Ce este un pastarnac? Ei bine, nu este un morcov alb, chiar daca seamana foarte mult cu unul. Pastarnacul poate fi o leguma radacina din familia morcovilor, dar este o specie separata. Ei au un gust mai puternic de nuca si, de obicei, o dimensiune mai mare decat morcovii, iar nutritia pastarnacului difera de cea a morcovului.
Ce zici de un pastarnac salbatic? Pastarnacul salbatic se numeste de fapt pastarnac otravitor. Poate ca are flori galbene frumoase si creste pe marginea drumurilor, dar nu mergeti sa culegeti aceasta leguma salbatica, deoarece ati putea sfarsi cu o dermatita de contact serioasa.
Cu toate acestea, pastarnacul comun pe care il puteti gasi cu usurinta in magazinul alimentar local sau in piata fermierilor nu este ceva ce trebuie sa ratati, mai ales cand este in sezon. Pastarnacul este versatil si delicios, cu o gama impresionanta de nutrienti si beneficii pentru sanatate. Haideti sa vedem exact cum anume pot beneficia de sanatate pastarnacul, precum si unele dintre cele mai delicioase retete cu pastarnac din zona (cum ar fi cartofii prajiti cu pastarnac) pentru a obtine toate lucrurile extraordinare care vin impreuna cu nutritia pastarnacului.
Ce este un pastarnac?
Legumele radacinoase sunt consistente si delicioase, plus ca sunt pline de nutrienti. Una dintre legumele mele radacinoase preferate dintotdeauna este pastarnacul. Ce este pastarnacul? Sunt legume care au fost cultivate si savurate din cele mai vechi timpuri pentru radacina lor alba, carnoasa si comestibila, iar pastarnacul (Pastinaca sativa) este de fapt un membru al familiei Apiaceae.
Alti membri ai familiei Apaiaceae includ morcovii, feniculul, mararul, chimenul, chervilul, chimenul si patrunjelul. Pastarnacul cu siguranta arata foarte asemanator cu morcovii, dar are coaja de culoare crem si este, de fapt, diferit de morcovi.
Asadar, ce este un pastarnac salbatic si cum difera de ceilalti pastarnacuri? Pastarnacul salbatic (Pastinaca sativa) este o buruiana eurasiatica invaziva cu o radacina comestibila. Cu toate acestea, frunzele, tulpinile si florile sale contin seva toxica care poate provoca arsuri grave. Este un pariu mult mai sigur sa va cumparati pastarnacul (doar radacina) de la piata locala a fermierilor sau de la magazinul alimentar, pentru a profita de nutritia pastarnacului.
Daca va decideti sa cultivati pastarnac in gradina, fiti foarte atenti la tulpinile si frunzele lor, deoarece si acestea contin seva periculoasa pentru piele, ca si pastarnacul salbatic.
Date nutritionale
O jumatate de cana de felii de pastarnac fiert contine aproximativ:
55 calorii
13,3 grame de carbohidrati
1 gram de proteine
2,8 grame de fibre
10,1 miligrame de vitamina C
45,2 micrograme de acid folic
0,2 miligrame de mangan
286 miligrame potasiu
22,6 miligrame de magneziu
0,5 miligrame de acid pantotenic
53,8 miligrame de fosfor
0,1 miligrame de cupru
0,8 miligrame de vitamina E
0,1 miligrame de vitamina B6
0,1 miligrame de tiamina
0,6 miligrame de niacina
28,9 miligrame de calciu
0,5 miligrame de fier
1,3 micrograme de seleniu
Beneficiile pastarnacului pentru sanatate
1. Stimuleaza sanatatea ochilor
Cu un continut impresionant de vitamina C, pastarnacul este o leguma radacinoasa care poate ajuta la stimularea sanatatii ochilor, mai exact la o problema comuna cu care multi se confrunta mai tarziu in viata: degenerarea maculara. Persoanele de peste 60 de ani tind sa se confrunte cel mai des cu aceasta problema degenerativa a ochilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa asteptati pana in ultimele decenii pentru a stabili o dieta care sa ajute la mentinerea unei sanatati optime a ochilor.
Cercetarile publicate in 2016 au demonstrat cum persoanele care dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta tind sa aiba un aport mai scazut de vitamina C, precum si de alti nutrienti cheie, cum ar fi acizii grasi omega-3, betacarotenul, vitamina E, zincul si vitamina D. Vitamina C apare din nou si din nou in studiile stiintifice care implica cauzele si prevenirea degenerescentei maculare.
Consumul de pastarnac este o modalitate naturala foarte buna de a creste nivelul de vitamina C, deoarece continutul ridicat de vitamina C este un element de baza al nutritiei pastarnacului.
2. Imbunatateste functia digestiva si previne constipatia
Ca leguma, si mai exact ca leguma radacina, pastarnacul vine cu o doza semnificativa de fibre. Probabil ca stii deja ca una dintre modalitatile cheie de a-ti mentine sistemul digestiv in buna ordine este sa ai miscari intestinale regulate. Consumul amplu de fibre este una dintre principalele modalitati prin care puteti evita sau ameliora constipatia si mentine lucrurile in miscare.
