Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 5 Beneficii Afine – Topist.ro

Top 5 Beneficii Afine

beneficii afine

Puteti manca afine? Sigur ca poti si exista motive intemeiate pentru a o face daca ai acces la ele, avand in vedere ca sunt pline de antioxidanti si nutrienti precum vitamina C.

Stiati ca afinele sunt de fapt fructul de stat din Idaho, folosit in mod obisnuit pentru a face gemuri si deserturi precum placinte? Si asta nu este tot.

Haideti sa analizam mai indeaproape beneficiile pentru sanatate ale afinelor si cum sa le cultivam si sa le folosim acasa.

Ce sunt afinele?

Afinele sunt mici fructe de padure albastre care arata foarte asemanator cu afinele (dar si cu afinele, un tip mai putin cunoscut de fructe de padure salbatice).

Arbustul de afin este un membru al familiei de plante Ericaceae. Cele doua genuri de afine care sunt cel mai des cultivate si consumate sunt Gaylussacia si Vaccinium.

Afinele cresc in multe parti ale lumii si intr-o varietate de climate. Ele pot fi gasite crescand in toata jumatatea estica a Americii de Nord, in Europa, in Muntii Anzi si in sud-estul Braziliei.

Cand va uitati la frunzele de afin, veti observa ca unele tipuri au frunze care produc rasina, o substanta vascoasa care contine compusi protectori care apara frunzele impotriva deteriorarii. Frunzele pot fi, de asemenea, ceroase sau paroase.

Cea mai mare diferenta intre plantele de afin de Vaccinium si Gaylussacia este reprezentata de flori. Florile de Vaccinium au cinci camere, in timp ce florile de Gaylussacia au 10 camere.

In rest, cele doua sunt aproape identice. Florile tind sa creasca in ciorchini si pot fi verzui, rosii, albe sau roz.

Nutritie Afine

Ca si alte fructe de padure, afinele sunt surse bogate de vitaminele A, vitaminele B si vitamina C, precum si de diversi antioxidanti.

Cercetarile arata ca afinele au un continut fitochimic foarte ridicat, in special antioxidantii numiti antocianina si polifenoli.

Un studiu a constatat ca afinele contin pana la 15 antociani, inclusiv:

  • galactosidul
  • glucozida
  • arabinozida de delfinidina
  • cianidina
  • petunidina
  • peonidina
  • malvidina

Soiurile de culoare albastru inchis si violet par a fi deosebit de bogate in acesti antioxidanti.

In diverse fructe de padure din genul Vaccinium, veti gasi, de asemenea, compusul numit pterostilbene. Pterostilbenul este un derivat dimetilat al resveratrolului, un antioxidant care ajuta la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi.

In plus, studiile arata ca in aceste fructe de padure exista acizi organici, zaharuri/carbohidrati, fibre si alti compusi fenolici benefici cu proprietati nutritionale si functionale.

100 de grame de afine contin aproximativ:

37 calorii
8,7 grame de carbohidrati
0,4 grame de proteine
0,1 grame de grasimi
2,8 miligrame de vitamina C (5 la suta DV)
79 unitati internationale de vitamina A (2 la suta DV)
0,3 miligrame de fier (2 la suta DV)

Beneficii Afine

1. Foarte bogate in antioxidanti

Pe baza scorului lor ORAC, care indica concentratia de antioxidanti dintr-un aliment, afinele si fructele de padure inrudite din aceeasi familie Vaccinium sunt unele dintre cele mai bogate surse de compusi protectori dintre aproape toate alimentele.

Includerea in dieta dumneavoastra a alimentelor bogate in polifenoli si antociani este legata de beneficii anti-imbatranire, de protectie impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi, de efecte anticancerigene si multe altele. Fructele de padure, in general, pot ajuta la apararea impotriva multor boli cronice si sunt chiar legate de longevitate.

