Rosiile sunt considerate a fi cea mai importanta leguma fara amidon din dieta americana, potrivit unor cercetatori in domeniul sanatatii. De ce? Din cauza puterii nutritive a rosiilor.
Stiati ca se crede ca peste 7.500 de specii diferite de rosii sunt cultivate astazi in intreaga lume? Probabil ca ati mai auzit pana acum ca, din punct de vedere botanic, rosiile sunt de fapt un fruct si nu o leguma. De fapt, din punct de vedere tehnic, sunt considerate fructe de padure, desi, in mod ciudat, o lege de lunga durata din Statele Unite, care dateaza de la sfarsitul anilor 1800, le clasifica drept legume.
Rosiile au o istorie indelungata, datand de mii de ani, pana in jurul anului 500 i.Hr. in Mexic, unde erau o cultura de baza pentru azteci si erau consumate impreuna cu fasolea si porumbul. Aztecii si alte popoare din zona Mesoamericana foloseau „fructul” usor dulceag in multe si diverse moduri si chiar tineau rosiile intr-o mare consideratie spirituala. Se credea ca semintele de rosii erau „binecuvantate cu puteri de divinatie”.
Rosiile sunt unul dintre acele alimente antiinflamatorii usor de folosit care, din fericire, au si un gust grozav. Care sunt beneficiile pentru sanatate ale rosiilor? Potrivit Departamentului de Stiinte Alimentare de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, in ceea ce priveste un studiu privind nutritia rosiilor, „Rosiile sunt a doua cea mai produsa si consumata leguma la nivel national si sunt o sursa bogata de licopen, beta-caroten, acid folic, potasiu, vitamina C, flavonoide si vitamina E”.
Date nutritionale despre tomate
Rosiile (care au denumirea stiintifica Solanum lycopersicum) sunt un membru al familiei de legume numita Solanaceae, care include si legume precum ardeii, vinetele si cartofii.
Astazi, rosiile sunt una dintre cele mai comune legume (sau fructe) cultivate in gradinile oamenilor din lume. Plantele de tomate au chiar reputatia de a „depasi nevoile cultivatorilor”, deoarece tind sa ia avant si sa creasca o multime de rosii deodata in timpul lunilor de vara. Rosiile „Heirloom” au devenit deosebit de populare in randul gradinarilor casnici si al producatorilor ecologici in ultimii ani, deoarece acestea vin intr-o varietate de culori stralucitoare, cu gusturi si dimensiuni diferite.
China, India, SUA si Turcia sunt in prezent principalii producatori de rosii din intreaga lume. Tipurile de rosii care sunt cultivate in intreaga lume includ:
- Roma
- Beef steak
- Cherry
- Grape
- Cocktail
- Heirloom
- San Marzano
- Campari
- Valencia
- Romanesco
- Kumato
- Tomatoes on the vine
- Black krim
- Cherokee
- Brandywine
- Sungold
Cati carbohidrati sunt in rosii? Cat de mult zahar este in o rosie? Sa aruncam o privire la datele nutritionale ale rosiilor furnizate de USDA.
O rosie medie, rosie, coapta si cruda (aproximativ 123 de grame) are aproximativ:
22,1 calorii
4,8 grame de carbohidrati
1,1 grame de proteine
0,2 grame de grasime
1,5 grame de fibre
15,6 miligrame de vitamina C
1.025 unitati internationale de vitamina A
9,7 micrograme de vitamina K
292 miligrame de potasiu
0,1 miligrame de mangan
0,1 miligrame de vitamina B6
18,4 micrograme de acid folic
Nutritia rosiilor include, de asemenea, o parte din vitamina E, niacina, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru si multe altele.
Pe baza continutului lor nutritiv, de ce sunt rosiile bune pentru tine? Nu numai ca nutritia rosiilor este saraca in calorii si este o sursa buna de vitamina C si vitamina K, dar rosiile sunt considerate, de asemenea, un aliment cu un continut ridicat de antioxidanti si una dintre cele mai bune surse de fitonutrienti numiti licopen din lume.
