Cand vine vorba de pomelo, alegerea fructului potrivit poate fi destul de dificila, deoarece acesta poate fi foarte diferit de la unul la altul, fie in ceea ce priveste culoarea, suculenta, gustul si asa mai departe. Acestea pot merge de la a fi fara seminte la fructe cu prea multe seminte, de la galben la roz si de la suculent la absolut uscat. Cu toate acestea, in comparatie cu omologul lor citric grapefruit, pomelo sunt mai putin acrisoare si mai putin picante.
In pofida gamei lor diverse de arome, pomelo are mai multe beneficii pentru sanatate. Pentru cei care sunt dispusi sa caute putin acest fruct, beneficiile impresionante pentru sanatate includ capacitatea lor de a stimula sistemul imunitar, de a imbunatati digestia, de a reduce tensiunea arteriala si de a reduce crampele. Pomelo poate ajuta, de asemenea, la reducerea semnelor de imbatranire prematura, ajuta la pierderea in greutate si stimuleaza sanatatea orala si dentara.
Ce este un Pomelo?
Pomelo este considerat un fruct citric si este strans inrudit cu grapefruitul si cu alti membri ai genului Citrus. Denumirea sa stiintifica este Citrus maxima. Are dimensiuni destul de mari, iar cel mai apropiat ca marime de aceste tipuri de citrice este un grapefruit. Pomelo se gaseste in principal in Asia de sud-est, care este regiunea sa natala. Este relativ mai putin popular in alte parti ale lumii, deoarece, de obicei, este nevoie de opt ani pentru a creste inainte ca semintele sa inceapa sa infloreasca si sa dea fructe. De asemenea, o mare parte din greutatea si volumul pomelo este dura si necomestibila, in timp ce doar pulpa interioara este gustoasa.
In mod ideal, gustul de pomelo este destul de placut, cu consistenta unui grapefruit, (daca sunteti suficient de norocosi sa culegeti fructul perfect). Acest fruct este de obicei de culoare verde pal sau galbena, in timp ce pulpa comestibila din interior este pulpasa si alba, roz sau rosie, in functie de soi. Istoria utilizarii sale dateaza de cel putin cateva sute de ani, desi probabil ca este cultivat de mult mai mult timp decat atat in tarile din Asia de sud-est.
Valori nutritionale pomelo
Conform datelor USDA, pomelo sunt deosebit de bogate in vitamina C si potasiu, care ofera majoritatea beneficiilor sale pentru sanatate, asa cum este explicat in detaliu mai jos. In afara de asta, este bogat in apa, energie, fibre, zahar si proteine. Sunt, de asemenea, o sursa buna de fier, calciu, fosfor, magneziu si sodiu. Detine cateva vitamine importante, cum ar fi niacina, dar si cantitati mici de tiamina, riboflavina si vitamina B-6. Toti acesti nutrienti fac din pomelo un fruct sanatos.
Carbohidrati in pomelo: O portie de 100 gm din acest fruct contine aproximativ 9,62 grame de carbohidrati.
Calorii din pomelo: O portie de 100 gm din acest fruct contine in jur de 38 de calorii.
Acest profil bogat in nutrienti al pomelo face din ele un adaos sanatos la orice dieta.
Beneficiile pomelo pentru sanatate
Bogat in antioxidanti
Pomelo sunt bogate in antioxidanti care previn deteriorarea celulara cauzata de radicalii liberi, care duc mai departe la diverse probleme cronice de sanatate. Pomelo sunt o sursa bogata de antioxidanti, cum ar fi naringenina si naringina, care se gasesc in mod obisnuit in citrice. De asemenea, acestia contin un alt flavonoid cunoscut sub numele de licopen. Toate acestea sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii si sanatoase pentru inima.
