Top 10 Beneficii Mere

beneficii mere

Este un mar pe zi cu adevarat bun pentru tine? Sigur ca da, multumita la tot ce ofera nutritia marului. Vechea zicala „un mar pe zi tine doctorul departe” se dovedeste a fi un cliseu destul de adevarat. Potrivit Departamentului de Stiinta Alimentelor de la Universitatea Cornell, „In laborator, s-a constatat ca merele au o activitate antioxidanta foarte puternica, inhiba proliferarea celulelor canceroase, reduc oxidarea lipidelor si scad colesterolul”. Nu e prea rau pentru unul dintre cele mai raspandite si mai usor de folosit fructe care exista!

Beneficiile nutritionale ale marului includ capacitatea de a va imbunatati digestia, datorita faptului ca este unul dintre cele mai bune alimente bogate in fibre. Merele sunt, de asemenea, o sursa de top de pectina, o polizaharida solubila si gelatinoasa care se leaga de colesterol in tractul gastrointestinal si incetineste absorbtia glucozei. Consumul de mere poate contribui la scaderea inflamatiilor care cauzeaza boli, la imbunatatirea sanatatii inimii si va poate ajuta sa va gestionati mai bine greutatea. In plus, merele reprezinta o gustare excelenta si portabila pentru dupa sau inainte de antrenament, datorita zaharurilor naturale cu eliberare rapida care va pot creste energia.

In timp ce fructele de padure primesc, de obicei, cele mai multe merite atunci cand vine vorba de furnizarea de antioxidanti, nutritia merelor este pe locul doi. Cu o familie diversa de fitonutrienti prezenti in pulpa si coaja merelor, unele studii leaga consumul de mere de un risc redus de anumite forme de cancer, obezitate, boli cardiovasculare, astm, boala Alzheimer si chiar diabet.

Informatii nutritionale despre mere

Merele sunt fructele copacului cunoscut sub numele de Malus domestica. In prezent, in intreaga lume se cultiva multe tipuri diferite de meri, dar acestia au aparut pentru prima data in Asia cu mii de ani in urma. Sute de soiuri de mere exista astazi. Exista pielite care variaza in culori, de la rosu aprins la galben, verde, roz sau modele bicolore sau tricolore. De asemenea, acestea vin intr-o gama de gusturi si niveluri de dulceata diferite. Se estimeaza ca exista aproximativ 2.500 de soiuri (cultivare) cunoscute de mere care sunt cultivate in Statele Unite si peste 7.500 de soiuri cultivate in lume!

Potrivit cercetatorilor, compozitia fitochimica a nutritiei merelor variaza foarte mult intre diferitele soiuri de mere. In plus, exista, de asemenea, mici modificari ale substantelor fitochimice in timpul perioadelor de maturare si coacere. In timp ce alte tipuri de mere sunt alegeri bune, bunul si batranul Red Delicious pare sa fie cel mai bogat in antioxidanti, potrivit unor surse.

Unele dintre cele mai comune tipuri de mere includ:

Red delicious
Honeycrisp
Fuji
Gala
Granny smith
McIntosh
Cortland
Golden delicious
Empire
Braeburn
Envy
Jazz
Cameo
Jonagold
Roma
Macoun
Zestar
Mutsu
Ambrosia

Informatii nutritionale despre mere

Cate calorii sunt intr-un mar? Cati carbohidrati are un mar? Un mar mediu (aproximativ 182 grame) are aproximativ:

94,6 calorii
25,1 grame de carbohidrati
0,5 grame de proteine
0,3 grame de grasimi
4,4 grame de fibre
8,4 miligrame de vitamina C
195 miligrame de potasiu
4 micrograme de vitamina K
0,1 miligrame de vitamina B6
0,11 miligrame de mangan

Nutritia merelor ofera, de asemenea, o parte din vitamina A, vitamina E, niacina, acid folic, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, magneziu si fosfor.

Beneficiile merelor

1. Sursa excelenta de antioxidanti care lupta impotriva cancerului

Merele sunt un aliment cu un nivel ridicat de antioxidanti si o sursa foarte importanta de flavonoide in alimentatia oamenilor din SUA si din Europa. In Statele Unite, 22% din antioxidantii fenolici consumati din fructe provin din mere, ceea ce le face sa fie cea mai mare sursa unica de acesti compusi.

