Top 12 Beneficii Seminte de In

beneficii seminte de in

Semintele de in, numite uneori seminte de in, sunt seminte mici, de culoare maro, cafeniu sau auriu. De fapt, semintele de in, semintele de in sau „semintele de in” sunt nume diferite pentru aceeasi samanta. Aceste seminte o sursa excelenta de fibre alimentare; minerale precum manganul, tiamina si magneziul; si proteine vegetale.

Inul este, de asemenea, unic pentru ca este una dintre cele mai bogate surse de acizi grasi omega-3 de origine vegetala, numiti acid alfa-linolenic (sau ALA). Un alt fapt interesant despre semintele de in este ca acestea sunt sursa nr. 1 de lignani din dieta umana. Semintele de in contin de aproximativ sapte ori mai multi lignani decat cel mai apropiat al doilea clasat, semintele de susan.

Stiati ca semintele de in (Linum usitatissimum) sunt consumate de cel putin 6.000 de ani, ceea ce le face sa fie unul dintre primele superalimente cultivate din lume? Potrivit informatiilor din Journal of Food Science and Technology, numele latin al semintelor de in este Linum usitatissimum, care inseamna „foarte util”.

Semintele de in au fost mancate acum 5.000 de ani in Babilon antic, consumate de razboinicii azteci si, de asemenea, un aliment preferat al regelui Carol cel Mare in secolul al VIII-lea.

Ce face inul pentru tine de il face sa fie unul dintre cele mai populare „superalimente”? Astazi stim ca avantajele pentru sanatate ale consumului de seminte de in includ ajutor:

  • imbunatatirea digestiei
  • echilibrarea nivelului de zahar din sange
  • hidratarea pielii
  • promovarea sanatatii cardiovasculare
  • reglarea colesterolului
  • si multe altele

Top 12 beneficii ale semintelor de in

Ce efect au semintele de in asupra organismului tau? Aceasta samanta este considerata unul dintre cele mai bune alimente pentru reducerea inflamatiei si promovarea sanatatii cardiovasculare si intestinale. Acest lucru este valabil indiferent daca cineva este vegetarian, vegan, urmeaza dieta Paleo sau o dieta saraca in carbohidrati sau chiar cetogenica.

Iata mai multe informatii despre numeroasele beneficii pentru sanatate ale semintelor de in:

1. Bogate in fibre, dar cu un continut scazut de carbohidrati

Unul dintre cele mai extraordinare atribute ale semintelor de in este faptul ca inul contine un nivel ridicat de continut de guma mucilagiu, o fibra care formeaza gel, care este solubila in apa si, prin urmare, trece prin tractul gastrointestinal nedigerata.

Odata consumate, mucilagiile din semintele de in pot impiedica alimentele din stomac sa se goleasca prea repede in intestinul subtire. Acest lucru poate creste absorbtia nutrientilor si va poate face sa va simtiti mai satul. Deoarece fibrele care se gasesc in semintele de in nu pot fi descompuse in tractul digestiv, unele dintre caloriile pe care le contine inul nici macar nu vor fi absorbite.

Inul are un continut scazut de carbohidrati, dar este extrem de bogat in fibre solubile si insolubile. Acest lucru inseamna ca sprijina, de asemenea, detoxifierea colonului, poate ajuta la pierderea de grasime si poate reduce pofta de zahar.

Majoritatea adultilor ar trebui sa urmareasca sa consume zilnic intre 25-40 de grame de fibre din alimente bogate in fibre. Consumul a doar doua linguri de seminte de in pe zi poate asigura aproximativ 20 la suta pana la 25 la suta din necesarul de fibre.

2. Bogat in acizi grasi Omega-3

Auzim foarte mult despre beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste si ale grasimilor omega-3, acesta fiind unul dintre motivele pentru care semintele de in, nucile si semintele de chia au devenit cunoscute pentru efectele lor antiinflamatorii.

