9 Lucruri Despre Razboiul din Vietnam

razboiul din Vietnam

Un razboi lung, care a inceput in 1955 si s-a incheiat abia in 1979, razboiul din Vietnam este unul dintre cele mai cunoscute conflicte din ultimii ani.

Exista multe fapte interesante despre Razboiul din Vietnam pe care multi oameni nu le cunosc – haideti sa exploram cateva dintre faptele mai putin cunoscute despre aceasta perioada istorica.

Razboiul a avut un impact urias asupra civililor.

Desi dreptul international are multe masuri si reglementari pentru a preveni ranirea si moartea civililor, trista realitate este ca, adesea, civilii nevinovati sunt cei care platesc pretul razboiului.

Razboiul din Vietnam a fost un conflict intre nord-vietnamezii din Vietnam si Viet Cong si sud-vietnamezii din Vietnam si Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, au fost ucisi civili vietnamezi din ambele parti ale conflictului, atat combatanti, cat si civili.

Pana in 1995, Vietnamul si-a dat seama de intreaga amploare a daunelor provocate civililor in timpul razboiului.

Peste 2 milioane de civili, atat din Nord, cat si din Sud, fusesera ucisi, cu peste un milion de soldati ucisi intre toate armatele implicate.

Razboiul din Vietnam a lasat o mostenire de bombe neexplodate.

Razboiul din Vietnam s-a desfasurat in primul rand intre nordul si sudul Vietnamului, dar nu s-a terminat aici.

Laos si Cambodgia au fost puternic implicate in razboi, ceea ce a insemnat ca civilii lor au platit un pret mare.

Se crede ca Laos este cea mai puternic bombardata tara din lume pe cap de locuitor, cu aproximativ 30% din bombele cu dispersie ramase neexplodate.

Atunci cand Organizatia Natiunilor Unite a stabilit Agenda 2030 pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabila, a inclus un obiectiv suplimentar pentru Laos – acela de a scapa tara de obiectele periculoase neexplodate.

Razboiul din Vietnam a inceput in incercarea de a unifica tara.

Inainte de Razboiul din Vietnam, nordul tarii era condus de un guvern comunist, in timp ce sudul era condus separat de un guvern care cauta sa se alinieze mai mult cu Occidentul.

Deoarece guvernul din nord dorea sa uneasca tara, Razboiul din Vietnam a inceput ca un razboi civil, in incercarea de a unifica nordul si sudul si de a crea un Vietnam unit.

Cu toate acestea, Nordul a cautat ajutor din partea Viet Cong-ului din Sud, in timp ce Sudul a adus ajutor din partea Statelor Unite ale Americii.

Caderea Saigonului in 1975 a fost o etapa importanta, iar Nordul a reusit sa reuneasca in sfarsit tara, cu Ha Noi drept capitala.

Vietnamul a ripostat impotriva dominatiei franceze.

Franta colonizase Vietnamul, Laos si Cambodgia, un grup de natiuni care au devenit cunoscute sub numele de Indochina franceza.

Republica Democrata Vietnam a venit la putere in 1945 si a incercat sa obtina independenta fata de Franta.

Intrucat guvernul vietnamez din nord dorea sa faca din tara un stat comunist unit, Occidentul a devenit ingrijorat de perspectiva unei noi tari comuniste, pe urmele Uniunii Sovietice si ale Chinei.

Statele, inclusiv Franta si Japonia, erau ingrijorate de faptul ca, daca o tara devenea o natiune comunista, alte tari vecine si apropiate o vor urma indeaproape.

In 1950, Statele Unite au sprijinit armata franceza prin trimiterea de ajutoare si sustinerea trupelor din Vietnamul de Sud.

O conferinta a Natiunilor Unite a avut loc la Geneva pentru a incerca sa aduca pacea.

In 1954, tarile s-au reunit in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite de la Geneva pentru a analiza modul in care francezii se puteau retrage din tara in mod pasnic.

Acestea au convenit sa organizeze alegeri generale doi ani mai tarziu, in 1956, care sa incerce sa uneasca tara intr-o maniera democratica, mai degraba decat prin razboi.

Cu toate acestea, Statele Unite nu au fost de acord ca Vietnamul sa organizeze alegeri generale, deoarece se temeau ca partidul comunist din nordul tarii ar putea castiga.

Viet Cong, un partid din sud care sustinea nordul, a fost infiintat abia in 1960 si a afectat sudul prin razboaie de gherila.

Statele Unite au dorit sa sprijine eforturile Vietnamului de Sud.

In martie 1965, dupa ce nord-vietnamezii au deschis focul asupra a doua nave ale armatei americane, presedintele Lyndon Johnson a decis ca era timpul sa isi intensifice eforturile pentru a ajuta Vietnamul de Sud sa invinga Nordul.

Potrivit istoricilor, Statele Unite nu doreau sa preia controlul asupra Vietnamului, ci mai degraba sa ofere suficient sprijin pentru ca armata sud-vietnameza sa ii poata infrunta pe comunistii nord-vietnamezi si sa ii invinga.

Prin urmare, la sfarsitul anilor 1960, Statele Unite nu au invadat Nordul si nici nu au cautat sa provoace daune suplimentare prin atacuri, ci s-au concentrat asupra Vietnamului de Sud si asupra modului in care ar putea multiplica eforturile trupelor din Sud.

Razboiul din Vietnam a fost marcat de o multime de razboaie de gherila.

Desi razboiul de gherila nu era o tactica noua, a fost folosit intens de Viet Cong pentru a sprijini guvernul din nord.

Acest lucru a facut ca inamicul lor sa fie greu de gasit si a implicat instalarea a sute de capcane care au provocat raniri si morti in randul adversarilor lor.

Una dintre principalele tactici ale razboiului de gherila a fost aceea de a face dificila descoperirea adversarilor de catre inamic.

Acest lucru a provocat furie si frustrare in randul multor trupe inamice din Sud, care au ajuns sa nu mai stie cine le sunt inamicii si si-au pierdut increderea in vecinii lor.

Presedintele Nixon avea un plan diferit pentru razboi.

Cand Richard Nixon a devenit presedinte al Statelor Unite in 1969, a vrut sa scoata trupele americane din Vietnam si sa lase lupta in seama soldatilor vietnamezi.

Cu toate acestea, multi cetateni americani au dezaprobat initiativa de a invada Laos si Cambodgia, promovand proteste in toata tara.

In cele din urma, Vietnamul de Nord a castigat razboiul.

Desi multi oameni stiu despre Razboiul din Vietnam, nu toata lumea stie cum s-a incheiat.

Dupa negocierile de pace de la Paris, luptele din Vietnam au continuat pana cand Sudul s-a predat Nordului comunist in 1975.

Acest lucru s-a datorat in parte faptului ca trupele Statelor Unite s-au retras cu doi ani inainte, lasand Sudul prea slabit pentru a continua pe cont propriu cu o forta sau o putere mare pentru a invinge inamicul.

In 1976, Vietnamul a fost unit sub numele de Republica Socialista Vietnam.

Add Comment