Ardeiul gras este, da, dulce si versatil, dar stiati ca va ajuta sa luptati cu orice, de la raceala la cancer?
Acest aliment delicios ne este cunoscut multora dintre noi pentru gustul sau dulce si pentru capacitatea de a fi umplut pana la refuz de chestii delicioase inainte de a fi mancat. Dar beneficiile merg mult dincolo de gust – ardeii grasi au o tona de vitamine, antioxidanti si minerale incredibil de esentiale care te vor ajuta sa mentii un stil de viata sanatos (si poate chiar sa scapi de cateva kilograme).
Daca doriti sa va reduceti riscul de imbolnavire, de boli de inima si de cancer, probabil ca ar trebui sa continuati sa cititi despre incredibilul ardei gras.
Ce este un ardei gras?
Ardeiul gras este un grup de cultivaruri din specia de plante Capsicum annum, care face parte din familia de alimente cunoscute sub numele de legume nightshade. Din punct de vedere botanic, este un fruct, dar din punct de vedere nutritional este considerat o leguma.
In timp ce celelalte cultivaruri din cadrul acestei specii sunt renumite pentru continutul lor de capsaicina (care este ceea ce da gustul picant majoritatii ardeilor si ardeiilor iuti, cum ar fi ardeiul cayenne), ardeii grasi nu contin capsaicina si sunt numiti in multe culturi „ardei dulci”.
Exista diverse varietati de culori de ardei gras, cele mai comune fiind rosu, galben si verde. Cu toate acestea, ii puteti gasi mai rar in culorile portocaliu, maro, alb si lavanda.
Date nutritionale
Exista diferente nutritionale intre culorile de ardei gras – de exemplu, un ardei gras rosu contine de peste opt ori mai multa vitamina A decat un ardei gras verde.
Ceea ce imi place cel mai mult la ardeii grasi este concentratia lor extrem de mare de antioxidanti. Doar unul dintre aceste legume la indemana va furniza mai mult de doua ori cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si trei sferturi din aportul zilnic necesar de vitamina A.
Si cea mai buna parte? Atunci cand mancati aceste vitamine, mai degraba decat sa le luati sub forma de suplimente, corpul dumneavoastra este capabil sa absoarba exact cantitatea de care aveti nevoie si sa expulzeze in siguranta restul. Acest lucru este deosebit de important in ceea ce priveste vitamina A, deoarece supradozajul de suplimente de vitamina A (ceea ce este cunoscut sub numele de vitamina A „preformata”) poate provoca efecte secundare extrem de grave. Dar acest lucru nu este asa atunci cand o consumati prin alimentatie!
Un ardei gras rosu de marime medie (aproximativ 119 grame) contine:
37 calorii
5 miligrame de sodiu
7 grame de carbohidrati
5 grame de zahar
1 gram de proteine
152 miligrame de vitamina C
3726 unitati internationale de vitamina A
0,3 miligrame de vitamina B6
54,7 micrograme de acid folic
2 grame de fibre
5,8 micrograme de vitamina K
1,2 miligrame de niacina
0,1 miligrame de tiamina
Beneficiile ardeiului gras pentru sanatate
1. Parte a unei diete concepute pentru a va ajuta sa pierdeti in greutate
Oamenii ma intreaba adesea daca stiu „secretul” pentru a slabi rapid. Raspunsul la aceasta intrebare este mai complicat decat un simplu „da”, pentru ca, desi este posibil sa slabesti rapid, trebuie sa o faci intr-un mod sanatos si de durata pentru a fi eficient pe termen lung.
Cateva dintre sfaturile mele de slabire prin dieta au mult de-a face cu gustarile si mesele facute in casa, deoarece gustarile sanatoase si controlul alimentelor prin gatitul propriu sunt doua dintre cele mai importante parti ale unei diete de stil de viata pentru a mentine o greutate sanatoasa. In acest sens, ardeii sunt de mare ajutor atat la gustari, cat si la mesele gatite in casa.
