Cele mai neobisnuite localitati urbane din lume

O localitate urbana este, in general, considerata ca fiind orice regiune mai mare decat un sat si mai mica decat un oras. Are atat propria sa administratie si nume, cat si propriile sale granite, continuand cu piete si oameni impanziti peste tot. Cu toate astea, unele localitati urbane s-au dovedit a fi intr-adevar unice, inclusiv cele care au fost special construite ca sa arate ca alte localitati si cele construite si apoi lasate nelocuite. Unele localitati au un singur locuitor, in timp ce locuitorii altor orasele traiesc cu totii sub acelasi acoperis.

Hallstat

China

Adevaratul Hallstat este un sit sub patrimoniul UNESCO, din Austria. Hallstat-ul chinez este un copie fidela a orasului original, construit fiind in provincia Guangdong din China. Localitatea, a carei constructie a costat aproximativ 940 milioane de dolari, arata identic cu adevaratul Hallstat, inclusiv din punct de vedere al drumurilor, turnul bisericii si casele din lemn.

Construirea localitatii a fost sponsorizata de catre un milionar chinez, creand o adevarata senzatie printre locuitorii adevaratului Hallstat care, desigur ca nu stiau nimic despre acest proiect. Ceva mai tarziu, acest orasel a fost vizitat si de rezidentii Hallstat-ului austriac, acestia mandrindu-se in cele din urma cu faptul ca orasul lor fusese copiat.

Longyearbyen

Norvegia

Longyearbyen din insula Spitsbergen, Norvegia, este cel mai nordic oras din lume. Acesta contine urmatoarele obiective cele mai nordice din lume: ATM, biserica, muzeu, oficiu postal, aeroport si universitate. Aici, moartea este interzisa. Oricine este bolnav sau pe moarte este imediat trimis in alta parte a Norvegiei, inainte ca acesta sa moara. Si daca, din intamplare, cineva moare acolo, acesta nu va fi ingropat deoarece corpul sau nu se va descompune datorita temperaturii prea scazute.

Recent, oamenii de stiinta au reusit sa recolteze mostre de tesut de la o persoana care a murit cu mult timp in urma, descoperind ca acesta continea urme de un virus mortal ce cauzase o epidemie in 1917.

Ordos

China

Orasul Ordos din regiunea Mongolia Interioara, China, a fost numit cel mai mare oras fantoma din China. Acesta a fost construit pentru a gazdui mai mult de un milion de locuitori, dar doar 2% din el a fost ocupat vreodata. Restul de oras a ramas neocupat, fiind destinat decaderii. Istoria acestui orasel a inceput acum mai bine de 20 de ani in urma, in timpul goanei dupa carbune din Mongolia. La scurt timp, investitorii au inceput sa construiasca apartamente, in speranta ca le vor inchiria. Cu toate astea, cererea nu a fost pe masura ofertei, multi investitori vazandu-se nevoiti sa renunte sau, pur si simplu, intrand in faliment inainte ca macar aceste cladiri sa fie terminate.

Monowi

Nebraska

Monowi a fost intemeiat de catre migratorii cehi in Nebraska de nord est, si are doar un singur locuitor: Elsie Eller, in varsta de 77 de ani. Monowi este cea mai mica jurisdictie din Statele Unite. Elsie conduce singura carciuma si singura biblioteca din oras, care este alcatuita cam din aproape 5000 de carti care au apartinut raposatului ei sot, Rudy.

Totodata, ea indeplineste in oras si functiile de primar, functionar public si casier. Si administreaza si consiliul local. In anii 1930 orasul avea o populatie de 150 de oameni, dar in 2000 mai avea doar 2: Elsie si sotul sau, Rudy. Acesta a decedat in 2004, lasand-o pe Elsie ca unic locuitor al orasului.

Busingen Am Hochrhein

Germany

Busingen am Hochrhein este un orasel german in Elvetia. Localitatea este separata de Germania continentala printr-o fasie ingusta de pamant de aproximativ 700 m. Acesta este mai mult un orasel elvetian decat unul nemtesc, desi are parte de servicii publice atat din partea Elvetiei cat si Germaniei. Are atat un cod postal elvetian, cat si unul german si, in caz de urgenta, politia din ambele state poate fi apelata, chiar daca cea din Elvetia este cea care soseste prima.

Celor de aici li se permite sa munceasca si sa detina proprietati in Elvetia, chiar daca nu au cetatenie elvetiana.

Add Comment