Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 7 Beneficii Piersici – Topist.ro

Top 7 Beneficii Piersici

beneficii piersici

Ar trebui sa inveti sa-ti iubesti puful de piersica – si nu, nu ma refer la parul facial. Piersicile sunt o sursa valoroasa de nutritie, iar nutritia piersicilor va ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, sa previna cancerul si sa va protejeze inima de boli.

Un fruct originar din China, piersica exista de milenii si este considerata un fruct suculent si gustos, care se foloseste in diferite tipuri de mancaruri din intreaga lume. Dar beneficiile nu se opresc doar la gust. Piersicile sunt alimente cu un nivel ridicat de antioxidanti care au proprietati antiinflamatorii si antifungice, motiv pentru care nutritia piersicilor ofera o serie de beneficii impresionante pentru sanatate.

Ce sunt piersicile?

Piersicile fac parte din genul Prunus, care include ciresele, caisele, migdalele si prunele. Face parte, de asemenea, din subgenul Amygdalus, impreuna cu migdalul, deoarece ambele se disting prin coaja ondulata a semintelor. Piersicul este cunoscut oficial sub numele de Prunus persica, castigandu-si numele unic datorita calatoriei pe care a facut-o de la locul sau de origine, China, prin Persia, pe Drumul Matasii, pana in Europa.

Exista trei soiuri de baza de piersici: freestone (in care pulpa piersicii nu se agata de coaja), clingstone (in care pulpa interioara se tine strans de coaja) si mai putin cunoscuta piersica plata sau „piersica Saturn”. Denumita uneori si piersica gogoasa, piersica Saturn este mai plata si mai putin pufoasa decat piersicile standard.

Ambele tipuri comune de piersici pot fi cultivate cu coaja alba sau galbena, fiecare dintre acestea avand pete sau linii rosii in coaja. Soiurile albe tind sa aiba un gust mai dulce, mai putin acid si sunt populare mai ales in tarile asiatice. Europenii si americanii tind sa prefere soiurile cu coaja galbena, mai acide.

O intrebare frecventa pe care oamenii o au despre piersici este: „Sunt piersicile asemanatoare cu nectarinele?”. Raspunsul la aceasta intrebare este da. De fapt, piersicile si nectarinele sunt fructe identice din punct de vedere genetic, cu exceptia unei alele genetice care face ca nectarinele sa aiba o coaja neteda, fara puf. Nectarinele nu sunt, asa cum cred unii oameni, o incrucisare intre o piersica si o pruna.

Beneficiile piersicilor pentru sanatate

1. Combate radicalii liberi

Una dintre cele mai mari calitati in alimentatia piersicilor este cantitatea mare de antioxidanti care se gaseste in aceste fructe delicioase. Piersicile prezinta proprietati antioxidante puternice care au implicatii pe termen lung in combaterea bolilor si in eliberarea organismului de radicalii liberi. Atunci cand radicalii liberi sunt capabili sa topaie in diversele sisteme ale corpului dumneavoastra, ei pot provoca tot felul de daune, cunoscute sub numele de stres oxidativ, si pot contribui la boli si la distrugerea celulelor la multe niveluri.

O dieta bogata in antioxidanti este cea mai buna aparare naturala impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De fapt, multe sucuri de fructe (inclusiv sucul de piersici proaspat stors) incep procesul de ameliorare a stresului oxidativ in doar 30 de minute dupa ce le consumati.

Ca si in cazul multor tipuri de alimente, varietatea specifica de piersici determina incarcatura exacta de antioxidanti. In plus, partea din piersica pe care va place sa o consumati are, de asemenea, un impact asupra cantitatii de beneficii antioxidante pe care le obtineti din consumul de piersici. Cercetarile indica un nivel mai ridicat de antioxidanti in coaja fata de pulpa, de exemplu. Veti gasi, de asemenea, un continut nutritiv mai bun in piersicile proaspete, deoarece conservele de piersici si siropul de piersici contin foarte putin din ceea ce face ca piersicile sa fie atat de benefice.

Acidul cafeic este un antioxidant care se gaseste in mod specific la niveluri ridicate in nutritia piersicilor. Acesta protejeaza organismul de mucegaiul cancerigen periculos aflatoxina, care se gaseste adesea in anumite tipuri de alimente, cum ar fi arahidele, porumbul si untul de arahide. Mai mult decat orice alt antioxidant testat, acidul cafeic a distrus productia de aflatoxina, reducand-o cu 95 la suta. Avand in vedere muntele de dovezi care leaga aflatoxina de cancer, prezenta acidului cafeic in piersici este un motiv deosebit de important pentru a le consuma in mod regulat.