Uleiul de peste contine EPA si DHA, doua grasimi omega-3 obtinute numai din alimente de origine animala, care sunt esentiale pentru o sanatate optima. Desi semintele de in nu contin EPA sau DHA, ele contin tipul de omega-3 numit ALA, care actioneaza oarecum diferit in organism in comparatie cu EPA/DHA.

Acidul alfa-linolenic (ALA) este un acid gras polinesaturat n-3 despre care s-a constatat in studii ca ajuta:

sa scada incidenta bolilor coronariene si a hipertensiunii arteriale
sa imbunatateasca functia trombocitelor
reduce inflamatia
sa promoveze functia sanatoasa a celulelor endoteliale
sa protejeze functia arteriala
reduce aritmiile cardiace

ALA pare sa contribuie, de asemenea, la sustinerea dezvoltarii normale a sugarilor si copiilor.

3. Ajuta la sanatatea pielii si a parului

De ce sunt bune semintele de in pentru parul tau? Beneficiile semintelor de in pentru par includ faptul ca il fac mai stralucitor, mai puternic si mai rezistent la deteriorare.

Grasimile ALA din semintele de in hranesc pielea si parul prin furnizarea de acizi grasi esentiali, precum si vitaminele B, care pot ajuta la reducerea uscaciunii si a descuamarii.

De asemenea, poate imbunatati simptomele acneei, rozaceei, dermatitei si eczemelor. Acelasi lucru este valabil si pentru sanatatea ochilor, deoarece inul poate ajuta la reducerea sindromului de ochi uscat datorita efectelor sale lubrifiante.

Uleiul din seminte de in este o alta optiune excelenta pentru piele, unghii, ochi si par, deoarece are o concentratie si mai mare de grasimi sanatoase, ceea ce ii confera efecte terapeutice puternice care pot trata pielea inflamata. Daca va doriti o piele, un par si unghii mai sanatoase, luati in considerare adaugarea a doua linguri de seminte de in in smoothie-ul dvs. sau a unei linguri de ulei de in in rutina zilnica.

Puteti lua pana la una-doua linguri de ulei de seminte de in pe gura pe zi pentru a va hidrata pielea si parul. De asemenea, poate fi amestecat cu uleiuri esentiale si folosit local ca hidratant natural pentru piele, deoarece se infiltreaza in piele si reduce uscaciunea.

4. Ajuta la scaderea colesterolului si la tratarea hiperlipidemiei

Inul favorizeaza sanatatea inimii si a arterelor datorita actiunii sale antiinflamatorii, proprietatilor antihipertensive, efectelor de scadere a colesterolului, capacitatii antioxidante si proprietatilor de modulare a lipidelor.

Un studiu publicat in revista Nutrition and Metabolism a constatat ca adaugarea semintelor de in in dieta dumneavoastra poate reduce in mod natural nivelul „colesterolului rau” prin cresterea cantitatii de grasime excretata prin miscarile intestinale.

Continutul de fibre solubile din semintele de in retine grasimile si colesterolul in sistemul digestiv, astfel incat acestea nu pot fi absorbite. De asemenea, fibrele solubile de in capteaza bila, care este produsa din colesterol in vezica biliara. Bila este apoi excretata prin sistemul digestiv, fortand organismul sa produca mai multa, folosind excesul de colesterol din sange si, prin urmare, scazand colesterolul.

Hiperlipidemia este faptul de a avea o concentratie anormal de mare de grasimi sau lipide in sange si este unul dintre cei mai importanti factori de risc ai bolii cardiace ischemice. Studiile arata ca semintele de in (nu uleiul de in) pot reduce semnificativ aceste lipide.

Un studiu din 2015 a impartit 70 de pacienti cu hiperlipidemie in doua grupuri, grupul de interventie primind 30 de grame de pudra de seminte de in crude in fiecare zi, timp de 40 de zile. La finalul studiului, li s-au masurat din nou lipidele serice.

Grupul care a luat pulberea de seminte de in a vazut cum li se reduceau lipidele serice (adica nivelul „colesterolului rau” a scazut). Autorii au concluzionat ca „semintele de in pot fi considerate ca fiind un aliment terapeutic util pentru reducerea hiperlipidemiei”.

