82 Lucruri Despre Venezuela

steag Venezuela

Venezuela, oficial Republica Bolivariana a Venezuelei, este o tara situata pe coasta de nord a Americii de Sud. Are o suprafata de 912.050 km patrati. Caracas este capitala si cel mai mare oras al sau. Spaniola este limba sa oficiala. Bolivarul venezuelean (VEF) este moneda sa oficiala. Tarile cu care se invecineaza pe uscat sunt Columbia, Brazilia, Guyana.

Venezuela, tara sud-americana multiculturala si diversa din punct de vedere geografic, isi imparte tarmul nordic cu Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic de Nord, atragand anual turistii cu frumusetea sa. Cititi mai departe pentru a descoperi 82 de fapte interesante despre Venezuela.

1. Venezuela este binecuvantata cu o geografie magnifica si diversa. Are insule din Caraibe, rauri, rauri, mlastini, munti, ghetari, inaltimi, pasuni (los llanos), deserturi, canioane, mesa, paduri si jungle.

2. Habitatele tarii variaza de la Muntii Anzi (vest) la padurea tropicala din bazinul Amazonului (sud), pana la coasta Caraibelor (nord), trecand prin campiile extinse ale llanos (centru) si pana la delta raului Orinoco (est).

3. Marginea nordica a bazinului Amazonului se afla in partea de sud a Venezuelei.

4. Cel mai mare lac din America de Sud se afla in Venezuela. Lacul Maracaibo, cu o vechime cuprinsa intre 20 si 40 de milioane de ani, este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi lacuri de pe Pamant.

5. Fulgerul Catatumbo este un fenomen meteorologic care se produce doar la gura de varsare a raului Catatumbo, unde acesta se uneste cu lacul Maracabio. Timp de pana la 160 de zile pe an, fulgerele lovesc lacul in mod repetat timp de pana la zece ore la rand, seara.

6. Situata in intregime la tropice, tara are doua tipuri de vreme sezoniera: sezonul cald-umed si sezonul cald-uscat. Diferenta consta in cantitatea de precipitatii primite in timpul sezonului.

7. Venezuela este una dintre cele mai biodiverse 17 tari de pe planeta (o tara megadiversa).

8. Maracinii, padurile de mangrove si de nori si padurile tropicale sunt deosebit de bogate in biodiversitate.

9. Venezuela este una dintre primele 20 de tari din lume ale caror animale si plante sunt endemice (unice) in tara.

10. Cincizeci la suta dintre amfibieni si 23 la suta dintre reptile sunt unice in Venezuela. Treizeci si opt la suta dintre speciile de plante si 48 la suta dintre pasari sunt.

11. Padurile de nori din Venezuela adapostesc peste 25.000 de specii de orhidee, inclusiv „flor de mayo”, floarea nationala a tarii.

12. In Venezuela au fost descoperite si inregistrate peste 3.900 de specii de ciuperci.

13. Viata animala venezueleana include lenesi cu trei degete si cu doua degete, delfini de rau Amazon, crocodili Orinoco (care ajung pana la 6,6 m lungime), furnicari uriasi, jaguari si capibara.

14. Mai mult de jumatate din toate speciile de mamifere si pasari din Venezuela se gasesc in padurile amazoniene de la sud de bazinul raului Orinoco, inclusiv troupialul, pasarea nationala a Venezuelei.

15. Venezuela are 43 de parcuri nationale si pana la 33 la suta din terenurile sale impadurite sunt protejate.

16. In sudul indepartat al tarii se afla o rezervatie de 32.000 de mile patrate (82.880 km patrati) pentru triburile Yanomami, care este interzisa minerilor, fermierilor si tuturor colonistilor non-Yanomami.

17. Inainte de venirea europenilor in tara, vechea cultura Timoto-Cuica avea sate permanente, campuri irigate si terasate si chiar isi depozitau apa in rezervoare. Dupa cucerire, multi au murit din cauza bolilor aduse de europeni.

18. In 1497, in a treia sa calatorie in America, Cristofor Columb a navigat pana in Delta Orinoco si a declarat ca a gasit „Raiul pe Pamant”. El a numit aceasta regiune „Tara Harului” si aceasta ramane porecla tarii si astazi.

