Cunoscut pentru aroma sa acrisoara si culoarea distincta a caisei, acest fruct nutritiv este bun pentru mult mai mult decat pentru a face gemuri sau produse de patiserie. Dispunand de un profil nutritiv extins si de o lista lunga de beneficii, caisele sunt la fel de bogate atat in aroma, cat si in proprietati de promovare a sanatatii – la fel ca semintele de caise.
Caisa este un tip de fruct comestibil care provine din cais. Este un membru al genului de arbori Prunus, sau fructe cu samburi, care include si prunele, ciresele, piersicile, nectarinele si migdalele. Considerat a fi originar fie din Armenia, China sau Japonia, caisul este acum cultivat pe scara larga in intreaga lume.
Caisele sunt considerate un aliment bogat in nutrienti si sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, vitamina A si vitamina C. De asemenea, li se atribuie o gama larga de beneficii pentru sanatate, de la reducerea inflamatiilor pana la tratarea ochilor uscati si multe altele. In plus, sunt super versatile si pot fi consumate crude sau folosite la copt si gatit, ceea ce le face o modalitate excelenta de a da un upgrade sanatos dietei tale.
Beneficiile caisei
- Protejeaza ficatul
- Bogate in antioxidanti
- Reduce inflamatia
- Sustine regularitatea
- Promoveaza sanatatea ochilor
1. Protejeaza ficatul
Pe langa faptul ca este cel mai mare organ intern din corpul uman, ficatul este si unul dintre cele mai importante. Acesta are o lista lunga de functii, de la producerea de proteine care ajuta la coagularea sangelui pana la descompunerea grasimilor pentru a produce energie.
Unele cercetari sugereaza ca fructul de caise este benefic pentru sanatatea ficatului si poate chiar sa protejeze impotriva bolilor de ficat.
Intr-un studiu pe animale publicat in British Journal of Nutrition, caisele au fost capabile sa protejeze impotriva leziunilor hepatice, precum si impotriva ficatului gras, o afectiune caracterizata prin acumularea de grasime in ficat. Un alt studiu pe animale din Turcia a constatat ca suplimentarea sobolanilor carora li s-a indepartat o parte din ficat cu caise organice uscate la soare a ajutat la promovarea regenerarii ficatului.
Consumul unei diete antiinflamatorii, reducerea nivelului de stres si practicarea unei activitati fizice mai intense pot contribui, de asemenea, la stimularea functiei hepatice.
2. Bogata in antioxidanti
Pe langa faptul ca furnizeaza o gama larga de micronutrienti importanti, caisele sunt, de asemenea, pline de antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi care protejeaza impotriva radicalilor liberi si previn deteriorarea celulelor. De asemenea, acestia pot reduce riscul anumitor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.
Caisele sunt incarcate cu carotenoizi, un tip de pigment cu proprietati antioxidante. Potrivit unui studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry, caisele sunt deosebit de bogate in carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, beta-criptoxantina si gama-carotenul.
In afara de caise, alte fructe si legume, precum si ierburi si condimente precum turmericul si coriandrul, sunt, de asemenea, alimente cu un continut ridicat de antioxidanti pe care le puteti incorpora cu usurinta in dieta dumneavoastra.
3. Reduce inflamatia
Inflamatia nu este neaparat un lucru rau. De fapt, este un raspuns perfect normal declansat de sistemul imunitar pentru a tine la distanta invadatorii straini si pentru a proteja organismul de leziuni.
Inflamatia cronica, pe de alta parte, poate face ravagii in corpul tau si poate contribui la boli precum bolile de inima, diabetul si artrita reumatoida.
Unele studii au descoperit ca caisele ar putea poseda proprietati antiinflamatorii puternice pentru a ajuta la protejarea impotriva bolilor. Semintele de caise, in special, se crede ca sunt eficiente in ameliorarea inflamatiei. Intr-un studiu pe animale, administrarea de extract de ulei de samburi de caise la sobolani a ajutat la protejarea impotriva colitei ulcerative, un tip de boala inflamatorie intestinala.
Alte alimente antiinflamatorii includ legumele cu frunze verzi, sfecla, broccoli, afinele si ananasul.
4. Sustine regularitatea
Caisele sunt pline de fibre, oferind aproximativ 3,1 grame – sau pana la 12% din necesarul zilnic – in doar o cana.