Merele se afla pe locul al doilea, dupa afine, intre toate tipurile de fructe, in ceea ce priveste concentratia totala de compusi fenolici. Compusii fenolici sunt o clasa de substante bioactive care include flavonoidele. Comparativ cu toate celelalte tipuri de fructe, nutritia merelor are cea mai mare portiune de compusi fenolici liberi. Asta inseamna ca aceste molecule nu sunt legate de alti compusi din fruct care pot incetini activitatea lor benefica in organism.

Cercetarile arata ca antioxidantii benefici care se gasesc in nutritia de mere includ:

  • quercetina
  • catechina
  • phloridzin
  • acidul clorogenic

Datorita acestor compusi speciali, merele fac mai mult decat sa combata radicalii liberi. Ei au, de asemenea, efecte anti-proliferative si efecte benefice de semnalizare celulara.

In cadrul studiilor, alimentele antiinflamatorii precum merele sunt legate de prevenirea cancerului de prostata, datorita aportului lor de quercetina. Alte dovezi sugereaza ca anumite substante fitochimice protectoare din coaja merelor pot ajuta la inhibarea reproducerii celulelor canceroase in colon. Deoarece se crede ca atat bolile cardiovasculare, cat si cancerul sunt strans legate de o afectiune numita stres oxidativ – care apare in timp, pe masura ce se formeaza leziuni la nivelul celulelor si al ADN-ului – capacitatea de a lupta impotriva deteriorarii radicalilor liberi si a oxidarii este ceea ce confera merelor puterea lor de vindecare. De aceea, merele fac parte dintr-o dieta vindecatoare.

Care este cea mai sanatoasa parte a unui mar? Vreti sa mancati intregul mar pentru a obtine cele mai multe beneficii, inclusiv coaja. Atunci cand cercetatorii au studiat capacitatea antioxidanta a perelor si merelor, au descoperit ca dietele care includeau coaja fructelor aveau un nivel semnificativ mai mare de acizi grasi sanatosi (niveluri mai ridicate de lipide plasmatice) si activitate antioxidanta decat dietele care au renuntat la coaja si au consumat doar pulpa fructului.

2. Ajuta la prevenirea inflamatiei

Se stie ca fitochimicalele care se gasesc in fructele colorate, inclusiv fenolii, flavonoidele si carotenoidele, reduc riscul pentru multe boli cronice care sunt raspandite, dar care pot fi in mare parte prevenite. Acest lucru se datoreaza faptului ca fitonutrientii mentin arterele libere, reduc raspunsurile inflamatorii si previn nivelurile ridicate de stres oxidativ.

Cercetarile de la Universitatea de Stat din California sugereaza ca alimentele bogate in antioxidanti sunt asociate cu „rezultate imbunatatite legate de declinul cognitiv al imbatranirii normale, diabet, gestionarea greutatii, sanatatea oaselor, functia pulmonara si protectia gastrointestinala”.

3. Combateti bolile de inima

Exista dovezi solide ca o dieta care include o multime de alimente bogate in fibre, in special fructe si legume proaspete, poate ajuta la scaderea riscului a numeroase boli cronice. Aceasta include ucigasul nr. 1 din SUA: bolile de inima. Multe studii arata ca persoanele care consuma mai multe alimente vegetale proaspete pline de antioxidanti prezinta o inflamatie mai scazuta si, prin urmare, au un risc redus de boli cardiovasculare.

Tipul specific de fibre care se gaseste in mere, pectina, este cunoscut in special ca fiind benefic pentru scaderea nivelului de colesterol in mod natural. Un studiu din 2003 a constatat ca, atunci cand sobolanii au fost hraniti cu o dieta bogata in extract de pectina de mere si mere liofilizate, acestia au inregistrat niveluri semnificativ mai scazute de absorbtie a colesterolului si de trigliceride decat grupul de control. Grupul de sobolani care a primit atat pectina de mere, cat si merele uscate (in loc de doar unul dintre acestea) a cunoscut cele mai multe beneficii in ceea ce priveste fermentatiile intestinale si metabolismul lipidic. Acest lucru sugereaza ca interactiunile dintre fibrele si polifenolii din mere joaca impreuna un rol important in ceea ce priveste markerii sanatatii inimii.

Un studiu realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health a urmarit adulti pe o perioada de 15 ani si a constatat ca, in general, un consum mai mare de fructe si legume a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele si de boli cardiovasculare. Exista, de asemenea, dovezi ca fructele bogate in antioxidanti pot juca un rol in prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor pulmonare obstructive cronice, a diverticulozei si a hipertensiunii.

