Oricat de neplacut ar suna, pericolul incalzirii globale ii face pe oameni sa se orienteze si catre alte surse de proteine. Cum 80% din populatia planetei deja mananca insecte, s-ar putea sa nu mai fie mult pana vom gasi feluri de mancare cum ar fi “furnica rosie pane” sau “supa de scorpion” pe meniul de la restaurantul nostru mexican preferat.
Proteinele din insecte sunt mult mai usor de procurat decat sursele conventionale de proteine. Insectele au nevoie de mai putina apa pentru a creste si de mai putina energie. Acest lucru se intampla datorita faptului ca insectelor nu trebuie sa le creasca pene, coarne sau alte lucruri inutile, necomestibile. De asemenea, acestea au nevoie doar de putin spatiu. Haideti sa aruncam o privire la unele dintre cele mai delicioase mancaruri cu insecte din lume:
1. Gandaci de iunie scufundati in crema de branza
Pentru aceasta reteta hranitoare, pur si simplu amestecati branza de vaci, suc de lamaie, lapte degresat si condimente. Odata ce amestecul are o consistenta cremoasa, adaugati gandaci de iunie intregi pentru o textura crocanta. Asigurati-va ca le-ati indepartat aripile si capetele. Gandacii de iunie contin 13,4 grame de proteine, asa ca sunt perfecti pentru copiii in crestere sau dupa o munca indelungata la sala de sport. Aceasta reteta este populara prin Maine si Arizona, dovedind odata pentru totdeauna ca gandacii sunt din nou serviti la masa.
Cu toate ca numai aspectul acestui fel de mancare este suficient pentru a le produce copiilor cosmaruri, acest amestec este foarte popular la cina in India si Asia. Adauga 250 de grame de gandaci de apa intr-un vas cu apa ce contine putina sare si fierbe-i timp de 20 de minute pana se inmoaie. Pune gandacii de apa intr-o cratita si condimenteaaza-i cu sare, unt si smantana. Decoreaza-i cu diferite verdeturi si serveste-i fierbinti. Gandacii de apa mari contin 19.8 g de proteine, 13.6 mg de fier si 43.5 mg de calciu pe 100 de grame. Acest fel de mancare poate tine dentistul departe, dar va dura ceva vreme pana ce se va populariza si in afara Orientului.
2. Tocanita de lacuste
Probabil cel mai revoltator, sau am putea spune provocator, aspect in ceea ce priveste gatitul lacustelor sta in preparare. Gurmanzii trebuie intai sa indeparteze aripile, apoi micile picioare si capetele ascutite ale membrelor posterioare. In cele din urma, trebuie scos capul si, odata cu acesta, orice viscere atasat.
3. Frigarui cu lacuste
Lacustele sunt unele dintre cele mai nutritive insecte din lume, ele continand 20 g de proteine si foarte putina grasime. In mod sigur topaitul le mentine dragute si ingrijite. Colectati niste lacuste, apropiind o cutie de pamant si veti vedea cum sar inauntru fara sa stie ce groaza culinara le asteapta. Asigurati-va ca spalati aceste mici creaturi inainte de a le pune in congelator. Incalziti cuptorul la 180 de grade. In acelasi timp, pregatiti-va sosul preferat. Odata ce lacustele sunt inghetate, strapungeti-le alaturi de ardei, ceapa, ananas si cuburi de cartofi. Te lingi pe degete!
4. Gandaci de balegar pane crocanti
Pentru multi cititori imprudenti, recursul la alimente prajite in adancime este pentru totdeauna pierdut multumita acestei retete. Ia o ceasca de faina cernuta, un plic de praf de copt, sare, lapte, 1 ou si 180 g de gandaci de balegar. Cerne faina, praful de copt si sare impreuna intr-un castron.
5. Greieri pe betisoare
Acesta este unul dintre cel mai usor de gatit fel de mancare, dar si foarte nutritiv. Exact ca intr-o scena din Supravietuitorul, pur si simplu puneti greierii pe un bat lung, sarati-i si frigeti-i pe o flacara deschisa pana devin crocanti. Acum ca partea usoara s-a terminat, va trebui sa-i mancati. Nu va temeti – greierii contin foarte mult fier, asa ca va veti pastra puterea in timp ce savurati restul.
6. Omida sushi
Acest fel de mancare este pentru iubitorii de insecte care prefera ca hrana lor sa aiba un aranjament elegant. Pun pariu ca tu ai crezut ca toate mancarurile cu insecte arata hidos, nu-i asa? Pune omizile proaspete pe formele de orez si garnitura de seminte de mayo, avocado si susan. Acestea nu trebuie confundate cu rolele de omizi pe care le vedeti la restaurantele locale japoneze. In orice caz, intreaba intotdeauna.