Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
56 Lucruri Despre Uganda – Topist.ro

56 Lucruri Despre Uganda

steag uganda

Uganda, oficial Republica Uganda, este o tara fara iesire la mare din Africa de Est. Cu aceste 56 de fapte despre Uganda, haideti sa aflam mai multe despre aceasta: istorie, cultura, oameni, guvern, geografie, probleme nationale si multe altele.

1. Pana acum 1.700-2.300 de ani, locuitorii din Uganda erau vanatori-culegatori.

2. Regatul Buganda a fost cel mai cunoscut din Uganda. Astazi, este cel mai mare dintre regatele traditionale din tara si este marginit la sud de Lacul Victoria. Numele Uganda provine, de asemenea, de la numele acestui regat.

3. Sir Edward Mutesa, regele Bugandei (Mutesa II), a fost ales primul presedinte, iar Milton Obote primul prim-ministru al tarii dupa independenta acesteia, in 1962.

4. Se estimeaza ca 300.000 de persoane si-au pierdut viata in timpul regimului lui Idi Amin (fost presedinte: 1971-79). Majoritatea acestor persoane apartineau partii de nord a tarii si erau percepute ca fiind sustinatori ai lui Milton Obote (fost prim-ministru: 1962-66; de asemenea, fost presedinte: 1966-71 si 1980-85 ). De asemenea, Amin i-a expulzat cu forta din tara pe oamenii de afaceri indieni in timpul regimului sau.

5. Uganda este o tara diversa din punct de vedere etnic si cultural. Daca ati alege doua persoane la intamplare, acestea ar fi de cele mai multe ori de etnii diferite.

6. Sir Winston Churchill a numit Uganda „Perla Africii”. El a vizitat tara cand aceasta se afla sub dominatie britanica.

7. Aproape jumatate din populatia tarii are sub 14 ani, ceea ce o face una dintre cele mai tinere tari din lume.

8. HIV/SIDA reprezinta o amenintare majora pentru populatia ugandeza.

9. In Uganda, motocicletele sunt folosite ca taxiuri pentru a transporta oamenii dintr-un loc in altul. Cu toate acestea, aceste taxiuri nu sunt recomandate turistilor, deoarece pot fi periculoase. Acestea sunt cunoscute la nivel local sub denumirea de „boda-boda”.

10. Agricultura este o parte importanta a economiei tarii, deoarece angajeaza majoritatea ugandezilor (aproape 1/3).

11. Gorilele de munte din Uganda reprezinta o atractie majora pentru turistii din intreaga lume. Se estimeaza ca jumatate din populatia lor traieste in Uganda (in Parcul National Bwindi Impenetrable).

12. Uganda primeste peste 800.000 de turisti in fiecare an.

13. Uganda se afla sub conducerea unuia si aceluiasi presedinte – Yoweri Museveni – din 1986.

14. In 2005, au fost ridicate limitele mandatelor prezidentiale si a fost ridicata si interdictia de 19 ani privind politica multipartidista. Cu toate acestea, ridicarea interdictiei privind limitarea mandatelor prezidentiale nu a fost bine primita de ugandezi.

Cititi, de asemenea, povestea inspirata a unei tinere ugandeze – Sylvia.

15. In ceea ce priveste suprafata, Statele Unite ale Americii (9.833.517 km²) este de aproape 41 de ori mai mare decat Uganda (241.038 km²).

16. Uganda are o multime de lacuri si rauri si, prin urmare, este o tara bine irigata.

17. Familiile numeroase sunt preferate in Uganda.

18. Uganda are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de fertilitate din lume, de 5,8 copii pe femeie.

19. In zonele sale rurale, rata reala a fertilitatii este peste media nationala de 5,8 copii pe femeie. Lipsa de constientizare a contraceptiei si sprijinul guvernamental minim pentru planificarea familiala duc, de asemenea, la cresterea populatiei.

20. Femeile sunt casatorite la o varsta frageda, ceea ce le expune, de asemenea, la probleme legate de sanatatea lor reproductiva.

21. Tara se confrunta, de asemenea, cu o rata ridicata a mortalitatii materne din cauza varstei timpurii de procreare si a intervalelor scurte de nastere.

22. In cazul in care populatia tarii continua sa creasca in acelasi ritm, tara s-ar putea confrunta cu dificultati in sustinerea populatiei sale in ceea ce priveste hrana, ocuparea fortei de munca, asistenta medicala, locuintele, educatia si altele.

23. Uganda este una dintre cele mai sarace si mai putin dezvoltate tari din lume.

24. Uganda duce lipsa, de asemenea, de lucratori calificati in domeniul sanatatii din cauza lipsei de oportunitati pentru profesionistii din domeniul medical de a-si continua cariera in tara.

25. Medicii si asistentele medicale din tara au emigrat in alte tari in cautarea unor oportunitati mai bune de angajare.

26. Depadurirea, eroziunea solului, pasunatul excesiv si infestarea cu jacint in Lacul Victoria sunt cateva dintre problemele de mediu cu care se confrunta Uganda in prezent.

27. Uganda pierde o mare parte din acoperirea sa forestiera din cauza cererii tot mai mari de carbune si lemn de foc pentru a sustine viata.