5. Fara gluten

Utilizarea inului este o modalitate excelenta de a inlocui in mod natural cerealele care contin gluten in retete. Cerealele, in special cele care contin gluten, pot fi greu de digerat pentru multe persoane, dar inul este, de obicei, usor de metabolizat si, de asemenea, antiinflamator.

Deoarece inul poate absorbi o multime de lichide si poate ajuta la legarea ingredientelor pe care le folositi in retetele de gatit/coacere, dar nu contine gluten, semintele de in sunt o alegere buna pentru cei care au boala celiaca sau o sensibilitate la gluten.

Ca metoda de coacere fara gluten, folosesc adesea seminte de in impreuna cu faina de nuca de cocos in retete pentru a adauga umiditate, pentru a forma o textura de dorit si pentru a obtine niste grasimi sanatoase. Ele sunt, de asemenea, o alternativa buna la obtinerea grasimilor omega-3 din peste pentru persoanele cu alergie la fructele de mare (desi daca nu aveti alergie la peste/alimente de mare, tot este mai bine sa obtineti DHA/EPA in acest mod).

6. Poate ajuta la gestionarea diabetului

Semintele de in sunt bine cunoscute pentru efectele sale pozitive asupra nivelului de zahar din sange, ceea ce le face un instrument potential util pentru cei predispusi la diabet. Atunci cand subiectii diabetici au luat o lingura de in macinat zilnic, timp de o luna, au inregistrat o scadere semnificativa a glicemiei la post, a trigliceridelor, a colesterolului si a nivelului A1C.

Semintele de in pot imbunatati, de asemenea, sensibilitatea la insulina la persoanele intolerante la glucoza sau la cele cu diabet de tip 2. Dupa 12 saptamani de administrare de suplimente de in, un studiu a constatat o scadere mica, dar semnificativa a rezistentei la insulina.

7. Bogat in antioxidanti (lignani)

Unul dintre cele mai mari avantaje ale semintelor de in este ca sunt pline de antioxidanti, mai exact de tipul numit lignani. Lignanii sunt polifenoli unici legati de fibre. Lignanii ne ofera antioxidanti care ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.

Prin urmare, inul are efecte anti-imbatranire, de echilibrare hormonala si de regenerare celulara.

Lignanii sunt considerati „fitoestrogeni” naturali, sau nutrienti vegetali care actioneaza oarecum similar cu hormonul estrogen. Fitoestrogenii din semintele de in pot modifica metabolismul estrogenului, provocand fie o crestere, fie o scadere a activitatii estrogenului, in functie de starea hormonala a unei persoane. (Cu alte cuvinte, inul are atat proprietati estrogenice, cat si antiestrogenice).

De exemplu, la femeile aflate in postmenopauza, lignanii pot determina organismul sa produca forme mai putin active de estrogen, ceea ce este legat de o protectie sporita impotriva cresterii tumorilor.

Lignanii sunt, de asemenea, cunoscuti pentru proprietatile lor antivirale si antibacteriene. Prin urmare, consumul regulat de in poate ajuta la reducerea numarului sau a severitatii racelilor si gripei.

Studiile au descoperit, de asemenea, ca polifenolii sustin, de asemenea, cresterea probioticelor in intestin si pot ajuta, de asemenea, la eliminarea drojdiei si a candida din organism.

8. Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Semintele de in sunt considerate a fi un aliment puternic pentru scaderea colesterolului si antihipertensiv – in plus, s-a demonstrat chiar ca ajuta la inhibarea aritmiilor cardiace (ritmuri anormale ale batailor inimii).

Un raport publicat in Clinical Nutrition in 2016 a constatat ca semintele de in pot duce la o scadere semnificativa a tensiunii arteriale ridicate (atat sistolica, cat si diastolica). Daca incepeti sa consumati seminte de in pentru a va ajuta sa gestionati tensiunea arteriala ridicata, acelasi studiu a constatat ca consumul de seminte de in timp de peste 12 saptamani a avut un efect mai mare decat consumul timp de mai putin de 12 saptamani.

