59 Lucruri Despre Etiopia

steag Etiopia

Etiopia, oficial Republica Federala Democrata Etiopia, este o tara fara iesire la mare situata in partea de nord-est a Africii, cunoscuta sub numele popular de Cornul Africii. Are o suprafata de 1.104.300 km patrati. Addis Abeba este capitala si cel mai mare oras al sau. Amharica este limba sa oficiala. Birr (ETB) este moneda sa oficiala. Locuitorii sau nativii din aceasta regiune se numesc etiopieni. Cele sase tari cu care se invecineaza sunt Eritreea, Djibouti, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud si Kenya. Este a doua cea mai populata natiune din Africa. Cu 59 de fapte interesante despre Etiopia, haideti sa aflam mai multe despre aceasta tara fascinanta!

1. Numele „Etiopia” provine din cuvintele grecesti aitho (ard) si ops (fata), care impreuna inseamna „fete arse”.

2. Etiopia este principala natiune din cadrul Africii care nu a fost niciodata colonizata in mod oficial; in orice caz, a trebuit sa invinga fortele italiene de doua ori pentru a ramane libera.

3. 3. Etiopia este printre cele mai vechi tari de pe planeta, fiind infiintata in anul 980 i.Hr.

4. In Etiopia este ilegal ca un baiat sau o fata sa se casatoreasca inainte de varsta de 18 ani. Cu toate acestea, aceasta regula este rareori aplicata.

5. In Etiopia, doua din cinci fete se casatoresc inainte de a implini 18 ani, iar aproape una din cinci fete se casatoreste inainte de varsta de 15 ani.

6. In plus, 80% dintre femeile etiopiene au suferit mutilarea/taierea genitala a femeilor.

7. Cea mai apropiata ocazie de precursori umani care utilizeaza instrumente a fost urmarita in Etiopia.

8. Unele dintre ordinele sociale traditionale din Etiopia considera ca a avea gemeni este „mingi”, sau un indiciu de nenorocire. Ei cred ca gemenii ar putea fi injurati sau ar putea primi spirite insidioase.

9. Anul Nou: Etiopienii isi sarbatoresc noul an pe 11 septembrie. Ei il numesc Enkutatash.

10. Este singura tara din lume care are 13 luni intr-un an. Interesant sau ciudat?

11. Este, de asemenea, casa unei populatii care vorbeste mai mult de 80 de limbi diferite.

12. Etiopia si Rusia sunt cele doua tari din lume care nu au fost niciodata ocupate.

13. Cel mai vechi schelet fosil al unui om a fost gasit in Etiopia. Acesta are o vechime de peste trei milioane de ani.

14. Este, de asemenea, a zecea tara ca marime din Africa.

15. Copiii din Etiopia isi iau ca nume de familie prenumele tatalui lor. Ei (parintii si copiii) nu isi impart numele de familie.

16. In Etiopia, se considera nepoliticos sa refuzi o ceasca de cafea.

17. In timpul vizitei in Etiopia, puteti, de asemenea, sa experimentati gustul extraordinar al vinului lor de casa facut din miere si un arbust – gesho.

18. Cafeaua a fost descoperita accidental in Etiopia, cand un pastor de capre si-a gasit turma alergand agitata dupa ce a mancat planta de cafea.

19. Marea Vale a Riftului strabate Etiopia din partea de sus-est a natiunii spre sud si este principalul element fizic al Africii care este inconfundabil din spatiu.

20. Magarii si camilele au fost initial dresati in Etiopia.

21. Obeliscul Etiopiei: Cu o inaltime de 23 m (75 de picioare), Obeliscul din Aksum are ferestre si intrari si ar putea fi privit ca prima cladire inalta din lume.

22. Aksum, in Etiopia, este binecunoscuta ca fiind o petitie pentru ultimul loc de odihna al Chivotului Legamantului, sectiunea mediana care contine cele 10 instructiuni pe care Dumnezeu i le-a oferit lui Moise si stalpul in picioare, care are o inaltime de 75 de picioare (23 m).

