

1. Ghimbirul (Denumire binomiala: Zingiber officinale, Specia: Z. officinale) este o planta cu flori si are aplicatii larg raspandite in medicina populara si ca condiment.

2. Ghimbirul este o planta erbacee. Mai simplu spus, ii lipseste o tulpina lemnoasa. Este, de asemenea, o planta perena, ceea ce inseamna ca traieste mai mult de doi ani. Tulpina plantei creste o data pe an si ajunge la o lungime de aproximativ un metru.

3. Tulpina poarta frunze lungi si inguste, de culoare verde. Pe tulpina cresc grupuri de muguri de flori roz si albe. Acesti muguri infloresc in cele din urma in flori galbene.

4. Ghimbirul este capabil sa supravietuiasca in climatele calde si are un aspect estetic fermecator. Acest lucru face ca ghimbirul sa fie o planta de luat in considerare pentru amenajarea spatiilor verzi in anumite zone subtropicale ale lumii.

5. Tulpina subterana (cunoscuta sub numele de rizom) a plantei de ghimbir este cea care este folosita ca condiment. Asadar, ghimbirul pe care il consumam nu este chiar radacina. Este rizomul.

6. Rizomii se culeg doar atunci cand tulpina se ofileste. Imediat dupa ce se culeg rizomii, acestia vor fi fie spalati si razuiti, fie scosi pentru a-i ucide, astfel incat sa nu aiba loc germinarea.

7. Ghimbirul are un miros caracteristic. Acest miros provine de la unele uleiuri volatile care sunt prezente in rizom. In ghimbirul proaspat, uleiul reprezinta 1-3% din greutatea totala.

8. Atunci cand ghimbirul imbatraneste, continutul de ulei esential al ghimbirului creste semnificativ. Din aceasta cauza, este foarte indicat ca uleiul esential sa nu fie extras din ghimbirul proaspat. Ar trebui sa se prevada o perioada de timp de cel putin 9 luni de la recoltare pentru extragerea uleiului esential.

9. Rizomii maturi de ghimbir sunt aproape uscati si sunt fibrosi. Cei tineri, pe de alta parte, sunt suculenti, au un gust usor si sunt carnosi.

10. Ghimbirul are un miros puternic, dar dulce si, in acelasi timp, lemnos. Acest miros caracteristic este cel care il face sa fie o alegere excelenta ca si condiment in prepararea mancarurilor din intreaga lume.

11. Se spune ca ghimbirul isi are de fapt originea sub forma de flora macinata in padurile tropicale de campie care se gasesc in subcontinentul indian si in sudul Asiei.

12. Cuvantul „Ginger” in limba engleza isi are originea undeva la mijlocul secolului al XIV-lea. Se crede ca acest cuvant a fost derivat din urmatoarele surse:

  • Vechea engleza gingifer
  • Latina medievala gingiber
  • Greaca zingiberis
  • Prakrit (indicele mediu) singabera
  • Sanscrita srngaveram (care, la randul sau, deriva din srngam care inseamna „corn” si vera care inseamna „corp” – aceasta este forma ghimbirului.

13. Ghimbirul are multe alte denumiri in diferite tari. De exemplu, oamenii din Birmania numesc ghimbirul „gyin”. In Thailanda, oamenii il numesc cu numele de ‘khing’.

14. Halia este cuvantul pentru ghimbir care este folosit in Malaezia. Filipinezii il numesc „luya”.

15. In limba araba, ghimbirul este cunoscut sub numele de „zanjabil”. ‘Gin gayu’ este cuvantul pentru ghimbir in Orientul Mijlociu, in timp ce ‘zangevil’ este denumirea ebraica pentru ghimbir.

16. Cei mai mari producatori de ghimbir sunt intotdeauna din subcontinentul indian si din sudul Asiei. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, Divizia de Statistica (FAOSTAT), productia totala de ghimbir din lume a fost de ~ 2,2 milioane de tone.

17. India a fost lider mondial cu 30% din productia mondiala, urmata de China cu 19%, Nepal cu 13%, Indonezia cu 12% si Thailanda cu 7%.