2. Combate si previne cancerul

La fel ca multe alte alimente intregi si proaspete, piersicile au fost puternic legate de prevenirea si regresia diferitelor tipuri de cancer, plasandu-le printre cele mai bune alimente care lupta impotriva cancerului. Potrivit unui studiu realizat in 2014 de cercetatorii de la Texas A&M, polifenolii din piersici (si prune) au inhibat cu succes cresterea si metastazarea (raspandirea in alte organe) a cel putin unei tulpini de celule de cancer de san. Acestia recomanda pacientelor cu cancer de san sa manance doua-trei piersici pe zi pentru a experimenta aceleasi efecte de protectie impotriva cancerului.

Un alt studiu al aceleiasi universitati a constatat ca acesti polifenoli nu numai ca incetinesc cresterea cancerului de san, ci si ucid aceleasi celule canceroase fara a provoca moartea vreunei celule sanatoase.

Acidul cafeic, antioxidantul care se gaseste atat de bogat in piersici, poate inhiba un tip de fibrocarcinom, o tumoare care creste in tesutul conjunctiv fibros. Anumite tipuri de cancer de colon sunt, de asemenea, incetinite in cresterea lor prin consumul de piersici si fructe similare.

Si nu doar pulpa si coaja sunt atat de benefice in lupta piersicilor impotriva cancerului. In medicina traditionala asiatica, semintele de piersica sunt folosite de milenii in tratamentul multor boli. In 2003, oamenii de stiinta au descoperit ca compusii din semintele de piersica reduc cresterea papilomilor (tumori) de pe piele si incetinesc carcinogeneza acestora, procesul prin care tumorile benigne se transforma in cancer.

Pielea dumneavoastra poate beneficia si de florile de piersic. Extractul din flori de piersic, prin antioxidare, va protejeaza pielea de daunele provocate de razele UV si de aparitia cancerului de piele.

Desi nu recomand tratamentele chimioterapeutice pentru cancer pana cand nu au fost epuizate toate optiunile naturale, nutritia piersicilor ofera, de asemenea, ajutor alaturi de utilizarea medicamentului chimioterapeutic comun cisplatin. Un efect secundar periculos al acestui tip de chimioterapie este hepatotoxicitatea, care se refera la afectarea ficatului indusa de substante chimice. Cu toate acestea, atunci cand cisplatinul este administrat alaturi de pielea de piersica, gradul de deteriorare a ficatului a fost redus drastic intr-un studiu realizat in 2008 in Coreea.

3. Previne afectiunile periculoase legate de inima

Pe masura ce rata uluitoare a obezitatii in Occident incepe sa creasca, creste si cresterea unei afectiuni cunoscute sub numele de sindrom metabolic. Acest grup de afectiuni este periculos si afecteaza pe scara larga grupele de varsta, de la adolescenti la varstnici, crescand foarte mult riscul de boli de inima daca sindromul este lasat necontrolat.

Cu toate acestea, piersicile (impreuna cu prunele si caisele) ofera o speranta in ceea ce priveste aparitia sindromului metabolic si a bolilor cardiovasculare. Aceste „fructe cu samburi”, denumite astfel din cauza cojii mari a semintelor din interiorul lor, s-au dovedit a avea o combinatie unica de compusi bioactivi care, impreuna, creeaza o imbunatatire drastica la persoanele cu risc de boli de inima. In timp ce toti antioxidantii, nutrientii antiinflamatori si alte vitamine si minerale din piersici se pot gasi in alte alimente, cercetatorii cred ca fuziunea nivelurilor specifice ale acestor nutrienti este ceea ce le face atat de speciale.

Diverse fatete ale sindromului metabolic sunt tratate prin consumul de fructe cu samburi, inclusiv diabetul, colesterolul, inflamatia si cresterea in greutate. Un studiu a analizat efectul inlocuirii bauturilor zaharoase cu sucuri naturale de fructe cu continut ridicat de polifenoli si a constatat ca acesta a avut un impact semnificativ asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare.