Pot stimula imunitatea
Un pomelo decojit (aproape 610 grame) consta in aproape 412 la suta din valoarea zilnica. Aceasta sursa majora de acid ascorbic a fost folosita de generatii intregi ca un stimulent rapid al sistemului imunitar. Vitamina C actioneaza ca un antioxidant pentru a creste activitatea celulelor albe din sange si pentru a ataca radicalii liberi, care pot deteriora organele corpului. Aceasta ajuta la combaterea infectiilor care duc la raceli, tuse, febra si simptome grave sau infectii microbiene, virale si bacteriene.
Ajuta la digestie
Majoritatea fructelor contin cantitati mari de fibre, iar pomelo nu face exceptie. Un pomelo (doar pulpa comestibila), contine aproximativ 25 la suta din necesarul zilnic de fibre. Un nivel adecvat de fibre promoveaza o digestie sanatoasa si elimina probleme precum constipatia si diareea. Un continut ridicat de fibre umfla scaunul, favorizeaza miscarea lina in tractul digestiv si stimuleaza secretia de sucuri digestive si gastrice pentru a descompune proteinele complexe care sunt greu de digerat. Acest lucru mentine sistemul digestiv functionand la un nivel ridicat.
Ar putea regla tensiunea arteriala
Fructele de pomelo sunt o sursa foarte buna de potasiu, aproximativ 37% din necesarul zilnic. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca elibereaza tensiunea din vasele de sange si creste circulatia sangelui si oxigenarea in organe. De asemenea, reduce tensiunea asupra inimii si scade sansele de ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral.
Mentine sanatatea inimii
Pomelo poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol si trigliceride din organism, care, daca nu sunt controlate, pot duce la probleme coronariene grave. Un studiu pe animale de 21 de zile publicat in Journal of Toxicology a constatat ca, atunci cand sobolanii au fost suplimentati cu extract concentrat de pomelo, nivelul trigliceridelor a scazut cu 21%, iar colesterolul rau cu 41%. Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe cercetari la om pentru a gasi o legatura intre fructele de pomelo si sanatatea inimii.
Poate favoriza pierderea in greutate
Atat pomelo, cat si grepfrutul contin o „enzima de ardere a grasimilor” care va poate ajuta sa reduceti greutatea. Aceasta se numeste carnitina palmitoil-transferaza si nu se gaseste in multe alimente. Aceasta enzima va poate stimula lupta impotriva pierderii in greutate, motiv pentru care multe persoane care tin dieta aleg sa includa pomelo in dieta lor. In afara de asta, pomelo contine fibre si proteine, ambele inducand o senzatie de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.
Proprietati anti-imbatranire
Pomelo sunt bogate in vitamina C si multi antioxidanti care ajuta la prevenirea deteriorarii pielii din cauza stresului oxidativ si ajuta la mentinerea unei pieli tinere, fara riduri, pigmentare si pete legate de varsta. Potrivit unui raport din 2013 publicat in EXCLI Journal, pomelo poate, de asemenea, sa scada formarea de produse finale de glicare avansata (AGEs), care pot cauza mai multe probleme legate de piele, cum ar fi decolorarea pielii si petele. Nivelurile ridicate de vitamina B1, zinc si alte substante nutritive esentiale din fructele de pomelo sunt considerate a promova sanatatea parului si a ajuta la prevenirea matretii. De asemenea, imbunatateste calitatea parului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a corobora acest lucru.
Sanatatea orala
Vitamina C, care se gaseste in pomelo, este esentiala pentru producerea colagenului, care intareste tesuturile, organele si celulele. Aceasta poate stimula rezistenta gingiilor si a suprafetelor orale pentru a preveni infectarea sau slabirea acestora, ceea ce poate duce la pierderea dintilor si la boli orale periculoase. Este, de asemenea, un remediu de casa excelent pentru sangerarea gingiilor.
Alte beneficii
Imbunatateste vindecarea ranilor
S-a demonstrat ca un continut ridicat de vitamina C ajuta la inlocuirea tesutului mort cu tesut sanatos si promoveaza vindecarea ranilor. Fructele de pomelo contin vitamina C care promoveaza dezvoltarea colagenului care face pielea mai flexibila si grabeste vindecarea.