19. In 1499, expeditia lui Alonso de Ojeda a vizitat coasta tarii si a descoperit casele cu piloti din jurul lacului Maracaibo. Deoarece acestea ii aminteau navigatorului Amerigo Vespucci de orasul Venetia, acesta a numit regiunea Veneziola („Mica Venetie”).

20. Teritoriul a fost colonizat de Spania in 1522. A devenit una dintre primele colonii hispano-americane care si-au declarat independenta in 1811 si a obtinut-o in cele din urma in 1821, sub conducerea lui Simón Bolivar, ca parte a Gran Columbia.

21. In 1830, tara s-a desprins de Columbia pentru a deveni o republica independenta. Paez a devenit primul presedinte.

22. Din 1830 si pana la restabilirea democratiei in 1958, Venezuela a cunoscut revolutii, dictaturi, contrarevolutii si junte militare.

23. Hugo Chavez a incercat doua lovituri de stat in 1992 si a fost incarcerat cand ambele au esuat.

24. Chavez a fost ales presedinte cu o majoritate zdrobitoare in decembrie 1998 si a inceput imediat sa ocoleasca Congresul si Constitutia pentru a controla economia si a-si prelungi mandatul.

25. In 2000, Chavez a fost reales cu o alta victorie zdrobitoare si au inceput mai multe turbulente, cu tentative de lovitura de stat, greve generale, o tentativa de revocare si sanctiuni din partea altor tari. A fost reales in 2006 si din nou in 2012, dar a murit in functie in martie 2013.

26. Presedintele Nicolas Madura a expulzat diplomati americani in septembrie 2013. Presedintele SUA, Barack Obama, a impus sanctiuni Venezuelei si a catalogat-o drept o amenintare la adresa securitatii nationale in martie 2015.

27. Venezuela este una dintre cele mai urbane tari din America Latina. Capitala sa este orasul Caracas.

28. Moneda locala este Bolivar Fuerte. Odata ce va schimbati banii in aceasta moneda, nu ii mai puteti schimba inapoi in dolari sau euro, asa ca fiti constienti de acest lucru si planificati in consecinta.

29. De la descoperirea depozitelor masive de petrol din zona lacului Maracaibo la inceputul secolului XX, Venezuela a fost unul dintre principalii exportatori de petrol din lume.

30. Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume si este membru fondator al OPEC.

31. Tara se situeaza in mod constant printre primii zece producatori de titei din lume si are a opta cea mai mare rezerva de gaze naturale.

32. Sectorul petrolier este principala forta economica si reprezinta aproximativ 80% din exporturile lor. 33. Controalele preturilor incepute sub conducerea lui Chavez si continuate sub presedintia lui Maduro au provocat penurii galopante de bunuri de baza, cum ar fi laptele si scutecele, la nivel national.

33. Barajul Guri, unul dintre cele mai mari din lume, genereaza toata energia hidroelectrica pe care se bazeaza tara.
Barajul Guri, Venezuela. Inaugurat in 1978, barajul are o inaltime de 162 m si o latime de 7.426 m. Barajul are o capacitate instalata de 10.235 MW.

34. Dupa ce a declarat o urgenta economica in ianuarie 2016 din cauza penuriei de alimente si de produse de prima necesitate, Maduro a declarat stare de urgenta constitutionala in luna mai, cand seceta a provocat o penurie de energie electrica. El a impus pene de curent si a redus orele de lucru in intreaga tara.

35. Potrivit unor experti, inflatia din Venezuela ar putea ajunge la 2000% in 2017, pe fondul unei penurii cronice de alimente, bunuri si medicamente de baza.

36. Presedintele Nicolas Maduro a demonetizat bancnota de 100 de bolivari din circulatie la 12 decembrie 2016, acordand oamenilor doar 72 de ore pentru a-si schimba vechea moneda cu cea noua de la banci. Presedintele a acuzat „mafiile” cu sediul in SUA de intentia lor de a destabiliza economia prin tezaurizarea bancnotelor venezuelene.

37. Majoritatea populatiei venezuelene este de origine etnica metisa, sau mixta. Minoritatile etnice din tara sunt grupuri care descind in principal din popoarele africane sau indigene.