Licopenul este strans legat de o imunitate sporita si de reducerea riscului de cancer. Desi cei mai multi oameni coreleaza licopenul cu rosiile de culoare rosie intens colorata, se crede ca acesta este prezent in cantitati la fel de mari in rosiile organice galbene, verzi sau portocalii.
Licopenul care se gaseste in alimentatia cu rosii are efecte benefice bine documentate atunci cand vine vorba de stoparea cresterii tumorilor canceroase. Adultii bolnavi de cancer care au participat la studii prezinta in mod obisnuit semne de regresie a cancerului si de malignizare a tumorilor atunci cand se suplimenteaza cu doze mari de licopen.
Cercetarile au aratat ca, atunci cand suplimentele de licopen sunt administrate barbatilor care au deja cancer de prostata existent, licopenul ajuta la reducerea dimensiunii tumorilor si la oprirea raspandirii celulelor canceroase.
In timp ce licopenul este cel mai cercetat in ceea ce priveste beneficiile nutritionale ale rosiilor si prevenirea cancerului de prostata, acesta este benefic si pentru apararea impotriva altor tipuri de cancer. Dovezi solide indica faptul ca un aport mai mare de licopen poate ajuta la protejarea impotriva cancerului pulmonar, de stomac, de colon, oral, de san si de col uterin.
In plus, rosiile furnizeaza multe alte forme de antioxidanti si o gama larga de vitamine, in plus fata de potasiu si fosfor.
Legat de acest subiect: Cartofii mov incarcati cu antioxidanti: Carbohidratii sanatosi si versatili
Top beneficii rosii
1. Incarcate cu antioxidanti care lupta impotriva cancerului
Studiile din ultimele decenii au constatat ca persoanele care mananca mai multe rosii au mai putine sanse de a suferi de cancer de prostata, care este cea mai frecventa forma de cancer la barbatii americani. Rosiile gatite sunt deosebit de benefice pentru combaterea cancerului deoarece, odata gatite (mai ales cu o sursa de grasime, cum ar fi uleiul de masline), sursa lor bogata de antioxidant carotenoid numit licopen devine si mai disponibila.
Fiind un tratament natural impotriva cancerului, cercetatorii cunosc de zeci de ani efectele de imbunatatire a imunitatii ale alimentelor care contin licopen. Studii care dateaza din anii 1990, efectuate de Scoala Medicala a Universitatii Harvard, au constatat ca barbatii care mancau cele mai multe rosii aveau un risc mult mai mic de a dezvolta cancer de prostata decat cei care nu consumau rosii. Unii dintre barbati consumau pana la 10 portii pe saptamana (sau mai mult) de rosii – inclusiv din surse precum sucul de rosii, sosul de rosii si rosiile crude. Cel putin cinci studii sustin o reducere de 30 pana la 40 de procente a riscului de cancer de prostata asociat cu un consum ridicat de rosii sau licopen.
Un raport amplu publicat de Royal Victoria Hospital si Universitatea McGill din Montreal a investigat 11 studii de control de caz si 10 studii de cohorta privind utilizarea rosiilor, a produselor pe baza de rosii sau a licopenului pentru prevenirea cancerului. Cercetatorii au constatat ca rosiile, in special atunci cand sunt consumate in cantitati mari, ofera o protectie semnificativa.
In afara de licopen, nutritia tomatelor contine o varietate de alte fitochimicale puternice care pot ajuta la combaterea bolilor cronice raspandite. De exemplu, cercetarile arata ca acizii fenolici care se gasesc in rosii au potentialul de a lupta impotriva cancerului pulmonar datorita capacitatii lor de a inhiba formarea compusilor nitrozaminei in organism.
2. Actioneaza ca un antiinflamator natural
Culoarea intensa a rosiilor este un bun indiciu al aportului lor ridicat de antioxidanti care lupta impotriva inflamatiilor. Acesta este exact motivul pentru care multi experti in nutritie va spun sa „mancati curcubeul”. Rosiile sunt cunoscute in special pentru un trio de antioxidanti – zeta-caroten, fitoen si fitofluen – care se gasesc impreuna in multe fructe si legume viu colorate.
