Top 10 credinte barbare gasite in Biblie

credinte barbare gasite in Biblie

Biblia este o colectie de texte religioase si scripturi sacre pentru crestini, evrei, samariteni si altii. Este una dintre cele mai influente carti care au fost publicate in istoria omenirii si, de asemenea, cea mai bine vanduta carte din toate timpurile.

Biblia crestina cuprinde doua parti, Vechiul Testament si Noul Testament. Vechiul Testament este derivat din Biblia ebraica si a fost scris in diferite momente, intre anii 1200 si 165 i.Hr. Cartile Noului Testament au fost scrise de crestini in primul secol dupa Hristos. Noul Testament acopera in mare parte viata si moartea lui Iisus Hristos si este alcatuit din patru Evanghelii scrise de cei mai de incredere discipoli ai sai – Marcu, Luca, Ioan si Matei. Fiecare Evanghelie este o interpretare a vietii si invataturilor lui Iisus Hristos in cuvintele autorului.

Biblia este plina de povesti frumoase si inspirationale. Valorile pe care le transmite sunt relevante chiar si dupa mii de ani. Viata si moartea miraculoasa a lui Iisus Hristos inca incanta mii de credinciosi din intreaga lume. Cu toate acestea, Biblia are inca unele convingeri controversate care au creat discutii furibunde intre credinciosi, necredinciosi si cercetatori biblici. Iata o privire asupra a 10 credinte barbare documentate in Biblie.

10. Permiterea sclaviei

Atat Vechiul, cat si Noul Testament recunosc existenta sclaviei ca institutie. Vechiul Testament sanctioneaza sclavia si folosirea sclavilor in mai multe cazuri. Oamenii din Vechiul Testament au devenit sclavi in mai multe moduri. Potrivit Vechiului Testament, sclavii puteau fi cumparati, asa cum se vede in Geneza 37:28, care spune: „Atunci au trecut negustorii madianiti. L-au tras pe Iosif, l-au ridicat din groapa si l-au vandut ismaelitilor pentru douazeci de sicli de argint. L-au dus pe Iosif in Egipt”.

Sclavia putea, de asemenea, sa se mosteneasca in familie, asa cum se mentioneaza in Geneza 17:23, cand Avraam si-a demonstrat credinta in Dumnezeu prin circumcizia sa si a fiecarui barbat din casa sa. Dumnezeu aparuse in fata lui Avraam si aceasta a fost o modalitate prin care el a rasplatit increderea lui Dumnezeu in el. Scriptura spune: „Atunci Avraam a luat pe Ismael, fiul sau, si pe toti cei nascuti in casa lui sau cumparati din banii lui, pe fiecare barbat dintre barbatii din casa lui Avraam, si le-a taiat imprejur carnea preputurilor in ziua aceea, cum ii spusese Dumnezeu.”

Apostolul Pavel nu mentioneaza niciodata sclavia ca fiind un act inuman. In schimb, el mentioneaza indatoririle sclavilor crestini fata de stapanii lor. Sfantul Augustin credea ca sclavia este un rezultat al pacatului si ca trebuie tolerata. Cu toate acestea, crestinismul modern recunoaste sclavia ca fiind inumana si impotriva vointei lui Dumnezeu.

9. Incurajarea sacrificiului uman

Iefta a fost un judecator care a prezidat Israelul timp de sase ani. El apare in Biblie in Judecatori 11. Iefta provenea dintr-un mediu umil, iar mama sa era o prostituata. El i-a condus pe israeliti intr-o batalie impotriva lui Amon. Daca va castiga razboiul, a jurat sa sacrifice la intoarcere pe oricine sau pe oricine va iesi primul din casa lui. In cele din urma, Iefta si trupele sale au castigat razboiul impotriva lui Amon.

La intoarcerea din lupta, primul lucru pe care l-a vazut iesind din casa sa a fost fiica sa. Acest lucru insemna ca a trebuit sa-si sacrifice fiica pentru a-si indeplini promisiunea.

Aceasta relatare ramane unul dintre cele mai tulburatoare evenimente din Biblie printre cercetatorii biblici si credinciosii crestini. Mai multi cercetatori au fost nedumeriti de ce Dumnezeu nu intervine niciodata in acest sacrificiu uman. Anterior, un inger impiedicase sacrificarea de catre Avraam a fiului sau, Isaac.