38. Conform unui studiu genetic ADN realizat in 2008 de Universitatea din Brasilia, compozitia populatiei este de aproape 61% europeana, 23% indigena si putin peste 16% africana.

39. Spaniola este limba nationala, dar Constitutia recunoaste, de asemenea, peste 30 de limbi indigene pentru uzul popoarelor. In plus, imigrantii vorbesc propriile lor limbi.

40. Populatia este in proportie de 88% crestina, predominant romano-catolica. Exista comunitati evreiesti, musulmane si budiste mici, dar influente.

41. Influenta spaniola poate fi vazuta experimentata in limba, lupte cu tauri, mancare, arhitectura, religie si mancare.

42. Influenta africana este notabila in bucatarie si in arta, in special in muzica si dans. 43. Din Statele Unite vine interesul national pentru baseball.

43. Sportul de baseball a fost practicat in Venezuela inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Imigrantii nord-americani care au venit sa lucreze in industria petroliera din anii 1930 au contribuit la popularizarea acestuia in secolul XX.

44. Venezuela are o Liga Nationala de Baseball Profesionist din 1945, iar astazi baseballul este cel mai popular sport al natiunii.

45. Printre venezuelenii celebri care au jucat baseball in SUA se numara Bo Diaz, Manny Trillo, Cesar Tovar, Luis Sojo si Dave Concepcion.

46. Baschetul este, de asemenea, popular. Venezuela a gazduit Turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice Mondiale de baschet din 2012 si Campionatul FIBA de baschet din America din 2013.

47. Fotbalul (soccer) este, de asemenea, popular.

48. Muzica venezueleana este un amestec de muzica africana si spaniola, plina de utilizarea instrumentelor de percutie si a chitarelor.

49. Un tip de chitara mica numita cuatro (pentru cele patru corzi) este instrumentul national.

50. Un dans asemanator valsului numit joropo este dansul national al Venezuelei.

51. Bogatia si varietatea stilurilor sale muzicale si a dansurilor includ bambuco si callipso.

52. Pentru o imersiune in artele vizuale, vizitati Funducion Bigott din Petare pentru ateliere de arta populara si mestesuguri artizanale.

53. Festivalul anual Red Devils of Yare din ziua de Corpus Christi simuleaza victoria crestinismului asupra Satanei.

54. Venezuela este renumita in intreaga lume pentru femeile sale frumoase. Castigatoarele sale de la concursurile de frumusete detin sapte coroane Miss Univers, sase coroane Miss World, sapte coroane Miss International si doua coroane Miss Earth. Concursul Miss Venezuela este un eveniment anual popular in aceasta tara.

55. Venezuelenii iau cea mai mare masa intre pranz si trei dupa-amiaza. Multi se duc acasa pentru a lua pranzul cu familiile lor. Seara, ei mananca o cina usoara la ora opt sau mai tarziu.

56. ‘Arepas’ sunt populare in Columbia si Venezuela, iar ceea ce este pentru micul dejun si in orice alt moment al zilei. Facute din tortilla groasa de porumb umplute cu branza si o varietate de carne tocata si alte umpluturi, acestea sunt populare peste tot.

57. Pranzul traditional include „pabellón” (orez, fasole neagra si carne cu o garnitura de felii de plantain) si „reina pepiada”.

58. „Cachapas” sunt clatite de porumb acoperite cu o branza sarata numita „queso de mano” sau „telita”.

59. ‘Hallacas’ sunt versiunea din tara a tamalei. Acestea includ carne, masline si stafide acoperite cu faina de porumb, apoi invelite in frunze de plantain si gatite la abur.

60. O bautura locala populara este „chicha andina”, preparata din faina de orez sau de porumb. Cafeaua venezueleana este excelenta.
Turism

61. Coasta nordica a Venezuelei de-a lungul Caraibelor este cea mai lunga intindere de coasta din Caraibe dintre toate tarile. Bucurati-va de o zi de relaxare pe nisipul alb si fin cu vedere la marea albastra si limpede, sau faceti scufundari, snorkeling, scufundari, kite surfing, parapanta si alte activitati oceanice.

