Dupa cum cel mai probabil stiti, busuiocul este folosit pentru a adauga aroma la o varietate de retete, dar ceea ce va poate surprinde sunt numeroasele beneficii ale busuiocului care il fac cunoscut pentru proprietatile sale de imbunatatire a imunitatii.
S-a demonstrat ca atat planta in sine, cat si uleiul esential pe care este folosit pentru a produce, ajuta la prevenirea unei game largi de afectiuni, ceea ce o face una dintre cele mai importante plante medicinale si condimente cunoscute astazi.
Un tip specific, numit busuioc sfant, are, de asemenea, o lunga istorie de utilizare religioasa si medicala in India, unde este considerat unul dintre cele mai importante dintre toate ierburile si condimentele. Este o planta sacra in religia hindusa si se crede ca este protectoare si vindecatoare.
Ce este busuiocul?
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta aromatica comuna din familia mentei, aceeasi familie de plante ca si alte ierburi si mirodenii benefice, bogate in nutrienti, inclusiv menta, oregano si rozmarin.
Toate plantele de busuioc, in cea mai mare parte, cresc ca niste plante mici care produc frunze mari si verzi, masurand in jur de cinci centimetri in lungime. Sezonul lor se desfasoara pe parcursul lunilor calde de vara, cand pot fi adesea gasite in piete.
Busuiocul este o planta medicinala importanta in diverse sisteme traditionale si populare de medicina, cum ar fi cele din Asia de Sud-Est si India.
Busuiocul sfant este denumit de obicei tulsi in India si este considerat de fapt o planta sacra. Este folosit in peste 300 de tratamente diferite pe baza de plante ayurvedice de mii de ani, inclusiv tincturi, ceaiuri, unguente si tonice.
Tipuri/varietati:
Stiati ca exista de fapt 35 de tipuri diferite de busuioc? Planta vine intr-o gama larga de varietati si dimensiuni si exista de fapt unele diferente botanice semnificative intre diversele tipuri.
Unele dintre numeroasele specii includ:
- busuiocul dulce
- busuiocul de lamaie
- busuiocul italian sau busuiocul cret
- busuiocul sfant
- busuiocul thailandez
- busuioc cu frunze de salata
Aroma si mirosul variaza in functie de componentele chimice unice si de cantitatea de uleiuri esentiale pe care le contine soiul.
Urmatoarele uleiuri sunt comune tuturor tipurilor de busuioc, dar se gasesc in cantitati diferite:
- cinamat
- citronelol
- geraniol
- linalool
- pinen
- terpineol
Cel mai des folosit ca planta proaspata in retete este busuiocul italian, care are un continut ridicat de antioxidanti, magneziu si vitamine.
Uleiul de busuioc este, de asemenea, folosit pentru a crea parfumuri, produse de curatare a casei si in produsele de ingrijire dentara, deoarece unul dintre beneficiile cunoscute ale busuiocului este capacitatea sa de a actiona ca agent antibacterian si antimicrobian care lupta impotriva germenilor si bacteriilor.
Busuiocul sfant este tipul cel mai cercetat in ceea ce priveste faptul ca are proprietati medicinale. Pana in prezent, cel putin sase uleiuri esentiale diferite au fost identificate in tulsi in semintele, radacinile, frunzele si tulpina sa.
Cu denumirea stiintifica Ocimum sanctum L. sau Ocimum tenuiflorum L., acest soi este cunoscut ca fiind un antiinflamator, antibacterian si un adaptogen puternic – ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa raspunda la stres si sa lupte impotriva bolilor.
Scortisoara si busuiocul de lamaie sunt, de asemenea, cunoscute pentru ca furnizeaza cantitati ridicate de compusi protectori, cum ar fi acidul cafeic si derivatii (dimeri, trimeri si tetrameri), impreuna cu flavonoide, in principal derivati glicozidici ai quercetinei.
Utilizari istorice ale busuiocului:
Busuiocul apartine genului Ocimum, care provine din cuvantul grecesc ozo, care inseamna „a mirosi”. Originile exacte ale plantei sunt oarecum neclare, dar se crede ca este originara din zone din Asia si Africa.
Plantele de busuioc au inceput sa creasca ca plante perene salbatice pe unele insule din Pacific cu mii de ani in urma si apoi au fost aduse din India in Europa prin Orientul Mijlociu in secolul al XVI-lea. Candva, in secolul al XVII-lea, planta a ajuns in America.
In cultura istorica europeana, acesta a fost legat de superstitii si de scorpion.
