Top 10 Cele Mai Mici Tari Din Lume

tari-mici

Lumea in care traim cuprinde mai mult de 200 de tari si aceastea variaza in functie de numarul de locuitori, dar si in functie de suprafata totala. Folosind cuvantul “tara” nu inseamna neaparat ca locul la care ne referim este intins ca suprafata si are un numar mare de locuitori, dificil de numarat sau de estimat. Exista tari mici care au mai putin de 400 km2, cu o populatie totala ce nu ajunge nici macar la jumatate de milion de locuitori.

Ati putea crede ca aceste mici tari nu sunt foarte cunoscute si ca sunt situate prea departe de locurile in care traim pentru a putea fi vizitate, dar, de fapt, acest lucru nu este deloc adevarat, intrucat unele dintre aceste tari sunt printre cele mai vizitate destinatii din lume si au foarte multe locuri renumite si atractii pentru turisti.

Pentru a descoperi mai multe despre aceste mici tari, suprafata lor totala si numarul de locuitori pe care le au, haideti sa aruncam o privire la urmatorul top 10 cele mai mici tari din lume din punct de vedere al suprafetei detinute. Lasa un comentariu daca stiai care este cea mai mica tara din lume.

10. Malta-316 km2

malta-steag

Este o tara europeana insulara, care nu este numai una din cele mai mici tari din lume, ci este, de asemenea, si una dintre cele mai putin populate tari intrucat are o populatie totala de aproximativ 446,547 de locuitori. Capitala Maltei este orasul Valetta, care este totodata cel mai mic oras capitala din Uniunea Europeana, intrucat se intinde pe o suprafata de doar 0.8 km2 .

9. Maldive-298 km2

maldive

Este o tara insulara, numita si Insulele Maldive si are capitala la Malé. Este situata in Oceanul Indian-in zona Marii Arabiei si populatia sa este estimata la aproximativ 393,500 de locuitori. Maldive este considerata cea mai mica tara din Asia, nu doar prin suprafata, ci si prin populatie. Pana in 2019, Maldive va fi o tara neutra din punct de vedere al carbunelui.

8. Saint Kitts si Nevis – 261 km2

saint-kitts

Este denumita oficial Federatia Saint Kitts si Nevis si se situeaza in Insulele Leeward. Capitala este Basseterre si populatia totala a tarii este estimata la 51,538 de locuitori, fapt ce face ca aceasta tara sa fie cel mai mic stat suveran din America, atat prin populatie, cat si prin suprafata sa.

7. Insulele Marshall-181km2

marshall

Este un stat insular cunoscut oficial cu denumirea Republica Insulelor Marshall situat in Nordul Oceanului Pacific. Capitala tarii este Majuro, care este cel mai populat atol de corali. Populatia totala a tarii este estimata la aproximativ 68,400 de locuitori.

6. Lichtenstein-160 km2

Lichtenstein

Este o tara alpina fara iesire la mare, un microstat situat in Europa Centrala. Este numit in mod oficial Principatul Lichtenstein si are capitala la Vaduz. Aceasta tara are o populatie totala de aproape 37, 132 de locuitori, avand cel mai mare produs intern brut pe persoana, estimat la aproximativ 98,432 $ si cea mai mica rata a somajului, estimata la doar 1.5%.

5. San Marino- 51 km2

San Marino

Este un microstat-enclava, denumit oficial Republica San Marino. Acesta este situat in Peninsula Italica si are capitala in orasul cu acelasi nume, San Marino. Are o populatie totala de aproape 32,576 de locuitori, din acest punct de vedere cel mai mic stat din Consiliul Europei.

4. Tuvalu- 26 km2

tuvalu

Este o tara insulara in Polinezia, cunoscuta mai demult sub numele Insulele Ellice. Se situeaza in Oceanul Pacific si are capitala la Funafuti. Tuvalu are o populatie de aproximativ 10,837 de locuitori, clasandu-se pe locul trei mondial in randul tarilor cel mai putin populate, fiind, de asemenea, a patra cea mai mica tara din lume cu o suprafata de doar  26 km2 .

3. Nauru-21 km2

nauru

Este o tara insulara, cunoscuta anterior sub numele de Insula Placerii, numita oficial Republica Nauru. Tara este localizata in Micronezia,  fiind cel mai mic stat din  Pacificul de Sud, cu o suprafata de numai 21 km2 . Populatia tarii Nauru este de aproximativ 9,378 de locuitori, ceea ce o plaseaza pe locul doi in lume in randul tarilor cu populatie redusa. Capitala statului Nauru este Yaren.

2. Monaco- 2.02 km2

monaco

 Este un oras-stat si microstat suveran, cunoscut oficial sub denumirea de Principatul Monaco. Este situat pe Riviera Franceza, Europa de Vest si are o populatie de 36,371 de locuitori, fiind cea mai populata tara din lume. Este, de asemenea, a doua cea mai mica tara din lume, cu o suprafata de numai 2,02 km2.

1. Vatican- 0.44 km2

vatican

Cea mai mica tara din lume este o enclava in orasul Roma, denumita oficial statul Cetatii Vaticanului. Aceasta se desfasoara pe o suprafata de 0.44 kmsi are o populatie de 842 de locuitori, fiind cel mai mic oras independent din lume din punct de vedere al populatiei si al suprafetei. Orasul Vatican este condus de episcopul Romei si are mai multe asezaminte culturale, cum ar fi Muzeele Vaticanului, Capela Sixtina, Bazilica Sf. Petru, cu unele dintre cele mai faimoase sculpturi si picturi din lume.

Add Comment