60 De Lucruri Nestiute Despre Maimute

Despre maimute

 1. Maimuțele pot înțelege numerele scrise și pot chiar si numara. Ele pot înțelege, de asemenea, lucruri de bază ale aritmeticii și chiar, în cazuri rare, inmultirea.
 2. Pentru a atrage un partener de sex feminin, maimuțele capucine masculine vor urina în mâinile lor și apoi se vor sterge de blana lor.
 3. Originile cuvântului „maimuță” sunt neclare. Se pare că este legat de manechin, de la mannekenul olandez („om mic”). De asemenea, ar putea fi derivat din numele unei povestiri funebre populare medievale, în care fiul unei maimuțe este numit ” Moneke „.
 4. O femeie columbiană a susținut că a fost crescută de o colonie de maimuțe capucin, după ce a fost răpită și abandonată în junglă când avea doar 4 ani.
 5. Creierul maimuțelor moarte este consumat în China și Malaezia.
 6. Oamenii de știință au observat că maimuțele de sex feminin îi învață pe tineri cum să-și perieze dinții.
 7. Cea mai mică maimuță din lume este pygmy marmoset, cu un corp de 5 cm (12 cm) și o lungime a cozii de aproximativ 17 cm. Aceste maimute sunt de dimensiunea unui hamster, se pot potrivi în palma unei mâini umane și cântăresc la fel ca un pachet de cărți.
 8. Ultima maimuță descoperită este maimuta lesula. A fost descoperită în 2007 în Republica Democrată Congo din Africa.
 9. Bolile care se pot transmite la om sunt: Ebola Reston, virusul B (virusul Cercopithecine herpesvirus 1), varicela maimuță, febra galbenă, virusul imunodeficienței simian, tuberculoza și alte afecțiuni care nu sunt încă cunoscute sau identificate.
 10. „Uncle Fat” este o maimuță morbidă obeză în Thailanda, care a inceput sa consume mâncare nesănătoasă și sucul pe care turiștii il lasa frecvent in urma. Aceasta maimuță are și maimuțe subordonate care îi aduc bunătăți.
 11. Apesii, gibonii, lemurii și cimpanzeii nu sunt clasificați științific ca maimuțe. Toți sunt primate, dar, ca și oamenii, au o clasificare diferită față de maimuțe.
 12. O instituție de cercetare medicală abandonată numită Centrul de sânge din New York a folosit cimpanzeii sălbatici în cercetarea sa în anii 1970. Când instalația de cercetare a fost închisă în 2005, cei 66 de cimpanzeii rămași au fost eliberați pe o mică suprafață de teren „Monkey Island”.
 13. In vârful cozii unei maimuțe este o zona de piele goală care acționează similar cu vârful degetelor unui om. Este sensibil la atingere și are, de asemenea, creastături mici, care conferă cozii o mai bună aderență.
 14. În Hindu, Hanuman („maxilarul desfigurat”) este un zeu de maimuță, similar omului, care a comandat o armată de maimuțe. Femeilor nu li s-a permis să se închine zeului maimuță.
 15. Maimuțele care trăiesc în America Centrală și de Sud sunt numite „maimuțele lumii noi”. Maimuțele care trăiesc în Africa și Asia sunt numite „maimuțele lumii vechi”.
 16. Contrar opiniei populare, oamenii nu au evoluat din maimute. Mai degrabă, oamenii și maimuțele au un strămoș comun care in urma cu 25-30 de milioane de a evoluat din acest animal în diferite moduri.
 17. Maimutele din Lumea Veche au nasuri înguste care se îndreaptă în jos, nu atârnă în copaci, sunt mai mari, nu au cozi mari. Maimuțele lumii noi au nasuri plate, trăiesc în copaci și au cozi mai mari.
 18. Maimuța păianjen are cea mai lungă coadă din lumea primatelor. Chiar dacă corpul său are o lungime de numai 120 cm, coada poate ajunge pana la la 180 de centimetri în lungime. Cozile lor pot purta greutatea corporală a maimuței și pot chiar să ridice obiecte la fel de mici ca arahidele.