Beneficiile busuiocului
La ce este buna planta de busuioc? Studiile stiintifice arata ca busuiocul are urmatoarele efecte pozitive:
- Antiinflamator
- Antioxidant
- Luptator impotriva cancerului
- Reducator al durerii (analgezic)
- Reducator al febrei (antipiretic)
- Prevenitor al diabetului
- Protector hepatic (hepatoprotector)
- Protector al vaselor de sange
- Solutie antistres
- Stimulator imunitar
Iata mai multe despre cateva dintre principalele beneficii ale busuiocului:
1. Contine antioxidanti care lupta impotriva bolilor
Antioxidantii si uleiurile din aceasta planta au capacitatea de a ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi, protejand in acelasi timp structura ADN-ului si celulele. Aceasta planta contine antioxidanti flavonoizi, cum ar fi orientina si viceninarele, care ajuta la protejarea celulelor albe din sange responsabile de functia imunitara, precum si a structurilor celulare in care este stocat ADN-ul.
Studiile sugereaza ca antioxidantii care se gasesc in acest condiment, inclusiv acizii fenolici si cel putin 18 tipuri diferite de flavonoide, impiedica, de asemenea, modificarea cromozomilor, ceea ce duce la mutatii celulare si la cresterea celulelor canceroase. Stresul oxidativ apare in interiorul organismului din cauza efectelor toxinelor din alimentatie, a poluarii mediului si a radiatiilor – dar antioxidantii precum cei care se gasesc in busuioc ajuta la combaterea oxidarii si la incetinirea efectelor imbatranirii.
2. Actioneaza ca un antiinflamator
Busuiocul contine uleiuri esentiale puternice, inclusiv eugenol, citronelol si linalool. Constatarile studiilor indica faptul ca aceste uleiuri care inhiba enzimele ajuta la scaderea inflamatiei, care se afla la baza majoritatii bolilor, cum ar fi bolile de inima, artrita reumatoida si afectiunile inflamatorii intestinale.
3. Ajuta la combaterea cancerului
Studiile clinice publicate in Nutrition and Cancer arata, de asemenea, ca busuiocul contine substante fitochimice, care pot ajuta la prevenirea naturala a cancerului, inclusiv a cancerului de piele, de ficat, oral si pulmonar indus de substante chimice.
Compusii din aceasta planta par capabili sa creasca activitatea antioxidanta, sa modifice pozitiv expresiile genice, sa induca apoptoza celulelor canceroase (moartea celulelor daunatoare) si sa opreasca raspandirea tumorilor canceroase.
In studiile efectuate pe animale, extractul de busuioc a demonstrat protectie impotriva cancerului si a mortalitatii, protejand in acelasi timp, in mod selectiv, tesuturile si celulele normale de efectele negative ale tratamentelor impotriva cancerului, cum ar fi radiatiile sau chimioterapia. Acest lucru inseamna ca utilizarea extractului de busuioc poate fi benefica ca tratament suplimentar impotriva cancerului, chiar si atunci cand o persoana este deja supusa unor forme traditionale de tratament.
4. Contine proprietati antibacteriene
Un alt beneficiu al uleiului esential de busuioc este acela de a oferi protectie impotriva dezvoltarii bacteriilor daunatoare. In cadrul studiilor, extractul de busuioc s-a dovedit a fi chiar util in inhibarea tulpinilor rezistente de bacterii care nu raspund la tratamentele cu antibiotice.
Atunci cand cercetatorii implicati intr-un studiu au testat activitatea antibacteriana a uleiului de busuioc impotriva tulpinilor de E. coli si a altor bacterii puternice care au fost colectate de la pacienti bolnavi cu infectii, rezultatele au aratat ca acesta a fost eficient in a actiona impotriva tulpinilor de bacterii si a ajuta la inhibarea cresterii lor.
Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa continue sa studieze modul in care uleiurile sale antibacteriene pot ajuta la combaterea bolilor si infectiilor rezistente la antibiotice.
5. Contine proprietati antimicrobiene care lupta impotriva virusilor si infectiilor
S-a constatat ca uleiurile esentiale de busuioc prezinta o activitate antimicrobiana impotriva unei game largi de bacterii, drojdii, mucegaiuri si virusi. Acest lucru inseamna ca poate oferi protectie impotriva virusului candida si a diferitelor forme de iritatii ale pielii.
6. Combate stresul actionand ca un adaptogen
Studiile arata ca busuiocul are un puternic potential de a actiona ca un adaptogen natural, un medicament pe baza de plante care ajuta organismul sa se adapteze la stres si sa normalizeze efectele daunatoare ale factorilor de stres.
