30 De Lucruri Interesante Despre Mexic

Steag Mexic

1. Denumirea oficiala al Mexicului este Estados Únidos Mexicanos (Statele Unite ale Mexicului).

2. Cea mai mare felina din America de Nord este Jaguarul. Acesta poate fi gasit in junglele din sudul Mexicului.

3. Prima presa de tipar din America de Nord a fost folosita in Mexico City in 1539.

4. National University of Mexico a fost fondata in 1551 de catre Charles V al Spaniei si este cea mai veche universitate din America de Nord.

5. Chihuahua este cea mai mica rasa de caine din lume si aceasta denumire este data de statul cu acelasi nume din Mexic.

6. Milioane de fluturi Monarh migreaza in fiecare an din USA si Canada deoarece operatiunile de defrisare le distrug habitatul natural.

7. Granita dintre USA si Mexic este a doua cea mai mare grantita din lume, dupa granita USA – Canada.

8. Copiii din Mexic nu primesc caouri in ziua de Craciun ci abia pe 6 Ianuarie cand Mexicanii sarbatoresc ziua celor Trei Regi (Cei 3 Crai de la Rasarit).

9. Mexico City este construit peste ruinele orasului aztec Tenochtitlán. Pentru ca este construit pe un lac, Mexico City se scufundacu aproximativ 15-20 cm in fiecare an datorita volumui mare de apa scos din lac pentru a satisface nevoile populatiei tot mai mari.

10. Steagul Mexican este format din 3 dungi verticale. Dunga verde din stanga reprezinta speranta, cea alba din mijloc puritate si cea rosie din dreapta simbolizeaza sangele celor care au murit luptand pentru independenta Mexicului. Poza unui vultur ce mananca un sarpe din centru este bazat pe o legenda azteca.

11. Doar 10 tari din lume au o populatie mai mare decat cea a Mexicului (129.2 milioane locuitori).

12. Mexico City este cel mai vechi oras din America de Nord.

13. Mexic ocupa locul 14 in topul celor mai mari tari din lume dupa suprafata.

14. Mexic este a doua tara (dupa Brazilia) cu cel mai mare numar de Catolici.

15. O arma de lupta ciudata din perioada Mayan este „bomba cu viespi”, care era un intreg cuib de viespi pe care il aruncau spre inamici in timpul luptelor.

16. Aztecii au adoptat cultul sacrificiului uman inca din timpurile formarii lor pentru ca se credea ca lumea se va sfarsi si soarele nu se va mai misca fara varsare de sange uman. Sunt nenumarate statui antice ce afiseaza zei care scot limba afara, precum Huitzilopochtli, gest ce se crede ca simbolizeaza setea de sange.

17. Mexicul este localizat in „Cercul de foc”, o zona a pamantului sunt inregistrate cele mai puternice si violente cutremuri si eruptii de vulcani.

18. Aztecii obisnuiau sa joace un joc cu mingea cunoscut sub numele de „tlachtli” in care pierzatorii erau sacrificati in numele zeilor.

19. In Mexic gasim o specie de iepure foare rara numita „iepurele vulcan” pentru ca traieste langa vulcanii de pe teritoriul Mexicului.

20. Apeoximativ 60% din populatia Mexicului este alcatuita din mestizo (Indian-Spaniol), 30% Indian sau predominat Indian, 9% caucazian si restul de 1% alte origini.

21. Mexic a fost sub dominare spaniola timp de aproximativ 300 de ani pana cand populatia tarii, condusa de un preot cu numele Parintele Hidalgo, s-au rasculat importiva spaniolilor in data de 16 Septembrie 1810. Hidalgo este considerat

22. Cand Conquistadorul Spanio Hernan Cortés a ajuns in 1519, aztecii au crezut ca este zeul lor care se intoarce, Quetzalcoatl, asa ca i-au oferit bautura zeilor: ciocolata calda.

23. Mexicul a introdus in lume ciocolata, porumbul si ardeii iuti chili.

24. Statul Texas a fost o provincie mexicana pana in 1836 cand si-au declarat independenta, rezultand intr-un razboi cu USA (1836-1838).

25. In 1910, sub conducerea lui Emiliano Zapata si Pancho Villa, taranii mexicani s-au revoltat impotriva dicataturii lui Porfirio Díaz pentru egalitate si dreptul la pamant. Raboiul a durat 10 ani si a rezultat in pierderea a peste 1 milion de oameni.

26. Pana in anul 1958 femeile nu au avut drept de vot in campaniile prezidentiale.

27. Cea mai mare piramida din lume este Marea Piramida a lui Cholula din Mexic. Este deasemenea cel mai mare monment contruit din lume.

28. Mexicul este cea mai populata tara vorbitoare de limba Spaniola.

29. Actorul Anthony Quinn a fost primul mexican care a castigat premiul Academiei pentru rolul sau din filmul Viva Zapata din 1952.

30. USA consuma aproxima 35 de milioane de kg de avocado in fiecare an cu ocazia sarbatorii Cinco de Mayo.

Add Comment