Cu doar 37 de calorii pe portie, ardeii grasi pot oferi organismului tau un numar foarte mare de substante nutritive, avand in acelasi timp un impact minim asupra cantitatii de calorii pe care le consumi intr-o zi. De asemenea, sunt foarte buni de folosit ca inlocuitori pentru multe alimente nesanatoase. De exemplu, doriti o gustare crocanta in gustarea de la mijlocul diminetii? Incercati ardei felii in loc de chipsuri de cartofi.
2. Reduce riscul de cancer si de boli de inima
La fel ca multe alte alimente sanatoase, ardeiul gras joaca un rol in reducerea riscului de cancer si de boli de inima atunci cand face parte din dieta ta in mod regulat. Nutritia ardeiului gras enumera un numar mare de carotenoizi, antioxidanti pe baza de plante care ajuta la reducerea daunelor pe care oxidarea le provoaca asupra celulelor tale. Varietatea rosie a acestui tip de ardei, in special, contine cantitati foarte mari de beta-caroten, alfa-caroten, luteina si zeaxantina.
S-a demonstrat ca consumul de alimente bogate in carotenoizi (in special beta-caroten!) ajuta la reducerea riscului de cancer si reduce semnificativ activitatea radicalilor liberi din organismul dumneavoastra.
Interesant este ca o modalitate de a creste si mai mult eficacitatea antioxidantilor din ardeii tai este sa ii gatesti la aburi. Un studiu realizat in 2008 in California a constatat ca gatitul la aburi al ardeilor grasi si al diverselor alte alimente bogate in antioxidanti a imbunatatit o activitate numita „capacitate de legare a acizilor biliari”.
De ce este acest lucru important? Cresterea capacitatii de legare a acizilor biliari inseamna ca acizii biliari sunt recirculati mai putin pe masura ce organismul dumneavoastra proceseaza alimentele, utilizand colesterolul mai eficient si reducand absorbtia de grasimi de catre organism, reducand riscul de boli de inima. O capacitate slaba de legare a acizilor biliari este, de asemenea, asociata cu un risc crescut de cancer, asa ca asigurati-va ca fierbeti la aburi acei ardei pentru a obtine cat mai mult din ei puteti.
3. Sustine sanatatea ochilor
Tocmai am mentionat ca ardeii grasi contin niveluri ridicate de antioxidanti luteina si zeaxantina. Acesti doi antioxidanti sunt must-have atunci cand vine vorba de mentinerea sanatatii ochilor! Ardeiul gras verde are peste o jumatate de miligram de luteina si zeaxantina, ceea ce il face una dintre cele mai bune surse naturale de acesti antioxidanti!
Luteina este deja un tratament natural bine acceptat pentru degenerescenta maculara, principala cauza de orbire la adultii in varsta. Prin filtrarea luminii UV cu lungime de unda scurta, care poate deteriora cu usurinta retina, acest antioxidant ajuta la protejarea degenerarii celulelor oculare care duce la aceasta boala. Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca doar 6 miligrame de luteina suplimentata pe zi pot reduce sansele de a dezvolta aceasta boala cu 43%!
Pentru persoanele in varsta care au deja cataracta, luteina poate imbunatati vederea. Alte beneficii legate de ochi includ reducerea oboselii oculare, diminuarea sensibilitatii la lumina si la stralucire si imbunatatirea vederii acute.
4. Imbunatateste imunitatea
Nutritia ardeiului gras contine mai mult de un pumn de putere in lupta cu bolile! Prezenta ridicata a vitaminei A este esentiala pentru combaterea atat a bolilor grave, cum ar fi cancerul, cat si a celor mai de scurta durata, cum ar fi raceala comuna.
S-au efectuat numeroase cercetari privind beneficiile de stimulare a imunitatii pe care le aduce suplimentarea cu vitamina A, in special in tarile cu venituri mici si medii, unde copiii sunt extrem de predispusi la deficiente de vitamine care duc la imbolnaviri si boli. Intr-un studiu realizat la Londra, suplimentarea cu vitamina A a crescut mortalitatea infantila cu un procent uimitor de 24%, observandu-se, de asemenea, ca o deficienta a acestui nutrient a crescut imunitatea copiilor la lucruri precum diareea si rujeola.