4. Bogate in fibre

Cu peste patru grame de fibre in fiecare, merele sunt un aliment cu un continut ridicat de fibre prin excelenta. Mancatul unui mar este o modalitate excelenta de a va asigura ca va acoperiti bazele de 25-30 de grame zilnic. Merele sunt cunoscute in special pentru furnizarea de pectina. Pectina este un tip de fibra solubila care actioneaza prin legarea de substantele grase din tractul digestiv – inclusiv colesterolul si toxinele – si promovarea eliminarii acestora.

Fibrele care se gasesc in alimentatia merelor ajuta la senzatia de satietate. Se dilata in intestine si ocupa volum. Este, de asemenea, importanta pentru detoxifiere. Nutritia de mere este benefica pentru sistemul digestiv deoarece pectina regleaza utilizarea de catre organism a zaharurilor si a colesterolului. De asemenea, ajuta la curatarea sangelui si a tractului digestiv.
5. Imbunatateste sanatatea digestiva

Urmarea unei diete bogate in fibre s-a dovedit a combate problemele digestive, cum ar fi IBS (sindromul colonului iritabil) si chiar cancerele sistemului digestiv. Un consum mai mare de fructe este corelat cu o mai buna sanatate digestiva generala, in special a colonului, stomacului si vezicii urinare. Fitonutrientii care se gasesc in mere pot ajuta la protejarea organelor digestive de stresul oxidativ, alcalinizeaza organismul si echilibreaza nivelul pH-ului.

Cand vine vorba de ameliorarea naturala a constipatiei, consumul multor alimente bogate in fibre este o modalitate excelenta de a preveni sau de a trata aceasta problema. Pectina din alimentatia merelor este considerata, de asemenea, un diuretic natural. Are un efect laxativ usor, asa ca acest lucru poate ajuta la combaterea balonarii si a retentiei de apa inconfortabile. Incercati fie sa mancati mere crude (nu uitati sa mancati si coaja), fie sa le adaugati in retete, amestecandu-le mai intai. De asemenea, puteti obtine beneficii prin sucuri de mere, desi doriti sa evitati tipurile de sucuri bogate in zahar care se gasesc in majoritatea magazinelor alimentare.

6. Sursa buna de vitamina C

Un mar mediu furnizeaza aproximativ 14 la suta din cantitatea zilnica de vitamina C. Vitamina C este considerata un antioxidant puternic, important pentru sanatatea pielii, a ochilor, a sistemului imunitar si a creierului. Ca si alti antioxidanti pe care ii obtinem prin legume si fructe proaspete, vitamina C lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si ajuta la protejarea ADN-ului si a celulelor de mutatii si malformatii.

Cercetarile arata ca vitamina C este cruciala pentru mentinerea unui metabolism sanatos si pentru repararea tesuturilor, in special la nivelul ochilor si al pielii. Alimentele bogate in vitamina C, cum ar fi merele, au efecte naturale anti-imbatranire, deoarece favorizeaza reinnoirea celulelor pielii, ajuta la vindecarea ranilor sau taieturilor, protejeaza impotriva infectiilor si a bacteriilor daunatoare si, de asemenea, blocheaza daunele provocate de expunerea la lumina UV.

7. Te poate ajuta sa iti gestionezi greutatea

Multe cercetari au aratat ca un consum mai mare de fructe si legume este legat de protectia impotriva obezitatii. In timp ce merele ofera un nivel ridicat de nutrienti si antioxidanti importanti, ele sunt, de asemenea, sarace in calorii, deoarece un procent ridicat din volumul lor este reprezentat de apa si fibre.

Deoarece au o doza buna de fibre alimentare, care contin zero calorii digerabile si sunt utile pentru a mentine un nivel sanatos al zaharului din sange, merele va pot satisface pofta de dulce fara sa va ingreuneze sau sa adauge pofte alimentare. Intr-adevar, atunci cand sunt adaugate la alte modalitati inteligente de a pierde kilograme, puteti slabi rapid cu ajutorul merelor.

8. Pot ajuta la combaterea diabetului

Te intrebi daca zaharul din fructe iti face rau? Cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au descoperit ca consumul zilnic a cinci sau mai multe portii combinate de fructe si legume reduce semnificativ riscul de formare a diabetului la adulti. Ar putea parea contraintuitiv faptul ca fructele si legumele, care contin in mod natural o parte din zahar, sunt invers asociate cu incidenta diabetului, dar acest lucru este demonstrat de nenumarate ori in studii.