Unii spun, totusi, ca ar fi putut fi o pedeapsa pentru alegerea pripita a lui Iefta in juraminte. Oricum ar fi, aceasta poveste despre sacrificiul fiicei, executat de propriul tata, este una dintre cele mai infioratoare povesti din Biblie.

8. Este molestarea sexuala o pedeapsa biblica?

In Vechiul Testament, exista un verset care ar putea fi interpretat ca fiind o amenintare a Domnului de a pedepsi sexual femeile daca acestea se comporta intr-un mod care il supara pe Domnul. In Isaia 3:16-17 (versiunea King James) se citeste: „Mai mult, Domnul spune: „Pentru ca fiicele Sionului sunt ingamfate, umbla cu gatul intins si cu ochii desfranate, mergand si tocmind pe drum, si facand trosnet cu picioarele lor: De aceea, Domnul va lovi cu o scorbura crestetul capului fiicelor Sionului si Domnul le va descoperi partile lor ascunse”.

Mai multe versiuni internationale ale Bibliei au eliminat sintagma „Domnul le va descoperi partile lor secrete” si au inlocuit-o cu fraze mai putin jenante, cum ar fi „le va face scalpul chel”. Alte interpretari considera ca fraza inseamna ca Domnul va descoperi aspectele secrete ale vietii lor.

7. Uciderea unui cuplu interrasial

Un alt pasaj care ridica sprancenele in Vechiul Testament este vazut in Numeri 25:6-13, cand Finees, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, a ucis cu o sulita un cuplu interrasial. Iata ce spune pasajul:

„Tocmai atunci, unul dintre israeliti a venit si a adus in familia sa o femeie madianita, sub ochii lui Moise si sub ochii intregii adunari a israelitilor. Cand a vazut-o Finees, fiul lui Eleazar, fiul preotului Aaron, s-a ridicat si a parasit adunarea. Luand o sulita in mana, s-a dus dupa barbatul israelit in cort si i-a strapuns pe amandoi, pe israelit si pe femeie, prin pantece. Astfel, ciuma a fost oprita in poporul lui Israel. Domnul a vorbit lui Moise si a zis: „Finees, fiul lui Eleazar, fiul preotului Aaron, a intors mania Mea de la israeliti, manifestand in mijlocul lor un asemenea zel in favoarea Mea, incat, in gelozia Mea, nu i-am mistuit pe israeliti. De aceea spuneti: „Prin aceasta ii acord legamantul meu de pace. Va fi pentru el si pentru urmasii lui dupa el un legamant de preotie perpetua, pentru ca a fost zelos pentru Dumnezeul sau si a facut ispasire pentru israeliti”.‚ÄČ'”

Conform versetului, Domnul il rasplateste pe Fineas pentru crima cu o preotie perpetua si il lauda pentru ca a pastrat natiunea pura. Acum, conform versiunii King James, Finees credea ca ii impiedica sa aduca o plaga asupra poporului lor care omorase deja 24 de mii de oameni.

6. Distrugerea pacatosilor cu ajutorul sabiei

Vechiul Testament il arata pe Domnul biblic ca fiind unul fara remuscari si cu o cautare a razbunarii. Domnul infatiseaza acest lucru in Isaia 13:9-16, care spune: ” Iata, ziua Domnului vine – o zi cruda, cu manie si cu o furie inflacarata – pentru a pustii tara si a nimici pe cei pacatosi din ea. Oricine va fi prins va fi impins prin ea. Toti cei care vor fi prinsi vor cadea prinsi de sabie. Pruncii lor vor fi sfaramati in fata ochilor lor. Casele lor vor fi jefuite, iar sotiile lor violate.”

Unii interpreteaza ca Domnul face aici amenintari la adresa pacatosilor care sunt prinsi. Pasajul sugereaza ca casele pacatosilor vor fi jefuite, iar sotiile lor vor fi violate.