23. Fondistul etiopian Abebe Bikila a castigat medalia de aur la maratonul olimpic din 1960, alergand cursa descult. El a castigat din nou cursa la Tokyo, patru ani mai tarziu, devenind singurul individ care a castigat cursa de doua ori, stabilind un record mondial.

24. Alimentatie: Felul de mancare national al Etiopiei se numeste „wat”. Etiopienilor le place sa manance aceasta tocana picanta cu injera, o paine nivelata si usoara. Cinele sunt incantate prin desprinderea unei bucati de injera si utilizarea ei pentru a aduna un pic de wat. Wat poate fi facut cu pui (doro wat), carne (sega wat), oaie, legume si preparat cu berbere, un amestec de arome, si niter kibbeh, o tartinabila lamurita. De asemenea, poate fi finalizat cu oua fierte tari!

25. Religie – Etiopia gazduieste binecunoscutul oras sacru Lalibela. Aproximativ cea mai mare parte a ocupantilor orasului sunt de incredere ortodoxa etiopiana, iar populatia sa atinge cote maxime in perioadele de calatorie religioasa. Pe seama faimoaselor sale locuri sfinte solide taiate in forma, Lalibela face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

26. Turism – Lalibela nu este singura destinatie „must-see” din Etiopia! De fapt, natiunea si-a castigat distinctia de a fi una dintre tarile cu cel mai mare numar de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO de pe planeta – noua in total. O mare parte din aceste destinatii gazduiesc moschei, ruine antice si scene uimitoare. Iata care este lista:

27. Limba – In Etiopia se vorbesc peste 84 de dialecte! In ciuda faptului ca dialectul oficial este amharica, numerosi etiopieni vorbesc un dialect de cartier.

28. Etiopia este, de asemenea, considerata a fi primul stat crestin din lume.

29. Italia a fost invinsa de doua ori cand a incercat sa invadeze Etiopia.

30. In afara de arabi, etiopienii sunt singurul popor care are alfabet autohton scris.

31. Nu fiti surprinsi sa aflati faptul ca ca etiopianca Aster Tolossa, capitanul Aster Tolossa, este, se presupune, prima femeie pilot care a doborat un avion inamic.

32. Etiopia este cunoscuta si sub numele de „Cornul Africii”.

33. In vremuri mai vechi, Etiopia era cunoscuta sub numele de Abisinia.

34. Cazul primei Hijra din Islam s-a petrecut in Etiopia, cand Profetul Muhammad (P.B.U.H) a trimis aproximativ 80 de persoane, inclusiv fiica sa, in Etiopia. Astazi, aproape 35% din populatia Etiopiei este musulmana.

35. Candace – Candace este numele dat vechilor conducatori care au administrat Etiopia. Uneori este ortografiat „Kandake” sau „Kentake”.

36. Civilizatiile Axumite si Dahamat din Etiopia sunt printre cele mai vechi din lume.

37. Addis Abeba, capitala etiopiana, este, de asemenea, a patra cea mai inalta capitala din lume.

38. Tukul – Casele traditionale erau niste cocioabe numite tukuls. Podeaua este din pamant, in timp ce despartitoarele sunt din bete si noroi, iar acoperisul este produs cu Tef, o iarba lunga.

39. In Etiopia este interzis consumul oricarui produs de origine animala in zilele de miercuri si vineri.

40. Cel mai mare lac din Etiopia – Lacul Tana – este, de asemenea, sursa raului Nilul Albastru.

41. Piete – Plina de standuri care ofera de toate, de la alimente cu frunze extraordinare si fasole la produse electronice si specialitati traditionale, Addis Ababa Mercato este cea mai mare piata in aer liber din Africa. Situata in inima capitalei Etiopiei, aceasta este destinatia principala pentru produse fabricate in mod privat si alimente recoltate.

42. Radacinile Rastafari – Haile Selassie I, fostul imparat al Etiopiei, se afla in centrul miscarii si stilului de viata Rastafari. El este perceput ca Dumnezeu intrupat, sau ca fiind atat ceresc, cat si uman, de catre adeptii culturii Rasta.

