Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 6 Beneficii Ulei de Susan – Topist.ro

Top 6 Beneficii Ulei de Susan

beneficii ulei de susan

Uleiul de susan este un ingredient puternic care dateaza de mii de ani si este cunoscut pentru capacitatea sa de a spori aroma si beneficiile pentru sanatate ale aproape oricarui fel de mancare.

Pe langa faptul ca ofera o multitudine de antioxidanti si grasimi sanatoase pentru inima, s-a demonstrat ca acest ingredient nutritiv sustine sanatatea pielii, imbunatateste sanatatea inimii, reduce inflamatiile si amelioreaza durerile cronice.

Asadar, uleiul de susan este bun pentru dumneavoastra? Si cum il puteti include in dieta dumneavoastra? Continuati sa cititi pentru tot ce trebuie sa stiti despre acest ingredient comun.

Ce este uleiul de susan?

Uleiul de susan este un tip de ulei vegetal care este derivat din semintele de susan. Pe langa faptul ca este folosit ca ulei de gatit, este folosit si pentru a da un plus de savoare anumitor feluri de mancare, datorita gustului sau bogat, de nuca.

Exista mai multe metode de procesare diferite folosite pentru a produce uleiul, dar semintele sunt de obicei zdrobite si apoi presate.

Planta de susan este cultivata de mii de ani si a fost initial preferata altor culturi datorita capacitatii sale de a rezista la vreme uscata si la seceta.

Semintele au fost una dintre primele plante folosite pentru a produce ulei, care a fost, de asemenea, considerat unul dintre primele condimente folosite vreodata.

Astazi, uleiul este folosit in multe bucatarii din intreaga lume, si nu este neobisnuit sa vezi ulei de susan in mancarurile din Tamil Nadu, China, Japonia si Coreea.

De asemenea, a devenit un ingredient popular si in tarile occidentale, unde este adesea folosit ca potentiator de aroma si ulei de gatit.

Beneficiile uleiului de susan

1. Sustine sanatatea inimii

Noi cercetari promitatoare arata ca uleiul de susan ar putea contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si la protejarea impotriva bolilor.

De exemplu, un studiu efectuat pe 48 de persoane a constatat ca consumul a patru linguri de ulei de susan pe zi, timp de o luna, a dus la reduceri semnificative ale colesterolului total si ale colesterolului rau LDL, impreuna cu scaderi ale nivelului de trigliceride, ale greutatii corporale si ale grasimii abdominale, care sunt factori de risc pentru bolile de inima.

Uleiul este alcatuit in cea mai mare parte din grasimi nesaturate, care sunt un tip de acizi grasi sanatosi pentru inima care pot imbunatati sanatatea inimii.

De fapt, o analiza ampla a 15 studii a aratat ca inlocuirea grasimilor saturate cu acizi grasi polinesaturati ar putea ajuta la reducerea cu 17% a riscului de aparitie a problemelor cardiace.

2. Stabilizeaza zaharul din sange

Mai multe studii au constatat ca uleiul de susan alb, in special, poate ajuta la sustinerea unui mai bun control al zaharului din sange.

Un studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition a aratat ca administrarea de ulei de susan alb timp de 90 de zile a fost eficienta in reducerea glicemiei la post si in imbunatatirea controlului glicemiei pe termen lung la persoanele cu diabet de tip 2.

Un model animal realizat in Pakistan a avut rezultate similare, raportand ca uleiul a fost capabil sa reduca nivelul de zahar din sange si de insulina la sobolani, imbunatatind in acelasi timp markerii utilizati pentru a masura sanatatea inimii, a ficatului si a rinichilor.

3. Sursa buna de antioxidanti

Profilul nutritional al uleiului de susan este o sursa excelenta de mai multi antioxidanti cheie, inclusiv sesamol si sesaminol.

Antioxidantii sunt compusi puternici care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care cauzeaza boli si protejeaza impotriva afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.

Un model animal publicat in Journal of Cardiovascular Disease Research a aratat ca administrarea uleiului la sobolani timp de 30 de zile a ajutat la cresterea activitatii antioxidante, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea deteriorarii oxidative a celulelor cauzate de radicalii liberi.

4. Amelioreaza inflamatia

Uleiul de susan a fost folosit de mult timp in medicina traditionala pentru a ajuta la calmarea inflamatiilor si pentru a trata afectiuni inflamatorii precum artrita.

Cercetarile recente privind proprietatile antiinflamatorii ale susanului au scos la iveala rezultate promitatoare. Intr-un studiu, consumul zilnic de 40 de grame de seminte de susan a fost eficient in reducerea mai multor markeri ai inflamatiei la persoanele cu osteoartrita.

Mai multe studii in vitro si modele animale au dat rezultate similare, sugerand ca uleiul din seminte de susan ar putea reduce inflamatia, care joaca un rol-cheie in sanatate si boala.

5. Promoveaza sanatatea pielii si a parului

Uleiul de susan se gaseste adesea in serurile pentru piele si in produsele naturale de infrumusetare, si pe buna dreptate. In ultimii ani, au aparut mai multe studii care arata ca uleiul de susan ar putea imbunatati sanatatea parului si a pielii, pentru a va pastra aspectul si starea de bine.

De exemplu, un studiu realizat in 2015 in Global Journal of Health Science a aratat ca administrarea unui supliment care contine susan si vitamina E a reusit sa imbunatateasca stralucirea si rezistenta parului in doar opt saptamani.

O alta analiza a confirmat ca uleiul ar putea ajuta la blocarea radiatiilor ultraviolete pentru a proteja pielea si ar putea fi chiar mai eficient decat alte ingrediente precum uleiul de nuca de cocos, uleiul de arahide si uleiul de masline.

