Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
57 Lucruri Despre Sudan – Topist.ro

57 Lucruri Despre Sudan

steag Sudan

Sudan, oficial Republica Sudan, este o tara din nord-estul Africii. Are o suprafata totala de 1.861.484 km patrati. Khartoum este capitala si cel mai mare oras al sau. Araba si engleza sunt limbile sale oficiale. Lira sudaneza (SDG) este moneda sa oficiala. Tarile cu care se invecineaza terestru sunt Egipt, Eritreea, Etiopia, Sudanul de Sud, Republica Centrafricana, Ciad si Libia.

Sudanul este membru al Organizatiei Natiunilor Unite, al Uniunii Africane, al Ligii Arabe, al Organizatiei pentru Cooperare Islamica si al Miscarii Nealiniate, precum si observator in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului. Adunarea Nationala reglementeaza politica Sudanului. Iar sistemul juridic din tara se bazeaza pe legea islamica. Haideti sa aflam mai multe despre aceasta tara devastata de razboi cu ajutorul unor fapte interesante care acopera diverse aspecte din istorie si din prezent.

1. Numele oficial al Sudanului este Republica Sudanului (Jumhuriyat as-Sudan).

2. Numele „Sudan” se traduce in araba prin „tara negrilor”. Este preluat din arabul bilad as-sūdan.

3. Statul independent Republica Sudan s-a nascut la 9 iulie 2011.

4. Sudanul a fost candva cel mai mare si cel mai divers din punct de vedere geografic stat din Africa de Sud. Cu toate acestea, a fost impartit in doua state in iulie 2011. Acum, este a treia tara ca marime din Africa (dupa Algeria si Republica Democrata Congo).

5. Pana in 1945, in Sudan au aparut doua partide politice. Unul era Partidul National Unionist, iar celalalt era Partidul Umma.

6. La 1 ianuarie 1956, Sudanul si-a castigat independenta fata de Egipt si Marea Britanie.

7. Nilul Alb si Nilul Albastru sunt cei doi afluenti ai Nilului. Acesti doi afluenti se unesc la Khartoum – capitala Sudanului – devenind fluviul Nil propriu-zis inainte de a se varsa in Egipt. Ceilalti afluenti majori ai sai sunt raurile Bahr el Ghazal, Sobat si Atbarah.

8. Raul Nil curge de la nord la sudul Sudanului.

9. Razboiul din Darfur a inceput in februarie 2003, provocand un numar estimat de 200.000 pana la 400.000 de morti si stramutand alte aproape doua milioane de persoane.

10. De asemenea, un numar mare de refugiati au intrat in Sudan din tarile vecine, cum ar fi Ciad si Etiopia.

11. 1 ianuarie este ziua nationala in Sudan.

12. Sudanul de Sud este cea mai noua natiune din lume.

13. Caldera Deriba este cel mai inalt punct din Sudan, la o altitudine de 3.042 m, situat in Darfur, in partea de vest a Sudanului.

14. Marea Rosie (de asemenea, Marea Eritreea) este cel mai jos punct din Sudan.

15. Sistemul metric este standardul legal, dar pentru greutati si masuri se foloseste la nivel local un sistem foarte divers bazat pe standarde egiptene si britanice.

16. Suprafata ocupata de Sudan este putin mai mare decat un sfert din suprafata Statelor Unite, conform enciclopediei.com.

17. Douasprezece sute de persoane se scufunda in Marea Rosie din Sudan in fiecare an.

18. Cu 114 limbi materne si peste 500 de accente, Sudanul are o populatie multilingva diversa.

19. Conform CIA, rata de alfabetizare pentru populatia totala a Sudanului este de 75,9% (2015 est.).

20. Dupa formarea Sudanului de Sud, dimensiunea Sudanului a fost redusa cu 25%.

21. In 2016, 26,4% din populatia Sudanului utilizeaza internetul.

22. Sudanul are un medic la fiecare 10.000 de persoane.

23. Majoritatea copiilor mor inainte de a implini varsta de cinci ani.

24. Conform nationmaster.com, rata de ocupare a fortei de munca pentru adultii din Sudan este de 47,3.

25. Conform World Refugee Survey 2008, 310 500 de refugiati si solicitanti de azil traiau in Sudan in 2007.

26. Exista mai multe piramide intr-o mica sectiune a desertului din nordul Sudanului decat in intregul Egipt, potrivit Slate.com.

27. In Sudan exista aproximativ 50.000 de persoane surde.

28. Sudanul este un importator net de alimente.

29. Sudanul are o lungime totala a frontierei de 6.751 de kilometri.

30. Petrolul este principala resursa naturala a Sudanului.

31. Dupa separarea Sudanului de Sud de Sudanul de Nord, se estimeaza ca Sudanul de Sud a pierdut 5-7 miliarde de barili de rezerve de petrol.