In timp ce uleiul din seminte de in poate avea efectul dorit asupra tensiunii arteriale diastolice, acesta nu a avut efect asupra tensiunii arteriale sistolice. Nici extractele de lignani nu au parut sa aiba efect. Asadar, daca vizati tensiunea arteriala ridicata, semintele de in macinate pot fi cea mai buna optiune.

9. Sustine sanatatea digestiva

Unul dintre cele mai bine cercetate beneficii ale semintelor de in este capacitatea sa de a promova sanatatea digestiva. ALA din in poate ajuta la reducerea inflamatiei si la protejarea mucoasei tractului gastrointestinal.

S-a demonstrat ca semintele de in sunt benefice pentru persoanele care sufera de boala Crohn si de alte afectiuni digestive. In plus, promoveaza flora intestinala benefica chiar si la persoanele cu un sistem digestiv „normal”.

Fibrele care se gasesc in semintele de in ofera hrana pentru bacteriile prietenoase din colon care pot ajuta la curatarea deseurilor din sistemul dumneavoastra.

Inul este foarte bogat in fibre solubile si insolubile, ceea ce inseamna ca este foarte util pentru mentinerea unor miscari intestinale normale. Deoarece poate ajuta la marirea volumului scaunului si la eliminarea deseurilor din tractul gastro-intestinal datorita calitatii sale asemanatoare unui gel, semintele de in sunt considerate unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru constipatie.

Puteti manca seminte de in macinate pentru a va ajuta sa va mentineti „regulat” sau puteti lua una pana la trei linguri de ulei de seminte de in cu opt uncii de suc de morcovi. De asemenea, veti beneficia de obtinerea unei cantitati mari de magneziu din in, un alt nutrient care promoveaza sanatatea digestiva prin hidratarea scaunului si relaxarea muschilor din tractul gastro-intestinal.

10. Poate ajuta la scaderea riscului de cancer

Ca parte a unei diete sanatoase, semintele de in pot fi capabile sa ajute la prevenirea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de san, de prostata, ovarian si de colon.

Din acest motiv, inul este inclus in protocolul dietei Budwig, o abordare naturala pentru a ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Protocolul dietei Budwig presupune consumul a cel putin o portie zilnica dintr-o reteta realizata cu branza de vaci sau iaurt, seminte de in si ulei de in. Din acest motiv, dieta Budwig este uneori numita dieta cu ulei de in si branza de vaci sau doar dieta cu ulei de seminte de in.

Un studiu publicat in Journal of Clinical Cancer Research a descoperit ca consumul de seminte de in poate apara impotriva cancerului de san prin diminuarea cresterii tumorilor. Anumite studii arata ca femeile prezinta un risc redus de aparitie a cancerului de san atunci cand consuma cantitati mai mari de fibre alimentare, lignani, antioxidanti carotenoizi, stigmasterol, legume si pasari de curte. Acest lucru i-a determinat pe unii experti sa recomande diete bazate in principal pe plante pentru reducerea riscurilor de cancere legate de hormoni.

Lignanii care se gasesc in semintele de in pot fi transformati de bacteriile intestinale in enterolactona si enterodiol (tipuri de estrogeni), despre care se crede ca este modul in care inul ajuta in mod natural la echilibrarea hormonilor. Hormonii echilibrati (adica nu prea putin sau prea mult estrogen si progesteron) pot ajuta la scaderea incidentei cancerului de san si a altor probleme la femei.

Din motive similare, un alt studiu publicat in Journal of Nutrition a constatat ca lignanii din semintele de in pot ajuta la protejarea impotriva cancerului endometrial si ovarian.

11. Poate ajuta la pierderea in greutate

De ce sunt bune semintele de in pentru pierderea in greutate? O revizuire sistematica din 2017 publicata in Obesity Reviews a concluzionat ca semintele de in sunt o alegere buna pentru gestionarea greutatii, in special pentru reducerea greutatii la participantii supraponderali si obezi. Rezultatele au sugerat o reducere semnificativa a greutatii corporale si a circumferintei taliei in urma suplimentarii cu seminte de in.

