Cele Mai Vorbite 10 Limbi Din Lume

cele mai vorbite limbi

Limbajul este poate functia cea mai importanta a corpului uman – ne permite sa fim intretinuti cand suntem copii, sa comunicam atunci cand suntem adulti si ne ofera ore intregi de divertisment prin intermediul literaturii, radioului, muzicii si a filmului. Aceasta lista (de la cel mai putin vorbite pana la cele mai vorbite) rezuma care sunt cele mai importante limbi utilizate in perioada contemporana.

10. Franceza

Numarul de vorbitori: 129 de milioane

Adesea descrisa ca fiind cea mai romantica limba din lume, franceza este vorbita intr-o multime de state, inclusiv in Belgia, Canada, Rwanda, Cameron si Haiti. Ah, desigur, si in Franta. Avem noroc ca franceza este atat de populara, pentru ca altfel am fi putut avea paine prajita olaneza si sarut olandez.

Pentru a spune “Buna” in franceza, trebui sa spui “Bonjour”.

9. Malaeziano – Indoneziana

Numarul de vorbitori: 159 de milioane

Malaeziano – indoneza este vorbita – intr-adevar, surprinzator – in Malaezia si Indonezia. De fapt, numerele sunt, in mare, unite in acest exemplu, pentru ca exista multiple dialecte de malaieza, cea mai populara fiind indoneziana. Toate se bazeaza, in fapt, pe aceeasi radacina, facand-o a noua cea mai vorbita limba din lume.

Indonezia este un loc fascinant; o natiune alcatuita din peste 13000 de insule, fiind a sasea cea mai populara tara din lume. Malaezia se afla la granita cu doua parti mari din Indonezia (inclusiv cu insula Borneo) si este cunoscuta pentru capitala sa, Kuala Lumpur.

Pentru a spune “Buna” in indoneziana, trebuie sa spui “Selamat pagi”.

8. Portugheza

Numarul de vorbitori: 191 de milioane

Portugheza este o limba care a reusit sa devina foarte populara. In secolul al XII – lea, Portugalia si-a castigat independenta fata de Spania si s-a extins in toata lumea cu ajutorul unor exploratori ca Vasca da Gama si printul Henry Navigatorul (ce bine ca Henry a devenit navigator … iti dai seama daca un tip cu acest nume ar fi devenit florar?). Deoarece Portugalia a intrat rapid in jocul explorarii, limba a fost instituita in toata lumea, in special in Brazilia (unde este limba nationala), Macau, Angola, Venezuela si Mozambic.

Pentru a spune “Buna” in portugheza, trebuie sa spui “Bom dia”.

7. Bengaleza

Numarul de vorbitori: 211 milioane

In Bangladesh, o tara cu peste 120 de milioane de oameni, cam toata lumea vorbeste bengaleza. Si, deoarece Bangladesh este, practic, inconjurata de India (unde populatia este in crestere atat de mult, incat pana si respiratul aerului te poate lasa gravida), numarul de vorbitori de bengaleza din lume este cu mult mai mare decat majoritatea oamenilor ar crede.

Pentru a spune “Buna” in bengaleza, trebuie sa spui “ei je”.

6. Araba

Numarul de vorbitori: 246 de milioane

Araba, una dintre cele mai vechi limbi din lume, este vorbita in Orientul Mijlociu, vorbitori fiind gasiti in tari ca Arabia Saudita, Kuwait, Irak, Siria, Iordania, Liban si Egipt. In plus, deoarece araba este limba Coranului, milioane de musulmani din alte tari vorbesc aceasta limba. Atat de multi oameni vorbesc araba, incat, din 1974, a devenit a sasea limba oficiala a Natiunilor Unite.

Pentru a spune “Buna” in araba, trebuie sa spui “Al salaam a’alaykum”.

5. Rusa

Numarul de vorbitori: 277 de milioane

Mihail Gorbaciov, Boris Yeltsin si Yakov Smirnoff sunt doar cativa dintre milioanele de vorbitori de rusa din lume. Sigur, obisnuiam sa-i vedem ca fiind inamicii nostri comunisti, insa acum ii vedem ca fiind prietenii nostri comunisti. Una dintre cele sase limbi ale Natiunilor Unite, rusa nu este vorbita doar in tara mama, ci si in Belarus, Kazakhstan si Statele Unite ale Americii, printre altele.

Pentru a spune “Buna” in rusa, trebuie sa spui “Zdravstvuite”.

4. Spaniola

Numarul de vorbitori: 392 de milioane

Pe langa copiii care invata spaniola la scoala, aceasta limba este vorbita in cam orice tara din America de Sud si Centrala, pe langa Spania, Cuba si Statele Unite ale Americii. Exista un interes marit pentru spaniola in Statele Unite, deoarece multe cuvinte in engleza sunt imprumutate din aceasta limba, inclusiv tornada, bonanza, terasa, quesadilla, echilada si taca.

Pentru a spune “Buna” in spaniola, trebuie sa spui “Hola”.

3. Hindustana

Numarul de vorbitori: 497 de milioane

Hindustana este limba principala a populatiei ingramadite din India, cuprinzand un numar mare de dialecte (dintre care, cea mai vorbita este hindusa). Desi multi prezic ca populatia Indiei o va intrece in curand pe cea a Chinei, importanta englezei in India opreste hindustana sa devina cea mai importanta limba din lume. Daca vrei sa inveti putina hindusa, cea mai usoara modalitate este sa vizionezi un film indian. Industria filmului din India este cea mai prolifica din lume, turnand mii de filme de dragoste/actiune/muzicaluri in fiecare an.

Pentru a spune “Buna” in hindustana, trebuie sa spui “Namaste”.

2. Engleza

Numarul de vorbitori: 508 de milioane

Desi limba engleza nu are cel mai mare numar de vorbitori, este limba oficiala in mai multe tari decat oricare alta limba. Vorbitorii ei pot fi intalniti in toata lumea, inclusiv in Noua Zeelanda, Statele Unite ale Americii, Australia, Regatul Unit, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud si Canada. Am mai povesti despre limba, dar probabil ca deja o cunosti destul de bine. Sa trecem, asadar, la cea mai vorbita limba din lume.

Pentru a spune “Buna” in engleza, trebuie sa spui “Hello”.

1. Mandarina

Numarul de vorbitori: peste un miliard

Surpriza, surpriza, cea mai vorbita limba de pe planeta este aceea a tarii cu cea mai mare populatie din lume. Intrecand limba engleza cu 2 la 1, asta nu inseamna totusi ca mandarina este o limba usoara. Vorbitul madarinei poate fi destul de dificil, deoarece fiecare cuvant poate fi pronuntat in patru modalitati (tonuri), iar unui incepator ii va fi greu sa deosebeasca diferitele cuvinte intre ele. Dar, daca un miliard de oameni au reusit, poti si tu!

Pentru a spune “Buna” in mandarina, trebuie sa spui “Ni hao”. (“Hao” se pronunta ca o singura silaba, insa tonul iti cere sa-ti cobori vocea la mijloc si sa o ridici iar catre sfarsit).

Add Comment