62 Lucruri Despre Singapore

steag Singapore

Singapore, oficial Republica Singapore, este un oras-stat insular din Asia de sud-est. Are o suprafata totala de 719 km patrati. Capitala si cel mai mare oras al sau este Singapore (oras-stat). Engleza, tamila, malay si chineza sunt limbile sale oficiale. Moneda sa oficiala este dolarul singaporez (SGD). In 1819, Singapore a fost fondat ca o colonie comerciala britanica si, de atunci, a devenit o tara prospera si favorabila din punct de vedere fiscal. Singapore este a treia cea mai dens populata regiune din lume, dupa Macao (o regiune administrativa speciala a Republicii Chineze) si Monaco. Singapore a fost ocupat de Japonia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In prezent, este intitulat de Banca Mondiala „cel mai usor loc in care se pot face afaceri”.

1. Singapore cucereste Asia nisip cu nisip….literalmente. Singapore a fost acuzat ca a cumparat prea mult nisip din Malaezia, Cambodgia si Vietnam. Acest lucru a dus la mai multe proteste si blocari ale comertului cu nisip, dupa ce tarile au constatat ca bucati din terenul lor erau trimise la Singapore.

2. Singapore este foarte pasionat de toalete. Guvernul din Singapore a depus o rezolutie a ONU pentru a desemna ziua de 19 noiembrie drept Ziua Mondiala a Toaletei. Nu numai ca a obtinut sprijinul altor 122 de tari, dar la 19 noiembrie 2001, in Singapore, a fost infiintata Organizatia Mondiala a Toaletelor.

3. Singapore poate da lumii cateva lectii de onestitate. Micul oras-stat este cel mai putin corupt din Asia si a 5-a tara cel mai putin corupta din lume.

4. In Singapore, parintii isi invata copiii bunele maniere, in timp ce guvernul ii invata pe parinti unele. Singapore a avut de fapt o campanie nationala de curtoazie sustinuta de guvern, inca din 1979, prin care singaporezii au fost invatati etica si manierele. Cu toate acestea, in 2001, s-a schimbat in Singapore Kindness Movement.

5. Singapore are ziua nationala de plantare a copacilor pe 7 noiembrie in fiecare an. Toata lumea, de la prim-ministru la diplomati straini si pana la cetateni obisnuiti’ planteaza copaci in aceasta zi. Singapurienii chiar adopta si denumesc copaci pentru copiii lor ca daruri de ziua lor de nastere sau cadouri de nunta.

6. Dar atunci cand Singapore planteaza copaci, ii planteaza cu stil. Guvernul a inaugurat o serie de copaci artificiali alimentati cu energie solara, cu o inaltime de pana la 50 de metri, in cadrul proiectului „Gardens at the Bay”. Acesta este acum un simbol cultural si un punct de atractie turistica.

7. Mai mult de 80% din populatia din Singapore locuieste in case subventionate de guvern, in timp ce rata de proprietate a locuintelor in Singapore este de 92% (Cea mai mare din lume).

8. Poate ca Usain Bolt este cel mai rapid sprinter din lume, dar singaporezii sunt, in mod colectiv, cei mai rapizi pietoni de pe planeta.

9. In Singapore, nu mai mestecati guma de mestecat daca vedeti politia. Sau pur si simplu nu purtati una. In prezent, este interzisa, cu exceptia celor fara prescriptie medicala.

10. Bataia cu bastonul este de fapt inca o forma legala de pedeapsa in Singapore. Daca sunteti prins vandalizand paradisul tropical, nu veti putea sta in picioare cum trebuie timp de cateva saptamani.

11. Iubitorii de masini sunt aproape faliti in Singapore. Utilizarea masinilor este puternic descurajata de guvern, iar proprietarii de masini trebuie sa plateasca suplimentar de 1,5 ori pretul masinii pentru a-si certifica masina.

12. Prindeti 30 de girafe masculi si stivuiti-i unul peste altul. Urcati-va pe girafa de sus pentru a avea o priveliste minunata a orasului Singapore. Alternativ, faceti o plimbare in a doua cea mai inalta roata de observare din lume, The Singapore Wheel. La 165 m, a ratat primul loc cu doar 2 metri.

13. Viseaza sus, dar construieste jos. Singapore are o limita de inaltime a cladirilor sale – un echitabil 280 m. In Singapore exista trei cladiri de exact 280 m.

14. Daca te nasti barbat in Singapore, trebuie sa te descurci cu armele mari odata ce ajungi la 18 ani. Singapore are o recrutare militara obligatorie de 1-2 ani.

15. Ascensoarele din Singapore au un dispozitiv de detectare a urinei, iar daca detecteaza mirosul de apa filtrata de rinichi, blocheaza usile pana la sosirea politiei. 16. Singapore a adoptat o lege foarte specifica care interzice urinarea in lifturi.