28. Somajul este o preocupare uriasa in Uganda si multi localnici isi gasesc de lucru in cadrul industriilor locale de tip cottage, iar multi sunt inca someri.

29. Curtea Suprema din Uganda are un judecator-sef si cel putin alti 10 judecatori.

30. Uganda este, de asemenea, renumita pentru cafeaua sa.

31. Cafeaua si bumbacul sunt culturile comerciale care aduc tarii o suma semnificativa de venituri.

32. De fapt, Uganda se numara printre primele zece tari producatoare de cafea din lume, Brazilia fiind in fruntea listei, iar Vietnamul pe locul al doilea.

33. In Uganda exista trei situri din patrimoniul mondial UNESCO. Unul este cultural – Mormintele regilor Buganda de la Kasubi (2001) si doua sunt naturale – Parcul National Bwindi Impenetrable (1994) si Parcul National Muntii Rwenzori (1994).

34. Bicicleta este o preferata fierbinte in randul populatiei locale. Oamenii o folosesc zilnic.

35. Primele alegeri post-independenta din Uganda au avut loc in 1962.

36. Uganda primeste precipitatii regulate si exista terenuri fertile ample in tara, motiv pentru care majoritatea populatiei sale este angajata in agricultura si in activitati conexe.

37. Guvernul si Armata de Rezistenta a Domnului (LRA) au un conflict in nordul tarii, din cauza caruia tara sufera.

38. Se crede ca Uganda are potentialul de a hrani toata Africa daca ar fi cultivata in mod comercial si rational. Dar, din cauza instabilitatii politice si a managementului politic neregulat, tara insasi este susceptibila de foamete in viitor.

39. Se pune un accent puternic pe invatamantul primar; cu toate acestea, invatamantul secundar nu este disponibil pentru aproape 85% dintre copii.

40. Celebrul rau Nil, renumit in intreaga lume, isi are originea in Uganda. Acesta este cunoscut si ca fiind parintele raurilor africane. Raul traverseaza 11 tari, inclusiv Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Republica Democrata Congo, Kenya, Etiopia, Eritreea, Sudanul de Sud, Sudanul si Egiptul. Raul are o lungime de aproximativ 6.853 de kilometri.

41. Dintre cele patru regiuni: Nord (85.391,7 km2), Est (39.478,8 km2), Vest (55.276,6 km2) si Centrala (61.403,2 km2), in care este impartita Uganda, regiunea centrala este cea mai urbanizata si gazduieste si capitala tarii – Kampala.

42. Potrivit Bancii Mondiale, in 2015, Uganda avea 84% din populatie care locuia in zonele rurale.

43. Uganda imparte Lacul Victoria cu Tanzania si Kenya. Lacul Victoria este, de asemenea, cel mai mare lac de apa dulce din Africa.

44. Uganda s-a aflat sub regim militar timp de mai bine de 20 de ani dupa independenta sa fata de Marea Britanie si inainte de numirea lui Yoweri Museveni in functia de presedinte al tarii in 1986.

45. Saracia in Uganda: In 2013, in Uganda, 19,7% din populatie traia sub pragul saraciei.

46. Vorbitorii de limba bantu constituie cea mai mare parte a populatiei din Uganda.

47. Uganda a fost clasata pe primul loc in topul locurilor turistice pentru anul 2012 de catre Lonely Planet, un site web de calatorii si o editura premium de media de calatorie din lume.

48. CNN a inclus Uganda in topul celor mai bune 16 destinatii de vacanta pentru anul 2016.

49. Uganda este a doua cea mai populata tara fara iesire la mare din lume, dupa Etiopia.

50. Un secretar al ONU pentru afaceri umanitare a declarat ca razboiul din nordul Ugandei este „cea mai mare urgenta umanitara neglijata din lume”.

51. Uganda este o economie bazata pe numerar, deoarece infrastructura din tara nu este dezvoltata pentru a sustine tranzactiile fara numerar, ca in alte tari in curs de dezvoltare si dezvoltate.

52. In 2014, prima sala de gimnastica exclusiv feminina din tara a fost inaugurata in Uganda de Mildred Apenyo, in varsta de 25 de ani.

53. Stiati ca Uganda gazduieste mai multi refugiati decat orice alta tara din Africa? In lume exista peste 21 de milioane de refugiati, iar 86% dintre acestia si-au gasit adapost in natiuni in curs de dezvoltare (natiuni care la randul lor se lupta pentru a asigura necesitatile de baza ale populatiei lor).

54. Varful Margherita de pe Muntele Stanley este cel mai inalt varf din Uganda. Muntele Stanley (5.109 m) este, de asemenea, al treilea cel mai inalt munte din Africa, dupa Kilimanjaro (5.895 m).

55. Lacul Albert este cel mai jos punct din Uganda, la 621m.

56. Se estimeaza ca ugandezii consuma 11,93 litri de alcool pe persoana pe an, ceea ce o situeaza pe locul doi in topul tarilor din Africa in aceasta privinta. Nigeria se afla pe primul loc in aceasta lista, cu un consum mediu de alcool de 12,28 litri pe persoana pe an.

Add Comment