Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
55 Lucruri Despre Egipt – Topist.ro

55 Lucruri Despre Egipt

steag Egipt

Egiptul, oficial Republica Araba Egipt, este o tara situata in nord-estul Africii. Are o suprafata de 1.001.450 km patrati. Este impartit in 27 de guvernorate. Capitala tarii este Cairo. Araba si araba egipteana sunt limbile sale oficiala si, respectiv, nationala. Lira egipteana (EGP) este moneda sa oficiala. Are patru regiuni limitrofe, care includ Fasia Gaza, Israel, Libia si Sudan. Recunosc, Egiptul este una dintre cele mai fascinante civilizatii antice timpurii din istoria omenirii. Am compilat impreuna unele dintre cele mai interesante fapte despre Egipt pentru amuzamentul dumneavoastra.

1. Toata lumea stie despre piramidele din Egipt, dar stiati ca acestea au fost construite ca morminte pentru faraoni si familiile lor regale pentru a le lega de Ra, zeul soarelui? In cazul in care va intrebati, pana in prezent au fost descoperite peste 130 de piramide.

2. Cat de uriase crezi ca sunt aceste piramide? Imaginati-va o structura care cantareste de sase ori mai mult decat un zgarie-nori modern de 100 de etaje. Si mai bine, imaginati-va o structura care ocupa cinci terenuri de fotbal si care priveste de sus la statuia libertatii. Piramida din Giza, care adapostea oasele regelui Khufu, sau este vorba de mumia acestuia, era atat de mare.

3. Cum ramane cu latura umana a impunatoarelor piramide? Ei bine, se crede ca mii, poate milioane de egipteni au murit construind piramidele. Pentru necazul lor onorabil insa, au fost ingropati in morminte langa piramida pe care au construit-o pentru veneratul lor faraon.

4. Oh si, apropo, muncitorii care au construit piramidele au fost platiti. Ghiciti cu ce? Cu o doza zilnica de un galon de bere. Acesta este cel mai interesant fapt despre Egipt, daca ma intrebati pe mine.

5. Apropo, prima piramida a fost construita in anul 2600 i.Hr. de catre arhitectul egiptean Imhotep.

6. Tipul Imhotep a fost, din nou, primul medic, inginer si arhitect inregistrat.

7. Pisicile nu erau animalul tau de companie, ci erau considerate sacre. Pentru vechii egipteni, a avea o pisica la toarce in casa garanta noroc.

8. Pisicile nu erau insa singurele creaturi norocoase. In timp ce femeile moderne au ajuns sa se bucure de drepturi de proprietate, iar lumea a inceput sa vada femei doctori si femei moguli de afaceri abia in secolul al XIX-lea, femeile egiptene puteau detine proprietati, desfasura afaceri, face medici si deveni preotese. La naiba, unele biserici inca nu au acceptat cuvantul preoteasa.

9. Zeii Egiptului erau atat de numerosi incat practic totul avea o zeitate in control, de la emotiile umane pana la ordinea naturala si dezastrele. Vai de cel care se opunea dorintelor celor peste 1.000 de zei.

10. Adica fiecare oras avea zeul sau preferat.

11. Desi toti zeii erau temuti si tinuti in respect, Ra, zeul egiptean al soarelui, era cel mai venerat dintre toti.

12. Dar onoarea creatiei a fost acordata zeului raului Khnum.

13. Imagineaza-ti cum ar fi sa dezbraci o mumie egipteana! Ei bine, daca cumva ai avea curajul sa o faci, ai descoperi ca bandajul se poate intinde pana la 1,6 kilometri.

14. Dar de ce sa mumificam morti? Raspunsul se afla in viata de apoi. Prin conservarea cadavrelor, vechii egipteni credeau ca sufletele celor mumificati vor hoinari pentru totdeauna in viata de apoi.

15. Ca proces de mumificare, intestinele si toate organele interne, cu exceptia inimii, erau indepartate si plasate in borcane canopice. Se aspirau creierii din cap prin nas. Am auzit vreun „yuck” socat?

16. Ai crede ca mumificarea s-a oprit odata cu faraonii si cu egiptenii bogati, nu-i asa? Gresit. Arheologii au dezgropat un crocodil mumificat de 4,5 metri.