16. Singapore loveste cu mult peste greutatea sa. Potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIRP), este al cincilea cel mai mare importator de arme din lume.

17. Reporteri fara frontiere, o agentie care evalueaza libertatea presei in diferite natiuni, a avut dificultati in a relata din Singapore. Au sfarsit prin a plasa natiunea insulara pe locul 153 din 180 de natiuni.

18. Este o infractiune sa nu tragi apa la toaleta publica dupa utilizare in Singapore.

19. Parcul Hort Park din Singapore este primul parc dedicat exclusiv nisei de gradinarit si este un centru al stilului de viata de gradinarit din Asia.

20. Desi Singapore este un oras-stat, este format din 63 de insule mai mici.

21. Cele cinci stele din steagul national al Singapore reprezinta idealurile de democratie, pace, progres, justitie si egalitate. 22. Culoarea rosie semnifica fraternitatea, in timp ce albul reprezinta puritatea.

22. Circuitul de curse al Marelui Premiu din Singapore nu este doar primul din Asia, ci a organizat si prima cursa nocturna de Formula 1 in cursa inaugurala din 2008.
Informatii despre Singapore pentru copii

23. Copiii singaporezi sunt mai destepti decat ceilalti. Acestia au ocupat in mod colectiv primul loc in clasamentul global al educatiei in domeniul matematicii si stiintelor, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

24. Copiii si plantele sunt inima si sufletul Singapore. Prima gradina din Asia, dedicata copiilor, este gradina pentru copii Jacob ballas.

25. Legenda spune ca Pulau Ubin, o insula din Singapore, s-a format atunci cand un porc, un elefant si o broasca au avut ca provocare sa vada cine ajunge primul la tarmul Johorului. Toti au esuat si au fost transformati in piatra, care este astazi insula.

26. Gradina zoologica din Singapore este un paradis tropical, plin de animale din toata centura ecuatoriala. Este numita cea mai buna gradina zoologica din Asia si a treia cea mai buna din lume, de catre TripAdvisor.

27. Guvernul din Singapore a avut o mascota, Leul Singa, pentru a promova bunatatea in randul singaporezilor. Din pacate, a trebuit sa demisioneze cu inima stransa. De asemenea, a scris si semnat o scrisoare de demisie emotionanta.

28. Ainan Celeste Cawley, din Singapore, este detinatoarea unui record pentru ca este cel mai tanar copil care a promovat vreodata chimia la nivelul O-level, la varsta de 7 ani. La 9 ani a reusit sa treaca si „certificatul de nivel O” la fizica.

29. Ati auzit de legendara sirena, dar stiati ca simbolul national al Singapore este Merlionul, o creatura care este jumatate leu si jumatate peste.

30. Fiecare scolar din Singapore cunoaste legenda lui Sang Nila Utama, printul care a fondat Regatul Singapura, in 1299. Intr-un final aproape similar cu cel al filmului de la Hollywood, „Viata de placinta”, printul a infruntat marea furtunoasa pentru a ajunge pe insula, unde a avut o viziune cu un leu.

31. Singapore are o cursa cu senzatii tari uimitoare numita Megazip sau Liliacul zburator, din Insulele Sentosa. Acesta le permite oamenilor sa experimenteze viata prin ochii unui liliac zburator.

32. Stadionul National din Singapore, are cea mai mare cupola retractabila din lume, cu un diametru de 312 m. Imensul baldachin poate adaposti 55 de mii de fani atat de ploaie, cat si de soare.

33. Singapore are doua zile dedicate copiilor sai. In timp ce 1 octombrie este sarbatorita pentru copiii sub 12 ani, Ziua Tineretului este sarbatorita in prima duminica a lunii iulie a fiecarui an, pentru adolescenti.

34. Singapore si-a schimbat fusul orar de 6 ori din 1905 pana in prezent. Pentru a evita alte confuzii, construieste-ti pur si simplu propriul cadran solar in Singapore.

35. Singura gradina tropicala cu eticheta de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO este Gradina Botanica din Singapore, veche de 156 de ani. Cu 4,5 milioane de vizitatori anual si o gradina nationala de orhidee, este mama tuturor gradinilor botanice.

36. In perioada 1940-41, Singapore a fost un teatru al celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu aproximativ 1.00.000 de soldati impare care au luptat in aceasta mica natiune. In mod ironic, niciunul dintre ei nu era originar din Singapore. Britanicii se aparau de un atac al fortelor japoneze.

37. Singapore este un rezultat al Independentei cu Independenta. In timp ce britanicii au cedat Singapore Malaeziei in 1963, orasul-stat a devenit o tara suverana abia in 1965.

38. Lucrul amuzant in legatura cu independenta din 1965 a fost ca Singapore nu s-a luptat pentru a iesi, ci a fost alungat din Malaezia prin vot democratic.

