Aproape toata lumea a mancat varza la un moment dat in viata sa, fie ca o traditie de Anul Nou, fie ca parte a dietei obisnuite. Dar stiati ca nu toata varza este la fel? Este adevarat. Varza rosie nu este la fel ca varza verde, si nu ma refer doar la culoare.
Varza rosie, cunoscuta si sub numele de varza mov, este o leguma crucifera care este delicioasa atat cruda, cat si gatita. Este adesea consumata cruda in salate, gatita la aburi, inabusita sau sarata cu alte legume. Este, de asemenea, mentionata sub denumirea de varza rosie sau varza albastra si poate oferi beneficiile atat de necesare ale probioticelor in aceasta forma datorita procesului de fermentare. In plus, se stie ca fibrele insolubile din varza rosie previn constipatia, reduc riscul de a dezvolta boala diverticulara si pot ajuta la ameliorarea simptomelor unor afectiuni gastrointestinale.
Dar asta nu este tot: Beneficiile verzei rosii se extind si mai mult, dupa cum veti afla mai jos – si de ce doriti sa includeti aceasta leguma gustoasa in rotatia dumneavoastra.
Beneficiile verzei rosii
1. Stimuleaza sistemul imunitar
Varza rosie contine mereu atat de importanta vitamina C, un antioxidant crucial necesar pentru ca organismul nostru sa aiba un sistem imunitar puternic. Aceasta stimuleaza activitatea celulelor albe din sange, formand prima linie de aparare a sistemului imunitar. Antioxidantii cu o densitate mare de nutrienti, cum ar fi vitamina C, sunt cunoscuti pentru ca au un potential antioxidant ridicat, pentru a ajuta la minimizarea efectelor daunatoare ale speciilor reactive. Fiind unul dintre cele mai bune alimente cu vitamina C de pe planeta, varza rosie este un stimulent major al sistemului imunitar.
Sistemul imunitar este extrem de vulnerabil la echilibrul dintre oxidanti si antioxidanti, deoarece productia necontrolata de radicali liberi ii poate afecta functia si mecanismul de aparare. Acesti radicali liberi se pot forma in organism si pot favoriza deteriorarea tesuturilor. Cu toate acestea, antioxidantii sunt mecanismele de aparare perfecte pentru sistemul imunitar si pot ajuta la combaterea intrusilor, inclusiv a cancerului. In plus, vitamina C este importanta in formarea colagenului, care ne mentine corpul si celulele conectate si solide.
Datorita in mare parte continutului sau de vitamina C, varza rosie este un aliment cu un continut ridicat de antioxidanti care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si intareste sistemul imunitar.
2. Combate inflamatia si artrita
Varza rosie contine fitonutrienti care pot ajuta la reducerea inflamatiei cronice. Un compus din varza rosie care poate fi responsabil este sulforafanul (care se gaseste in multe legume crucifere), un puternic ucigas al inflamatiei.
Potrivit The Arthritis Foundation, consumul unei diete pline de fructe si legume bogate in antociani, precum varza rosie, ar trebui sa faca parte din regimul zilnic al unui pacient cu artrita. Acest tip de alimente antiinflamatorii pot ajuta la tratarea naturala a inflamatiei artritei si a complicatiilor artritice.
3. Ajuta la sanatatea oaselor si reduce riscul de osteoporoza
Varza rosie este un aliment bogat in vitamina K, iar noi stim ca vitamina K creste cantitatea unei proteine specifice necesare pentru a mentine calciul din oase, reducand astfel riscul de osteoporoza. Femeile, in special, par sa aiba o densitate osoasa mai mare atunci cand au o dieta bogata in vitamina K.
Unele cercetari indica faptul ca suplimentarea cu vitamina K poate promova in mod eficient noi fracturi osoase si poate ajuta la mentinerea densitatii osoase, motiv pentru care varza rosie este un bun adaos la o dieta pentru osteoporoza.