Deoarece inul este plin de grasimi sanatoase si fibre, va ajuta sa va simtiti satisfacuti pentru mai mult timp. Acest lucru inseamna ca ati putea ajunge sa mancati mai putine calorii in general, ceea ce poate duce la pierderea in greutate.

Grasimile ALA pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei si la echilibrul hormonal, care ar putea sta in calea pierderii in greutate. Un corp inflamat tinde sa retina excesul de greutate – in plus, este obisnuit sa va luptati cu probleme digestive precum constipatia si balonarea daca ati avut o dieta nesanatoasa.

Adaugati zilnic cateva lingurite de seminte de in macinate in supe, salate sau smoothie-uri, ca parte a planului dvs. de slabire.

12. Ajuta la diminuarea simptomelor menopauzei si a dezechilibrului hormonal

S-a demonstrat ca lignanii care se gasesc in semintele de in au efecte pozitive in cazul femeilor aflate la menopauza. De fapt, semintele de in pot fi folosite ca o alternativa la terapia de substitutie hormonala in unele cazuri sau ca o abordare complementara pentru echilibrarea hormonilor, datorita proprietatilor estrogenice pe care le au lignanii.

Intr-un studiu efectuat pe 140 de femei aflate la postmenopauza, simptomele menopauzei au scazut si calitatea vietii a crescut la femeile care au ingerat o dieta suplimentata cu seminte de in.

Datorita capacitatii inului de a echilibra estrogenul, semintele de in pot scadea riscul de a dezvolta osteoporoza. Ea poate ajuta chiar si femeile aflate la menstruatie, ajutand la mentinerea regularitatii ciclului, cum ar fi incurajarea unei faze luteale de lungime normala (perioada dintre ovulatie si menstruatie).

Pentru a profita de aceste beneficii hormonale ale semintelor de in, incercati sa includeti una-doua linguri de in in smoothie-ul de la micul dejun, impreuna cu o lingura de ulei de in la un moment dat in timpul zilei.

Date nutritionale

Profilul nutritional al semintelor de in face ca acesta sa fie unul dintre cele mai dense alimente nutritive de pe planeta. Dupa cum am mentionat mai sus, semintele de in sunt nutritive deoarece sunt bogate in minerale, fibre, precum si in acizi grasi omega-3 antiinflamatori (desi nu de acelasi tip cu cel gasit in peste, cum ar fi somonul).

De asemenea, acestea ne ofera substante antioxidante numite lignani care ajuta la promovarea echilibrului hormonal, pe langa alte cateva beneficii ale semintelor de in.

Conform Bazei de date nationale de nutrienti a USDA, suplimentarea cu doua linguri de seminte de in intregi/macinate (considerata aproximativ o portie) contine aproximativ:

110 calorii
6 grame de carbohidrati
4 grame de proteine
8,5 grame de grasimi
6 grame de fibre
0,6 miligrame de mangan
0,4 miligrame tiamina/vitamina B1
80 miligrame de magneziu
132 miligrame de fosfor
0,2 miligrame de cupru
5 miligrame de seleniu

Semintele de in contin, de asemenea, o cantitate buna de vitamina B6, acid folic (sau vitamina B9), fier, potasiu si zinc.