18. Primele 10 tari producatoare de ghimbir din lume in 2014 sunt prezentate in tabelul de mai jos (tone):

  • India 655.000
  • China continentala 415.951
  • Nepal 276 150
  • Indonezia 266 145
  • Thailanda 161.404
  • Bangladesh 77.000
  • Japonia 59.302
  • Nigeria 58.190
  • Camerun 52.840
  • Provincia chineza Taiwan 34.735

19. Cand vine vorba de utilizari, radacina de ghimbir este folosita in principal ca si condiment. In India, este folosita in aproape toate tipurile de produse alimentare cu sos (atat in variantele vegetariene, cat si in cele non-vegetariene). In afara gatitului, ghimbirul are o utilizare pe scara larga in Ayurveda – practica medicala holistica alternativa din India antica.

20. Exista multe moduri de utilizare a ghimbirului in prepararea alimentelor. Este posibil sa nu fie folosit ca ingredient in mancare, ci mai degraba sa fie folosit ca muratura. De exemplu, in Japonia, se pot gasi intotdeauna Gari si Beni Shoga, care nu sunt altceva decat muraturi de ghimbir.

21. Ghimbirul este, de asemenea, prelucrat sub forma de bomboane si poate fi gasit cu usurinta in China. Daca acest lucru nu este suficient, in tarile occidentale se pot gasi turta dulce, biscuiti cu ghimbir, biscuiti cu ghimbir, speculaas, parkin etc.

22. Ati auzit de ceaiul de ghimbir? Este un ceai de plante care este adesea folosit pentru proprietatile medicinale in medicina alternativa in diferite tari ale lumii.

23. Apoi exista vinul de ghimbir! Da, la propriu, este vin, dar are aroma de ghimbir. Este produs in Regatul Unit. Acest vin de ghimbir este vandut in sticle de sticla verde.

24. Cand vine vorba de utilizari pentru beneficii pentru sanatate, sunt multe de spus. Asadar, vom crea un articol complet diferit despre beneficiile ghimbirului pentru sanatate. Dar, deocamdata, sa stiti ca practicile medicale traditionale, cum ar fi Ayurveda din India si medicina traditionala chineza, ghimbirul a fost folosit pentru vindecarea unor probleme cum ar fi raul de dimineata, tulburarile de stomac, raul de miscare, greata, expulzarea gazelor intestinale etc.

25. Ghimbirul este, de asemenea, folosit pentru prepararea berii de ghimbir atat de jamaicani, cat si de greci. Acestea sunt, in principiu, bauturi traditionale carbogazoase.

26. Stiati ca, in secolele XIII si XIV, se putea cumpara o oaie platind cu o livra de ghimbir?

27. Atunci cand feliile de ghimbir sunt puse in otet dulce, devin de culoare roz. Acest ghimbir murat este cel pe care il puteti vedea in sushi in Japonia.

28. Stiati ca Europa a ajuns sa cunoasca ghimbirul abia in anul 800 d.Hr. Dupa aceea, ghimbirul a devenit al doilea condiment ca importanta timp de cateva secole. Prima pozitie a fost ocupata de piper.

29. Stiati ca, in timp ce asiaticii folosesc de obicei ghimbirul in bucataria obisnuita, europenii folosesc de obicei ghimbirul ca aroma exotica in produse precum salate de fructe, crema de supa de morcovi etc. Oamenii din Regatul Unit sunt cunoscuti pentru utilizarea ghimbirului macinat ca condiment.

30. Exista o insula numita Insula Ghimbirului. Singura problema este ca nimeni nu poate cultiva ghimbir acolo si nu exista locuitori pe insula.

31. Unul dintre ingredientele active care se gasesc in ghimbir este 1-Dehydro-(10)-gingerdionul. Aceasta este cunoscuta pentru reglarea genelor inflamatorii prin inhibarea caii NF-κB. Ghimbirul este, de asemenea, cunoscut pentru blocarea productiei de prostaglandine si leucotriene (substante chimice inflamatorii) si pentru blocarea activitatilor enzimei COX.