5. Pedepsirea celor care lucreaza in ziua de Sabat

De-a lungul Vechiului Testament, Domnul se face vinovat de aplicarea unor pedepse grosolane pentru niste chestiuni aparent marunte. Aceste pedepse par a fi de o natura destul de barbara si nu sunt la acelasi nivel cu pacatul comis – cel putin in zilele noastre.

Ziua de Sabat este considerata o zi sfanta si este cunoscuta ca fiind ziua Domnului. Aceste amenintari sunt vazute in Exodul 31:15, care spune: „Sase zile se poate lucra; dar in ziua a saptea este Sabatul de odihna, sfant pentru Domnul; oricine va face vreo lucrare in ziua de Sabat, sa fie pedepsit cu moartea”. Chiar se jura Domnul sa ucida pe oricine care lucreaza in ziua de Sabat?

4. Uciderea cu pietre a celor care se inchina la alti dumnezei

Domnul nu ia cu usurinta pe cei care se inchina la alti dumnezei. In Deuteronomul 17:2-5 (Noua Versiune Internationala), Domnul ii indeamna pe urmasii Sai sa ii identifice pe cei care se inchina la alti dumnezei si sa ii ucida cu pietre. Iata ce spune pasajul:

„Daca un barbat sau o femeie care locuieste printre voi, intr-unul din orasele pe care vi le da Domnul, este gasit facand ce este rau in ochii Domnului Dumnezeului vostru, incalcand legamantul Sau, si, contrar poruncii Mele, s-a inchinat la alti dumnezei, inchinandu-se lor sau soarelui, lunii sau stelelor de pe cer, si acest lucru v-a fost adus la cunostinta, atunci trebuie sa cercetati amanuntit. Daca este adevarat si s-a dovedit ca acest lucru detestabil a fost facut in Israel, duceti la poarta cetatii voastre pe barbatul sau femeia care a facut aceasta fapta rea si ucideti-o cu pietre.”

Cu siguranta ca aduce argumente noi in dezbaterea privind pedeapsa capitala.

3. Executia pentru ca ti-ai blestemat parintii

Chemarea la executie a copiilor care isi injura parintii in orice imprejurare este un alt exemplu de pedeapsa disproportionata impartita de Domnul.

Leviticul 20:9 spune: „Oricine isi va blestema tatal sau mama sa fie omorat. Pentru ca si-a blestemat tatal sau mama, sangele lor va fi pe capul lor”.

Acest lucru indica in mod clar ca oricine isi blestema parintii trebuie sa fie executat. Acest tip de pedeapsa pare dura si barbara, in ciuda faptului ca injuratul parintilor tai este inca considerat nepotrivit dupa standardele de astazi.

2. Moartea pentru homosexualitate

Exista mai multe versete in Biblie care sugereaza opinii negative fata de homosexualitate in general. Un astfel de verset este Leviticul 20:13, care spune: „Daca un barbat are relatii sexuale cu un barbat, asa cum face unul cu o femeie, amandoi au facut ceea ce este detestabil. Sa fie omorati; sangele lor va fi pe capul lor”.

Aceste versete indica faptul ca Vechiul Testament nu aproba neaparat relatiile intre persoane de acelasi sex. Desi, pentru multi crestini, invataturile Noului Testament despre bunatate si dragoste au inlocuit aceste pedepse oribile.

1. Uciderea cu pietre a femeilor care nu sunt virgine in noaptea nuntii lor

Poate cea mai barbara credinta din Vechiul Testament al Bibliei este documentata in Deuteronom 22:20-21, care spune: „Daca, totusi, acuzatia este adevarata si nu se poate gasi nicio dovada a virginitatii tinerei, ea va fi adusa la usa casei tatalui ei si acolo barbatii din orasul ei o vor ucide cu pietre. Ea a facut un lucru scandalos in Israel, fiind promiscui cand se afla inca in casa tatalui ei. Trebuie sa curatati raul din mijlocul vostru”.

Aceste versete arata barbaria si misoginismul suprem, deoarece descriu cum femeile care nu sunt virgine in momentul casatoriei trebuie omorate cu pietre, In mod interesant, se pare ca nu exista nicio mentiune despre ce ar trebui sa se intample cu barbatii care nu sunt virgini in momentul casatoriei.

Add Comment