Acesti fitonutrienti sunt eficienti pentru a ajuta la scaderea inflamatiilor care cauzeaza boli si, astfel, la incetinirea bolilor legate de varsta, cum ar fi bolile de inima, cancerul, diabetul, artrita si declinul cognitiv.
Unul dintre mecanismele posibile pentru activitatile protectoare ale rosiilor este prin „reglarea in jos a raspunsului inflamator”. Aceasta include inhibarea mediatorilor proinflamatori (cum ar fi reducerea speciilor reactive de oxigen), oprirea eliberarii citokinelor proinflamatorii si modificarea cailor de semnalare a oxidului nitric.
Cu toate acestea, retineti ca procesarea rosiilor poate afecta semnificativ biodisponibilitatea acestor nutrienti antiinflamatori. Omogenizarea, tratamentul/coacerea la temperaturi inalte si incorporarea uleiului in produsele din tomate procesate duc la cresterea biodisponibilitatii licopenului. Din nefericire, in acelasi timp, aceste procese pot cauza pierderi semnificative de alti nutrienti delicati. De aceea, este o idee buna sa consumati regulat atat rosii crude, cat si gatite.
3. Ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii
De ce sunt rosiile bune pentru tine daca esti la risc de probleme legate de inima? Se stie ca antioxidantii din rosii, in special licopenul, lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si, astfel, protejeaza inima impotriva stresului oxidativ. Acest lucru ofera protectie legata de bolile de inima si scade riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Acest lucru este foarte important, deoarece bolile de inima sunt cauza nr. 1 de deces in SUA si in multe alte natiuni
Unele studii au constatat ca tratamentul cu extract de rosii bogat in antioxidanti poate reduce, de asemenea, tensiunea arteriala ridicata, scade colesterolul in mod natural si imbunatateste sanatatea vaselor de sange.
Intr-un studiu din 2002, s-a constatat ca adultii sanatosi care au ingerat licopen sub forma de suc de rosii, sos de rosii si capsule de gel moale timp de o saptamana au avut niveluri semnificativ mai scazute de colesterol oxidat LDL, in comparatie cu grupurile de control. Printre mecanismele posibile de imbunatatire a sanatatii inimii de catre rosii se numara degradarea imbunatatita a LDL, dimensiunea si compozitia particulelor LDL, o mai mica acumulare de placi si modificarea functiei vaselor de sange.
Cercetatorii inteleg ca numerosii nutrienti care se gasesc in rosii functioneaza partial in mod individual, dar, de asemenea, lucreaza impreuna in mai multe moduri pentru a proteja lipoproteinele si celulele vasculare de oxidare. De exemplu, luteina care se gaseste in rosii poate ajuta, de asemenea, la prevenirea sau incetinirea ingrosarii arterelor.
Oxidarea este cea mai larg acceptata teorie pentru dezvoltarea aterosclerozei, sau intarirea si ingrosarea arterelor care poate duce la boli cardiovasculare. Rosiile sunt, de asemenea, o sursa buna de potasiu si pot ajuta la prevenirea problemelor de tensiune arteriala datorate unui aport scazut de potasiu.
4. Ajuta la protejarea vederii si a sanatatii ochilor
Un compus protector numit luteina este prezent in rosii si este foarte sanatos pentru ochii tai. Luteina este adesea studiata in ceea ce priveste sanatatea ochilor, deoarece protejeaza retina ochiului de care avem nevoie pentru o vedere sanatoasa. Retina este deosebit de vulnerabila in timpul batranetii din cauza deteriorarii pe termen lung a radiatiilor UV si a stresului oxidativ provocat de alti factori. Dintre numeroasele carotenoide prezente in organism, doar luteina si zeaxantina se gasesc in acea portiune a ochiului in care lumina este focalizata de cristalin, numita macula lutea.
Cercetarile arata ca luteina din rosii ar putea actiona ca un tratament natural pentru degenerarea maculara. Retineti ca degenerescenta maculara este principala cauza de orbire la adultii in varsta. Pentru persoanele care nu prezinta un risc ridicat de degenerescenta maculara, consumul de rosii este doar o modalitate buna de a contribui la imbunatatirea vederii si de a preveni cataracta sau deteriorarea generala a tesutului ocular delicat.
