Clementinele sunt unul dintre cele mai populare citrice de pe piata. Nu numai ca sunt mici, usor de decojit si delicioase, dar sunt, de asemenea, pline de vitamine, minerale si antioxidanti.
In plus, au fost legate de o lista lunga de beneficii pentru sanatate. De fapt, studiile arata ca aceste citrice puternice ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la combaterea celulelor canceroase si la protejarea impotriva bolilor si infectiilor.
Iata ce trebuie sa stii despre clementine, inclusiv beneficiile si dezavantajele – impreuna cu cateva modalitati simple de a le incorpora in dieta ta.
Ce sunt clementinele?
Clementinele sunt un tip de citrice favorizate pentru pielea lor subtire, care se poate decoji si pentru segmentele care pot fi separate cu usurinta. Acestea tind sa aiba un exterior lucios cu o nuanta portocalie intensa si pot sau nu sa contina seminte, in functie de soi.
Care este diferenta dintre mandarine vs. clementine, clementine vs. mandarine?
Ca si mandarinele, clementinele sunt considerate un tip de mandarine. Ambele sunt dulci, suculente si usor de decojit, ceea ce le face alegeri populare pentru gustari portabile.
Sezonul clementinelor se desfasoara pe parcursul iernii, copacul de clementine producand de obicei fructe intre octombrie si ianuarie. Fructul poate fi gasit in raionul de legume din majoritatea magazinelor alimentare, alaturi de alte citrice, cum ar fi portocalele, lamaile, limetele si grepfruturile.
Date nutritionale clementine
Nutritia clementinei este saraca in calorii, dar incarcata cu nutrienti importanti, cum ar fi fibrele si vitamina C. Clementinele contin, de asemenea, micronutrienti, cum ar fi potasiu, acid folic si tiamina in fiecare portie, de asemenea.
Un fruct de clementina (aproximativ 74 de grame) contine urmatoarele substante nutritive:
35 calorii
9 grame de carbohidrati
0,6 grame de proteine
0,1 grame de grasimi
1,3 grame de fibre dietetice
36,1 miligrame de vitamina C (60 la suta DV)
131 miligrame de potasiu (4 la suta DV)
17,8 micrograme de acid folic (4 la suta DV)
0,1 miligrame de tiamina (4 la suta DV)
0,1 miligrame de vitamina B6 (3 la suta DV)
In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, fiecare portie ofera, de asemenea, o cantitate mica de magneziu, fosfor, cupru si calciu.
Beneficii clementine pentru sanatate
Exista multe motive pentru care ati putea dori sa luati in considerare adaugarea acestui fruct dulce de citrice la urmatoarea lista de cumparaturi. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale clementinei.
1. Sustine pierderea in greutate
Cu doar 35 de calorii intr-o clementina, acest fruct gustos poate fi un adaos minunat la dieta ta daca vrei sa pierzi cateva kilograme in plus. Pe langa faptul ca este sarac in calorii, este, de asemenea, plin de fibre dietetice, care se deplaseaza incet prin organism pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange si pentru a promova senzatia de plenitudine si satietate.
Mai mult, un studiu din 2015 din PLoS One a urmarit dietele a peste 133.000 de adulti pe o perioada de pana la 24 de ani si a constatat ca un consum regulat de fructe – si de citrice, in special – a fost legat de o pierdere in greutate mai mare.
2. Stimuleaza functia imunitara
Portocalele clementine sunt o sursa impresionanta de vitamina C, un nutrient esential care joaca un rol cheie in sanatatea imunitara. De fapt, studiile arata ca obtinerea unei cantitati suficiente din aceasta vitamina solubila in apa in dieta zilnica ar putea imbunatati simptomele si reduce incidenta afectiunilor respiratorii, cum ar fi raceala comuna.
Nu numai atat, dar nivelurile de vitamina C din organism scad rapid in timpul bolii si al infectiilor, ceea ce face si mai important sa va luati doza prin consumul a numeroase alimente bogate in nutrienti, cum ar fi clementinele.
3. Bogate in antioxidanti
Ca si alte citrice, clementinele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, care sunt compusi care ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi pentru a preveni stresul oxidativ si inflamatia. Studiile in vitro sugereaza ca clementinele sunt deosebit de bogate in antioxidanti puternici precum hesperidina, narirutina, didimina si diosmina.