In primii douazeci si ceva de ani de viata, tesutul scheletic continua sa se formeze. Din acel moment si pana in jurul varstei de 40 de ani, corpul dumneavoastra isi mentine masa osoasa pe care o aveti la 20 de ani. Femeile care se confrunta cu menopauza vor experimenta apoi un declin rapid al densitatii oaselor lor, barbatii alaturandu-se in cele din urma in jurul varstei de 70 de ani. Cu cat oasele tale devin mai putin puternice, cu atat mai multe sanse ai de a suferi fracturi. Aceste fracturi debiliteaza persoanele in varsta si se numara printre principalele cauze ale pierderii mobilitatii (devenind imobilizate la pat), ceea ce poate diminua apoi drastic capacitatea de a duce o viata sanatoasa. De aceea, alimentele bogate in vitamina K, precum varza rosie, sunt atat de importante pentru a ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si pentru a intarzia sau preveni osteoporoza.
4. Combate bolile cronice
Pe parcursul vietii umane normale, degenerarea celulara va avea loc indiferent cat de sanatos traiesti. Cu toate acestea, umplandu-ti dieta cu alimente bogate in antioxidanti, ii poti oferi organismului tau cea mai buna sansa posibila de a preveni si combate bolile cronice grave. Fiind o leguma Brassica, varza rosie este unul dintre aceste alimente bogate in antioxidanti, cu o valoare ORAC de 2.496 atunci cand este cruda si de 3.145 atunci cand este fiarta. Se crede ca legumele Brassica, precum varza rosie, varza kale si broccoli, ajuta organismul in prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima si diabetul.
Intr-un studiu de laborator al Universitatii Auckland din Noua Zeelanda, cercetatorii au comparat potentialul antioxidant a sase plante bogate in antociani (pigmenti flavonoizi care dau plantelor o nuanta albastra, rosie sau violeta). Varza rosie, impreuna cu patru dintre celelalte cinci plante, a avut o activitate antioxidanta semnificativa si a protejat cu succes impotriva unui tip de deteriorare interna a ADN-ului cauzata de o anumita linie celulara de cancer de colon, sugerand ca varza rosie poate fi un aliment care lupta impotriva cancerului.
5. Promoveaza un intestin sanatos
Stim ca alimentele probiotice ofera o doza buna de bacterii bune atat de necesare pe care sistemul nostru digestiv le doreste, dar ce legatura are acest lucru cu varza rosie? Sunt sigur ca ati auzit de kimchi. Cel mai mult kimchi este facut din varza verde, dar kimchi-ul facut din varza rosie sau purpurie este din ce in ce mai popular. Kimchi este un aliment traditional coreean fermentat – de fapt, este unul dintre cele mai populare alimente probiotice vegetale din lume.
Alimentele bogate in probiotice, precum kimchi, sustin sanatatea intestinala prin sprijinirea cresterii bacteriilor sanatoase, protejarea impotriva sindromului de intestin permeabil si stimularea imunitatii. Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Nationala Pusan din Coreea, kimchi poate proteja, de asemenea, impotriva obezitatii, a cheagurilor de sange, a degenerarii legate de varsta, a neurodegenerarii si chiar a problemelor de piele.
Nutritia verzei rosii
O cana (89 de grame) de varza rosie cruda tocata are aproximativ:
28 calorii
7 grame de carbohidrati
1 gram de proteine
2 grame de fibre
50,7 miligrame de vitamina C
34 micrograme de vitamina K
993 UI de vitamina A
0,2 miligrame de mangan
0,2 miligrame de vitamina B6
216 miligrame de potasiu
0,1 miligrame de tiamina
0,1 miligrame de riboflavina
16 micrograme de acid folic
40 miligrame de calciu
0,7 miligrame de fier
14,2 miligrame de magneziu
Varza rosie vs. varza verde
In timp ce atat varza rosie, cat si cea verde sunt bune pentru tine, varza rosie are un profil nutritional mai puternic. De exemplu, varza rosie contine aproximativ 85 la suta din cantitatea zilnica de vitamina C de care are nevoie organismul nostru, in timp ce varietatea verde ofera 47 la suta. De fapt, varza rosie are mai multa vitamina C decat portocalele, va vine sa credeti sau nu.
Varza rosie si cea verde sunt doua soiuri diferite de varza, dar au o aroma similara. Varza rosie tinde sa fie mai piperata si este, de obicei, mai mica si mai densa decat capatanile de varza verde. Frunzele de varza rosie sunt de culoare violet inchis sau rosiatica, ceea ce provine de la nivelul pH-ului solului in care este cultivata, precum si de la pigmentul care provine de la antocianii valorosi din punct de vedere nutritional pe care ii contine.