5. Beneficiaza sanatatea pielii
Cand vine vorba de combaterea cancerului de piele cu ajutorul alimentelor, rosiile ar trebui sa fie in fruntea listei tale. Rosiile sunt un excelent aliment cu vitamina C, iar vitamina C este cruciala pentru a mentine imunitatea, elasticitatea, aspectul si tenul pielii puternice pana la varste inaintate.
Un lucru de retinut este ca vitamina C din nutritia tomatelor este cel mai mult concentrata in substanta asemanatoare unui gel care inconjoara semintele de rosii. Aveti grija sa nu lasati acest suc valoros sa „sangereze” prea mult si sa se iroseasca atunci cand taiati rosiile.
De asemenea, luteina din nutritia de tomate este benefica pentru sanatatea pielii. Luteina este prezenta in mod natural in piele, iar studiile pe animale ofera dovezi ale protectiei semnificative a luteinei impotriva deteriorarii pielii induse de lumina sau a cancerului de piele, in special de lungimile de unda ultraviolete.
6. Ajuta la protejarea sanatatii oaselor
Licopenul a fost legat de o mai buna sanatate a oaselor, in special la persoanele in varsta. Un studiu care a investigat efectele surselor alimentare de licopen in dieta femeilor in varsta a constatat ca cele care nu aveau un aport semnificativ de licopen prezentau un risc mai mare de boli legate de oase si, eventual, de osteoporoza. Acesta este motivul pentru care rosiile si alte alimente care contin licopen sunt recomandate ca parte a unei diete anti-imbatranire si de vindecare. Rosiile sunt, de asemenea, o sursa buna de nutrienti precum manganul, fosforul si vitamina K, care intareste oasele.
Utilizari in medicina traditionala
In medicina folclorica si in sistemele traditionale de medicina, rosiile au jucat un rol in detoxifiere, protejarea si stimularea ficatului, promovarea unor niveluri mai ridicate de energie, sustinerea rinichilor, reducerea riscului de boli cardiovasculare si sustinerea inlocuirii celulelor pielii.
Sucul de rosii a fost recomandat de mult timp pentru a mentine alcalinitatea sangelui si pentru a ajuta la mentinerea rezistentei impotriva bolilor. Rosiile sunt considerate, de asemenea, un remediu excelent in tot felul de probleme hepatice si digestive, inclusiv dispepsie, diaree si dizenterie. Un remediu traditional pentru reducerea dizenteriei era consumul unei combinatii de rosii, usturoi si suc de musumbi (lime). Din punct de vedere istoric, deoarece nutritia tomatelor este bogata in vitamina C, aceasta a fost folosita pentru a preveni scorbutul. De asemenea, rosiile sunt considerate utile in lunile calduroase de vara, ca modalitate de a creste hidratarea si de a preveni insolatia / insolatia.
Potrivit medicinei ayurvedice, rosiile pot fi problematice pentru unele persoane, deoarece fac parte din familia legumelor nightshade. Se spune ca rosiile rosii sunt mai bine tolerate decat cele galbene sau verzi. Se recomanda ca acestea sa fie gatite si curatate de seminte (si, de preferinta, si de coaja) pentru a ajuta la digestie.
Cum sa cumparati si sa folositi rosiile
Iata cateva sfaturi pentru a cumpara rosii de cea mai buna calitate:
- Cautati rosiile coapte la vita de vie in pietele agricole sau in magazinele de specialitate. In mod ideal, alegeti rosiile organice atunci cand este posibil.
- In mod uimitor, unele cercetari sugereaza ca o rosie cultivata intr-o sera (sau sera) are aproximativ jumatate din continutul de vitamina C fata de verisoara sa coapta in vie! Ori de cate ori este posibil, cumparati rosii proaspete, viu colorate, coapte in vie. Acestea detin un nivel mai ridicat de antioxidanti si nutrienti.
