Top 7 Beneficii Litchi

beneficii Litchi

Cu aspectul sau unic, aroma unica si profilul sau incredibil de nutrienti, litchiul se remarca alaturi de alte fructe tropicale, precum fructul dragonului, mangustanul si fructul de tamarind, ca un adevarat ingredient superstar. Nu numai ca este plin de antioxidanti si micronutrienti, dar este, de asemenea, bogat in mai multi compusi cheie puternici care pot face minuni atunci cand vine vorba de sanatatea ta.

Asadar, ce este mai exact un litchi, unde il puteti gasi si de ce ar trebui sa luati in considerare adaugarea lui in dieta dumneavoastra? Haideti sa aruncam o privire mai atenta.

Ce este un litchi?

Litchi, cunoscut si sub numele de lichi sau Lychee, este un copac tropical care apartine familiei soapberry. Este inrudit cu alte plante, cum ar fi rambutan, ackee, longan si guarana. Arborele litchi poate creste intre 15 si 90 de metri inaltime si produce fructe mici, carnoase, cu un exterior roz aspru, pulpa alba si o samanta inchisa la culoare.

Desi fructul este originar din China, in prezent poate fi gasit in intreaga lume sub forma proaspata si conservata. Este folosit in orice, de la mancaruri principale la deserturi, bauturi si aperitive deopotriva.

Pe langa versatilitatea sa si aroma sa distincta asemanatoare parfumului, acest fruct tropical este, de asemenea, plin de antioxidanti, vitamine si minerale, ceea ce il face sa fie un adaos excelent la o dieta sanatoasa si bine inchegata.

Informatii nutritionale

Lychee este foarte nutritiv, inghesuind o cantitate buna de fibre si vitamina C in fiecare portie – precum si alti micronutrienti, cum ar fi cuprul, vitamina B6 si potasiu.

O ceasca (aproximativ 190 de grame) de fructe de litchi crude contine aproximativ:

125 calorii
31,4 grame de carbohidrati
1,6 grame de proteine
0,8 grame de grasimi
2,5 grame de fibre dietetice
136 miligrame de vitamina C
0,3 miligrame de cupru
0,2 miligrame de vitamina B6
325 miligrame de potasiu
0,1 miligrame riboflavina
26,6 micrograme de acid folic
1,1 miligrame de niacina
58,9 miligrame de fosfor
19 miligrame de magneziu
0,1 miligrame de mangan

In plus fata de nutrientii enumerati mai sus, litchiul contine si o cantitate mica de fier, seleniu, zinc si calciu.

Beneficii Litchi pentru sanatate

1. Imbunatateste functia imunitara

Litchi este incarcat cu vitamina C, o vitamina hidrosolubila importanta care se dubleaza ca antioxidant pentru a lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si pentru a optimiza sanatatea imunitara. Din acest motiv, obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina C in alimentatie este deosebit de importanta atunci cand vine vorba de indepartarea infectiilor si de promovarea sanatatii generale in perioadele de boala.

Vitamina C actioneaza protejand sistemul imunitar, reducand severitatea reactiilor alergice si luptand impotriva bolilor si infectiilor. Este interesant faptul ca un studiu din 2006 publicat in Annals of Nutrition & Metabolism a constatat ca respectarea aportului zilnic recomandat de vitamina C a fost eficient in reducerea simptomelor si scurtarea duratei anumitor infectii respiratorii, cum ar fi raceala comuna.

2. Plin de antioxidanti

Litchiul este o sursa excelenta de antioxidanti, flavonoide si antociani, inclusiv varietati precum acidul galic, crizantema, antirrhinina si oenina. Este, de asemenea, bogat in acid ascorbic, furnizand 226% din vitamina C de care aveti nevoie pentru intreaga zi intr-o singura portie de o cana.

Antioxidantii sunt compusi importanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi si previn deteriorarea oxidativa a celulelor. In plus, cercetarile arata ca antioxidantii pot sustine, de asemenea, sanatatea pe termen lung si pot ajuta la prevenirea afectiunilor cronice, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile de inima.

3. Amelioreaza inflamatia

Inflamatia acuta este o parte esentiala a procesului imunitar conceput pentru a ajuta la protejarea organismului impotriva invadatorilor straini si pentru a reduce riscul de boala si infectie. Cu toate acestea, se crede ca mentinerea unor niveluri ridicate de inflamatie pe termen lung contribuie la dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv a unor afectiuni grave si a unor tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala si sindromul intestinului permeabil.