Fibrele se deplaseaza prin corp nedigerate, ajutand la adaugarea de volum la scaun si la prevenirea constipatiei. O analiza compusa din cinci studii a aratat ca cresterea aportului de fibre a ajutat la cresterea frecventei scaunelor la pacientii cu constipatie.
Semintele de caise dulci, care sunt vandute in mod obisnuit ca gustari, pot furniza si mai multe fibre. O portie de 1/4 de cana contine o cantitate estimata de cinci grame de fibre, acoperind pana la 20 la suta din necesarul zilnic de fibre.
In plus fata de caise, alte alimente bogate in fibre care pot ajuta la ameliorarea constipatiei includ fructe, legume, leguminoase, nuci si seminte.
5. Promoveaza sanatatea ochilor
Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A. Doar o ceasca de caise crude poate elimina 60 la suta din vitamina A de care aveti nevoie pentru intreaga zi, in timp ce o ceasca de caise uscate aproape ca va poate indeplini de una singura necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina A joaca un rol central atunci cand vine vorba de sanatatea ochilor. De fapt, deficitul de vitamina A poate duce la simptome precum orbirea nocturna, ochi uscati si pierderea vederii.
Pe langa faptul ca sunt bogate in vitamina A, care stimuleaza vederea, caisele pot fi benefice pentru sanatatea ochilor in alte moduri. Un studiu pe animale din 2016, de exemplu, a aratat ca aplicarea topica a extractului de samburi de caise a ajutat la reducerea ochilor uscati prin promovarea productiei de lichid lacrimal la soareci.
Alte alimente de top cu vitamina A includ ficatul de vita, cartoful dulce, morcovii, varza kale si spanacul.
Nutritia caisei
Caisele crude sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, vitamina A, vitamina C si potasiu, precum si in alte cateva micronutrienti importanti. Acestea contin, de asemenea, o cantitate buna de carbohidrati, majoritatea caloriilor din caise provenind din carbohidrati, mai degraba decat din grasimi sau proteine.
O cana de jumatati de caise crude contine aproximativ:
74,4 calorii
17,4 grame de carbohidrati
2,2 grame de proteine
0,6 grame de grasime
3,1 grame de fibre
2.985 unitati internationale de vitamina A
15,5 miligrame de vitamina C
401 miligrame de potasiu
1,4 miligrame de vitamina E
5,1 micrograme de vitamina K
0,1 miligrame de cupru
0,1 miligrame de mangan
0,9 miligrame de niacina
In plus fata de nutrientii de mai sus, caisele mai contin si ceva riboflavina, vitamina B6, acid pantotenic, magneziu si fosfor.
Profilul nutritional al caiselor uscate variaza un pic. Caisele uscate contin de peste patru ori mai multe calorii si carbohidrati, dar ofera, de asemenea, o cantitate mai concentrata de fibre, vitamina A, potasiu, vitamina E si alti micronutrienti.
O cana de caise uscate contine aproximativ:
313 calorii
81,4 grame de carbohidrati
4,4 grame de proteine
0,7 grame de grasimi
9,5 grame de fibre
4.686 unitati internationale de vitamina A
1.511 grame potasiu
5,6 miligrame de vitamina E
0,4 miligrame de cupru
3,5 miligrame de fier
3,4 miligrame de niacina
0,3 miligrame de mangan
41,6 miligrame de magneziu
0,2 miligrame de vitamina B6
92,3 miligrame de fosfor
In plus, caisele uscate contin o parte din acid pantotenic, calciu, seleniu, vitamina K si riboflavina.
Caisa vs. Piersica
Este usor sa confunzi caisele si piersicile. Nu numai ca apartin aceleiasi familii de fructe, dar au destul de multe asemanari atat in ceea ce priveste aspectul lor, cat si nutrientii pe care ii ofera.
Caisele sunt mai mici decat piersicile si au pulpa galben-portocalie acoperita cu puf. Piersicile, pe de alta parte, sunt putin mai mari, pot avea culori de la alb la galben aprins sau rosu si, la fel ca si caisele, sunt acoperite de peri fini. Caisele tind sa aiba un gust ceva mai acrisor, ceea ce le face sa fie un adaos excelent la produsele de patiserie si deserturi.
