Cateva lucruri bune pe care le datoram Mortii Negre

moartea_neagra

Yersinia pestis. Cine ar fi crezut ca un asemenea organism microscopic dintr-un purice infectat ar fi in stare sa creeze o asemenea transformare in societatea umana? Cea mai ingrozitoare molima la care umanitatea a asistat, Moartea Neagra din anii 1340, a ucis intre 75 si 200 de milioane de oameni. Multi au crezut ca venise sfarsitul lumii. Intr-un fel, ei aveau dreptate. Marea Mortalitate a pus capat unei lumi si anunta o alta, chiar mai buna. In ciuda ororilor create de ciuma bubonica, Europa a aratat un curaj deosebit in lupta sa pentru supravietuire. Moartea Neagra, asa tragica cum a fost, s-ar putea sa fi facut lumea un loc mai bun, prin urmatoarele cateva aspecte.

Oameni mai sanatosi 

Populatia umana evolueaza atunci cand are de-a face cu boli. Variatiile genetice ajuta anumiti oameni sa lupte impotriva infectiilor mai eficient decat oamenii care nu au variatiile respective. Oamenii care detin aceste gene benefice au tendinta de a da nastere la mai multi copii decat cei care nu sunt purtatori ai acestor gene. Acest proces, cunoscut ca si selectie pozitiva, are ca rezultat favorizarea rezistentei in timp a genelor bune, in timp ce genele inferioare vor disparea.

Studii recente au descoperit ca descendentii europenilor care au supravietuit ciumei au genele modificate, astfel incat sa fie mai rezistenti la aceasta boala.

Industria parfumului 

In timpul Mortii Negre, doctorii credeau, printre altele, ca vaporii toxici au fost cei care au cauzat ciuma. Ei foloseau ierburi aromatice pentru a purifica aerul. Inainte de molima, oamenii aveau o istorie lunga de folosire a parfumurilor, dar, odata cu Moartea Neagra, folosirea de fumigene personale a devenit intr-adevar la moda. Una din cele mai populare era cea din portocale amestecate cu cuisoare uscate. De asemenea, oamenii mai purtau buchete de flori aromatice, iar doctorii purtau pungi pentru nas umplute cu ierburi si condimente.

In acelasi timp, era o cerere foarte mare pentru ape aromatice, precum mixtura de rozmarin, lavanda si alcool, amestec ce se crede a fi precursorul Apei de Colonie.

Spitalele  

Inainte de Moartea Neagra, spitalele erau locuri simple unde oamenii bolnavi erau izolati incat sa nu infecteze si pe altii. De obicei, un bolnav critic care pasea intr-un spital medieval era considerat o cauza pierduta. Tot ceea ce putea spitalul sa faca era sa dispuna de orice proprietate pe care acel amarat o avea si sa faca o liturghie pentru sufletul sau.

De fapt, aceste spitale aveau mai multa grija de sufletul cuiva decat de corpul acestuia, din moment ce boala si orice stare de rau erau privite ca si pedepse datorate pacatelor.

Odata cu marea molima a inceput si transformarea spitalului dintr-un act de caritate intr-un loc unde bolnavii se duceau pentru a primi tratament.

Sfarsitul feudalismului 

Feudalismul descrie sistemul prin care un vasal datora unui lord omagiu, supunere si loialitate in schimbul folosirii pamanturilor sale. Societatea medievala a fost astfel randuita in trei clase diferite: cei ce se rugau (preotimea), cei care luptau (nobilii si cavalerii) si cei care munceau (iobagii).  Aceasta clasa mai mica era intotdeauna victima exploatarii marilor mosieri. Sistemul feudal in care taranii erau impovarati cu obligatii fata de stapanii lor a fost intors cu susul in jos de Moartea Neagra, mai ales ca in aceasta perioada au murit atat de multi tarani. Cu ocazia asta si simtindu-i pe marii proprietari foarte vulnerabili in fata fortei de munca, taranii au reusit pentru prima data sa-si ceara drepturile la locul de munca.

Libertatea de gandire 

Credinta crestina a hotarat toate aspectele in ceea ce privea viata medievala, din pantec si pana in mormant. Dar dominatia bisericii catolice asupra vietilor oamenilor si a gandirii lor a fost distrusa de catre Moartea Neagra. Indiferent de cunostintele medicale rudimentare care existau, acestea au fost introduse in contextul teologiei si spiritualitatii.

Dar, avand in vedere ca multe fete bisericesti mureau odata cu omenirea obisnuita, fara nici o explicatie, Biserica s-a vazut deodata fara nici o idee in fata catastrofei si, prin urmare, si-a pierdut credibilitatea, multi oameni pierzandu-si credinta si pornind pe alte drumuri ale spiritualitatii.

Add Comment