Studiile arata ca litchiul poate ajuta la controlul inflamatiei pentru a sustine sanatatea generala. Potrivit unui studiu in vitro publicat in revista PLoS One, un extract de fructe de litchi bogat in flavonoli a fost eficient in suprimarea expresiei anumitor gene implicate in procesul inflamator.

Acest fruct este, de asemenea, bogat in antioxidanti, care sunt compusi ce pot ajuta la reducerea inflamatiei si la prevenirea acumularii de radicali liberi in organism.

4. Sustine controlul zaharului din sange

Cercetarile sugereaza ca adaugarea litchiului in dieta ta poate ajuta la sustinerea controlului zaharului din sange pentru a te ajuta sa mentii un nivel normal al zaharului din sange pe termen lung. Acest lucru se datoreaza faptului ca este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, cu 2,5 grame intr-o portie de o cana. Fibrele pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange prin incetinirea absorbtiei zaharului in fluxul sanguin pentru a oferi celulelor energie de lunga durata.

Un studiu efectuat pe animale de catre Universitatea Nationala Cheng Kung din Taiwan a raportat, de asemenea, ca extractul de litchi ar putea ajuta la scaderea rezistentei la insulina la soareci pentru a sustine niveluri sanatoase de zahar din sange. Rezistenta la insulina poate diminua capacitatea organismului de a utiliza insulina, hormonul responsabil pentru transportul zaharului din sange catre tesuturi.

Acest lucru poate duce la cresterea glicemiei in timp. Combaterea rezistentei la insulina prin consumul de fibre poate imbunatati capacitatea organismului de a utiliza insulina in mod eficient pentru a ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange.

5. Stimuleaza functia creierului

Desi cercetarile actuale se limiteaza in mare parte la studii pe animale, unele dovezi sugereaza ca litchiul poate imbunatati functia creierului si poate proteja celulele impotriva leziunilor. De exemplu, un model animal din China a aratat ca anumiti compusi care se gasesc in semintele fructului au fost capabili sa imbunatateasca functia cognitiva si sa previna leziunile neuronilor la sobolanii cu boala Alzheimer.

In mod similar, un alt studiu a aratat ca extractul de seminte de litchi a prezentat efecte neuroprotectoare la sobolanii cu functie cognitiva afectata.

6. Contine proprietati antivirale

Pe langa efectele antioxidante, antiinflamatorii ale acestui fruct tropical, unele cercetari arata ca acesta ar putea poseda si proprietati antivirale puternice.

De fapt, un studiu in vitro publicat in revista Molecular Vision a aratat ca extractul de flori de litchi a fost eficient in blocarea cresterii si raspandirii virusului herpes simplex in celulele corneene.

7. Poate combate celulele canceroase

Unele studii in vitro au descoperit ca litchiul ar putea aduce beneficii mari atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului. Potrivit unei analize din 2017, publicata in Nutrients, pulpa, coaja si semintele fructului de litchi, toate contin compusi puternici care pot inhiba formarea de tumori si pot bloca cresterea celulelor canceroase.

Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca aceste studii analizeaza efectele compusilor foarte concentrati care se gasesc in litchi atunci cand sunt administrati in laborator unor celule canceroase izolate. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a evalua modul in care acest fruct poate afecta cresterea cancerului la om atunci cand este consumat ca parte a unei diete sanatoase.

Utilizari

Potrivit medicinii traditionale chinezesti, se crede ca fructul are proprietati de incalzire. Acesta poate ajuta la hranirea sangelui, la intarirea sistemului digestiv, la cresterea apetitului si la mentinerea sanatatii splinei. Cu toate acestea, din cauza proprietatilor sale de incalzire, se recomanda sa pastrati consumul de litchi cu moderatie pentru a reduce riscul de efecte adverse asupra sanatatii.

Intre timp, intr-o dieta ayurvedica, litchiul este folosit pentru a imbunatati sanatatea digestiva, pentru a sustine sistemul reproducator si pentru a promova regularitatea. De asemenea, se crede ca reduc inflamatiile si ajuta la tratarea naturala a unor probleme precum durerile nervoase.

Va intrebati de unde puteti cumpara litchi? Litchiile pot fi gasite proaspete in multe piete asiatice de specialitate sau sub forma de conserve in majoritatea marilor magazine alimentare. Cautati litchi proaspeti in perioada de la jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lunii iulie, care este momentul in care acest fruct delicios ajunge la maturitate maxima.

Gustul litchiului este deseori descris ca fiind parfumat si usor dulce, cu un pic de acrisor. Acest lucru il face potrivit pentru o serie de feluri de mancare diferite. Cel mai simplu mod de a va bucura de lychee este de a-l manca este prin simpla decojire a fructului, indepartarea nucii de lychee din mijloc si savurarea fructului proaspat ca atare.