Din punct de vedere nutritional, cele doua fructe sunt foarte asemanatoare, cu cateva mici diferente. Gramaj cu gramaj, caisele sunt usor mai bogate in calorii, proteine, carbohidrati si fibre. Caisele contin, de asemenea, mai multa vitamina A si vitamina C, desi cele doua contin cantitati comparabile de alti micronutrienti, precum vitamina E si vitamina K.
Acestea fiind spuse, ambele sunt pline de vitamine, minerale si antioxidanti, iar includerea catorva portii din fiecare poate fi un mod sanatos si nutritiv de a da un impuls dietei tale.
Cum se mananca caisele
Caisele sunt usor de savurat si pline de gust. Daca il consumati crud, pur si simplu spalati-l si nu ezitati sa consumati intregul fruct, cu tot cu coaja. Puteti folosi o lingura pentru a va ajuta sa scoateti usor samburii mari, sau samburii de caise, care se gasesc in mijlocul fructului.
Pentru un rasfat simplu si sanatos, incercati sa adaugati caisele intr-un bol de iaurt grecesc sau chiar folositi-le pentru a completa urmatorul bol de fulgi de ovaz sau cereale reci. Alternativ, incercati sa folositi caisele proaspete sau uscate in retetele de gatit si de copt pentru a spori atat aroma, cat si profilul nutritiv al preparatelor dumneavoastra.
Istorie
Istoria caisei ramane controversata. Datorita denumirii sale stiintifice, Prunus armeniaca – sau prunul armean – precum si a istoriei indelungate de cultivare in Armenia, multi oameni cred ca acesta este de fapt originar de acolo. Altii sustin ca, de fapt, a fost descoperit pentru prima data fie in China, fie in India, cu mii de ani in urma.
Indiferent de adevarata lor origine, caisele au fost un produs de baza in multe culturi din intreaga lume timp de secole. Egiptenii, de exemplu, foloseau in mod obisnuit caisele pentru a face un suc traditional, in timp ce colonistii englezi foloseau uleiul de caise in secolul al XVII-lea pentru a reduce inflamatiile si a trata tumorile.
Astazi, cea mai mare parte a productiei comerciale de caise din Statele Unite are loc pe Coasta de Vest. De fapt, aproape toate caisele provin din California, o cantitate mai mica provenind din Washington si Utah. La nivel mondial, Uzbekistanul produce cea mai mare cantitate de caise, urmat de Turcia, Iran si Italia.
Precautii
Desi semintele de caise sunt adesea savurate ca o gustare dulce, semintele de caise amare pot contine o cantitate mare de amigdalina, un compus care poate creste nivelul de cianura atunci cand sunt consumate in exces. Daca consumati seminte de caise, asigurati-va ca optati pentru varietatea dulce pentru a evita potentiala toxicitate.
In plus, in timp ce caisele uscate sunt bogate in multe substante nutritive benefice, acestea sunt, de asemenea, bogate in carbohidrati si calorii, ceea ce poate duce la cresterea in greutate si la o crestere a glicemiei. Pastrati-va consumul cu moderatie si optati pentru caise proaspete ori de cate ori este posibil pentru a evita excesele.
Unele persoane pot prezenta, de asemenea, simptome de alergie alimentara dupa ce mananca caise. Daca banuiti ca ati putea avea o alergie la caise sau aveti orice efecte secundare adverse dupa ce le consumati, intrerupeti consumul si discutati cu medicul dumneavoastra.
Concluzii:
- Caisele sunt un fruct cu samburi si sunt strans legate de prune, cirese, piersici, nectarine si migdale.
- Caisele crude sunt sarace in calorii, dar bogate in fibre, vitamina A si vitamina C. Pe de alta parte, nutritia caiselor uscate contine o concentratie mai mare de calorii, carbohidrati, fibre si micronutrienti.
- Caisele sunt, de asemenea, pline de antioxidanti si s-a demonstrat ca reduc inflamatia, sustin regularitatea, protejeaza ficatul si promoveaza sanatatea ochilor.
- Datorita gustului sau acrisor, caisele sunt incredibil de versatile. Ele reprezinta un adaos potrivit atat pentru mancarurile dulci, cat si pentru cele sarate si pot fi folosite in produse de patiserie, antreuri, gemuri si salsas.
- Bucurati-va de caise in combinatie cu o dieta sanatoasa si bine inchegata pentru a profita din plin de multitudinea de beneficii pentru sanatate pe care le poate oferi.