17. Apropo de faraoni mumificati, Ramses al II-lea, cel mai mare faraon din toate timpurile, a condus Egiptul timp de 60 de ani si a avut peste 90 de copii nascuti din 8 sotii si aproape 100 de concubine. Un tip norocos.

18. Onoarea primului faraon egiptean ii revine insa regelui Menes, care avea sa moara in falcile unui hipopotam dupa ce a domnit timp de 60 de ani, din 3200 i.Hr.

19. In mod ironic, zeita egipteana a nasterii si a fertilitatii a portretizat un hipopotam biped cu picioare de felina sau de pisica, daca vreti. Infiorator!

20. Un alt fapt interesant despre Egipt este ca faraonii isi ascundeau parul in interiorul coroanei sau a unei coafuri denumite nemes.

21. Daca tot luam masa cu regii, faceti cunostinta cu regele Pepi al II-lea, in varsta de 6 ani. Cel mai longeviv rege egiptean, Pepi a preluat domnia la frageda varsta de 6 ani si a continuat sa domneasca timp de 94 de ani.

22. Vorbind de un copil de 6 ani. In loc sa infrunte o musca mica, ca un faraon, regele Pepi era cunoscut pentru ca avea sclavi unsi cu miere pentru a atrage mustele departe de el.

23. Invingand rautatile cu miere ale regelui Pepi, primii faraoni si-au pus servitorii sa fie omorati pentru a fi ingropati impreuna cu regele. Altfel, cine i-ar fi servit pe tipii regali in viata de apoi?

24. Va amintiti de Cleopatra, ultima faraonca antica scandaloasa, dar puternica, care s-a casatorit cu fratele ei mai mic? Ea era greaca. Da, intr-adevar, atat pentru ca era greaca, cat si pentru ca s-a casatorit cu fratele ei.

25. Actul incestuos al Cleopatrei si al fratelui ei mai mic nu era o abominatie in Egiptul antic. Cand o femeie era urmatoarea pe linia regala, trebuia sa se casatoreasca cu fratele ei pentru a o ajuta in indatoririle sale regale si pentru a se asigura ca ramane pe loc si loiala familiei regale.

26. Revenind la seducatoarea regina Cleopatra, chiar si seceratorul sinistru a trebuit sa se supuna farmecului ei, atunci cand a decis sa moara in conditiile ei. Moartea prin intermediul aspidei otravitoare, ceea ce a facut ca sfarsitul stravechiului neam de faraoni sa se incheie.

27. Daca ai crezut ca machiajul a fost descoperit sau chiar perfectionat de femeia moderna, nu ai putea fi departe de adevar. Egiptenii, femei si barbati deopotriva, purtau forme si nuante uimitoare de machiaj denumite khol. Machiajul nu avea doar rol de infrumusetare, ci si de protectie impotriva razelor solare, precum si puteri vindecatoare. (Cateva fapte interesante despre soare)

28. Jocuri? Oh, da. Egiptenii jucau versiunea lor de zaruri folosind bete in loc de zaruri si chiar un joc de noroc numit senet datand din 3500 i.Hr.

29. Un alt fapt uimitor despre Egipt este ca berea era o bautura atat de preferata de egiptenii antici incat chiar si mortii aveau ocazia sa se imbete prin ofrande de bere.

30. Primul sistem de scriere al egiptenilor, numit hieroglife, a fost realizat prin anul 3.300 i.Hr. Au fost inregistrate peste 700 de hieroglife egiptene.

31. Initial, Egiptul a fost cunoscut sub mai multe nume, cum ar fi Kemet, Deshret si Hwt-ka-ptah. Grecii, probabil incapabili sa il pronunte corect, schimba Hwt-ka-ptah in Aegyptus. Du-te, calculeaza originea Egiptului.

32. V-ati intrebat vreodata de unde a pornit ideea de 365 de zile, 12 luni pe an? egiptenii antici au luat din nou fata restului lumii si au fost primii care au adoptat aceasta idee.