Se crede ca antioxidantii au un impact major asupra sanatatii si a bolilor, unele cercetari observand ca acestia ar putea contribui potential la prevenirea tulburarilor autoimune si a afectiunilor cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul.
4. Combate cresterea celulelor canceroase
Datorita continutului lor ridicat de antioxidanti, cercetari promitatoare indica faptul ca clementinele ar putea, eventual, ajuta la blocarea cresterii si raspandirii celulelor canceroase. De fapt, studiile arata ca un aport mai mare de citrice ar putea fi asociat cu un risc mai mic de cancer de stomac, de san, esofagian si pancreatic.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari privind efectele clementinelor in mod specific pentru a determina modul in care acestea ar putea avea un impact asupra cresterii cancerului.
5. Previne aparitia pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi sunt o afectiune dureroasa cauzata de acumularea de depozite minerale dure in rinichi sau in tractul urinar. Exista mai multe tipuri si cauze diferite de pietre la rinichi, dar unele pot fi cauzate de niveluri scazute de citrat in urina.
Adaugarea mai multor citrice in dieta dumneavoastra poate ajuta la cresterea nivelului de citrat in urina, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. In mod interesant, un studiu din 2014 publicat in Urology a aratat chiar ca un consum regulat de citrice a fost legat de un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi in timp.
6. Promoveaza regularitatea
O singura clementina contine un enorm 1,5 grame de fibre, eliminand pana la 6 procente din necesarul zilnic de fibre cu o singura portie. Pe langa faptul ca sprijina pierderea in greutate, reduce tensiunea arteriala si mentine stabil nivelul de zahar din sange, fibrele sunt, de asemenea, implicate indeaproape in mentinerea sanatatii digestive.
Potrivit unei meta-analize din China, cresterea aportului de fibre ar putea creste in mod eficient frecventa scaunelor la cei care sufera de constipatie. In plus, s-a demonstrat ca fibrele sunt benefice si pentru alte probleme digestive, de la hemoroizi la diverticulita, refluxul acid si ulcerul gastric.
Riscuri si efecte secundare
In ciuda numeroaselor beneficii asociate cu mandarinele ca si cu clementinele, exista si cateva riscuri de luat in considerare.
In primul rand, retineti ca este intotdeauna cel mai bine sa optati pentru clementine intregi ori de cate ori este posibil, deoarece sucul de fructe poate sa nu ofere aceleasi beneficii ca si fructele intregi. Pe langa faptul ca este mai sarac in fibre, sucul de fructe contine si o cantitate mult mai concentrata de zahar.
Unele persoane pot fi, de asemenea, alergice la citrice si pot prezenta simptome precum roseata, umflaturi si furnicaturi la nivelul buzelor, gatului si limbii. Daca observati orice efect secundar dupa ce ati consumat clementine, intrerupeti imediat consumul si discutati cu medicul dumneavoastra.
Acidul citric gasit in clementine poate eroda, de asemenea, smaltul dintilor in timp, crescand potential riscul de carii. Mentinerea unui consum moderat si asocierea cu o varietate de alte fructe si legume poate minimiza aceste efecte si poate ajuta la optimizarea sanatatii dumneavoastra orale.
Unii oameni se intreaba, de asemenea: Pot cainii sa manance clementine? Desi clementinele nu sunt considerate toxice pentru caini, acestea sunt bogate in zahar si acid citric, care pot provoca iritatii si tulburari digestive atunci cand sunt consumate in cantitati mari.
Prin urmare, cel mai bine este sa limitati consumul si sa va consultati cu medicul veterinar pentru a aborda orice ingrijorare inainte de a face schimbari in dieta cainelui dumneavoastra.
Concluzii
- Clementinele sunt o sursa excelenta de mai multe substante nutritive, inclusiv fibre, vitamina C si antioxidanti.
- De asemenea, acestea pot ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la combaterea cresterii celulelor canceroase, la stimularea functiei imunitare, la cresterea pierderii in greutate si la promovarea regularitatii.
- Cu toate acestea, este important sa va pastrati consumul cu moderatie si sa optati pentru fructe intregi in locul sucului de fructe ori de cate ori este posibil pentru a maximiza potentialele beneficii pentru sanatate.
- Incercati sa adaugati clementine in salate, gustari, produse de patiserie si bauturi pentru a profita de numeroasele beneficii pe care le are de oferit acest fruct citric.