Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
54 Lucruri Despre Irak – Topist.ro

54 Lucruri Despre Irak

steag Irak

Irak, cunoscut oficial sub numele de Republica Irak, este o tara din Asia de Vest. Se intinde pe o suprafata de 438.317 km patrati. Bagdadul este capitala si cel mai mare oras al sau. Araba si kurda sunt limbile sale oficiale. Moneda sa oficiala este dinarul irakian (IQD). Cele sase tari cu care se invecineaza sunt Turcia, Iran, Kuweit, Iordania, Arabia Saudita si Siria.

Desi bogat in petrol, Irakul este o tara devastata de razboi de ani de zile. Haideti sa exploram mai multe despre aceasta tara care a fost supusa decenii de dictatura, razboi si tulburari. Iata cateva date interesante despre istoria, geografia, cultura, guvernul, oamenii, economia si razboaiele din Irak.

1. In limba araba, numele Irak inseamna „adanc inradacinat, bine udat; fertil”. Numele a fost folosit inca dinainte de secolul al VI-lea.

2. Irakul s-a aflat sub stapanire britanica timp de 17 ani si sub stapanire otomana timp de secole.

3. A obtinut independenta fata de Marea Britanie la 3 octombrie 1932.

4. In 1991, fraza „Allahu Akbar” a fost adaugata cu litere arabe verzi pe steagul Irakului. (A se vedea imaginea de mai sus a steagului Irakului)

5. Sistemul metric de greutati si masuri este standardul legal in aceasta tara.

6. Incepandu-si participarea la Jocurile Olimpice in 1948, Irakul a obtinut pana in prezent doar o medalie de bronz (de la Jocurile din 1960).

7. Generalul Saddam Hussein a devenit dictator irakian in 1979.

8. El (Saddam Hussein) a invadat Iranul in 1980 si Kuweitul in 1990. Cu toate acestea, ambele invazii nu au avut succes, ci doar au secatuit Irakul de resursele sale si i-au impovarat economia.

9. Saddam Hussein a fost spanzurat la 30 decembrie 2006, pentru crime impotriva umanitatii.

10. In timpul razboiului dintre Irak si Iran din anii 1980, Saddam Hussein a fost un aliat al Statelor Unite.

11. In memoria soldatilor irakieni care au murit in timpul razboiului dintre Irak si Iran, un monument – Al-Shaheed Monument – a fost construit la Bagdad.

12. De la Razboiul din Golf, un numar tot mai mare de femei sunt vandute ca sclavi sexuali.

13. Despre buncarele subterane construite pentru Saddam Hussein se spunea ca sunt practic indestructibile, putand rezista la o lovitura directa a unei bombe TNT de 2.000 de kilograme. Iar buncarele se aflau la o adancime de pana la 90 de metri sub pamant.

14. Compania care a construit buncarele pentru Saddam Hussein a construit si adaposturi antiaeriene pentru cel de-al Treilea Reich al lui Adolf Hitler.

15. Buncarul construit special pentru cel de-al cincilea presedinte al Irakului (Saddam Hussein) nu a fost doar un spatiu mic in care sa se ascunda pe timp de razboi. Mai mult, acesta a fost dotat cu facilitati precum o piscina, o sala de recreere, o bucatarie gourmet si o cresa pentru nepotii lui Saddam Hussein.

16. O alta adaugire la acest buncar ultramodern a fost „camera de razboi”. Camera era impanzita cu cea mai recenta tehnologie, astfel incat dictatorul sa poata monitoriza activitatile de la suprafata.

17. Tunelurile subterane si buncarele pentru dictatorul irakian au fost construite intre anii 1970 si 1980 de inginerii iugoslavi.

18. Bagdadul avea o retea legendara si labirintica de tuneluri subterane care s-ar fi intins pe kilometri intregi. Avea capacitatea de a adaposti mii de irakieni, spitale si chiar posturi de comanda militare.

19. Buncarele si tunelurile au fost construite la ordinul generalului Saddam Hussein pentru protectia sa in caz de razboi. Costul construirii acestor buncare a fost platit sub forma de petrol.

20. In Irak se afla, de asemenea, primul sistem de scriere din lume si prima istorie inregistrata.

21. Irakul este o tara din Orientul Mijlociu, denumita oficial Republica Irak.

22. Bagdad, capitala Irakului, este situata in regiunea central-estica a tarii.

23. Irakul are o portiune ingusta de coasta de 58 km in nordul Golfului Persic.

24. Tigrul si Eufratul sunt cele doua rauri principale din Irak. Aceste rauri contribuie in mod semnificativ la facerea pamantului din Irak foarte fertil.