33. Si da, acesti antici destepti au inventat si ceasul!

34. Dintre inventii, vechii egipteni i-au luat-o inainte civilizatiei moderne la fabricarea primei paste de dinti. Ei faceau pasta de dinti din cenusa si praf de copite de bou amestecate cu coji de oua arse si piatra ponce.

35. In ciuda parului lor lung si matasos, vechii egipteni se radeau si purtau in schimb tesaturi impletite cu par uman pentru cei bogati si cu lana si fibre vegetale pentru cei saraci.

36. Aveti o problema cu udatul patului? Luati-o de la vechii tarani egipteni care purtau cu ei o punga cu oase de soarece pentru a vindeca afectiunea udatului in pat.

37. Cel mai vechi tratat de pace incheiat vreodata a fost incheiat de, da, ati ghicit bine, vechii egipteni. Tratatul a fost incheiat intre regele Ramses al II-lea si regele Hattusili al hititilor in 1259 i.Hr.

38. Cel mai vechi protest pentru drepturile muncitorilor a fost organizat in Egiptul antic in timpul domniei regelui Ramses al III-lea, in secolul al XII-lea i.Hr.

39. Uitati de reprezentarile atletice si zvelte ale faraonilor. Dovezile din mumii arata ca majoritatea faraonilor erau supraponderali si poate diabetici. Intrebati mumia reginei Hatshepsut din secolul al XV-lea i.Hr.

40. Cele mai recente dovezi arata ca piramidele au fost construite de egipteni si nu de sclavi, asa cum s-a consemnat anterior. Trebuie sa-i multumim istoricului grec din secolul al V-lea i.Hr. Herodot pentru mitul sclavilor, sau nu?

41. Medicii egipteni antici practicau specializarea inca din 450 i.Hr. Stiu, greu de crezut.

42. Folosirea substantelor mucegaite pentru a vindeca infectiile de catre medicii egipteni antici sugereaza o cunoastere timpurie a antibioticelor.

43. Egiptenii antici ar putea la fel de bine sa fie primii oameni care au tinut animale ca animale de companie. Cui nu i-ar placea sa pastreze si sa venereze un zeu intrupat in casa?

44. Dovezile din mormintele antice egiptene sugereaza ca in vechime se foloseau toalete asemanatoare celor moderne.

45. Ati auzit vreodata de o rochie veche de 5.000 de ani? Ei bine, eu da, si a fost gasita zacand intr-un mormant egiptean antic.

46. Misterul orasului pierdut Heracleion a fost in cele din urma rezolvat dupa ce orasul a fost gasit ingropat sub mare, 1200 de ani mai tarziu.

47. Egiptenii antici cunosteau confortul unei perne. Numai ca a lor era facuta din piatra.

48. Poate ca nu ne-am fi laudat cu inelele rafinate de logodna sau de nunta daca nu ar fi fost egiptenii antici despre care se spune ca au inventat traditia.

49. Plangem moartea animalelor noastre de companie oferindu-le o inmormantare decenta. Vechii egipteni isi jeleau pisicile venerate prin rasul sprancenelor lor.

50. Un alt fapt surprinzator despre Egiptul timpuriu este ca crestinismul era religia dominanta a Egiptului.

51. Construit intre anii 2558-2532 i.Hr. marele Sfinx din Giza este cea mai mare statuie monolit din lume.

52. Misterul din spatele nasului si barbii lipsa a sfinxului a alimentat o serie de teorii si mituri. Un mit din anul 1378 d.Hr. prezinta un cleric musulman sufi spanzurat pentru vandalism dupa ce a distrus nasul Sfinxului intr-un acces de furie din cauza ofrandelor taranesti aduse Sfinxului.

53. In Egipt se afla unul dintre cele mai mari baraje din lume, marele baraj Aswan, construit pentru a retine apele furioase ale celui mai lung rau din lume, Nilul.

54. Revolutia egipteana din 2011 s-a soldat cu aproximativ 800 de morti, culminand cu demisia dramatica a presedintelui Hosni Mubarak.

55. Iar din cenusa anului 2011 a rasarit Facebook Jamal Ibrahim, un nume dat unei fiice de catre un tata recunoscator pentru rolul jucat de Facebook in revolutia egipteana din 2011.

Add Comment