Se stie ca anumite flavonoide prezente in mere si in alte fructe imbunatatesc sensibilitatea la insulina. Acest lucru este esential pentru a preveni atat diabetul, cat si cresterea in greutate pe termen lung. Ceilalti antioxidanti si fibrele care se gasesc in mere joaca, de asemenea, un rol in efectele lor antidiabetice.

Deoarece merele sunt bogate in fibre, sunt considerate un fruct cu un indice glicemic scazut. In comparatie cu carbohidratii rafinati sau cu produsele indulcite, merele au capacitatea de a elibera zaharul in fluxul sanguin intr-un ritm mai lent. Acest lucru inseamna ca mentin nivelul de zahar din sange mai stabil si previn fluctuatiile de glicemie care pot duce, potential, la rezistenta la insulina.

9. Ajuta la combaterea simptomelor astmului

In mod interesant, se pare ca merele actioneaza ca remedii naturale pentru astm. De fapt, acestea sunt asociate cu sanatatea pulmonara generala. Intr-un studiu din 2003 publicat in American Journal of Clinical Nutrition, care a implicat 1.600 de adulti din Australia, consumul de mere si pere a fost asociat cu un risc mai mic de astm si o scadere a hipersensibilitatii bronsice.

In cadrul studiului au fost chestionate aproape 600 de persoane cu astm si 900 de persoane fara astm cu privire la dieta si stilul lor de viata. S-a constatat ca aportul total de fructe si legume a fost doar slab asociat cu astmul, dar consumul de mere a prezentat o relatie inversa mai puternica cu astmul. Efectul benefic a fost cel mai clar la subiectii care au consumat cel putin doua mere pe saptamana.

Ceea ce este, de asemenea, interesant este ca acesta pare a fi un beneficiu exclusiv al nutritiei marului. Consumul de ceapa, de ceai si de vin rosu nu a fost legat de incidenta astmului, chiar daca si acestea contin fitochimicale similare. Acest lucru sugereaza ca exista interactiuni speciale ale flavonoidelor din mere care ajuta la controlul simptomelor astmului mai bine decat alti antioxidanti si nutrienti.

10. Sursa mare de bor

Iata un fapt putin cunoscut despre nutritia merelor: Merele sunt una dintre cele mai bune surse naturale de bor. Borul este un mineral care este important pentru a construi oase puternice si pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Utilizarile si beneficiile borului includ ajutarea dezvoltarii hormonilor sexuali, construirea masei musculare si sustinerea functiei cerebrale. Unele dovezi arata, de asemenea, ca un aport scazut de bor ar putea fi asociat cu oboseala, artrita si schimbarile de dispozitie.

Mere vs. Portocale vs. Banane vs. Pere

In comparatie cu nutritia merelor, nutritia portocalelor este mai bogata in anumiti nutrienti, inclusiv vitamina C, potasiu, calciu si acid folic. Portocalele sunt o sursa excelenta de vitamina C.

Acestea contin peste 100 la suta din necesarul zilnic intr-o portocala, comparativ cu doar 10 la suta pana la 14 la suta intr-un mar. Merele sunt putin mai bogate in calorii si ofera mai multe fibre decat portocalele. Cu toate acestea, unele persoane pot tolera portocalele si nu merele. De ce? Merele au mai multe FODMAP-uri.

Bananele sunt fructe bogate in zahar si amidon, dar au de fapt mai putin zahar decat merele (14 grame intr-o banana fata de 19 intr-un mar). Bananele sunt mult mai bogate in amidon, dar ofera, de asemenea, niveluri mai ridicate ale unor substante nutritive. Printre acestea se numara potasiul, magneziul, vitamina C, acidul folic si vitamina B6. O banana are de aproximativ sapte ori mai mult folat si de trei ori mai mult potasiu decat un mar. Cu toate acestea, merele au ceva mai multa vitamina E si K. In plus, sunt mai bogate in flavonoide.