In plus, modelele pe animale arata ca uleiul de susan poate, de asemenea, sa accelereze vindecarea ranilor si sa creasca productia de colagen, ceea ce se datoreaza probabil continutului sau concentrat de antioxidanti.

6. Reduce durerea cronica

Uleiul de susan este adesea aplicat local pentru a reduce durerea, ceea ce se poate datora proprietatilor sale antiinflamatorii, analgezice si antioxidante.

Un studiu publicat in Anesthesiology and Pain Medicine a constatat ca aplicarea uleiului local a fost capabila sa reduca severitatea durerii si sa diminueze nevoia de medicamente pentru durere la persoanele cu traumatisme la nivelul extremitatilor inferioare sau superioare.

Un alt studiu realizat in Iran a avut constatari similare, mentionand ca efectuarea unui masaj cu ulei de susan ar putea fi benefica pentru ameliorarea durerii, cu un cost mai mic si un risc mai mic de efecte secundare adverse decat alte tratamente.

Nutritie

Ca si alte tipuri de uleiuri vegetale, uleiul de susan este bogat in calorii si grasimi, cu aproximativ 119 calorii si 13,5 grame de grasime pe lingura. Desi contine o cantitate mica de grasimi saturate, majoritatea grasimilor gasite in ulei sunt in parti aproape egale de acizi grasi mono- si polinesaturati.

Acesta contine o cantitate mica de acizi grasi omega-3, dar este alcatuit in cea mai mare parte din acizi grasi omega-6, cu peste 5.550 miligrame intr-o singura lingura. Contine, de asemenea, o cantitate mica de alti nutrienti, inclusiv vitamina E si vitamina K.

Cum se utilizeaza

Exista mai multe tipuri diferite de ulei de susan disponibile, fiecare dintre ele variind usor in ceea ce priveste gustul, potentialele utilizari si aspectul.

Uleiul de susan rafinat este cea mai prelucrata forma si are un gust foarte bland, neutru, care functioneaza bine la gatit si prajit.

Uleiul de susan nerafinat, pe de alta parte, este mai putin procesat si are o culoare mai deschisa si un gust mai mult de nuca. Deoarece punctul de fum al uleiului de susan nerafinat este un pic mai scazut, acesta ar trebui folosit pentru metode de gatit precum soteatul si prajirea, mai degraba decat pentru prajirea adanca sau prajirea.

Este disponibil si uleiul de susan prajit, care este obtinut din seminte care au fost prajite inainte de a extrage uleiul. Acest lucru ii confera o aroma puternica si intensa de nuca, care poate adauga profunzime oricarui fel de mancare. Deoarece acest soi are cel mai mic punct de fum, ar trebui folosit ca un potentiator de aroma pentru pansamente, marinate si sosuri, si poate sa nu fie un inlocuitor potrivit pentru uleiul de susan sau alte uleiuri in retetele care necesita gatit.

Pentru a profita de potentialele beneficii ale uleiului de susan pentru sanatatea parului si a pielii, incercati sa il aplicati local si sa il masati pe piele sau pe scalp. De asemenea, il puteti combina cu alte uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de nuca de cocos, pentru a face o masca de casa pentru par sau piele.

Te intrebi cat de mult ulei de susan sa iei zilnic? Desi nu exista orientari specifice pentru cat de mult ar trebui sa folosesti, cel mai bine este sa il asociezi cu o multime de alte grasimi sanatoase din dieta ta si sa il savurezi cu moderatie ca parte a unei diete echilibrate.

Riscuri si efecte secundare

In ciuda numeroaselor beneficii potentiale ale uleiului de susan, exista si cateva dezavantaje ale uleiului de susan care trebuie luate in considerare.

Pentru inceput, acest tip de ulei vegetal este bogat in acizi grasi omega-6. Desi avem nevoie de acest tip de grasime cu moderatie, cei mai multi dintre noi obtinem mult prea multi acizi grasi omega-6 si nu suficienti omega-3 in dieta noastra.

Un dezechilibru in raportul dintre acizii grasi omega-3, 6 si 9 poate contribui la inflamatii si la dezvoltarea bolilor cronice, motiv pentru care este esential sa va moderati consumul de alimente bogate in acizi grasi omega-6.

In plus, unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale uleiului de susan atunci cand este aplicat pe piele este iritarea si mancarimea, care sa fie un semn al unei reactii alergice. Asigurati-va ca faceti un test punctual inainte de aplicarea locala pentru a preveni orice efect advers.

Unii oameni se intreaba, de asemenea,: Uleiul de susan se strica? La fel ca toate grasimile, acesta poate rancezi in timp. Prin urmare, daca observati orice modificari de culoare sau miros, asigurati-va ca il aruncati imediat.

Ganduri finale

  • Uleiul de susan este un ulei de gatit comun si un potentiator de aroma care a fost folosit in intreaga lume de secole.
  • Profilul nutritional al uleiului de susan este o sursa excelenta de grasimi nesaturate si antioxidanti. Acesta contine, de asemenea, o cantitate mica de micronutrienti, cum ar fi vitamina E si vitamina K.
  • Este sanatos uleiul de susan? Potentialele beneficii ale uleiului de susan includ imbunatatirea sanatatii inimii, un mai bun control al zaharului din sange, scaderea inflamatiei, imbunatatirea sanatatii parului si a pielii si reducerea durerii.
  • Sunt disponibile varietati rafinate, nerafinate si prajite, fiecare dintre acestea oferind un gust si un aspect unic.
  • Uleiurile rafinate si nerafinate pot fi folosite pentru gatit, in timp ce uleiul de susan prajit este un adaos excelent la sosuri, vinegreta si marinate pentru a ajuta la imbunatatirea aromei.

Add Comment