 19. Maimuțele Mandrill au colții mai lungi decât colții unui leu. Ele au, de asemenea, funduri multi-colorate, ceea ce le face mai ușor de văzut în întunericul frunzelor pădurii.
 20. Cea mai rapida primata de pe Pământ este maimuța patas. Poate atinge viteze de 55 km/h.
 21. Uakari este una dintre cele mai rare și mai neobișnuite maimuțe ale lumii noi. În timp ce arată asemănător cu un urangutan, fața maimutei este roz, care de multe ori devine roșie aprinsa atunci când animalul devine excitat sau furios. De asemenea, aceasta maimuta scoate un zgomot asemănător unui râs uman.
 22. Maimutele și gorilele sunt foarte diferite unele de altele. Maimuțele au cozi, au bot, și nu sunt la fel de inteligente ca gorilele. În plus, gorilele nu se găsesc în America de Nord, de Sud sau în Europa, în timp ce maimuțele sunt comune in aceste zone.
 23. Maimuța de bufniță (maimuța de noapte) este singura maimuță nocturnă din Lumea Nouă. Aceasta este, de asemenea, una dintre puținele specii de maimuțe afectate de malarie.
 24. Desertul Namib din Africa este casa babuinilor chacma. Mai multe maimute chacma au supraviețuit 116 zile fără apă în deșert, consumând smochine.
 25. Singura maimuță sălbatică din Europa este macacul fără coadă Barbary, care se găsește în unele părți ale Africii de Nord și pe teritoriul britanic din Gibraltar.
 26. Primul primat în spațiu a fost un macac rhesus numit Albert. Pe 14 iunie 1949, Albert a fost trimis în spațiu pentru a testa efectele călătoriei spațiale pe un corp. Cu toate ca a supraviețuit zborului, a murit pentru ca parasuta nu s-a deschis.
 27. Macacul japonez este maimuța capabila să trăiască în mai mult de 3 metri de zăpadă, la temperaturi de -15 grade Celsius.
 28. Cea mai mare maimuță din lume este mandria de sex masculin. Are o lungime de aproape 1 metru și cântărește aproximativ 35 de kilograme.
 29. Egiptenii vechi au considerat babuinul Hamadryas ca fiind sacru. Unul dintre zeii lor, Thoth a fost desenat în mod obișnuit ca un om cu capul acestui babuin.
 30. Maimuța este al 9-lea animal din zodiacul chinezesc. Oamenii născuți într-un an al maimuței sunt presupuși inteligenți, plini de viață și creativi, dar ar putea fi, de asemenea, egoiști și nerăbdători.
 31. Maimuța capucină este cea mai comună și cea mai inteligentă dintre maimuțele din Lumea Nouă.
 32. Maimuța păianjen este cea mai acrobată dintre maimuțele din Lumea Nouă.
 33. Maimuțele se găsesc aproape oriunde pe Pământ, cu excepția Australiei și a Antarcticii.
 34. Maimuța Diana a fost numită dupa zeița romană a vanatorii, deoarece linia de pe de pe frunte seamănă cu arcul Dianei.
 35. Maimuța tipatoare are cel mai puternic strigat din lumea primatelor, fiind si unul dintre cele mai puternice animale din lume. Interesant este faptul că, cu cât maimuța urla mai tare, cu atât mai mici sunt testiculele și cu atât cantitatea de sperma este mai redusa.
 36. Maimuțele capucine sunt numite după călugării din secolul al XVI-lea, deoarece părul maimuțelor seamănă cu robele călugărilor.
 37. Maimuțele au o viata lunga, supraviețuind în sălbăticie oriunde între 10 și 50 de ani.
 38. Gelada etiopiană formează cele mai mari grupuri din lume, numărând între 350 și 650 de indivizi.
 39. Băbunii au o „limbă” de peste 30 de sunete. Ei comunică prin acțiuni cum ar fi înăbușirea și ridicarea buzelor.
 40. Ridicarea parazitilor din blana celorlalti este o modalitate prin care maimutele reusesc sa comunice, sa formeze ierarhii sociale si sa consolideze legaturile de familie si de prietenie.