Imbunatateste sanatatea oaselor
Pomelo este o sursa bogata de diferite tipuri de vitamine si minerale precum calciu, fier, cupru, zinc, mangan si potasiu, toate acestea fiind importante pentru mentinerea si imbunatatirea sanatatii oaselor. Un alt beneficiu al potasiului adecvat este ca poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Aportul de potasiu a fost legat de densitatea minerala osoasa, deoarece ajuta la facilitarea absorbtiei altor minerale esentiale pentru mentinerea oaselor puternice.
Previne rigiditatea musculara
Potasiul este important pentru echilibrul fluidelor din organism. Acesta este un aspect cheie al crampei si rigiditatii musculare. Fara niveluri adecvate de potasiu, va veti confrunta probabil cu crampe si veti deveni susceptibili la muschi intinsi si ligamente rupte, spune un raport publicat in American Family Physician. Din fericire pentru noi, pomelo furnizeaza o cantitate buna de continut de potasiu, care poate ajuta la atingerea acestui obiectiv de sanatate.
Pomelo vs. grapefruit
Pomelo nu este un grapefruit, desi este usor sa le confundam pe cele doua, avand in vedere dimensiunea, culoarea si gustul lor similare. Amandoi sunt membri ai familiei citricelor si impartasesc multe dintre aceleasi profiluri nutritionale.
Marimea: Pomelo este cel mai mare dintre citrice, grapefruit-ul fiind pe locul al doilea. Pomelo este la fel de mare ca un pepene galben sau ca un pepene rosu mai mic, in timp ce un grapefruit este de marimea unui pumn.
Culoare: Pomelo este de culoare galben-verde, in timp ce un grapefruit este de culoare galben-roz.
Localizare: Pomelo este originar din Malaezia, mai exact din Asia de Sud-Est, in timp ce grepfrutul a fost cultivat pentru prima data in zonele semitropicale din Statele Unite (in principal Florida si sudul Californiei.
Cum se taie un pomelo?
Pomelo nu este cel mai usor de mancat sau de decojit, datorita coaja lor groasa. Iata care sunt pasii pentru a decoji si taia un pomelo:
Pasul 1: Folosind un cutit ascutit, incepeti prin a taia „capacul” fructului. (Este posibil sa trebuiasca sa taiati un centimetru, in functie de marimea pomelo).
Pasul 2: Apoi, faceti 8-10 felii verticale in jurul exteriorului fructului, incepand de la capatul taiat.
Pasul 3: Acum, trageti coaja groasa in jos si indepartati-o de interiorul carnos, care seamana mult cu o portocala. Scoateti complet coaja de pe fruct.
Pasul 4: Dupa aceea, trageti separat sectiunile carnoase si indepartati semintele.
Pasul 5: Aruncati materialul fibros in exces si savurati-l!
Cum se mananca un pomelo?
Pomelo poate fi adaugat in dieta dumneavoastra in urmatoarele moduri:
Salate: Reteta clasica de salata thailandeza picanta cu pomelo este exemplul perfect.
Ca intreg: Puteti taia pomelo in bucati mici si sa le consumati sau sa le amestecati cu alte fructe si sa le consumati ca o salata de fructe.
Gustare: Pomelo uscate reprezinta o optiune excelenta de gustare, dar au mai mult zahar adaugat. De asemenea, le puteti adauga in deserturi.
Sucuri: Le puteti amesteca pentru a face suc proaspat de pomelo. Puteti congela sucul pentru a face si inghetata.
Cuvant de precautie: Nivelurile ridicate de vitamina C si potasiu din acest fruct il pot face periculos pentru pacientii cu afectiuni hepatice si renale. De asemenea, pacientii cu hipotensiune trebuie sa discute cu un profesionist din domeniul sanatatii, deoarece pomelo scade semnificativ tensiunea arteriala.