60 Lucruri Despre Indonezia

steag Indonezia

Indonezia, oficial Republica Indonezia, este o tara din Asia de Sud-Est. Indonezia este formata dintr-un vast arhipelag format din cateva mii de insule. Cu aceste 60 de fapte interesante despre Indonezia, haideti sa aflam mai multe despre istoria, economia, geografia, oamenii si cultura sa.

1. „Srivijaya” este considerat primul dintre regatele indoneziene cunoscute, care a durat pana in jurul anului 1400 d.Hr.

2. Portughezii au sosit in Indonezia la inceputul secolului al XVI-lea, in principal pentru mirodenii. Datorita cererii uriase de mirodenii in Europa la acea vreme, se puteau face profituri din vanzarea acestora. Prin urmare, portughezii au pus stapanire pe Moluccas, principala regiune producatoare de condimente.

3. Cu toate acestea, portughezii si-au pierdut dominatia asupra regiunii in favoarea olandezilor.

4. Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume, a treia cea mai populata democratie din lume si cea mai mare natiune cu majoritate musulmana din lume.

5. Mai mult de 50% din tara este acoperita de paduri.

6. Stiati ca Indonezia are mai multi vulcani decat orice alta tara din lume? Da, este adevarat. Tara depaseste chiar si Japonia si Statele Unite in acest clasament. De asemenea, tara este lider mondial in ceea ce priveste numarul total de vulcani activi.

7. Rinocerul Javan este un animal originar din Indonezia care nu poate fi vazut nicaieri altundeva in lume. Se estimeaza ca exista in prezent aproximativ 50 sau mai putin de 50 de astfel de animale.

8. Ati auzit vreodata de dragonii de Komodo? Acest animal uimitor, care poate fi vazut in Indonezia, poate manca oameni. Nu va faceti griji; ei sunt protejati, deoarece pot fi vazuti doar in parcurile nationale ale tarii din Insula Komodo. Dragonul este numit dupa insula. Retineti ca este cea mai mare soparla din lume.

9. Sunteti interesat sa vedeti lacuri care isi schimba culorile? S-ar putea sa trebuiasca sa urci pe un vulcan. Exista trei lacuri in varful unui vulcan indonezian – Kelimutu – care isi schimba culorile de la turcoaz la verde, rosu si negru. Nu-nu, nu exista un miracol in spatele acestei schimbari de culoare. Fenomenul are loc atunci cand gazele vulcanice reactioneaza cu mineralele dizolvate in apa.

10. Iubitorii de flori, fiti atenti aici. Indonezia, este casa celei mai mari flori din lume-Rafflesia Arnoldi. Floarea poate creste pana la o greutate de 7 kg, iar petalele sale pot avea o grosime de 2,5 cm si o lungime de 0,5 m. Uimit sau nu?

11. Exista 504 statui ale lui Buddha in templul Borobudur, care este cel mai mare templu budist din lume, in Indonezia. Templul este, de asemenea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

12. In „Dolly” – cel mai mare cartier rosu din Asia de Sud-Est – erau peste 2000 de prostituate. Cu toate acestea, a fost inchis de guvern in 2014.

13. Cautati aur? S-ar putea sa fiti surprins sa aflati ca in Indonezia se afla si cea mai mare mina de aur din lume – Mina Grasberg. Mina este, de asemenea, a treia cea mai mare mina de cupru din lume. O forta de munca de 19.000-20.000 de persoane opereaza mina.

14. Ati mirosit vreodata o floare de la o distanta de 800 de metri? Aveti sansa de a face acest lucru daca vizitati Indonezia. Tara are cea mai mirositoare floare de pe Pamant, Amorphophallus titanium, disponibila pe insula Sumatra. Floarea, cunoscuta si sub numele de „limba diavolului”, poate creste pana la o inaltime medie de doi metri.

15. Muntele Tambora, unul dintre cele mai inalte varfuri din arhipelagul indonezian, este cel mai exploziv vulcan din istorie. Cea mai mare eruptie inregistrata de acest vulcan, care a avut loc in 1815, a fost auzita la 1930 km distanta, pe insula Sumatra. Eruptia a luat viata a peste 70.000 de persoane.

16. Conform Volcanodiscovery.com, exista 147 de vulcani in Indonezia.

17. Steagul Indoneziei este similar cu cel al statului Monaco; cu toate acestea, dimensiunea steagurilor difera.

18. Imnul national al Singaporei a fost compus de un indonezian – Zubair Said in 1958.

19. Jakarta, desi este un oras populat, este lipsit de un sistem feroviar de mare viteza, ceea ce este foarte ciudat. Este nevoie de ceva dezvoltare! Orasul sufera, de asemenea, de blocaje si congestii de trafic grele.

20. Arhipelagul Indonezia este format din peste 17.500 de insule, dintre care un numar mare (aproximativ – 6000) sunt locuite. Majoritatea insulelor nu au fost inca denumite.

21. Locuitorii tarii folosesc peste 700 de limbi pe toata intinderea sa.

22. Indonezia are trei fusuri orare, in timp ce Franta are douasprezece (maximul pentru orice tara).

23. Garuda (pasare mitica) este pasarea nationala a Indoneziei.

24. Indonezia are cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.

25. Aproape 17% din populatia Indoneziei utilizeaza internetul.

26. In Indonezia se afla cea de-a treisprezecea insula ca marime din lume – Java. Insula gazduieste o populatie de peste 140 de milioane de oameni. Si contine mai mult de jumatate din populatia tarii.