Un alt studiu legat de copii, realizat in Columbia, a constatat ca tara a economisit peste 340 de milioane de dolari atunci cand a suplimentat cu vitamina A doar 100 de copii care, altfel, ar fi avut carente.
Daca te supui la o cantitate semnificativa de stres, ardeii grasi pot ajuta, de asemenea, la imbunatatirea imunitatii tale, datorita continutului ridicat de vitamina C. Persoanele care au cantitati mari de vitamina C in organism sunt mai putin predispuse sa contracteze orice, de la raceli la cancer, iar vitamina C este esentiala pentru a corecta sistemul imunitar slabit asociat cu niveluri ridicate de stres.
In general, ardeiul gras este un aliment care poate ajuta la reducerea inflamatiei din organism, care se afla, de fapt, la baza majoritatii bolilor.
5. Te ajuta sa iti mentii o sanatate mentala buna
Vitaminele bune din alimentatia cu ardei gras sunt benefice si in mentinerea unei sanatati cognitive de prima mana. Este motivul pentru care ardeiul gras este considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru creier.
Un astfel de beneficiu al ardeiului gras este prezenta ridicata a vitaminei B6, care creste nivelul de serotonina si noradrenalina, numiti uneori „hormonii fericirii”. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni sunt asociate cu o stare de spirit imbunatatita, niveluri mai ridicate de energie si mai multa concentrare, in timp ce nivelurile scazute au fost asociate in mod obisnuit cu mai multe tulburari mentale, cum ar fi ADHD.
S-a demonstrat, de asemenea, ca o deficienta de vitamina B6 contribuie la deteriorarea cognitiva care apare odata cu varsta si poate chiar creste riscul de Alzheimer si/sau dementa.
6. Va mentine pielea stralucitoare si sanatoasa
Nu numai ca o cantitate mare de vitamina C este buna pentru sistemul tau imunitar, dar este, de asemenea, excelenta pentru pielea ta! Aceasta, impreuna cu carotenoizii care se gasesc in ardeii grasi, imbunatateste sanatatea pielii tale si promoveaza productia de colagen.
Persoanele cu un nivel ridicat de vitamina C au pielea mai putin uscata si ridata si, de asemenea, prezinta un risc mai mic de a dezvolta cancer de piele. Iti recomand cu caldura ca, pe langa obiceiurile sanatoase de plaja, sa lupti impotriva cancerului de piele cu ajutorul alimentelor.
7. Promoveaza o sarcina sanatoasa
Ardeii grasi contin 14% din cantitatea zilnica recomandata de folat, un nutrient vital pentru mamele insarcinate. De fapt, recomandarea zilnica de folat creste cu aproximativ inca 50 la suta la femeile insarcinate, datorita rolului sau in prevenirea malformatiilor congenitale si in mentinerea sanatatii copiilor nenascuti.
Nu numai ca folatul ajuta la reducerea malformatiilor congenitale, dar promoveaza, de asemenea, dezvoltarea sanatoasa a tubului neural, ajuta la cresterea copilului la o rata de nastere adecvata inainte de nastere si face ca fata si inima sa se dezvolte in mod corespunzator.
Date interesante
Ardeii au fost un aliment popular pentru multe familii timp de mii de ani. Cea mai veche mentiune despre ardei dateaza de acum 6.100 de ani, in sud-vestul Ecuadorului, unde familiile il cultivau in propriile ferme.
Cea mai veche mentiune specifica a ardeiului gras a avut loc in 1699, cand Lionel Wafer a mentionat ca acesta creste in Ithsmus of America in cartea sa, A New Voyage and Description of the Isthmus of America. Din nou, in 1774, Edward Long l-a mentionat atunci cand a scris despre diverse varietati de piper cultivate in Jamaica.
