Cele mai nebunesti lucruri facute de Mark Twain

MARK TWAIN

Mark Twain este unul din cei mai cunoscuti scriitori americani. Cu un aspect ingrijit, mereu imbracat in costum alb, de firma, cu un trabuc in coltul gurii, acoperit fiind de mustata sa stufoasa, acesta a dat dovada mereu de o prezenta destul de excentrica, cu mult peste nivelul personajelor sale.

Huck Finn aproape ca a innebunit, murind nefericit

Twain avea probleme financiare destul de serioase, iar acest lucru si-a pus amprenta asupra lui destul de serios. A ajuns intr-un loc intunecat unde a trebuit sa se lupte cu depresia, marturie pentru aceste lucruri stand notitele sale pentru noul roman in care aveau sa fie prezentati faimosii Huckleberry Finn si prietenul sau, Tom Sawyer. In aceasta carte, Finn, in varsta de 60 de ani, era complet nebun. Venind de pe nu stiu unde, Huck incearca sa dea de vechii sai amici, Tom si Becky, in persoana fiecarui om pe care il vede, inchipuindu-si ca inca este un copil.

Nu se intelege prea bine din notite, dar, in cele din urma, il gaseste pe Tom, care ajunsese, si el, tot un ratat.

Povestea se termina frumos, cei doi ajungand sa sfarseasca impreuna.

Aproape ca a murit, de zeci de ori

Inca de cand s-a nascut, Twain a jonglat cu moartea. Nascut prematur, chiar si mama sa se astepta ca acesta sa moara imediat. Din fericire, insa, pentru literatura universala, bebelusul de atunci a fentat moartea si s-a agatat cu ultimele puteri de viata.

Cu toate astea, desi a trecut cu bine peste primii ani din copilarie, el a fost imobilizat la pat pana la varsta de 4 ani si extrem de bolnavicios pana pe la 7 ani. Mai tarziu, scrie autorul in autobiografia sa, aproape s-a innecat in Mississippi de vreo noua ori.

Alte povesti stranii, dar cu final fericit, au fost cele din timpul unei epidemii de pojar in oras, momentul in care a vrut sa se sinucida sau chiar si cel in care a fost confundat cu un talhar si impuscat.

Vorba sa taraganata, deja cunoscuta

Lumea de peste tot il stie pe Mark Twain ca unul din cei mai influenti scriitori, desi el a ajuns celebru inca de pe cand calatorea si isi prezenta faimoasele lecturi pe baza ideilor din opera sa. Cu aceste lecturi, el a colindat tara-n lung si-n lat, ceea ce a adus in cunostinta colectiva atat povestirile sale cat si vocea sa mai putin obisnuita. A ajuns sa fie cunoscut pentru vorba sa taraganata, pentru fiecare trei cuvinte pe care le spunea intr-un minut. Facea pauze lungi intre vorbe, fiind si acestea exagerate si comentate cam de toti pe care Twain i-a cunoscut. Unii il numeau irezistibil, altii insuportabil, peste toate astea caracterul sau facandu-l sa para neobisnuit de lenes.

Vocea pierduta a lui Twain

Twain era un om de-a dreptul fascinat de tehnologia nou aparuta, drept pentru care a scris cateva lucrari science fiction, dintre care una facea referire la comunicarea pe distante lungi, ceea ce ne duce cu gandul la internet. Nu era el tocmai un tocilar in ceea ce priveste stiinta, dar era cu siguranta un inventator, el reusind sa creeze dispozitivul care, ulterior, a devenit cunoscut sub numele de sutien.

Cunoscandu-l, in vremea respectiva, pe Thomas Edison, care el insusi cocheta cu tehnologia, in speta cu fonograful, Twain a raspuns repede ideii acestuia de a-si expune scrierile….oral. Din pacate, a renuntat repede la aceasta modalitate, nici o copie de-a inregistrarilor sale nereusind sa supravietuiasca diferitelor evenimente care au avut loc de-a lungul istoriei.

Twain vorbeste despre masturbare, flatulenta si sex

Mark Twain avea gura atat de bogata, incat se spunea ca vulgarul facea, efectiv, parte din fiinta lui. Cu toate astea, scrierile sale au fost diluate de epoca in care acesta a trait.

Mare parte din opera sa ar fi fost nepublicata daca ar fi scris tot ce ar fi avut de spus, asa ca si-a temperat cuvintele in cele din urma. Totusi, exista momente cand suntem martori la partea mai murdara a sa. Odata, a tinut o prelegere comica despre „Unele ganduri asupra Stiintei Onanismului”, unde a adus aminte de mai multe citate comice despre masturbare pe care el le-a atribuit unor personalitati istorice celebre. El face o asemanare cu „raul social” provocat de partaire, desi masturbarea era poate ceva mai rea, din moment ce partaitul este, din cand in cand, permis in public.

In incheiere, el a recomandat tinerilor barbati ca, atunci cand apare nevoia de satisfacere, sa gaseasca o alta cale de a o implini decat prin a se masturba.

Add Comment