De exemplu, atunci cand cercetatorii au studiat efectele antistres ale frunzelor proaspete de busuioc administrate unor iepuri care au fost expusi la un mediu de stres ridicat, au constatat o imbunatatire semnificativa a nivelului de stres oxidativ in urma utilizarii acestuia.
Dupa ce iepurii au primit suplimentarea cu doua grame de frunze proaspete de busuioc timp de 30 de zile, acestia au experimentat o protectie cardiovasculara si respiratorie ca raspuns la factorii de stres. De asemenea, a fost observata o scadere semnificativa a nivelului de zahar din sange, in timp ce a fost observata o crestere semnificativa a activitatii antioxidante.
7. Combate depresia
Beneficiile busuiocului se aplica si celor care sufera de tulburari psihice sau de boli legate de starea de spirit, inclusiv depresie si anxietate.
Aceasta planta este considerata de unii un antidepresiv, deoarece poate avea un impact pozitiv asupra functiei cerebrale din cadrul cortexului suprarenale, ajutand la stimularea neurotransmitatorilor care regleaza hormonii responsabili de a ne face fericiti si energici.
8. Promoveaza sanatatea cardiovasculara
Atat un aliment antioxidant, cat si antiinflamator, busuiocul poate ajuta muschii care controleaza functia vaselor de sange sa se contracte si sa se relaxeze, promovand o tensiune arteriala sanatoasa.
Se pare ca are capacitatea de a ajuta la prevenirea agregarii plachetare periculoase, aglomerarea trombocitelor de sange care pot forma un cheag in interiorul arterelor si pot provoca stop cardiac.
De asemenea, ar putea reduce inflamatia care poate provoca boli cardiovasculare prin inhibarea eliberarii de citokine pro-inflamatorii, proteine care sunt secretate de la o celula la alta pentru a comunica si a creste apararea imunitara a organismului.
Atunci cand acest lucru se intampla pentru perioade prelungite de timp, organismul experimenteaza o „cascada inflamatorie”, care pune presiune asupra organelor si incetineste circulatia sangelui, reglarea hormonala si procesele cognitive. Cand vine vorba de sanatatea inimii, inflamatia poate acumula placi grase, bogate in colesterol, in vasele de sange si poate creste riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.
9. Sustine functia ficatului si ajuta la detoxifierea organismului
Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a constatat ca, atunci cand sobolanilor bolnavi li s-a administrat extract de busuioc pe o perioada de cinci zile, acestia au inregistrat imbunatatiri semnificative in producerea de enzime detoxifiante, aparari antioxidante mai ridicate si o reducere a acumularii de grasime in ficat care poate provoca boli hepatice.
10. Ajuta la alcalinizarea organismului si la imbunatatirea digestiei
S-a demonstrat ca aceasta planta ajuta la echilibrarea acidului din organism si la restabilirea nivelului adecvat de pH al corpului in studiile pe animale. Acest lucru poate imbunatati digestia si imunitatea, ajutand bacteriile sanatoase sa infloreasca in microflora intestinala, in timp ce scade bacteriile daunatoare care pot provoca boli.
In mod traditional, busuiocul a fost folosit, de asemenea, pentru a ajuta la reducerea balonarii si a retentiei de apa, a pierderii poftei de mancare, a crampelor stomacale, a refluxului de acid si chiar pentru a ucide viermii din stomac sau parazitii.
11. Poate actiona ca un afrodiziac natural
In Italia, busuiocul a fost considerat un simbol al iubirii timp de secole. Se crede ca aroma sa creste libidoul si excitarea, posibil prin cresterea fluxului sanguin si a nivelului de energie, reducand in acelasi timp inflamatia.
In religia hindusa si in practicile Ayurveda, tulsi este considerat „elixirul vietii” si este folosit pentru a promova o functie sexuala sanatoasa si o stare de spirit optimista.
12. Ajuta la protejarea impotriva diabetului si a sindromului metabolic
S-a constatat ca compusii din aceasta planta reduc nivelul de glucoza din sangele circulant si inflamatia, ceea ce o face protectoare impotriva dezvoltarii diabetului si a altor forme de sindrom metabolic.
In plus, beneficiile uleiului esential de busuioc includ capacitatea de a ajuta la scaderea nivelului de trigliceride si colesterol, pe care pacientii diabetici sunt mai expusi riscului de a le dezvolta.
Atunci cand cercetatorii au investigat efectele frunzelor de busuioc sfant asupra nivelului de glucoza din sange si a nivelului de colesterol seric la oameni, prin intermediul unor studii clinice dublu-orb, rezultatele au aratat ca acesta a provocat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste controlul glicemiei si imbunatatiri usoare ale nivelului de colesterol.