- Rosiile care sunt gata de consum ar trebui sa fie moi, dar inca oarecum tari. De obicei, cu cat sunt mai moi, cu atat sunt mai coapte si au un gust mai dulce. Pastrati-le depozitate in afara frigiderului. Incercati sa le mancati in cateva zile de la coacere (sau faceti niste sos).
- Ca o paranteza, se crede ca rosiile sunt unul dintre alimentele pe care oamenii rareori ajung sa le aprecieze la apogeu, deoarece multe dintre rosiile cultivate in comert sunt culese cand sunt prea putin coapte si verzi si apoi sunt facute sa se coaca artificial cu ajutorul unor sere care retin gaz etilena. Acest lucru ar putea insemna ca rosiile arata normal si rosu atunci cand sunt disponibile pentru a fi cumparate in magazinele alimentare, dar nutrientii nu sunt aceiasi si nici gustul nu este acelasi.
Gatiti cu rosii:
Amintiti-va ca proprietatile protectoare ale licopenului, mai ales cand vine vorba de prevenirea cancerului, sunt mai benefice si mai usor de absorbit atunci cand sunt consumate cu un aliment bogat in grasimi. De aceea, este o idee excelenta sa consumati rosiile impreuna cu grasimi sanatoase, cum ar fi avocado, ulei de masline sau de cocos, nuci si seminte sau peste gras, cum ar fi somonul. De ce se intampla acest lucru? Carotenoizii sunt nutrienti solubili in grasimi. Acest lucru inseamna ca ei obtin o absorbtie maxima doar atunci cand ii consumati impreuna cu o sursa de grasimi naturale.
Acest lucru nu inseamna insa ca ar trebui sa va faceti un scop din a manca tot timpul pizza grasa. Inseamna doar ca este benefic sa adaugati la salata dvs. niste dressing adevarat, pe baza de ulei, sau alte forme de grasime la mesele pe baza de legume (inclusiv la cele cu frunze verzi sau legume crucifere, care au, de asemenea, nutrienti solubili in grasimi) pentru a va stimula absorbtia.
Este consumul de rosii crude bun pentru tine? Da, rosiile pot fi consumate crude sau gatite, iar ambele au beneficii. Un studiu a constatat ca consumul a mai mult de sapte portii de rosii crude pe saptamana a redus riscul de a dezvolta cancer de colon sau de stomac. Alte studii au confirmat ca organismul absoarbe mai mult licopen din rosii atunci cand acestea sunt gatite (sau „tratate termic”). Acesta este motivul pentru care este o idee buna sa consumati rosii in diverse moduri.
Cum se cultiva rosiile:
Rosiile sunt fructele alese de 85 la suta dintre gradinarii casnici din SUA. Daca sunteti interesat sa incepeti o gradina de rosii, iata o prezentare generala care explica cum se cultiva rosiile:
- Verificati calendarul. Aflati data fara inghet din regiunea dvs. si nu puneti nicio planta de rosii in pamant pana cand nu a trecut orice pericol de inghet.
- Imbogatiti solul. Adaugati in patul de gradina primavara niste compost de bricolaj sau compost de inalta calitate pentru a oferi un impuls de fertilitate solului.
- Verificati daca exista boli ale tomatelor comune in zona dvs.
- Plantati rosiile in plin soare.
- Luati in considerare utilizarea containerelor daca nu aveti spatiu pentru paturi de gradina.
- Nu plantati langa alte plante care se hranesc puternic, cum ar fi cartofii, dar plantati rosiile langa ridichi, arpagic, patrunjel, galbenele, naut si morcovi. Legumele, cum ar fi ridichile, sunt bune „plante tovarase” pentru a fi cultivate impreuna cu rosiile, deoarece isi sustin reciproc cresterea prin sporirea azotului, utilizarea buna a spatiului si umbrirea buruienilor. (20) In timp ce rosiilor le ia ceva timp sa creasca, ridichile si anumite alte legume sunt „producatori rapizi”.
Istorie si fapte
Specia originala de rosii a crescut pentru prima data in unele parti ale Americii de Sud, in special in Muntii Anzi, cu mii de ani in urma. La acea vreme, rosiile salbatice pareau mai grumoase si nu erau la fel de dulci sau fine ca cele din zilele noastre. S-au raspandit in intreaga lume dupa colonizarea spaniola a Americilor, cand marinarii le-au adus inapoi in Europa pe navele lor.