De asemenea, puteti folosi fructul pentru a completa o salata vibranta, pentru a face un gem aromat sau pentru a echilibra un fel principal dulce si sarat. Alternativ, puteti incerca sa folositi fructele din conserva sau sucul de litchi pentru a pregati deserturi, smoothie-uri si alte bauturi, de asemenea.

Retete

Cautati cateva modalitati noi de a manca litchi si de a profita de numeroasele sale proprietati favorabile sanatatii? Nu cautati mai departe! Iata cateva moduri delicioase si nutritive de a va bucura de acest fruct aromat:

Inghetata Lychee
Popsicles de litchi, nuca de cocos si lamaie verde
Pui si Lychee in sos dulce-acrisor
Smoothie de pepene verde si litchi
Ceviche de litchi

Date interesante

Cultivarea arborelui de lychee poate fi urmarita pana in sudul Chinei, Malaezia si Vietnam, in jurul anului 1059 d.Hr. Cu toate acestea, inregistrarile scrise care fac referire la acest fruct dateaza chiar mai demult, pana in jurul anului 2000 i.Hr.

Din punct de vedere istoric, litchiul era considerat o delicatesa la curtea imperiala chineza si era atat de solicitat incat se spune ca a existat un serviciu special de curierat de mare viteza special desemnat pentru livrarea de litchi proaspat din provincia chineza Guangdong.

In prezent, acesta este cultivat in mod obisnuit in Asia, in tari precum China, Vietnam, India si Thailanda. Cu toate acestea, datorita popularitatii sale in crestere, poate fi gasit si in alte zone, cum ar fi Australia, Africa de Sud, Brazilia si Statele Unite. Este, de asemenea, disponibil pe scara larga in multe supermarketuri si magazine specializate. Poate fi gasit proaspat, conservat sau chiar uscat pe tot parcursul anului.

Riscuri si efecte secundare

Studiile au constatat ca consumul unor cantitati mari de fructe de litchi necoapte pe stomacul gol ar putea provoca o afectiune numita encefalopatie hipoglicemica la copii, probabil din cauza prezentei unui compus numit acid metilen ciclopropil acetic care se gaseste in semintele fructului.

Din acest motiv, in mod obisnuit, se recomanda copiilor sa pastreze consumul de litchi cu moderatie si sa manance dupa o masa de seara pentru a evita scaderile nivelului de zahar din sange care ar putea contribui la aparitia simptomelor.

Retineti ca litchiul este, de asemenea, un fruct relativ bogat in zahar si contine o buna bucata de calorii pe portie. In plus, fructele conservate in sirop pot fi si mai bogate in zahar, asa ca este important sa tineti sub control consumul pentru a evita efectele adverse asupra sanatatii, cum ar fi cresterea in greutate si cresterea glicemiei.

Desi rare, unele persoane pot fi, de asemenea, alergice la litchi, mai ales daca sunt alergice si la latex, ceea ce ar putea provoca simptome de alergie alimentara precum urticarie, mancarimi, roseata si umflaturi. Daca acestea sau orice alte simptome apar dupa ce ati consumat litchi, intrerupeti consumul si adresati-va medicului dumneavoastra.

Ganduri finale:

  • Ce este litchiul? Cunoscut si sub numele de Lychee, acesta este un copac tropical care apartine familiei de plante sapuniere si provine initial din Asia de Sud-Est.
  • Arborele lychee produce un fruct carnos, de culoare rosu deschis, cu o aroma distincta asemanatoare parfumului si cu o serie de micronutrienti importanti.
  • Cateva dintre beneficiile potentiale ale acestui fruct includ imbunatatirea functiei imunitare, reducerea inflamatiilor, un mai bun control al zaharului din sange si cresterea functiei cerebrale.
  • De asemenea, in unele studii in vitro s-a demonstrat ca acesta contine proprietati antivirale si de combatere a cancerului.
  • Are o aroma dulce, dar acrisoara, care functioneaza bine in deserturi, smoothie-uri si feluri principale deopotriva. Poate fi savurat chiar si ca atare, proaspat sau asociat cu alte fructe pentru a face o salata de fructe delicioasa cu alte ingrediente precum ananasul, pepenele sau afinele.
  • Bucurati-va de acest fruct tropical cu moderatie in cadrul unei diete sanatoase pentru a maximiza potentialele beneficii pentru sanatate si bucurati-va de bogatia de substante nutritive pe care acest fruct tropical o are de oferit.

Add Comment