Top 5 motive mitologice aducatoare de boli sau decese

Fara sa aiba parte de tehnologia si cunostintele despre boli pe care le avem noi astazi, civilizatiile antice au facut ce au facut cu fiecare functie a naturii. Ei atribuiau bolii cate un zeu sau o zeita, fie creau cate un mit pentru a putea explica de ce moartea si boala sunt parte a umanitatii.

5. Cutia Pandorei – Grecesc

Unul din cele mai cunoscute mituri care sta la baza motivului bolii si conflictelor, vechiul mit grecesc al Pandorei, spune povestea crearii primei femei si eliberarea ulterioara a raului in lume. Creata de catre Zeus pentru a pedepsi umanitatea pentru primirea focului de la Prometeu, Pandora a primit daruri speciale de la fiecare din zei, daruri care o vor proteja atat pe ea cat si pe descendentii sai in torturarea barbatilor.

De exemplu, Afrodita i-a dat frumusete si a facut-o sa fie dorita de barbati, in timp ce Hermes i-a dat o minte nerusinata si siretlicuri feminine. Poetul Hesiod a prezentat mitul foarte clar in doua poeme, dintre care cel din urma continea un borcan ce avea in el boli si alte suferinte.

4. Ra – Egiptean

Spre finalul perioadei care ar putea fi denumita ca Epoca de Aur in inceputurile Egiptului, Ra se spune ca s-ar fi plictisit de umanitate si a parasit-o. Oamenii au realizat acest lucru si au inceput sa adore alti zei si sa comploteze impotriva lui Ra, infuriind astfel zeul Soarelui. Drept pedeapsa, Ra a trimis zeita razboinica Sekhmet pe pamant pentru a-i omori pe cei care erau impotriva lui. Zeita a fost atat de puternica incat respiratia sa a distrus vegetatia Egiptului, transformand intregul tinut intr-un desert.

Cand a trebuit sa se confrunte cu efectele, Ra a fost atat de trist incat a decis sa salveze ceea ce mai ramasese din umanitate, ajutand la crearea unor zei noi care sa vegheze asupra egiptenilor.

3. Tlaloc – Aztec

Un zeu foarte important in mitologica azteca, Tlaloc era zeul ploii si fertilitatii. Adesea venerat ca o divinitate datatoare de viata, el a fost in acelasi timp temut ca un zeu care pedepseste. Asociat fiind cu muntii, Tlaloc tinea intotdeauna patru borcane in mana, fiecare din ele simbolizand o directie diferita sacra a lumii. Fiecare din cele patru borcane continea cate un articol diferit. Unul avea ploaie buna, unul avea inghetul culturilor, unul avea seceta si unul avea apa contaminata si boala.

Zeii mai mici stiau ca fiii lui Tlaloc au spart borcanele, in felul asta trimitand tot continutul acestora in lume.

2. Shiva – Hindus

Una din cele mai importante si mai cunoscute divinitati din relihia hindusa, Shiva este implicata in unele din cele mai importante povesti care descriu crearea lumii, inclusiv crearea bolii. Daksha, socrul lui Shiva, a aranjat sacrificiul unui cal, invitand toti zeii sa participe la ceremonie, cu exceptia lui Shiva. Sati, fiica lui Daksha si sotia lui Shiva, a vazut zeul stand singur si l-a intrebat de ce nu vrea sa mearga si el.

Cand a aflat de ce nu merge, ea s-a rusinat, spunand ca el era, printre altele, cu totul superior. Suparat de ce a auzit, Shiva a atacat intreaga ceremonie si oaspetii sai. In acest timp, o picatura de sudoare s-a prelins de pe fruntea lui, acesta transformandu-se intr-un om scund, cu ochii rosii, numit Boala (sau Febra).

1. Animalele – Cherokee

Triburile Cherokee din sud-estul Statelor Unite foloseau animalele foarte mult in miturile lor de creatie si, cand se ajungea la originea bolilor, animalele jucau un rol foarte important. La inceputurile umanitatii, oamenii locuiau in mod pasnic cu animalele si plantele, toti acestia putand vorbi. Cu toate astea, populatia oamenilor a inceput sa creasca, iar animalele au fost curand alungate din casele lor si sacrificate, adesea fara motiv. In situatia asta, animalele au tinut o sedinta in care au dezbatut ce era de facut in legatura cu acest nou flagel. In cele din urma, animalele au reusit sa inventeze noi boli prin care sa-i pedepseasca pe oameni.

Add Comment