32. Sudanul are 18.630 km² de terenuri irigate.

33. O parte semnificativa a economiei Sudanului este reprezentata de roata de apa actionata de boi. Roata, care a fost introdusa pentru prima data in Sudan cu aproximativ patru secole inainte de Hristos, este inca in functiune in tara.

34. Tara are, de asemenea, depozite semnificative de minereu de crom, cupru, minereu de fier, mica, argint, aur, tungsten si zinc.

35. Sudanul sufera de secete periodice, desertificare, eroziune a solului, declin al faunei salbatice si aprovizionare inadecvata cu apa potabila.

36. Solul din Sudan poate fi impartit in trei categorii: solurile nisipoase din zonele nordice si vest-centrale, solurile argiloase din regiunea centrala si solurile laterite din sud.

37. Un haboob, un tip de furtuna de praf intensa, poate aparea in Sudanul central (din mai pana in iulie), reducand vizibilitatea la zero.

38. Prelucrarea interna a petrolului brut a inceput la sfarsitul anului 1964, cand a intrat in functiune rafinaria de petrol din Port Sudan.

39. E.A.U., China si Canada sunt principalii parteneri de export ai Sudanului, in timp ce China, India si Arabia Saudita sunt principalii sai parteneri de import.

40. Pietrele si metalele pretioase reprezinta cele mai mari articole de export, in timp ce masinile industriale reprezinta cea mai mare categorie de articole importate de Sudan.

41. Primul razboi civil a avut loc in aceasta tara in perioada 1955-1972, iar al doilea razboi civil a avut loc in perioada 1983-2005.

42. In 1972, primul razboi civil s-a incheiat dupa 17 ani. Sfarsitul a fost marcat de semnarea Acordului de la Addis Abeba intre cele doua parti.

43. Semnarea Acordului global de pace in 2005 a pus capat celui de-al doilea razboi civil.

44. Al doilea razboi civil din Sudan a devenit motivul mortii a doua milioane si jumatate de persoane.

45. Motivul din spatele conflictului din Sudan nu este doar diferentele religioase. Conflictul este cauzat, de asemenea, de lipsa de disponibilitate a resurselor naturale limitate, cum ar fi apa si pasunile, pentru a sustine viata. Rezervele de petrol sunt o alta cauza a conflictului. O tara – Sudanul de Sud – are o abundenta de rezerve de petrol, in timp ce cealalta – Sudanul de Nord sau Republica Sudan – dispune de utilajele necesare pentru a le prelucra.

46. Sudanul este a 16-a tara din lume ca marime in functie de suprafata.

47. La 20 august 1998, Statele Unite au lansat rachete de croaziera care au distrus o unitate de productie farmaceutica din Khartoum. Se presupunea ca aceasta companie fabrica arme chimice sub patronajul lui Osama bin Laden.

48. In septembrie 2004, secretarul de stat american Colin Powell a considerat conflictul din Darfur drept un genocid si l-a numit cea mai grava criza umanitara a secolului XXI.

49. Sudanul este supranumit cosul alimentar al lumii arabe, deoarece reprezinta 45% din terenurile arabile din lumea araba.

50. In Sudan, preotii si oficialii de rang inalt erau adesea ingropati cu o mica piramida in varful mormantului lor.

51. Tribul Neur din sudul Sudanului are o traditie a „casatoriei fantoma”. Un barbat se poate casatori cu o femeie ca inlocuitor al fratelui sau decedat. Copiii care se nasc din aceasta uniune vor fi considerati descendenti ai barbatului mort – „fantoma”. Fantoma este tatal recunoscut din punct de vedere social.

52. In Sudan, varsta minima pentru ca un barbat sa se casatoreasca este de 18 ani sau mai mult, in timp ce cea pentru o femeie este de 16 ani sau mai mult.

53. Ospitalitatea este in centrul atentiei in Sudan. Atunci cand soseste un vizitator, se servesc aproape imediat bauturi racoritoare, urmate de mese. Indiferent de situatia economica a gazdei sau de continutul frigiderului acesteia, oaspetilor li se va oferi tot ce au.

54. Sudanul se mandreste cu prima femeie parlamentar din Africa si Orientul Mijlociu (1965) si cu prima femeie ministru al sanatatii (1974).

55. Sudanul a adus in Orientul Mijlociu primele femei judecator, cineast, arbitru de fotbal, membre ale armatei si ofiteri de politie.

56. Sapaturile recente de la Meroe si Mussawwarat es-Sufra au scos la iveala temple cu ziduri si statui acoperite cu foita de aur.

57. Omar al-Bashir, presedintele Sudanului din 1989, a fost pus sub acuzare de Curtea Penala Internationala pentru crime impotriva umanitatii, iar tara sa se situeaza aproape de ultimul loc in clasamentul privind libertatea presei.

Add Comment