Seminte de in vs. seminte de chia

  • Atat semintele de in, cat si semintele de chia contin multe fibre si ALA. Inul este o sursa mai buna de ALA decat semintele de chia, desi semintele de chia au, de asemenea, multe efecte benefice pentru sanatate. O uncie de seminte de in contine aproximativ 6.000 de miligrame de ALA, comparativ cu aproximativ 4.900 in aceeasi cantitate de seminte de chia.
  • Semintele de chia sunt seminte mici, rotunde, fie albe, fie negre, care isi au originea in urma cu mii de ani in Mexic si America de Sud. Ca si inul, chia poate absorbi multa apa, contribuie la senzatia de satietate, previne constipatia si ajuta la sanatatea digestiva.
  • Semintele de in contin mai putine fibre decat semintele de chia. Inul are aproximativ opt grame de fibre intr-o uncie, comparativ cu aproximativ 11 grame intr-o uncie de seminte de chia.
  • Ambele formeaza un gel in timpul digestiei atunci cand sunt combinate cu lichid, care blocheaza fibrele sa elibereze zaharuri si sa fie complet descompuse. Acest lucru ajuta la controlul zaharului din sange, la formarea scaunelor si la scaderea colesterolului.
  • Doar semintele de in contin niveluri ridicate de lignani, in timp ce semintele de chia nu. Cu toate acestea, semintele de chia au alti antioxidanti, in special semintele de chia negre, care sunt foarte dense in nutrienti.
  • Semintele de chia contin mai mult calciu decat semintele de in, ceea ce le face un bun adaos la o dieta vegana/pe baza de plante. De asemenea, acestea furnizeaza si alte vitamine si minerale, precum zinc, cupru, fosfor, mangan, magneziu si potasiu (similar cu semintele de in).
  • Semintele de chia pot fi consumate sub orice forma, in timp ce semintele de in ar trebui, in mod ideal, sa fie macinate.

Cum se adauga la dieta

Cautati seminte de in in marile magazine alimentare, in magazinele de produse naturiste si online. In zilele noastre sunt disponibile pe scara larga in supermarketuri si ar putea fi gasite si in sectiunile „bulk bin” ale unor magazine de produse naturiste, unde sunt vandute la kilogram.

Exista multe modalitati excelente de a adauga aceste super seminte in dieta dumneavoastra, inclusiv adaugarea lor la produse de patiserie sanatoase, cum ar fi briosele, painea si prajiturile de casa, plus fulgi de ovaz, iaurt, smoothie-uri si multe altele.

Seminte de in vs. faina de seminte de in vs. seminte de in germinate:

  • Cel mai bun mod de a experimenta beneficiile semintelor de in este de a consuma seminte de in in forma lor germinata. Inmuierea si apoi germinarea lor elimina acidul fitic si poate creste considerabil absorbtia de minerale. Flax Council of Canada recomanda inmuierea semintelor de in timp de minimum 10 minute in apa calda sau timp de doua ore in apa mai rece. De asemenea, unii inmoaie semintele peste noapte si apoi adauga intregul amestec gelatinos (seminte plus apa) in retete.
  • Pentru a beneficia de cele mai multe beneficii pentru sanatate, expertii recomanda, de obicei, semintele de in macinate in loc de semintele de in intregi. Semintele de in sunt si mai benefice atunci cand sunt germinate si macinate in faina de seminte de in, deoarece macinarea inului va ajuta sa absorbiti ambele tipuri de fibre pe care le contine. Semintele de in intregi vor trece prin corpul dumneavoastra fara a fi digerate, ceea ce inseamna ca nu veti primi o parte din nutrientii sai.
  • Puteti macina semintele de in intregi intr-o rasnita de cafea, ceea ce este mai bine sa faceti imediat inainte de a le manca, pentru ca acestea sa nu petreaca mult timp expuse la aer. De asemenea, puteti cumpara seminte de in pre-macinate sub forma de faina de in (sau faina de seminte de in aurii).
  • Ca si alte surse de fibre, inclusiv semintele de chia si semintele de canepa, asigurati-va ca le luati cu multa apa sau alte lichide.
  • In plus, semintele de in sunt folosite pentru a face ulei de in, care este usor de digerat si o sursa concentrata de grasimi sanatoase. Un alt produs al plantei de in (Linum usitatissimum) este uleiul de in, care este un ulei fiert care este folosit in vopselele pe baza de ulei, chiturile pentru geamuri (pentru ferestre) si ca protector/imbunatatitor al granulatiei lemnului. Uleiul de in fiert nu trebuie niciodata administrat intern.

Cate seminte de in ar trebui sa consumati pe zi? Este bine sa consumati seminte de in in fiecare zi?

Incercati sa consumati aproximativ doua-trei linguri pe zi pentru o suplimentarea adecvata a semintelor de in dietetice. Este bine sa le luati in fiecare zi, atata timp cat nu aveti efecte secundare.