Informatii nutritionale
Doua linguri (aproximativ cinci grame) de busuioc proaspat, tocat, contin aproximativ:
- 1,2 calorii
- 0,1 grame de carbohidrati
- 0,2 grame de proteine
- 0,1 grame de fibre
- 21,8 micrograme de vitamina K
- 277 unitati internationale de vitamina A
- 0,1 miligrame de mangan
- 0,9 miligrame de vitamina C
In afara de vitaminele si mineralele gasite in aceasta planta, ea contine multe uleiuri esentiale volatile bogate in antioxidanti, considerate hidrofobe. Acest lucru inseamna ca nu se dizolva in apa si sunt suficient de usoare si mici pentru a calatori prin aer si prin porii din interiorul pielii noastre.
Uleiurile esentiale volatile ale busuiocului sunt cele care dau plantei mirosul si gustul sau distinct, dar ele sunt, de asemenea, responsabile pentru beneficiile vindecatoare ale busuiocului.
Plantele aromatice precum busuiocul contin compusi de uleiuri esentiale deoarece acestea ajuta planta sa se apere de pradatori precum gandaci, rozatoare si tulpini de bacterii din sol. Atunci cand ingeram aceste uleiuri protectoare, experimentam beneficii similare: o crestere a imunitatii si o protectie impotriva bolilor.
Cum se cultiva si cum se utilizeaza
Astazi, busuiocul este una dintre cele mai importante plante aromatice in multe culturi si bucatarii, inclusiv italiana, indiana, thailandeza si vietnameza.
Frunzele de busuioc pot fi consumate crude? Da, planta poate fi consumata atat cruda, cat si gatita si folosita intr-o tona de moduri:
- cu legume sotate
- in sosuri
- pentru a aromatiza carnea, pestele si tocanitele
- ca parte a pansamentelor
- in ceaiuri din plante medicinale
- pentru a aromatiza lichiorurile
- chiar si pentru a face bauturi mixte
Atunci cand il cumparati pretaiat, cautati frunze viu colorate, ferme si care nu sunt ofilite. De obicei, este disponibil in pietele de fermieri in timpul verii si la inceputul toamnei si pe tot parcursul anului in majoritatea magazinelor alimentare.
Puteti incerca, de asemenea, sa va cultivati singur, plantand cateva in orice spatiu cald care are mult acces la lumina soarelui.
Ce faci cu planta ta de busuioc odata ce este gata sa fie cules? Depozitati busuiocul uscat, nespalat, in frigider dupa ce l-ati cumparat sau l-ati cules, invelit intr-un prosop de hartie umed si asezat in interiorul unei pungi de plastic sau de hartie pentru a-i prelungi prospetimea.
Spalati-l inainte de a-l folosi, deoarece poate purta murdarie si poate avea senzatia de „pietris”.
Riscuri si efecte secundare
De ce ar putea fi busuiocul rau pentru tine? In forma proaspata este considerat foarte sigur si este de obicei bine tolerat, deoarece nu provoaca in mod obisnuit reactii alergice sau efecte secundare la majoritatea oamenilor.
Cu toate acestea, exista unele riscuri pentru anumite grupuri de persoane.
Daca esti insarcinata, incerci sa ramai insarcinata sau alaptezi, este o idee buna sa eviti prea mult busuioc (in special uleiul esential), deoarece in mod traditional se stie ca are efecte anti-fertilitate.
Uleiul esential de busuioc nu este menit sa fie ingerat si ar trebui diluat atunci cand este folosit pe piele, din cauza puterii sale.
Uleiurile esentiale sau suplimentele de busuioc ar putea interactiona, de asemenea, cu medicamentele pentru scaderea colesterolului si cu medicamentele pentru diabet, asa ca, daca in prezent luati retete pentru aceste afectiuni, veti dori sa discutati cu un medic inainte de a lua suplimente de busuioc.
Concluzie
- Ocimum basilicum este una dintre cele mai sanatoase ierburi si condimente, precum si una dintre cele mai populare, datorita gustului sau dulce caracteristic si continutului ridicat de antioxidanti si uleiuri volatile.
- Beneficiile pentru sanatate ale busuiocului includ capacitatea de a combate bolile de inima, diabetul, infectiile bacteriene si fungice, virusii, inflamatiile si multe altele.
- Acesta poate fi consumat atat crud, cat si gatit si poate fi folosit intr-o tona de moduri. Incercati-l cu legume sotate; in sosuri; pentru a aromatiza carnea, pestele si tocanitele; ca parte a pansamentelor; si in ceaiuri din plante.
- Atunci cand este folosit pentru a face ulei esential, este, de asemenea, util pentru gestionarea stresului, a depresiei si a indigestiei.