43. Dansul – Inspirat de „miscarea” serpilor, dansul traditional etiopian este deosebit de special.

44. Cafeaua – Etiopia este creatorul espresso-ului!

45. Civilizatia – Etiopia nu este doar initiatoarea espresso-ului, ci si a omenirii! Locuinta a unor fosile care dateaza de mai multi ani, Etiopia este vazuta ca fiind locul de nastere al progresului. Este cel mai infiintat stat din Africa si gazduieste cele mai vechi schelete ale omenirii!

46. Ceasul si calendarul – Etiopia isi verifica timpul in functie de rotatia inversa a ceasului sau. La ora 18:00 ar fi ora 12:00, iar la 12:00 ar fi ora 6:00. Calendarul etiopian are 13 luni. Calendarul este cu opt ani in urma fata de calendarul occidental. Lunile au de obicei o lungime de 30 de zile, insa cea mai recenta luna are 5 sau 6 zile. Ziua de 11 septembrie este recunoscuta ca fiind prima zi a Anului Nou.

47. Locul de nastere al cafelei – Etiopia este natiunea in care a fost descoperit initial espresso. De acum inainte, este privita ca fiind tara espresso-ului. Acesta a fost vazut initial de un cioban pe nume Kaldi, ale carui capre au inceput sa se plimbe agitat in urma consumului de planta. Cuvantul espresso in sine este considerat ca fiind dobandit de pe terenurile din sudul Etiopiei, Kaffa.

48. Crestinismul si Etiopia – Exista cateva adevaruri intrigante despre Etiopia identificate cu religia crestina, iata care sunt acestea:

49. Etiopia si rudele sale: Etiopienii au fost specificati in Biblie. Cantitatea de ori se schimba de la 40 la 60, dupa cum indica diverse surse.

50. Aici exista un numar considerabil de temple, ceea ce confera Etiopiei un loc vizibil in lume si in istoria crestina.

51. Etiopia sustine, in plus, ca ultimul loc de odihna al Chivotului Legamantului se afla intr-o casa de rugaciune din orasul sacru Aksum, care a fost anterior capitala Etiopiei.

52. Etiopia a fost specificata in Coran. In plus, este demn de remarcat faptul ca a fost mentionata in Iliada si Odiseea.

53. Etiopia se intampla, de asemenea, sa fie principala natiune in care cererile musulmane catre Dumnezeu au avut loc in afara Arabiei.

54. Al Nejashi este principala moschee infiintata in afara Peninsulei Arabe.

55. 55. Etiopia a fost natiunea in care Mahomed (profetul islamului, P.B.U.H.) si sustinatorii sai au descoperit alinare atunci cand au fost maltratati.

56. Liga Natiunilor – Etiopia este una dintre natiunile care nu a fost invinsa in urma unui atac. Italia a fost invinsa de doua ori in incercarile sale de a face acest lucru. Natiunea a fost prima care s-a alaturat Ligii Natiunilor, care in curand a sfarsit prin a fi daunatoare. Tarile care se incadrau in aceasta clasa ar fi primit un sprijin cunoscut sub numele de „sprijin agregat”. In momentul in care in Etiopia au avut loc crime in masa si epurari etnice, ceilalti pur si simplu nu au ajutat.

57. Uniunea Africana – Imparatul Haile Sellasie a afirmat ca popoarele din Africa ar trebui sa se uneasca si sa formeze o rasa singulara. Acest lucru a determinat introducerea pan-africanismului. Aceasta idee a aparut pentru a deveni ceea ce este cunoscut astazi sub numele de Uniunea Africana.

58. Puncte fierbinti – Addis Abeba este cel mai inalt oras din Africa. Vizitatorii sunt adesea surprinsi sa afle ca orasul are o temperatura mult mai rece decat alte orase africane.

59. Etiopia este, de asemenea, denumita uneori „acoperisul Africii”, deoarece mai mult de 70% din muntii Africii se gasesc in Etiopia.

Add Comment