Se crede ca conchistadorul spaniol Hernan Cortés a fost primul care a transferat rosia mica si galbena in Europa, dupa ce a capturat orasul aztec Tenochtitlan, actualul Mexico City, in 1521. Europenii au crezut pentru prima data ca rosiile sunt un tip de vinete (nu erau departe) si le-au impartit in segmente pentru a fi gatite si condimentate cu sare, piper negru si ulei. Dupa colonizarea spaniola a Americilor, spaniolii au distribuit rosiile in toate coloniile lor din Caraibe si le-au adus in unele parti ale Asiei, inclusiv in Filipine.
Rosia creste usor in climatele calde, asa ca s-a raspandit in Mediterana si a inceput sa fie cultivata pe scara larga in jurul anilor 1540. Cea mai veche carte de bucate descoperita cu retete de rosii a fost publicata in Napoli, Italia, in 1692. In Italia, rosiile au fost cultivate la inceput in principal pentru decoratiuni si nu erau considerate un aliment de baza pentru populatia taraneasca obisnuita, deoarece nu erau la fel de satioase ca alte fructe. A fost nevoie de cateva sute de ani pentru ca diferite tipuri de specii de rosii sa apara si pentru ca retete precum sosul marinara pentru paste, pizza si puiul parmezan sa devina populare.
Riscuri, efecte secundare si interactiuni
Desi rosiile vin incarcate de beneficii, tineti cont de faptul ca sunt o leguma care poate agrava afectiunile de sanatate pentru unele persoane. Rosiile verzi contin o substanta numita solarnina, care poate fi agravanta pentru persoanele cu afectiuni precum artrita sau unele alte boli legate de autoimunitate.
Multi profesionisti din domeniul sanatatii ii sfatuiesc pe cei cu simptome dureroase de artrita sa evite cu totul legumele ce contin solarnina, desi unii spun ca beneficiile de a face acest lucru variaza foarte mult in functie de toleranta exacta a cuiva – astfel incat nu este intotdeauna necesar sa faceti acest lucru. Rosiile sunt, de asemenea, de obicei evitate de persoanele cu GERD sau alte tulburari de reflux, cum ar fi arsurile la stomac, din cauza nivelului lor mai ridicat de acid.
Daca aveti simptome de reflux acid sau dureri de stomac, articulare sau musculare in mod frecvent, renuntarea la rosii ar putea fi inteligenta pentru a va testa reactia. Daca va confruntati cu probleme digestive inexplicabile care ar putea sugera o posibila sensibilitate alimentara, puteti incerca sa faceti o dieta de eliminare care sa elimine toate legumele nightshade, inclusiv toate tipurile de rosii. Aceste diete sunt, de obicei, cele mai utile atunci cand le urmati cu strictete timp de cel putin sase saptamani, asa ca, desi ar putea suna putin descurajant, merita o incercare pentru a ajuta la reducerea inflamatiilor si a umflaturilor ulterioare.
Concluzii:
- Rosiile (Solanum lycopersicum) sunt un membru al familiei de legume numita Solanaceae, care include si legume precum ardeii, vinetele si cartofii.
- Rosiile sunt a doua cea mai produsa si consumata leguma la nivel national. Sunt, de asemenea, cea mai cultivata cultura in gradinile casnice din Statele Unite.
- Beneficiile nutritionale ale rosiilor includ faptul ca sunt o sursa bogata de licopen, beta-caroten, acid folic, potasiu, vitamina C, flavonoide si vitamina E. Rosiile sunt sarace in calorii, au un continut ridicat de apa si ofera o varietate de antioxidanti.
- Nutritia tomatelor are efecte antiinflamatorii naturale, poate imbunatati sanatatea inimii si sustine sanatatea oaselor, a pielii si a ochilor.
- Deoarece rosiile sunt nightshades, acestea pot agrava anumite afectiuni/simptome de sanatate la unele persoane, cum ar fi refluxul acid, durerile articulare, bolile autoimune sau reactiile alergice.