 41. Găsit numai în provincia chineză Yunnan, maimuța neagra trăiește la cele mai înalte altitudini, la o distanță de 4.572 m de orice primat.
 42. Un grup de maimuțe este numit în mod diferit o trupă sau un trib.
 43. Pentru a se identifica cu ușurință, maimuțele veverița vor fărâmița alimentele pe cozile lor, la fel cum oamenii poarta uneori etichete cu numele lor.
 44. Datorită pierderii copacilor în habitatul lor nativ, doar aproximativ 1500 de tamarine aurii mai există în sălbăticie.
 45. În fiecare an, aproximativ 55.000 de primate sunt folosite ca animale de testare în SUA și aproximativ 10.000 sunt folosite în Marea Britanie. Japonia utilizează milioane de primate.
 46. Când cercetătorii au oferit cartofi dulci macacilor japonezi în timpul cercetărilor din anii 1940, maimuțelor nu le plăcea gustul murdăriei de pe legume, așa că le-au spalat. Acum, cateva generații mai târziu, spălarea alimentelor a devenit un comportament învățat. Nici o altă maimuță din lume nu știe să-și spele mâncarea înainte de a o mânca.
 47. HIV a fost creat în stomacul unui cimpanzeu care a mâncat două tipuri diferite de maimuțe, care au avut doi viruși diferiți. Cei doi virusi s-au combinat formand un virus hibrid, care apoi s-a răspândit printre speciile cimpanzeului, și apoi transmis la om.
 48. Maimuțele capucine cu fața alba își sterg blana cu un miriapod, al carui secretii actioneaza ca un bun insecticid.
 49. Pe insula Yakushima din Japonia, maimuțele iși împărtășesc alimentele cu cerbii în schimbul unei plimbări.
 50. După săptămâni de antrenament, maimuțele Rhesus au învățat să se recunoască într-o oglindă. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să-și examineze cu promptitudine organele genitale, fiecare colț intim și craniu.
 51. „Orhideea maimuta” este o floare care a evoluat pentru a arăta ca fața unei maimuțe. În mod ironic, în loc să miroasă ca bananele, miroase ca o portocală coapta.
 52. Alexandru I, regele Greciei, a murit de septicemie după ce a fost lovit de una dintre maimuțele sale de companie. Moartea lui a dus la un război care a ucis peste 100.000 de oameni.
 53. O maimuță recent descoperită, maimuta din Birman, stranuta ori de câte ori plouă.
 54. Un grup de 15 maimuțe captive intr-un institut de cercetare din Japonia au folosit ramuri de copaci pentru a se arunca peste un gard electric de înaltă tensiune. Ele au fost mai târziu ademenite înapoi in centrul de cercetare folosind arahide.
 55. Pentru a dovedi că toti copiii au nevoie de dragostea mamei, cercetătorul Harry Harlow a supus copii maimutelor la experimente extreme.
 56. Tamarinul cu mustata se crede că a fost numiți dupa împăratul german Wilhelm al II-lea. Atat animalul, cat si imparatul avand niste mustati impresionante.
 57. Medicul francez Serghei Voronoff (1866-1951) a câștigat notorietate atunci când a pus testicule de maimuță în scrotul pacienților umani, în încercarea de a vindeca infertilitatea.
 58. Un cercetător de primate de 22 de ani la Emory a decedat după ce o maimuță Rhesus infectată cu virusul herpetic B a aruncat o picătură mică de lichid, probabil de urina, pe fata ei.
 59. Profesorul italian Sergio Canavero a susținut că a efectuat primul transplant de cap de maimuță fără a aduce nici un prejudiciu neurologic animalului. Cu toate acestea, el nu a conectat maduva spinarii, asa ca maimuta a fost complet paralizata. Maimuta fost ținut în viață doar pentru 20 de ore din motive etice.
 60. Numele științific al unei gorile este Gorila gorilla gorilla.

Add Comment