In solurile acide, frunzele cresc, de obicei, mai rosiatice, in timp ce in solurile neutre, acestea cresc mai mult violet. Acest lucru explica de ce aceeasi planta este cunoscuta sub culori diferite in diferite regiuni. Varza rosie are nevoie de un sol bine fertilizat si de suficienta umiditate pentru a creste in cele mai bune conditii. Este o planta sezoniera, se insamanteaza primavara si se recolteaza la sfarsitul toamnei.
De asemenea, este important de retinut ca varza rosie se afla pe locul cinci in topul Clean 15 din Ghidul privind pesticidele in produse al Environmental Working Group, notat ca fiind unul dintre fructele si legumele cu cea mai mica cantitate de reziduuri de pesticide. Cu toate acestea, daca va ingrijoreaza catusi de putin utilizarea pesticidelor, optati pentru varza organica. (12)
Iata putin mai multe despre cum se compara varza rosie si cea verde, pe baza unei portii de o cana:
Vitamina A
Varza rosie contine de 10 ori mai multa vitamina A decat varza verde. Vitamina A ajuta la prevenirea progresului degenerarii maculare legate de varsta in stadii incipiente datorita luteinei si zeaxantinei, care functioneaza in principal ca antioxidanti care sustin ochii. De asemenea, poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a sistemului imunitar. Vitamina A poate contribui la mentinerea sanatatii dintilor, a tesutului scheletic si a membranelor mucoase.
Vitamina K
Varza verde contine aproape de doua ori mai multa vitamina K decat varza rosie. Vitamina K regleaza mineralizarea osoasa prin cresterea densitatii osoase si ajuta sangele sa se coaguleze.
Vitamina C
Ambele contin o cantitate buna de vitamina C, care furnizeaza antioxidanti si proteine de colagen. Organismul are nevoie de vitamina C pentru a ajuta la repararea ranilor si a leziunilor, precum si pentru a mentine oasele, cartilajele si dintii puternici si sanatosi.
Fier
Varza rosie are de doua ori mai mult fier decat varza verde. Fierul livreaza oxigen celulelor, ceea ce ajuta muschii sa functioneze bine in timpul exercitiilor fizice si in timpul activitatilor generale de zi cu zi. Lipsa de fier din dieta dumneavoastra ar putea cauza anemie, ceea ce duce la oboseala.
Antocianii: Doar in varza rosie
Varza rosie este castigatoare cand vine vorba de antioxidanti. Varza rosie contine pigmentul antocianina, care nu se gaseste in varza verde. Culoarea purpurie din varza rosie provine de la antociani, iar acesti nutrienti ofera o dovada in plus a flavonoidelor care lupta impotriva cancerului pe care le contine. Antocianii sunt remarcati in studiile de cercetare pentru protectia impotriva diferitelor tipuri de pierderi de memorie, precum si pentru alte beneficii de prevenire a bolilor, precum cele despre care am discutat mai sus.
Stiinta si istoria din spatele verzei rosii
Asa cum am mentionat mai sus, culoarea purpurie a verzei rosii se datoreaza pigmentilor antocianici din contine. In functie de aciditatea solului in care este cultivata o planta care contine antocianina, acest pigment poate avea un aspect rosu, violet sau chiar albastru.
In timp ce varza verde ofera in continuare mari ajutoare pentru sanatate, culoarea verzei rosii este cea care o face castigatoare clara in ceea ce priveste incarcatura generala de antioxidanti. Geneticienii de plante de la Universitatea Cornell considera ca, deoarece „s-a constatat ca „cantitatea totala de antociani din varza rosie este in corelatie directa cu puterea antioxidanta totala pe care o ofera, [acest lucru implica] potentialul beneficiu al verzei rosii pentru sanatatea umana”.
Varza rosie are o istorie bogata si bine documentata, datand din perioada de apogeu a societatii romane si grecesti, desi unele surse cred ca este cultivata de mii de ani chiar inainte ca aceste culturi sa scrie despre ea. Versiunea originala a cultivarului salbatic de varza rosie a fost cultivata initial in regiunea mediteraneana.