In Statele Unite, este foarte frecvent ca oamenii sa nu consume suficiente fibre in dieta lor. Pentru a evita sa va numarati printre cei care au deficit de fibre, puteti creste aportul de alimente bogate in fibre, cum ar fi pastarnacul, ceea ce va contribui probabil la imbunatatirea sanatatii dumneavoastra digestive in general.
3. Poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale
Nu este obisnuit sa ai o deficienta de acid folic, care este cunoscut si sub numele de acid folic sau vitamina B9. Folatul este ceea ce obtineti in mod natural din alimente, in timp ce acidul folic este, din punct de vedere tehnic, o versiune suplimentara artificiala a acestui nutrient cheie. Vesti bune – doar o jumatate de ceasca de pastarnac asigura aproximativ 11 la suta din necesarul zilnic de folat al majoritatii oamenilor.
Folatul este extrem de important pentru sanatatea umana. Este, de asemenea, deosebit de esential pentru mamele insarcinate si pentru bebelusii lor in curs de dezvoltare. Cercetarile au aratat ca femeile insarcinate au nevoie de un aport mai mare de alimente cu acid folic pentru a scadea probabilitatea de a avea copii cu defecte congenitale ale tubului neural, inclusiv cu despicaturi palatine, spina bifida si leziuni cerebrale. In timp ce suplimentarea este de obicei necesara pentru ca femeile sa isi indeplineasca cerintele inainte de conceptie si pe parcursul sarcinii, alimentatia cu pastarnac ofera o modalitate naturala de a creste aportul de acid folic din alimentatie.
A avea un continut scazut de folat sau acid folic este, de asemenea, cunoscut ca fiind cauza:
- Gingivita (boli ale gingiilor)
- Crestere slaba
- Inflamatia limbii
- Dificultati de respiratie
- Diareea
- Pierderea poftei de mancare
- Uitarea
- Lenevire mentala
- Iritabilitate
4. Ajuta la sanatatea inimii (si la cea generala)
Nu numai ca nutritia de pastarnac este bogata in fibre sanatoase pentru inima, dar contine si alti nutrienti, cum ar fi vitamina C si acidul folic, despre care se stie ca au un efect pozitiv asupra capusei tale pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, modalitatea nr. 1 de a obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie din dieta ta este sa transformi urmatoarea masa intr-un fel de curcubeu. Este cu siguranta un sfat bun si, pentru a fi mai specific, inseamna ca ar trebui sa va umpleti in mod regulat farfuria cu fructe si legume din cinci grupe de culori diferite: rosu si roz, albastru si violet, galben si portocaliu, verde si, nu in ultimul rand, alb si maro.
Deloc surprinzator, pastarnacul se afla pe lista celor albe si maro. Asadar, de dragul inimii, dar si al sanatatii tale generale, includerea pastarnacului intr-o dieta deja sanatoasa te poate ajuta sa iti acoperi toate bazele in ceea ce priveste vitaminele, mineralele si nutrientii.
5. Sustine productia de enzime si sanatatea oaselor
Manganul este o componenta cheie a multor enzime din organism. Ce fel de enzime? Enzime care afecteaza sanatatea digestiva, functia antioxidanta si vindecarea ranilor, doar pentru a numi doar cateva.
Sanatatea oaselor este, de asemenea, in fruntea acestei liste, deoarece manganul este un co-factor („molecula ajutatoare”) al glicoziltransferazelor, care sunt enzime necesare pentru producerea sanatoasa a cartilajelor si oaselor. Fara o cantitate suficienta de mangan din alimentatie, oasele slabe si alte probleme ale scheletului devin o preocupare. De fapt, s-a demonstrat ca femeile cu osteoporoza au niveluri mai scazute de mangan in organism.
Din fericire, o doza buna de mangan face parte din alimentatia cu pastarnac, care poate ajuta atat productia de enzime, cat si sanatatea oaselor.
Cum se gateste
Pastarnacul are o coaja de culoare galben pal, cremoasa sau fildes, cu o forma care poate fi descrisa ca un morcov mai bulbos sau cu partea superioara mai grea. Atunci cand alegeti pastarnacul, cautati-l intotdeauna pe cel care este ferm, uscat si, in mod ideal, lipsit de orice imperfectiune. In ceea ce priveste dimensiunea, cea mica spre medie pare sa ofere cel mai bun profil gustativ. Pastarnacul este o leguma radacinoasa care nu este greu de gasit in magazinul alimentar pe tot parcursul anului, dar se afla la apogeu intre toamna si primavara.
Patrundeti pastarnacul proaspat invelindu-l in hartie absorbanta si punandu-l intr-o punga sau intr-un recipient sigilat. Nu ii spalati pana cand nu sunteti gata sa ii folositi. De asemenea, ii puteti depozita fara saculet. Oricum ar fi, ar trebui sa se descurce bine in sertarul cu legume al frigiderului timp de aproximativ doua saptamani atunci cand sunt depozitati in acest mod.