Atat merele, cat si perele sunt fructe din familia de plante Rosaceae. Se crede ca isi au originea in Asia. Ambele sunt bogate in fibre alimentare, oferind mai multe decat fructe precum portocalele si bananele. Merele sunt cunoscute pentru furnizarea de pectina, dar perele sunt de fapt o sursa mai buna de acest tip special de fibre. Fiind o fibra solubila, pectina actioneaza prin legarea substantelor grase din tractul digestiv, inclusiv a colesterolului si a toxinelor, si favorizeaza eliminarea acestora. Exista un numar similar de calorii intr-o para si intr-un mar. Ambele furnizeaza aproximativ 100 de calorii si au intre 17-19 grame de zahar. De asemenea, ele contin cantitati similare de carbohidrati.

Care este unul dintre cele mai bune momente pentru a va bucura de fructe? Inainte sau dupa un antrenament. Merele, portocalele, bananele si perele pot oferi un impuls rapid de energie inainte de un antrenament, deoarece sunt surse naturale de molecule de zahar din fructoza si glucoza. Fructele furnizeaza carbohidrati si pot ajuta la imbunatatirea performantei fizice, a concentrarii si a rezistentei daca mancati o bucata ca gustare inainte de a merge la sala.

Organismul foloseste cel mai bine zaharul in jurul momentului de exercitii fizice, deoarece avem nevoie de glucoza pentru a reface rezervele de glicogen epuizate si pentru a ajuta la promovarea recuperarii musculare. Luati in considerare posibilitatea de a arunca tipul dvs. preferat de fructe in geanta de lucru sau de gimnastica. De asemenea, puteti consuma unul ca parte a unei gustari echilibrate si sanatoase dupa exercitii fizice.

Utilizari in medicina traditionala

Utilizarile traditionale ale merelor includ ajutarea la tratarea problemelor digestive, cum ar fi constipatia si dizenteria. Dizenteria este o boala inflamatorie a intestinului. Este deosebit de frecventa la nivelul colonului si duce la diaree severa si dureri abdominale. Merele au fost, de asemenea, folosite pentru a trata febra, afectiunile cardiace, scorbutul si verucile.

Se spune ca merele au proprietati racoritoare, astringente, care pot ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac si a starilor de acrivie. Datorita antioxidantilor si vitaminei C, merele au fost folosite in mod traditional pentru a ajuta la curatarea gurii si a dintilor. De asemenea, au fost folosite pentru a preveni bolile asociate cu deficienta de vitamina D. Multe remedii folclorice foloseau merele in diverse moduri, inclusiv pentru a face otet, ceaiuri din plante si alcool. Din scoarta de mar se poate face un ceai sau un sirop vindecator pentru a ameliora o acrivie a stomacului si pentru a reda forta si tonusul sfincterului.

Merele si frunzele lor au fost, de asemenea, mestecate si aplicate in mod traditional pe piele pentru a trata inflamatiile, umflaturile, furunculele sau muscaturile infectate. In medicina ayurvedica, merele fierte/coapte sunt recomandate pentru a preveni constipatia. Merele sunt considerate utile pentru echilibrarea energiei Kapha. Cu alte cuvinte, ele ajuta la ameliorarea lenei, a cresterii in greutate, a sinusurilor blocate, a alergiilor si a racelilor. Merele cresc, de asemenea, Vata si Pitta. Merele fierte ajuta la crearea „focului digestiv” si „sporesc imunitatea, fericirea si puterea”. In bucataria ayurvedica, merele si alte fructe sunt folosite pentru a face chutney si conserve. Ele sunt adesea combinate cu condimente, cum ar fi scortisoara, feniculul, chimenul macinat prajit uscat, ghimbirul si coriandrul.

Unde se gasesc si cum se folosesc

Cand vine vorba de culesul merelor de la magazinul alimentar sau de la piata fermierilor, incercati neaparat sa cumparati mere organice. Din nefericire, Grupul de Lucru pentru Mediu (Environmental Working Group) enumera merele pe lista „Dirty Dozen” a celor mai pulverizate chimic fructe si legume in ultimii opt ani la rand. Cercetarile din 2015 au aratat ca merele au fost fructele/legumele cu cel mai mare numar de pesticide dintre cele 48 de tipuri diferite care au fost studiate!

Conteaza cu adevarat acest lucru? Da! Un studiu recent arata ca persoanele care cumpara produse ecologice au niveluri mai scazute de insecticide organofosforice masurate in corpul lor, chiar daca mananca mai multe produse decat persoanele care cumpara in principal fructe si legume cultivate in mod conventional.