25. Mesopotamia, regiunea (care corespunde aproximativ Irakului de astazi, denumita si „tara dintre rauri”) cuprinsa intre fluviile Tigru si Eufrat, este considerata a fi unul dintre leaganurile civilizatiei.

26. In istoria sa, Irakul a gazduit imperii indigene akkadiene, asiriene, babiloniene si sumeriene.

27. Rezervele de petrol ale Irakului (aprox. – 150 de miliarde de barili) sunt a cincea ca marime din lume. Venezuela se afla in fruntea clasamentului cu 298 de miliarde de barili de petrol.

28. Musulmanii siiti sunt dominanti in Irak.

29. Traditiile islamice relateaza ca arca lui Noe a fost construita in orasul Kufa, care se afla in Irak. Arca a fost construita de profetul Nuh/Noah (P.B.U.H.).

30. Un fenomen rar care a adus ploi si furtuni cu grindina a provocat un rau de apa inghetata care a curs prin desertul din Irak.

31. Constitutia Irakului este legea fundamentala a Irakului.

32. Bagdadul a servit drept centru de invatare in timpul Epocii de Aur islamice si a fost, de asemenea, cel mai mare oras multicultural din Evul Mediu.

33. Primul put de petrol productiv al tarii a fost forat in 1927 in domul Baba.

34. Femeile irakiene sunt de doua ori mai analfabete decat barbatii din tara.

35. Razboiul din Irak a inceput la 20 martie 2003.

36. Invazia a fost sustinuta de o coalitie de 35 de tari, SUA, Marea Britanie si Australia avand roluri importante.

37. Initial, mai multe bombe de precizie au fost lansate asupra buncarelor in care se credea ca Saddam Hussein tinea intalniri cu personalul superior.

38. Pe 4 aprilie, fortele americane au preluat controlul asupra aeroportului international din Bagdad.

39. Dupa multa rezistenta si confruntare din partea Irakului, fortele americane au preluat controlul asupra Bagdadului pe 9 aprilie.

40. Pana la inceputul anului 2007, cel putin 3000 de soldati americani si cateva sute de soldati din alte tari din coalitie au fost ucisi.

41. Razboiul din Irak este numit si al doilea razboi din Golful Persic.

42. Se estimeaza ca intre 151.000 si 600.000 de irakieni au fost ucisi in primii trei-patru ani de razboi.

43. Saddam Hussein a fost capturat de fortele americane in decembrie 2003. Operatiunea a fost denumita „Operatiunea Red Dawn”.

44. In decembrie 2011, nu mai existau trupe americane in Irak.

45. La inceputul razboiului din Irak, majoritatea trupelor irakiene au ales pur si simplu sa nu se opuna avansarii fortelor coalitiei. Cu toate acestea, „Fidayeenii lui Saddam” au opus cea mai mare rezistenta fortelor americane.

46. Afirmatia presedintelui Bush inainte de a intra in razboi a fost ca Irakul fabrica arme de distrugere in masa, care ar putea pune in pericol siguranta lumii. Cu toate acestea, in Irak nu au fost gasite astfel de dovezi de fabricare a armelor de distrugere in masa. Astfel, afirmatia presedintelui a devenit un punct de dezbatere politica majora in SUA in 2004.

47. Bazata pe poezia araba, „maqam” este muzica traditionala din Irak.

48. In Irak, mancatul cu mana stanga este considerat ofensator.

49. Aproape jumatate din toate cuplurile casatorite din Irak sunt verisoare de gradul intai sau doi.

50. „Citirea norocului in constelatii” si „teama de pisicile negre” au fost inventate in Irak, conform arheologului Leonard Woolley.

51. Productia de miere si comercializarea acesteia reprezinta o industrie majora in Irak. Mierea este cunoscuta ca un leac miraculos in aceasta tara si are capacitatea de a trata durerile de cap, artrita si multe alte afectiuni. Multiplele razboaie suferite de tara au avut un efect negativ asupra acestei industrii.

52. Irakul se numara printre primele trei tari producatoare de curmale din lume. 53. Retineti: in curmale se gasesc minerale esentiale precum calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu si zinc.

53. Epopeea lui Gilgamesh este un poem epic din Mesopotamia antica, Irak. Este adesea considerat ca fiind cea mai veche mare opera literara care a supravietuit (datand din aproximativ 2100 i.Hr.).

54. Irakul a interzis filmele de karate in 1979. Nu este aceasta o lege ciudata?

Add Comment