Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
54 Lucruri Despre Guyana – Topist.ro

54 Lucruri Despre Guyana

steag Guyana

Guyana, oficial Republica Cooperativa a Guyanei, este un stat suveran situat in nordul continentului Americii de Sud. Este, de asemenea, singurul stat din Commonwealth de pe continentul Americii de Sud. Cu aceste date despre Guyana, sa incercam sa obtinem mai multe informatii despre economia, populatia, geografia, cultura si istoria sa.

1. Dupa Uruguay (176.215 km patrati) si Surinam (163.821 km patrati), Guyana (214.970 km patrati) este a treia cea mai mica tara de pe continentul Americii de Sud. Alte tari din America de Sud sunt Brazilia, Columbia, Argentina, Peru, Venezuela, Chile, Ecuador, Bolivia si Paraguay (in total 12 tari).

2. Guyana a devenit independenta de Regatul Unit la 26 mai 1966. Populatia tarii este formata din persoane de diferite etnii, inclusiv chinezi, portughezi, indieni de est, europeni, amerindieni si africani, care traiesc confortabil unii langa altii.

3. Interesant este ca Guyana este, de asemenea, singura tara din America de Sud in care engleza este limba oficiala. Limbile oficiale ale altor tari din America de Sud sunt: – Brazilia – portugheza; Venezuela – spaniola; Columbia – spaniola; Argentina – spaniola de facto; Peru – spaniola, Chile – spaniola; Ecuador – spaniola; Bolivia – spaniola si altele; Paraguay – spaniola si guarani; Surinam – olandeza; Uruguay – spaniola.

4. Guyana, conform dictionarului englez Oxford, inseamna „tara cu multe ape”.

5. Olandezii au fost primii care au infiintat colonii in Guyana, iar mai tarziu au venit britanicii.

6. Guyana are dispute teritoriale atat cu Venezuela, cat si cu Suriname.

7. Guyana are trei regiuni geografice principale. Una este o campie de coasta joasa, cealalta este zona de savana, iar cea de-a treia este regiunea muntoasa.

8. Guyana gazduieste, de asemenea, cea mai mare cascada cu o singura cadere de apa din lume – cascada Kaieteur. Cascada are o lungime totala de 251 de metri si se numara printre cele mai puternice caderi de apa din lume, cu un debit mediu de apa de 663 de metri cubi pe secunda.

9. Essequibo, cu o lungime de 1.010 kilometri (628 mi), raul Courantyne, cu o lungime de 724 kilometri (450 mi), Berbice, cu o lungime de 595 kilometri (370 mi), si Demerara, cu o lungime de 346 kilometri (215 mi), sunt cele mai lungi patru rauri din Guyana.

10. Aproximativ trei sferturi din Guyana este impadurita. Iar din aceasta suprafata, 60% este considerata ca fiind padure primara. Unele parti ale padurilor tropicale din Guyana sunt aproape inaccesibile pentru oameni. Iar tara are o rata scazuta de defrisare.

11. Muntele Roraima (altitudine: 2.810 m; prima ascensiune: 1884) este cel mai inalt punct din Guyana. Este inconjurat si de Venezuela si Brazilia. Cu toate acestea, cel mai inalt punct al muntelui

12. Guyana este impartita in trei comitate: Essequibo, Demerara si Berbice.

13. In ciuda faptului ca Guyana are o mare parte din acoperire forestiera, solul sau antic este infertil, iar majoritatea populatiei sale traieste in zonele de coasta.

14. Pentru cei care locuiesc pe coasta, agricultura si pescuitul reprezinta principala sursa de venit.

15. De asemenea, Guyana a gazduit impreuna cu Indiile de Vest Cupa Mondiala de Cricket din 2007. In timpul meciurilor de la aceasta Cupa Mondiala, disputate pe Stadionul Providence, jucatorul de bowling rapid din Sri Lanka, Lasith Malinga, a devenit primul jucator de bowling din istoria cricketului international care a reusit sa ia patru wicket-uri in patru mingi consecutive. Stadionul a gazduit sase meciuri de Cupa Mondiala intre 28 martie 2007 si 9 aprilie 2007.

16. Potrivit OMS, Guyana se afla pe locul al doilea la nivel mondial in ceea ce priveste sinuciderile pe cap de locuitor, dupa Sri Lanka.

17. Cea mai mare sinucidere in masa din istoria moderna a avut loc in Guyana, cand peste 900 de persoane au murit in 1978. Persoanele care au murit erau sustinatorii lui Jim Jones, liderul cultului religios.

18. Din 1985, in Guyana s-a inregistrat o crestere a bolilor legate de consumul de apa si de alimente. In ciuda faptului ca cel putin 90% dintre persoanele care traiesc in zonele rurale si urbane au acces la apa potabila curata.

19. Georgetown este capitala si principalul port al Guyanei.

20. New Amsterdam si Georgetown sunt cele doua centre comerciale principale ale tarii.

21. Cladirile din lemn fac parte din mostenirea tarii, dar acum acestea se estompeaza in trecut odata cu sosirea cladirilor din beton, care sunt mai frecvente.

22. Majoritatea alimentelor sunt produse la nivel local, inclusiv legume, fructe, uleiuri de gatit, zahar, peste, carne, rom si orez.

23. Exportul de zahar si rom este principala activitate comerciala a tarii. Agricultura este o activitate primara in tara si contribuie in mare masura la economia acesteia.