32. Reduce durerile musculare: Avand in vedere proprietatile mentionate mai sus, studiile au constatat ca ghimbirul este un analgezic foarte eficient. Consumul a aproximativ 2 grame de ghimbir pe zi, timp de cel putin 5 zile, duce la reducerea durerilor musculare cauzate de alergarea prelungita si de exercitiile de rezistenta.

33. Reduce crampele menstruale: S-a constatat, de asemenea, ca ghimbirul este mult mai eficient in comparatie cu placebo atunci cand vine vorba de reducerea sensibilitatii la durere. Acest condiment este la fel de bun ca si acidul mefenamic (care este un analgezic AINS). Asadar, ghimbirul este perfect pentru a reduce crampele menstruale.

34. Ajuta in cazul osteoartritei: Unele studii au constatat ca ghimbirul este capabil sa imbunatateasca efectele osteoartritei, dar exista alte studii care sugereaza ca ghimbirul nu este foarte eficient in tratarea osteoartritei dupa primul tratament. Asadar, se justifica cercetari suplimentare in acest caz.

35. Ajuta in cazul astmului: Cercetatorii au descoperit ca ingredientul activ al ghimbirului, numit Zerumbone, este responsabil pentru cresterea raspunsului Th1 si reduce raspunsul alergic Th2 cauzat de albusul de ou. Acest condiment suprima raspunsul imunitar mediat de Th2 si, de asemenea, ajuta la reducerea contractiei muschilor netezi din caile respiratorii si ajuta in cazul astmului.

36. Amelioreaza eczema: Ghimbirul are un compus cunoscut sub numele de 6-Shogaol. S-a constatat ca acest compus reduce dermatita alergica prin inhibarea citokinei. Aceasta inhibitie se realizeaza prin activarea caii Nrf2.

37. Apoptoza celulelor canceroase: S-a constatat ca terpenoizii care se gasesc in ghimbir induc moartea celulara (apoptoza) in celulele canceroase endometriale. Acest lucru se realizeaza prin activarea p53. In mod similar, s-a constatat ca Zerumbone, care se gaseste in ghimbir, induce moartea celulara in celulele canceroase pancreatice prin intermediul caii de semnal p53.

38. Sensibilizeaza celulele canceroase: Radioterapia este destul de comuna in randul pacientilor cu cancer. Cu toate acestea, celulele canceroase trebuie sa fie sensibile la radiatiile utilizate. Zerumbona din ghimbir este capabila sa sensibilizeze celulele cancerului colorectal si, prin urmare, sa faca radioterapia mult mai eficienta.

39. Inhibarea cresterii celulelor canceroase: 6-gingerolul – un ingredient gasit in ghimbir este cunoscut pentru capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase osoase si a celulelor canceroase hepatice (cunoscute sub numele de osteosarcom si, respectiv, hepatom).

40. Inhibarea angiogenezei: Angiogeneza este un proces prin care celulele canceroase pot dezvolta noi vase de sange. Ghimbirul poate inhiba angiogeneza mai ales in cazul cancerului de piele. Angiogeneza in cazul cancerului de colon, cancerului ovarian, cancerului pancreatic (cancerul pancreasului) si cancerului de stomac este inhibata de Zerumbone care se gaseste in ghimbir. Zerumbona blocheaza NF-kB pentru prevenirea angiogenezei.

41. Impiedica migrarea celulelor canceroase: In cazul cancerului de san, migrarea celulelor canceroase (cunoscuta sub numele de metastaza) este impiedicata de ghimbir.

42. Protectia ADN-ului: Aflatoxina B1 este un tip de toxina de mucegai care este cunoscuta pentru faptul ca dauneaza ADN-ului. Uleiul esential care se gaseste in ghimbir reduce daunele cauzate de alfatoxina B1. In plus, ghimbirul este capabil sa protejeze ADN-ul spermei de deteriorarea acestuia de catre stresul oxidativ. Asadar, ghimbirul este practic ceva pe care barbatii se pot baza pentru a imbunatati fertilitatea.

43. Zaharul din sange: S-a constatat ca ghimbirul este capabil sa reduca glicemia in conditii de post. De asemenea, a redus HbA1c.

44. Previne obezitatea: Intr-un studiu efectuat pe soareci, s-a constatat ca soarecii care urmeaza o dieta bogata in grasimi nu devin obezi atunci cand li se administreaza ghimbir. Acest lucru se realizeaza prin activarea caii PPARδ.