39. Singapore a avut o scurta schimbare de nume. Syonan-to, care inseamna Lumina Sudului, a fost numele dat Singapore in timpul ocupatiei japoneze.

40. Singapore este unul dintre singurele trei orase-state supravietuitoare din lume. Celelalte doua sunt Monaco si Vatican City.

41. Istoria orasului Singapura este consemnata cu lux de amanunte in Sejarah Melayu sau Analele malay. Acesta este un text care relateaza istoria intregii Peninsule Malay.

42. Primul nume al Singapore a fost Temasek, care insemna literalmente oras maritim. Un nume care este valabil si astazi.

43. Nu te imbogatesti in Singapore fara sa multumesti Singapore. 44. Singapore tipareste toate versurile imnului sau national in bancnotele de 1000 de dolari singaporezi.

44. Marimea nu conteaza. Orasul-stat, care se afla pe locul 190 in ceea ce priveste marimea, este pe primul loc in ceea ce priveste salariul pe care il acorda sefului sau de stat. Prim-ministrul din Singapore castiga un salariu urias de 1,7 milioane de dolari pe an, de patru ori mai mare decat cel al presedintelui SUA.

45. Singapore isi cunoaste bine afacerile. Timp de zece ani consecutivi, incepand din 2006, a fost in fruntea listei privind usurinta de a face afaceri intocmita de Banca Mondiala.

46. Lee Kuan Yew a fost primul prim-ministru al Singapore care a detinut aceasta functie timp de trei decenii. Un inimos profund venerat de Singapore si o sursa de inspiratie pentru intreaga lume, el a transformat Singapore intr-o tara din prima lume, intr-o singura generatie.

47. Concentratia de milionari din Singapore este prea al naibii de mare. 17% din populatie, adica una din sase persoane, are active in valoare de 1 milion de dolari sau mai mult, ceea ce reprezinta cea mai mare valoare din lume. Un aspect de notat pentru escrocii, de pe tot globul.

48. Atat FMI, cat si Banca Mondiala au plasat Singapore pe locul 3 in topul PIB-ului pe cap de locuitor. In mod ironic, Malaezia, fata de care Singapore si-a castigat independenta in 1965, este plasata pe locul 28 in lista.

49. Singapore importa pe de o parte si exporta pe de alta parte. Totul, de la nisip la apa dulce, este importat, iar intreaga sa economie se bazeaza pe transportul maritim.

50. Singapore ramane cel mai scump oras din lume si in 2016.

51. Singapore este un tigru asiatic. Nimic carnivor, este doar numele dat economiilor a 4 tari asiatice – Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud si Taiwan, care au cunoscut o crestere extraordinara la sfarsitul secolului XX. Ei bine, stiam taurul si ursul din economie, dar tigrul este o completare cool.

52. Aeroportul Changi din Singapore a fost votat cel mai bun aeroport din lume pentru a patra oara consecutiv in 2016.

53. Singapore a inventat food court-urile inainte ca acestea sa fie cool. Bucatarii hawker din Singapore sunt renumiti pentru ca produc bucatarii de clasa mondiala. Cu totii converg in cateva locuri care au devenit hub-uri alimentare.

54. Singapore a fost atacat cu mult timp in urma de hoarde de pesti spada. Un tanar baiat a elaborat un plan genial pentru a-i prinde in capcana, dar a fost ucis de regele care se temea de inteligenta sa. Legenda spune ca culoarea rosie a solului din regiune se datoreaza sangelui tanarului baiat.

55. Singapore adora sa se bucure de mancare buna. In fiecare zi se deschid doua restaurante noi in Singapore. O performanta rara, avand in vedere marimea sa.

56. Doar numele „Garden City” nu a satisfacut ambitiile inalte ale Singapore. Guvernul intentioneaza sa transforme Singapore intr-un „Oras in gradina”.

57. Natura cosmopolita a Singapore poate fi inteleasa prin numele florii sale nationale; Vanda Miss Joaquim, o orhidee numita dupa un horticultor armean.

58. Daca vreti sa tineti un discurs in Singapore, invatati mai intai semnele OB ale tarilor. Singapore decide ce subiecte sunt „Out of Bounds” pentru discutii si dezbateri publice. De altfel, nu este permisa critica directa a guvernului.

59. Singapore are propria sa definitie a succesului. Cei cinci „C” ai Singapore: Masina, banii lichizi, cardul de credit, condominiul si clubul de tara sunt cei cinci creatori de rege in statul insular.

60. Sultanatul Malacca a fost fondat de un rege hindus din Sumatra, Parameshwara, care ulterior s-a convertit la islam.

61. Cea mai mare gradina de orhidee tropicale din lume se gaseste in Gradina Botanica din Singapore.

62. Diversitatea din Singapore a facut din Singlish, o engleza colocviala singaporeza, limba de facto a statului.

Add Comment