62. Printre plajele preferate si recomandate se numara Cayo de Aqua, Cayo Francisqui, Isla Coche, Playa El Yaque, Praia Crasky si Cayo Sombrero. Acestea sunt situate in Parcul National Los Roques, Insula Margarita, Mérida si Isla el Gran Roque, printre altele.

63. Arhipelagul Los Roques este una dintre principalele atractii ale tarii. Acolo veti gasi Parcul National Morrocoy, cu insulite si paduri de mangrove. Vedeti broaste testoase, pasari, delfini, sute de pelicani si multe altele.

64. Parcul National Canaima este al saselea cel mai mare parc national din lume, cu peste 30.000 de kilometri patrati. In parc exista multe platouri de stanca mesa, numite tepuis, de interes geologic. Stancile sale, cascadele si laguna sunt privelisti spectaculoase.

65. Canaima gazduieste Cascada Angel, cea mai inalta cadere continua din lume (979 m), care este accesibila doar cu curiara (canoe), avionul sau elicopterul. Are o inaltime de 16 ori mai mare decat Cascada Niagara si poarta numele pilotului de vanatoare Jimmy Angel, care a aterizat de urgenta acolo in anii 1930.

66. Parcul National Sierra Nevada gazduieste jumatate din cei mai inalti munti din Venezuela, inclusiv Pico Bolivar, cel mai inalt (5007 m/16.427 ft). Inscrieti-va la Pico de Aguila pentru a intra in parc pentru drumetii si pentru a va impacheta. Luati un ghid. Clima devine polara in apropierea varfurilor.

67. Presedintele Venezuelei a ordonat femeilor din tara sa se abtina de la folosirea uscatoarelor de par din cauza lipsei de electricitate din tara. Tara a fost la un pas de o pana totala de curent in aprilie, 2016.

68. Cristofor Columb este primul european care a gasit tara.

69. In Venezuela, mamele trebuie sa aiba asupra lor certificatul de nastere al copiilor lor pentru a cumpara scutece si alte produse pentru copii.

70. Uneori, politia venezueleana trebuie sa angajeze paza pentru ei insisi, deoarece multi ofiteri de politie au fost ucisi in timp ce isi faceau datoria.

71. Coca-Cola Zero a fost interzisa in Venezuela in 2009.

72. Poporul venezuelean se bucura de cea mai ieftina benzina (petrol) din lume, deoarece guvernul le subventioneaza industria petroliera. La un penny pe litru, puteti literalmente sa va umpleti rezervorul cu maruntisul din buzunar. Petrolul este mai ieftin decat apa in Venezuela si Arabia Saudita.

73. In Venezuela, copiii au optiunea de a alege ora la care merg la scoala. Ei pot alege sa mearga la scoala dimineata, dupa-amiaza sau seara.

74. Venezuela a abolit sclavia in 1854, eliberand aproximativ 25.000 de sclavi, adica trei la suta din populatia de la acea vreme.

75. Criminalitatea este generalizata in orase zi si noapte, iar pe drumuri dupa lasarea intunericului. Rapirile sunt frecvente.

76. Rata crimelor din Venezuela este cea mai mare din lume. Hotii isi ucid rapid victimele.

77. Guvernul nu mai produce sau publica date privind criminalitatea, deoarece infractiunile violente au devenit atat de raspandite in Venezuela.

78. Exista aproximativ 33 de inchisori care adapostesc aproximativ 50.000 de detinuti. Inchisorile sale au o capacitate de doar 14.000 de detinuti.

79. Venezuela se afla pe locul patru in lume in ceea ce priveste confiscarile de cocaina, dupa Columbia, Statele Unite si Panama. Are o implicare semnificativa in traficul de droguri cu cocaina columbiana.

80. Destul de multi absolventi venezueleni isi cauta viitorul in alta parte din cauza economiei tulburi a tarii si a ratei ridicate a criminalitatii. Se crede ca aproape 12% dintre venezueleni traiesc in strainatate.

81. Criminalitatea violenta, situatia economica, precum si cea politica instabila, plus scaderea conditiilor de trai de baza, inclusiv lipsa medicamentelor, a alimentelor si a apei, au dus la tulburari sociale in tara.

82. CDC a identificat Venezuela ca fiind o zona afectata de epidemia de Zika.

Add Comment