45. Eficient impotriva bolii ficatului gras (non-alcoolic): Studiile au constatat ca un consum de 2 grame de ghimbir pe zi, timp de 12 saptamani la rand, este capabil sa reduca semnificativ citokinele inflamatorii, indicele de rezistenta la insulina si mai multe enzime hepatice, in comparatie cu placebo. Pe de alta parte, uleiul esential din ghimbir este capabil sa protejeze ficatul impotriva bolii ficatului gras (de natura non-alcoolica) si a altor cateva boli metabolice conexe care sunt cauzate de o dieta bogata in grasimi.

46. Imbunatateste integritatea intestinala: S-a constatat ca ghimbirul imbunatateste integritatea intestinala prin cresterea prostaglandinelor din mucoasa stomacului, care se reduce prin utilizarea indelungata a AINS de catre pacientii cu osteoartrita.

47. Previne varsaturile si greata: Hiperactivarea nervului vagal este responsabila de varsaturi si greata. S-a constatat ca ghimbirul inhiba functia serotoninei in tractul digestiv si, prin urmare, previne supraactivarea nervului vagal. S-a constatat, de asemenea, ca amelioreaza greturile matinale la femeile insarcinate.

48. Reducerea disconfortului stomacal: Studiile au aratat ca ghimbirul este capabil sa stimuleze peristaltismul in intestin, ajutand astfel la golirea stomacului in intestinul subtire. Acest lucru inseamna ca cei care mananca prea mult sau au probleme cu indigestia pot consuma ghimbir pentru reducerea disconfortului stomacal.

49. Previne toxicitatea hepatica: La om, s-a constatat ca toxicitatea hepatica cauzata de medicamentele antituberculoase este prevenita la pacientii cu tuberculoza. In studiile pe animale, s-a constatat ca, in cazul iepurilor otraviti cu cadmiu, ghimbirul protejeaza atat ficatul, cat si rinichii de toxicitatea cadmiului. In cazul sobolanilor, ficatul este protejat de ghimbir impotriva toxicitatii aluminiului.

50. Previne leziunile cauzate de stresul oxidativ la nivelul ficatului: Ghimbirul este cunoscut ca avand mai multi antioxidanti puternici, cum ar fi 6-shogaolul. Acesti antioxidanti protejeaza ficatul de daunele cauzate de stresul oxidativ.

51. Profilul trigliceridelor si colesterolul din sange sunt imbunatatite: La om, s-a constatat ca ghimbirul este capabil sa imbunatateasca profilul trigliceridelor, colesterolul, markerii de zahar din sange si CRP din sange. Alte studii au aratat ca ghimbirul stimuleaza receptorii muscarinici si previne blocarea canalelor de calciu, moduland astfel sistemul nervos si, prin urmare, reducand tensiunea arteriala.

52. Prevenirea intaririi arterelor: Ghimbirul este bogat in 6-Gingerol. Acest ingredient este cunoscut pentru ca protejeaza de stresul oxidativ acele celule care ne captusesc vasele de sange. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de stiinta sa creada ca ghimbirul este capabil sa previna intarirea arterelor.

53. Inhibarea virusului racelii: Intr-un studiu bazat pe celule s-a constatat ca ghimbirul proaspat (nu cel uscat) este capabil sa inhibe virusul racelii sa intre in celulele corpului uman. Trebuie efectuate studii clinice pentru a confirma aceasta constatare.

54. Sterge bacteriile rele: Studiile au descoperit ca extractul de etanol al ghimbirului (neincalzit) are proprietati antibacteriene foarte mari.

S-au efectuat studii celulare pe diferite bacterii care provoaca boli, cum ar fi Escherichia coli, Salmonella typhimurum, Pseudomonas aeroginosa, Haemophilus influenzae, Staphylococcus pneumoniae si Staphylococcus aureas.

S-a constatat, de asemenea, ca extractul de metanol de ghimbir este capabil sa inhibe 19 tulpini diferite de Helicobacter pylori (dintre care unele sunt rezistente la medicamente).

Add Comment