Inainte de a folosi un pastarnac, ar trebui sa il decojiti si sa ii taiati partea de sus si de jos (la fel ca pe un morcov). Apoi il puteti taia cum preferati. Cand vine vorba despre cum sa gatesti pastarnacul, ai o multime de optiuni diferite. Pot fi gatite si folosite oarecum similar cu morcovii. Pastarnacul poate fi consumat crud, dar este mai dulce si mai cu nuci atunci cand este gatit. Pot fi copti, prajiti, fierti sau gatiti la aburi. Odata gatiti, puteti, de asemenea, sa faceti piure de pastarnac intr-un piure similar cu piureul de cartofi.
Atunci cand sunt inclusi in orice fel de mancare, pastarnacul adauga o bogatie pamanteasca distincta si ridica intr-adevar factorul de aroma. Pastarnacul este excelent gatit in supe, tocanite si caserole. De exemplu, pastarnacul este o includere perfecta in reteta mea de friptura la ceaun in slow cooker. Cel mai bine este sa adaugati pastarnacul in supe si tocanite in ultimele 30 de minute, astfel incat sa isi poata pastra mai bine gustul si textura. Pastarnacul poate fi, de asemenea, ras si consumat crud in salate.
Date interesante despre pastarnac
In 1753, Carolus Linnaeus a descris pentru prima data pastarnacul in lucrarea sa „Species Plantarum”. Se banuieste ca colonistii europeni au adus pastarnacul salbatic in America de Nord de catre colonistii europeni. Pe atunci, acesta era cultivat pentru radacina sa comestibila. Cu toate acestea, de atunci, pastarnacul salbatic a scapat din gradini si a ajuns pe marginea drumurilor si in alte locuri unde creste in mod salbatic. Puteti gasi pastarnacul salbatic crescand pe tot continentul nord-american de la nord la sud si de la est la vest.
Pastarnacul este inrudit indeaproape cu morcovii si patrunjelul. Uneori, pastarnacul este confundat cu radacina de patrunjel. Cum puteti face diferenta? De obicei, veti gasi radacina de patrunjel fiind vanduta in magazinul alimentar cu verdeata inca atasata, in timp ce pastarnacul este vandut doar la radacina.
Se pare ca multi oameni obisnuiau sa consume pastarnac pentru a ameliora o durere de dinti, precum si picioarele obosite si dureroase.
Riscuri si efecte secundare
Pastarnacul salbatic are o radacina comestibila, dar frunzele si tulpinile sale sunt foarte toxice. De aceea, pastarnacul salbatic mai este numit si pastarnac otravitor. Pastarnacul salbatic produce o seva care contine substante chimice care pot provoca reactia pielii umane la lumina soarelui, ducand la arsuri intense, eruptii sau basici (fitofotodermatita).
Pastarnacul salbatic se gaseste cel mai adesea in zone deschise, cum ar fi marginile drumurilor, pasunile si campurile. Au flori de culoare verde-galbuie care apar in buchete in forma de umbrela in iunie si iulie. Va recomand sa evitati consumul radacinii de pastarnac salbatic deoarece riscati sa intrati in contact cu sucul de pastarnac salbatic. Atunci cand animalele consuma pastarnac salbatic este cunoscut faptul ca le afecteaza negativ fertilitatea si cresterea in greutate.
Este posibil sa fii alergic la pastarnac. Daca prezentati simptome de alergie alimentara dupa ce ati consumat pastarnac, intrerupeti consumul si solicitati asistenta medicala daca este necesar.
Daca nu sunteti obisnuiti sa consumati alimente bogate in fibre, adaugarea pastarnacului in dieta dvs. poate duce la gaze, balonare si crampe la inceput, din cauza continutului de fibre.
Ganduri finale
Acum stii cu siguranta raspunsul la intrebarea „ce sunt pastarnacurile?”, precum si modul in care acestea iti pot imbunatati sanatatea in atat de multe moduri cu adevarat semnificative. In plus, pastarnacul chiar este delicios. Sunt pamantoase, cu nuci si cu o cantitate perfecta de dulce.
Atunci cand sunt adaugati in supe, tocanite si alte feluri de mancare, fac masa mult mai satisfacatoare si mai sanatoasa. De exemplu, nutritia pastarnacului aduce beneficii pentru sanatatea ochilor, a oaselor, a inimii si a sistemului digestiv, plus ca pastarnacul poate ajuta la nastere datorita continutului de folat. Daca nu ati incercat pastarnacul pana acum, va sugerez sa ii dati o sansa.
Cu toate acestea, daca vedeti pastarnac salbatic crescand in apropierea casei dumneavoastra, va recomand sa treceti peste acestia, deoarece nu vreti sa riscati repercusiuni grave asupra pielii. Din fericire, este usor sa gasesti pastarnac (doar radacina sigura, comestibila) la piata locala a fermierilor sau la magazinul alimentar.