Multe figuri din istorie au contribuit la popularitatea verzei, inclusiv omul de stat roman, Cato, care este probabil persoana responsabila pentru crearea felului de mancare cole slaw, atunci cand a insistat sa manance varza cruda cu otet. Pliniu cel Batran, un celebru cetatean roman care a servit in armata, a scris filozofie si a inregistrat practicile comune de sanatate ale vechilor romani, a scris despre varza in Istoria naturala, notand proprietatile sale medicinale atat ca aliment, cat si sub forma de cataplasma.
Desi prima inregistrare oficiala a verzei nu a aparut pana in 1536 in Europa, se crede ca celtii din centrul si vestul Europei ar putea fi chiar mai responsabili pentru afacerea infloritoare cu varza, care dateaza chiar inainte de romani si greci. Oamenii din partile sudice ale Mediteranei au dezvoltat, probabil, soiuri de varza care puteau suporta temperaturi mai ridicate decat cele de la locul sau de origine.
Jacques Cartier a adus probabil varza in America in anii 1540, unde a fost replantata de colonistii din Statele Unite. Cu toate acestea, a trebuit sa treaca anul 1669 pentru ca aceasta planta sa fie mentionata in documentele anterioare Statelor Unite. Atat nativii americani, cat si cetatenii Statelor Unite erau cunoscuti ca plantand si consumand aceasta leguma valoroasa pana in secolul al XVIII-lea.
Forma originala a verzei, denumita „cu cap rotund”, a cedat de-a lungul anilor in fata mai multor alte forme de varza, inclusiv cu cap plat, in forma de ou, conica si ascutita.
Cum se foloseste varza rosie
Exista numeroase moduri de a pregati varza rosie, cum ar fi varza rosie in salata, varza rosie inabusita, varza rosie la aburi sau pur si simplu mancand-o cruda in salate. La gatit, varza rosie devine in mod normal albastra. Cu toate acestea, daca doriti sa pastrati culoarea rosie, trebuie sa adaugati in oala otet de mere sau fructe acide.
La fel ca majoritatea plantelor pe care le consumam, odata incalzita, beneficiile nutritionale incep sa se diminueze. A fost realizat un studiu care arata exact cum functioneaza acest lucru in cazul verzei rosii. Rezultatele acestei comparatii a diferentei dintre gatitul la aburi, la microunde, fierberea si prajirea verzei au constatat ca fiecare metoda de gatit a scazut nutritia generala si capacitatea antocianica a verzei rosii. Cu toate acestea, gatitul la aburi a ajutat la pastrarea unei cantitati bune de alti antioxidanti si de vitamina C.
Potrivit acestor cercetatori, metodele de gatit asiatice ar putea fi cea mai buna optiune daca alegeti sa gatiti varza. Desi consumand-o cruda se va evita orice pierdere a valorii nutritive, prin utilizarea unei cantitati mai mici de apa si a unor timpi de gatire mai scurti (in special folosind o metoda de gatire la aburi, nu la microunde sau prin fierbere a verzei), va poate oferi in continuare o multime de putere nutritiva.
De asemenea, clatirea usoara, dar nu frecarea totala a verzei, va permite sa pastrati bacteriile importante pentru imbunatatirea intestinelor care provin din consumul de murdarie.
Ganduri finale
Varza rosie este o leguma crucifera care are multe beneficii dovedite, printre care:
- Stimuleaza sistemul imunitar
- Combate inflamatiile si artrita
- Imbunatateste rezistenta oaselor si reduce riscul de osteoporoza
- Combate bolile cronice
- Intareste sanatatea intestinala
In timp ce atat varza rosie, cat si cea verde sunt bune pentru dumneavoastra, varza rosie are un profil nutritional mai puternic si mai multi antioxidanti in general. De exemplu, varza rosie contine aproximativ 85% din vitamina C de care organismul nostru are nevoie zilnic, in timp ce varianta verde ofera 47%.
Consumul de varza rosie cruda este cel mai bun mod de a obtine intregul impact al nutritiei sale; cu toate acestea, daca alegeti sa o gatiti, va recomand sa o gatiti la aburi cu cat mai putina apa, pentru un timp de gatire scurt.