24. Casatoriile aranjate sunt frecvente in randul populatiei hinduse si musulmane din tara. Femeile sunt responsabile de cresterea copiilor, deoarece copiii sunt, in general, abandonati de catre tatii lor.

25. In ultimii ani, in Guyana, mai multe femei decat barbati frecventeaza universitatea. In prezent, femeile joaca un rol vital in realizarea diferitelor locuri de munca, cum ar fi vanzatori, asistente medicale, profesori, functionari publici, vanzatori in piete, fermieri si, de asemenea, functionari.

26. Cresterea adecvata a copiilor si educatia acestora este indispensabila pentru cultura tarii. Pentru inculcarea valorilor morale celor mai tineri, oamenii frecventeaza biserici, moschei si temple impreuna cu copiii lor.

27. Universitatea din Guyana a fost infiintata in 1963. Este, de asemenea, locul in care au studiat multi savanti si profesionisti de marca. Este singura universitate din Guyana, iar invatamantul superior este foarte scump pentru populatia locala.

28. Dolarul american este o moneda larg acceptata in Guyana.

29. Guyana se confrunta cu doua sezoane ploioase: din mai pana la jumatatea lunii august si de la jumatatea lunii noiembrie pana la jumatatea lunii ianuarie. In timpul anotimpurilor ploioase, inundatiile fulgeratoare reprezinta o amenintare constanta.

30. In diferite parti ale tarii se vorbesc limbile spaniola, portugheza, creola si amerindiana.

31. Amerindienii au fost locuitorii initiali ai regiunii.

32. Constitutia Guyanei a fost redactata la 6 octombrie 1980.

33. Cetatenii mai multor tari nu au nevoie de viza pentru a intra in Guyana. Printre acestea se numara Australia, Barbados, Belgia, Italia, Jamaica, Elvetia, Spania, Portugalia, Franta si multe alte tari.

34. In Guyana nu exista cai ferate – nici servicii internationale, nici interne. In plus, nu exista legaturi rutiere intre Guyana si Venezuela.

35. Microbuzele sunt cel mai ieftin mod de transport in Guyana.

36. Temperatura medie in Guyana variaza intre 75 si 87 de grade Fahrenheit.

37. Mashramani este un festival anual sarbatorit in Guyana pentru a comemora nasterea Republicii. Mashramani se traduce prin „sarbatoarea dupa o munca grea”. Festivalul are loc, de obicei, pe 23 februarie, cu exceptia anului 2016, cand a fost sarbatorit pe 26 mai, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a independentei Guyanei.

38. Cascada Kaieteur din Guyana are o inaltime de 5 ori mai mare decat cea a cascadei Niagara. Alte cascade din tara includ: Guyana: Cascada Orinduik, Cascada Kumerau si Cascada 52 Drop Falls (serie de 52 de cascade pe raul Cuyuni).

39. Muntele Ayanganna este al doilea cel mai inalt munte din Guyana, dupa Muntele Roraima.

40. Guyana este renumita pentru mestesugurile frumoase realizate la nivel local, care includ tablouri, portofele, palarii de soare, bijuterii de lux si multe alte articole. Tara se mandreste, de asemenea, cu cateva bijuterii din aur exceptionale.

41. Deoarece majoritatea articolelor sunt importate din alte tari, costul vietii in Guyana este relativ ridicat.

42. Mancarurile din subcontinentul indian sunt localizate. Mancarea din regiune este, de asemenea, influentata de creola.

43. Restaurantele chinezesti sunt frecvente, deoarece oamenilor le place sa manance mancaruri chinezesti, inclusiv chow mein si lo mein.

44. In Georgetown, capitala tarii, exista o mare varietate de optiuni alimentare. Optiunile de meniu din restaurantele din orasele mai mici sunt adesea limitate la mancaruri creole.

45. Romul intunecat este o bautura populara in tara. Din cauza umiditatii ridicate si a temperaturii constante din Guyana, se presupune ca procesul de invechire a romului din Guyana este mult crescut. Astfel, de exemplu, un rom vechi de 8 ani are o maturitate egala cu cea a unui rom vechi de 16 ani in alte tari.

46. Berea Banks este berea nationala a tarii.

47. Mauby este o bautura faimoasa care este disponibila in mod obisnuit in intreaga tara. Este preparata din scoarta de copac. Printre alte bauturi comune se numara si sucul de trestie de zahar si apa de cocos.

48. Guyana primeste o medie de 91 mm de precipitatii.

49. In ultimii zece ani, rata de alfabetizare a scazut in tara.

50. Oamenii din tarile in curs de dezvoltare si din tarile sarace vin in Guyana in cautare de munca. Cu toate acestea, costul ridicat al vietii in Guyana face dificila supravietuirea expatriatilor in aceasta tara.

51. In Guyana, homosexualitatea masculina este ilegala. Cineva poate fi condamnat la inchisoare pe viata daca acuzatiile sunt dovedite. De asemenea, travestirea este o infractiune in aceasta tara.

52. Apa de la robinet din tara nu este sigura pentru baut.

53. Malaria este raspandita in cea mai mare parte a Guyanei. 54. Febra galbena este endemica in Guyana. Calatorii care calatoresc in aceasta zona ar trebui sa se vaccineze corespunzator in prealabil pentru a evita problemele de sanatate.

54. Spitalul public din Georgetown este cel mai mare spital din tara, situat in capitala sa. Cu toate acestea, facilitatile din spital sunt inca de baza si necesita imbunatatiri.

Add Comment