27. Java este cea mai populata insula din lume.

28. „Bhinneka Tunggal Ika” („Unitate in diversitate”, literal, „multi, dar totusi unul”) este motto-ul national al Indoneziei.

29. Indonezia este a doua cea mai mare natiune cu biodiversitate din lume.

30. Termenul „Indonezia” a fost folosit pentru prima data de antropologul britanic J. R. Logan in 1850.

31. Homo erectus, cunoscut si sub numele de Omul din Java, a locuit in arhipelagul indonezian intre 1,5 milioane de ani si 35.000 de ani in urma.

32. Japonia a ocupat Indonezia intre 1942 si 1945, in esenta pentru a obtine resursele sale naturale. Un raport al ONU a dezvaluit ca cel putin patru milioane de oameni au murit in Indonezia in aceasta perioada. Cauza mortii a fost, insa, foametea si munca fortata.

33. Generalul Suharto, al doilea presedinte al Indoneziei, se crede ca a acumulat pana la 45 de miliarde de dolari in mod corupt. El a fost presedinte interimar intre 12 martie 1967 si 21 mai 1998. Daca evaluarea cu privire la averea sa este corecta, aceasta l-ar putea face cel mai corupt politician din lume din toate timpurile.

34. Indonezia este cunoscuta in esenta pentru: Dragonii Komodo, plajele, tigrii, muzica si marionetele traditionale.

35. Populatia tarii este foarte tanara, in ciuda istoriei vaste a tarii. In Indonezia, cel putin 165 de milioane de persoane au varsta sub 30 de ani.

36. In Indonezia se vorbesc peste 700 de dialecte si limbi diferite, ceea ce face din aceasta tara o tara foarte diversa.

37. Indonezia contine hoteluri in care exista „etaje doar pentru femei”. Doamnele pot rezerva o camera la astfel de etaje, unde toti ingrijitorii si personalul sunt femei.

38. Conditiile de trafic din Indonezia sunt, de asemenea, greu de acomodat pentru un incepator. Aproape orice spatiu care este disponibil pe drumurile aglomerate va fi ocupat de motociclisti.

39. Mai mult de 35% din speciile de pasari si mamifere din Indonezia sunt endemice, ceea ce face ca aceasta tara sa fie a doua tara din lume, dupa Australia, care are o astfel de flota de specii indigene.

40. Luati act de acest fapt: in prezent, Indonezia este, de asemenea, al treilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume.

41. Indonezia este cel mai mare producator mondial de ulei de palmier, contribuind cu aproximativ jumatate din oferta mondiala.

42. Natura culturii nationale indoneziene este oarecum asemanatoare cu cea a Indiei.

43. Un inginer indonezian, Tjokorda Raka Sukawati, este creditat cu inventarea unei tehnici de constructie a drumurilor -osrobahu- care este acum folosita de multe tari din intreaga lume.

44. Bucataria indoneziana a fost influentata de bucataria indiana, chineza, europeana si din Orientul Mijlociu.

45. Conform unei vechi traditii indoneziene, fetele cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani sunt izolate de lumea exterioara si sunt practic intemnitate.

46. In 1976, Indonezia a devenit prima tara in curs de dezvoltare care si-a operat propriul sistem de sateliti prin lansarea satelitului Palapa.

47. Indonezia este cea mai mare tara insulara din lume, urmata de Madagascar si Papua Noua Guinee.

48. Indonezia are, de asemenea, meritul de a gazdui cel mai mare lac vulcanic din lume – Lacul Toba. In lungime, acesta are peste 100 km si se intinde pe 30 km in latime. Este, de asemenea, cel mai mare lac din Indonezia. Lacul gazduieste, de asemenea, o insula nou formata – Pulao Samosir.

49. Cutremurele de pamant sunt destul de frecvente in Indonezia. Tara se confrunta cu intre unul si trei cutremure in fiecare zi. Cu toate acestea, nu toate sunt dezastruoase; majoritatea sunt destul de usoare.

50. Indonezia cunoaste cel putin o eruptie vulcanica in fiecare an.

51. Dupa Brazilia, Indonezia are al doilea cel mai mare numar de paduri tropicale din lume.

52. Dupa China, Indonezia este al doilea cel mai mare producator de taitei instant din lume. Tara gazduieste, de asemenea, cel mai mare producator de taitei instant din lume – Indofood.

53. Deservind zilnic peste 300.000 de pasageri, TransJakarta este cel mai mare sistem de transport rapid cu autobuzul din lume.

54. In 2004, al doilea cel mai mare cutremur din lume a avut loc in largul coastei insulei indoneziene Sumatra. Rezultatul a fost un tsunami care a provocat aproximativ 300.000 de morti si a provocat stramutarea altor cateva milioane de persoane. Forta a fost atat de intensa incat masele de uscat din jur s-au deplasat cu pana la 12 m.

55. Potrivit datelor colectate de Banca Mondiala in 2009, aproape jumatate din populatia tarii castiga mai putin de 2 dolari pe zi.

56. La 4.884 de metri, Puncak Jaya din Papua este cel mai inalt varf din Indonezia.

57. Indonezia are o linie de coasta de peste 54.716 km. Tineti minte: Australia are cea mai lunga coasta din lume, in timp ce Monaco are cea mai scurta coasta din lume.

58. Indonezia se afla intre Oceanul Indian si Oceanul Pacific.

59. Turismul joaca un rol semnificativ in economia natiunii. Tara se modeleaza ca fiind „Minunata Indonezie”.

60. Barack Obama, presedintele SUA, si-a petrecut, de asemenea, o parte din copilarie in Indonezia.

Add Comment