2. Pot ajuta la protejarea sanatatii inimii

Fructele si legumele care sunt bogate in polifenoli si alti fitonutrienti pot ajuta la combaterea bolilor de inima, la promovarea unor niveluri sanatoase de colesterol, la reducerea inflamatiei, la scaderea riscului de boli vasculare si la promovarea sanatatii arteriale.

Aceste fructe de padure ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului tensiunii arteriale, pe langa alte beneficii pentru functiile digestive, nervoase si musculare.

3. Sprijina functia imunitara

Afinele ofera o cantitate mare de vitamina C.

Vitamina C este, de asemenea, necesara pentru sinteza proteinelor de colagen. Colagenul este o proteina de structura care favorizeaza o mucoasa intestinala sanatoasa (unde se gaseste majoritatea sistemului imunitar), precum si articulatii si piele sanatoase.

4. Poate proteja ochii si pielea

Fiind o sursa excelenta de vitaminele C si A/beta-caroten, afinele sunt excelente pentru a promova sanatatea pielii si a ochilor. Ele pot ajuta la evitarea degenerarii maculare si a deteriorarii ochilor care pot duce la pierderea vederii si pot reduce deteriorarea pielii de catre soare.

Antioxidantii ajuta, de asemenea, la promovarea reinnoirii celulelor pielii si pot mentine aspectul mai tanar al pielii odata cu varsta.

5. Ofera nutrienti care promoveaza sanatatea metabolica

Pe langa faptul ca ofera vitamine si antioxidanti, afinele contin o cantitate decenta de vitamine B si fier. Organismul le foloseste pe acestea pentru procesele metabolice si pentru a construi noi celule rosii din sange si pentru a preveni oboseala.

Consumul de afine poate contribui la sanatatea functiilor cognitive, nervoase si musculare si poate reduce riscul de anemie prin deficit de fier.

Cum se utilizeaza

Cu un gust fructat si dulce, aceste fructe de padure pot fi consumate atat proaspete sau gatite, cat si conservate.

Unele dintre cele mai populare moduri de utilizare a acestor fructe de padure includ prepararea gemului de afine si a umpluturii pentru placinte. Practic, le puteti folosi in aceleasi moduri in care ati folosi afinele, cum ar fi in fulgi de ovaz, briose, clatite etc.

Alte idei includ prepararea de fructe de padure congelate ca bunatati sanatoase, piei de fructe, inghetata de fructe de padure, sirop si „stafide” de afine uscate.

Daca doriti sa cultivati aceste fructe de padure in curtea dumneavoastra, plantati-le intr-un loc cu sol acid si umed. Solul trebuie sa fie bine drenat, cu un amestec bun de umbra si lumina solara.

Plantati arbustii la o distanta de aproximativ un metru si jumatate intre ei. Odata ajunsi la maturitate, ar trebui sa ajunga la o inaltime de aproximativ trei pana la sase metri.

Perioada de inflorire pentru afine este intre aprilie si mai in majoritatea locatiilor. Boabele sunt cele mai dulci si gata sa fie recoltate de obicei intre iulie si august.

Riscuri si efecte secundare

Daca aveti o alergie la afine, afine sau merisoare, fiti foarte atenti la consumul de afine. Evitati sa le consumati daca aveti orice efect secundar, cum ar fi furnicaturi in gura, indigestie sau urticarie.

Concluzie

  • Arbustul de afine este un membru al familiei de plante Ericaceae. Cele doua genuri de afine care sunt cel mai des cultivate si consumate sunt Gaylussacia si Vaccinium.
  • Aceste fructe sunt comestibile atat proaspete, cat si gatite.
  • Ele sunt bogate in nutrienti precum vitaminele C si A si antioxidanti, cum ar fi polifenolii si antocianii.
  • Printre beneficiile adaugarii lor in dieta dumneavoastra se numara ajutorul in combaterea inflamatiei si a stresului oxidativ, imbunatatirea sanatatii pielii si sustinerea sanatatii inimii si a creierului.

Add Comment