Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Instrumente muzicale cu puteri magice – Topist.ro

Instrumente muzicale cu puteri magice

Instrumentele muzicale sunt niste extensii ale oamenilor in sine si traduc supranaturalul in lucrurile subintelese. Aceasta lista arunca o privire asupra credintelor ciudate ale oamenilor de pe tot globul si asupra traditiilor lor fascinante de a conecta misterele din mintea noastra cu lumea pe care o auzim cu urechile noastre.

Tanbur

Tanburul este o categorie de instrumente cu coarde, din lemn, avand un gat lung si corp rezonant, cunoscut, cel putin in engleza, sub mai multe denumiri, inclusiv tambur, tanboor, tar si lyre.

Stramosul chitarelor moderne, acesta isi are originea in Mesopotamia si Asia de sud si centrala acum cateva mii de ani in urma. In timp ce multe culturi au adoptat stiluri similare ale acestui instrument in diverse scopuri, una din intrebuintarile cunoscute ale tanburului a fost cea de vindecare, calmare si creare de echilibru interior.

Aceasta simbolistica a fost vazuta mai ales intr-un cult religios din nordul Africii si in Orientul Mijlociu in timpul secolului 18, cunoscut fiind ca Zaar.

Ocarina

Ocarina este un instrument de mici dimensiuni, usor de purtat, despre care se credea ca isi are originile undeva prin anul 10000 i.Hr. In mod clasic, acesta este realizat din os sau argila, si este de asemenea facut din multe substante precum piatra, lemn, plastic sau metal.

Consta dintr-o camera scobita, cu un mustiuc proeminent, avand intre 4 si 12 gauri ce sunt acoperite de degete pentru a produce sunete diverse. Ocarinele cu forme speciale, inclusiv animale, oameni, zei sau monstri, au fost de asemenea descoperite in America de sud si centrala.

Din punct de vedere istoric, ele erau folosite in ritualuri ale culturilor mesoamericane.

Gong

Gongul este un instrument de percutie metalic cu originea in China anului 3500 i.Hr. si a fost adaptat de diferite culturi de-a lungul Asiei de sud-est si Africii.

Este un disc simplu, de mari dimensiuni, realizat de obicei din bronz sau alama, care este suspendat si lovit cu un ciocan de lemn pentru a produce o lovitura puternica ca de trosnet sau chiar un ton scazut. Se spune ca gongul este numit asa pentru sunetul pe care il produce, ca „este ceea ce face”.

In mod traditional, acesta este folosit la festivaluri, rugaciuni si anuntarea ceremoniilor sacre, insa, sunetul sau puternic era totodata foarte util pentru comunicare.

Vioara

Mitologia viorii, un instrument din lemn, cu coarde, utilizat cu ajutorul unui arcus, exista in folclorul american si s-ar putea chiar sa aiba radacini in Vechiul Testament.

In folclorul religios avraamic, se crede ca vocile ingerilor au reprezentat o legatura cu Dumnezeu, in timp ce vocea diavolului, contrapunctul lui Dumnezeu, manifestat prin intermediul sunetelor scoase de instrumentele realizate de om. Acest mit a evoluat in mod misterios in cultura vestica, presupunandu-se ca prin intermediul dezvoltarii viorii in ultimele secole la debutul reformelor protestante si catolice.

De-a lungul timpului, imaginea diavolului de „cantaret rautacios la vioara” a evoluat si a castigat acceptarea.

Tobele

Printre cele mai vechi si mai variate instrumente muzicale, tobele au origini in aproape toate culturile umane antice.

Obiecte simple realizate din lemn, metal sau piele, utilizate cu ajutorul unor bete sau a mainilor, tobele au fost folosite timp de zeci de mii de ani in ritualurile de rugaciune, razboi, comunicare si dans. In Mesopotamia antica, cu peste 8000 de ani in urma, se crede ca tobele erau folosite pentru a creea sunete sacre in timpul intalnirilor tribale, ceremoniilor si bataliilor.

Suplimentar, in diferite parti ale Africii, tobele erau folosite ca unelte de comunicare, facand muzica care ar fi putut strabate distante lungi intre sate si campii intinse. Totodata, aceasta forma de vorbire era deseori folosita in ritualuri de slavire, unde sunetele create de anumite tobe reprezentau diverse zeitati.

Add Comment