S-ar putea sa doriti sa folositi mai mult sau mai putin in functie de obiectivele dvs. si de modul in care reactionati la consumul de seminte de in, asa ca cel mai bine este sa monitorizati cum va simtiti pentru a gasi cantitatea potrivita.

Coacerea si gatitul cu seminte de in:

Una dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la utilizarea semintelor de in in retete este daca coacerea are vreun efect asupra acizilor grasi omega-3 din in. Potrivit mai multor studii, puteti coace semintele de in la 150 de grade timp de aproximativ trei ore, iar omega-3 (ALA) din semintele de in vor ramane stabili.

Iata cateva sfaturi pentru a include semintele de in in retete:

  • Adaugati 1-3 linguri de seminte de in macinate la un smoothie de dimineata. Adaugati multa apa sau lapte de migdale/coco, datorita modului in care semintele de in absorb lichidul.
  • Amestecati o lingura in iaurt cu putina miere cruda.
  • Coaceti semintele de in macinate in briose, fursecuri si paine.
  • Adaugati la granola germinata de casa.
  • Amestecati cu apa si folositi-o ca inlocuitor de ou in retete vegetariene/vegane.

Depozitarea semintelor de in:

Semintele de in sunt mai susceptibile de a rancezi in timp, asa ca trebuie pastrate in frigider pentru a le prelungi prospetimea. In timp ce multe surse recomanda sa pastrati semintele de in (macinate sau intregi) intr-un recipient opac in frigider sau in congelator, Consiliul de in din Canada nu este de aceeasi parere: „Studiile efectuate de Flax Council of Canada arata ca semintele de in macinate grosier pot fi pastrate la temperatura camerei timp de pana la 10 luni, fara a se deteriora sau a pierde acidul gras omega-3, ALA.”

Riscuri si efecte secundare

Care sunt potentialele efecte secundare ale consumului de seminte de in si ale suplimentarii cu seminte de in dietetice? Atunci cand introduceti pentru prima data inul, si, prin urmare, o multime de fibre, in dieta dumneavoastra, este posibil sa va confruntati temporar cu unele dintre aceste efecte secundare:

  • Balonare si gaze
  • Disconfort abdominal
  • Scaune moi
  • Scaderea poftei de mancare
  • Potential modificari hormonale daca consumati cantitati mari

Fibrele din semintele de in pot afecta absorbtia unor medicamente. De asemenea, fiti constienti de faptul ca semintele de in actioneaza ca un anticoagulant, asa ca, daca luati orice anticoagulant, cum ar fi aspirina sau alte AINS, ar trebui sa evitati consumul de seminte de in.

In plus, evitati semintele de in daca aveti cancer de san sau uterin sensibil la hormoni si consumati cu prudenta daca aveti colesterolul ridicat si luati medicamente pentru scaderea colesterolului.

Legat de: Gateste cu seminte de chimen pentru a ajuta digestia si sistemul imunitar

Concluzii:

  • Semintele de in, uneori numite seminte de in, sunt seminte mici, maro, cafenii, cafenii sau de culoare aurie. Acestea contin acidul gras omega-3 numit ALA, proteine, fibre, minerale precum magneziu si fosfor si antioxidanti numiti lignani.
  • Beneficiile pentru sanatate ale adaugarii lor in dieta dumneavoastra includ echilibrarea nivelului de zahar din sange, reducerea nivelului ridicat de LDL „colesterol rau”, scaderea tensiunii arteriale ridicate, promovarea satietatii si gestionarea greutatii si contributia la sanatatea intestinala/digestiva.
  • Pentru a beneficia de cele mai multe beneficii pentru sanatate, expertii recomanda, de obicei, semintele de in macinate in loc de semintele de in intregi. Acestea pot fi adaugate in lucruri precum fulgi de ovaz, produse de patiserie, invelisuri pentru carne, iaurt si multe altele.
  • Consumati zilnic aproximativ doua-trei linguri de seminte de in intregi sau macinate (numite si faina de seminte de in) sau consumati aproximativ una-doua lingurite de ulei de in.

Add Comment