Pastrati merele in frigider pentru a le pastra proaspete mai mult timp. Acestea au un termen de valabilitate destul de lung si rezista in medie cateva saptamani. Asta inseamna ca sunt bune de luat de la magazinul alimentar, indiferent daca aveti nevoie de ele imediat sau nu.

Chiar daca se crede ca depozitarea merelor are un efect redus sau chiar inexistent asupra nivelului lor fitochimic, modul in care sunt gatite si procesate poate afecta cu adevarat disponibilitatea nutrientilor.

Multi dintre antioxidantii care se gasesc in mere sunt considerati delicati. Acestia se conserva cel mai bine atunci cand merele sunt consumate crude sau usor gatite. Temperaturile ridicate pot avea un impact negativ asupra nutrientilor unui mar. Incercati sa evitati orice alimente ambalate facute cu mere. In schimb, folositi-le in propria bucatarie intr-o varietate de moduri care necesita putina sau deloc gatit.

Istoric

Merele sunt cultivate de mii de ani in Asia si Europa. Au crescut pentru prima data in Turcia si sunt considerate a fi, probabil, cel mai timpuriu copac cultivat de oameni! Fructele marului au fost imbunatatite prin selectie de-a lungul a mii de ani. Aceasta a dus la numeroasele soiuri si gusturi pe care le avem la dispozitie astazi.

Initial au fost aduse in America de Nord de catre colonistii europeni in secolul al XVII-lea si de atunci au fost un element de baza al dietei americane (ganditi-va: placinta cu mere!). De-a lungul istoriei, au avut o semnificatie religioasa si mitologica deosebita in multe culturi. De exemplu, sunt mentionati in Biblie in povestea Genezei despre Adam si Eva. De asemenea, au avut o semnificatie simbolica in traditiile grecesti antice, europene si in diverse traditii crestine.

Aproximativ 69 de milioane de tone de mere sunt cultivate in intreaga lume in fiecare an! China produce, in medie, aproape jumatate din acest total in fiecare an, urmata de Statele Unite (al doilea mare producator), Turcia, Italia, India si Polonia.

Pomii de mar sunt predispusi la o serie de probleme fungice, bacteriene si de daunatori, care sunt controlate printr-o serie de mijloace organice si neorganice. Din acest motiv, merele sunt adesea stropite intens cu substante chimice, pesticide si erbicide. De asemenea, coaja merelor este de obicei acoperita de un strat protector de ceara epicuticulara pentru a le sigila prospetimea, dar ideal ar fi sa gasiti un soi care nu este cerat (si care este organic).

Riscuri si efecte secundare

Merele sunt unul dintre fructele care au un potential mai mare de a provoca reactii alergice, alaturi de piersici si kiwi. (20) Alergiile la fructe sunt frecvent observate ca reactii la nivelul gurii, plamanilor, fetei, nasului si stomacului. Acestea pot aparea la doar cateva minute dupa ce a fost consumat alimentul declansator si se manifesta prin mancarimi si umflaturi ale gurii, buzelor si gatului. Daca tu sau copiii tai prezentati aceste reactii dupa ce ati mancat mere sau alte simptome de alergie alimentara, ia in considerare efectuarea unui test de alergie inainte de a le consuma din nou.

Merele ar putea provoca, de asemenea, probleme digestive pentru unele persoane. Asta pentru ca ele contin carbohidrati FODMAP pe care unii oameni au dificultati in a-i descompune. Merele, impreuna cu perele si unele alte tipuri de fructe si legume, pot fermenta potential in intestin si pot provoca IBS, balonare si disconfort digestiv. Daca aveti aceste probleme si nu reusiti sa va dati seama de ce, poate doriti sa experimentati urmand o dieta cu continut scazut de FODMAP pentru o perioada de timp.

Concluzii:

  • Merele sunt fructele copacului cunoscut sub numele de Malus domestica. Se estimeaza ca exista aproximativ 2.500 de soiuri (cultivare) cunoscute de mere care sunt cultivate in Statele Unite si peste 7.500 de soiuri cultivate in lume.
  • Nutritia merelor este bogata in fibre. De asemenea, nutritia merelor ofera pectina, vitamina C si antioxidanti.
  • Beneficiile nutritiei merelor includ imbunatatirea digestiei; ajutarea la pierderea in greutate; prevenirea inflamatiilor, a bolilor de inima, a diabetului, a astmului si a constipatiei; si furnizarea de nutrienti precum borul, vitamina si antioxidanti flavonoizi.

Add Comment