Este interesant faptul ca termenul „piper” a fost atribuit acestui aliment de catre Cristofor Columb atunci cand le-a importat inapoi in Europa din America. Desi au putine lucruri in comun cu boabele de piper care au purtat prima data acest nume, aroma picanta a diferitelor tipuri de ceea ce cunoastem acum sub denumirea de ardei l-a inspirat pe acesta sa le considere ca fiind membre ale aceleiasi familii. Varietatea de ardei gras a fost numita astfel datorita formei sale asemanatoare unui clopot.
Ardeiul gras este, de asemenea, unic pentru ca nu are capsaicina care se gaseste la alte soiuri din specia Capsicum annum. Datorita unei forme recesive a unei gene, acesta este singurul soi de ardei care ofera doar o aroma dulce, fara senzatia de arsura a fratilor sai.
Cum se selecteaza
Nu toti ardeii nu sunt cultivati la fel, asa ca fiti prudent la cumparaturi. Ei fac parte din lista Dirty Dozen a alimentelor identificate de Environmental Working Group (EWG) ca avand cea mai mare concentratie de pesticide atunci cand sunt cumparati in forma neorganica.
Cumpararea de ardei gras organic nu este importanta doar din cauza prezentei pesticidelor, ci si pentru ca ardeii organici contin o incarcatura mult mai buna de antioxidanti. Cercetatorii din Polonia au descoperit in 2012 ca ardeii grasi organici contin „semnificativ mai multa vitamina C, carotenoizi totali, β-caroten, α-caroten, cis-β-caroten, acizi fenolici totali si flavonoide in comparatie cu [varietatile neorganice]”.
Ca si in cazul majoritatii fructelor si legumelor, incercati sa alegeti ardei gras fara deteriorari evidente. Cu cat aroma este mai stralucitoare, cu atat ardeii dvs. vor fi mai proaspeti.
Metodele de preparare sunt infinite cu aceste legume la indemana. Ii puteti manca cruzi, ii puteti praji, ii puteti frige, ii puteti frige la gratar sau orice altceva intre ele. Asa cum am mentionat mai devreme, gatitul la abur le imbunatateste in mod deosebit valoarea nutritiva, asa ca as sugera sa faceti acest lucru destul de des atunci cand adaugati ardei in retetele dumneavoastra.
Alergii si efecte secundare
Este posibil sa aveti o alergie sau o intoleranta la ardei gras. Daca observati ca aveti simptome ale unei reactii alergice imediat dupa ce ati mancat ardei gras, cum ar fi eczeme, mancarimi, congestie nazala sau probleme digestive, incetati sa ii mai consumati si contactati imediat medicul dumneavoastra.
Daca va confruntati cu crampe, balonare, diaree sau varsaturi imediat dupa ce ati mancat ardei gras, este posibil sa aveti, de asemenea, o intoleranta non-alergica la acestia. Asigura-te ca iti contactezi imediat medicul daca constati ca ti se intampla acest lucru.
Concluzii:
- Puteti gasi ardei gras in diverse culori, cele mai comune fiind rosu, verde si galben. Diferitele culori poarta un continut nutritional diferit.
- Ardeii grasi sunt singurul membru al familiei lor care nu sunt picanti, deoarece nu au capsaicina.
- Ardeii grasi sunt plini (din punct de vedere nutritional) cu cantitati incredibil de mari de vitamina C si A, care contribuie la un sistem imunitar sanatos si la reducerea riscului de imbolnavire.
- Antioxidantii din ardeii grasi mentin, de asemenea, sanatatea ochilor si a pielii si pot chiar sa va mentina creierul la un nivel maxim de functionare.
- Acidul folic din ardeii grasi este excelent pentru mamele insarcinate, pentru ca bebelusii lor sa creasca in mod corespunzator.
- Ardeii grasi au fost mentionati pentru prima data in secolul al XVII-lea ca fiind un produs alimentar comun.
- Este deosebit de important sa achizitionati ardei gras organic, deoarece altfel au o prezenta exceptional de mare de pesticide. De asemenea, ardeii organici au semnificativ mai multi antioxidanti decat versiunile non-organice.
- Este posibil sa fiti alergic la ardei gras, desi acest lucru este destul de putin frecvent.