Un studiu efectuat pe un esantion de peste 1.300 de persoane din China a testat efectul unui consum mai mare de bioflavonoide din fructe, inclusiv piersici, si a constatat ca, mai ales in cazul femeilor, toate profilurile lipidice ale subiectilor au prezentat imbunatatiri. Acest lucru inseamna ca factorii de risc pentru bolile de inima care sunt testati din sange, cum ar fi nivelul colesterolului, s-au imbunatatit in general.

4. Reduce inflamatia

Deoarece inflamatia se afla la baza majoritatii bolilor, este de asemenea util sa stim ca piersicile si alte fructe asemanatoare ajuta la scaderea nivelului de inflamatie din organism. Printre numeroasele sale abilitati antiinflamatorii, nutritia piersicii opreste productia de citokine inflamatorii si suprima eliberarea de histamine in sange care provoaca reactii alergice.

Pulpa proaspata si coaja de la piersici au o putere de lupta serioasa impotriva inflamatiei care provoaca moartea celulelor in organism, ceea ce face din piersici alimente antiinflamatorii excelente.

5. Trateaza tulburarile intestinale

Nu numai ca extractul din flori de piersici protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer, dar este, de asemenea, un tratament rezonabil pentru anumite tulburari intestinale cunoscute sub numele de tulburari de motilitate. Motilitatea este contractia muschilor care amesteca si expulzeaza materialele din interiorul tractului gastrointestinal.

Tulburarile de motilitate includ lucruri precum boala de reflux gastroesofagian (GERD), constipatia, diareea si multe altele. Extractul de floare de piersic este un agent prokinetic eficient care creste frecventa si/sau puterea contractiilor din tractul gastrointestinal, mentinand in acelasi timp ritmul lor adecvat.

6. Distruge ciuperca Candida

Asa cum am mentionat mai sus, ceea ce confera piersicilor puterea lor nu este doar prezenta nutrientilor individuali, ci compusii bioactivi care rezulta din combinarea cantitatilor specifice de nutrienti pe care le ofera.

Acest lucru este valabil si in explicarea puterii piersicilor impotriva simptomelor candida, cea mai frecventa infectie cu drojdie. Nutritia piersicii combate si elimina dezvoltarea ciupercii candida prin combinatia sa de polifenoli, bioflavonoide si taninuri condensate.

7. Sustine sanatatea ochilor

Deoarece contin antioxidanti puternici precum luteina, piersicile ajuta, de asemenea, la protejarea ochilor si la mentinerea lor sanatoasa. Carotenoizii se acumuleaza in tesutul macular al ochilor dumneavoastra si ajuta la prevenirea degenerarii maculare, o cauza legata de varsta a orbirii si a vederii incetosate cauzata de deteriorarea celulelor maculare.

Informatii nutritionale

Pe langa numeroasele sale vitamine si minerale, continutul scazut de calorii si, bineinteles, aroma delicioasa, piersica vine, de asemenea, plina de mari antioxidanti, inclusiv toate cele cinci clasificari de carotenoizi. Fiind o sursa excelenta de vitamina A si vitamina C, plus fibre benefice, nu este de mirare ca piersicile sunt un fruct minune atunci cand vine vorba de mentinerea unei sanatati optime si de combaterea bolilor.

O piersica de marime medie contine aproximativ:

59 calorii
14 grame de carbohidrati
1,4 grame de proteine
0,4 grame de grasime
2,3 grame de fibre
10 miligrame de vitamina C
489 UI de vitamina A
285 miligrame de potasiu
14 miligrame de magneziu
0,4 miligrame de fier

Date interesante

Desi denumirea sa stiintifica vorbeste despre Persia, piersica este cel mai probabil originara din China. Cultivarea piersicilor a fost consemnata in vechile inregistrari chinezesti care dateaza inca din anul 1100 i.Hr., facandu-si loc in partile vestice ale Europei in jurul anului 300 i.Hr. si au fost un aliment popular la romani in primul secol d.Hr. Americile au fost introduse in piersici in jurul anilor 1500, cand au fost aduse de colonistii spanioli, iar Anglia si Franta au inceput in cele din urma sa aprecieze beneficiile lor delicioase la mijlocul anilor 1600.

In 2010, cercetatori din SUA, Italia, Chile, Spania si Franta s-au reunit in cadrul unui consortiu pentru a prezenta concluziile Initiativei internationale privind genomul piersicilor, un studiu privind genomul exact al piersicilor si concluziile referitoare la diferitele soiuri de piersici si la modul in care acestea difera.

Piersicile nu sunt produse la fel de mult ca unele fructe similare, deoarece necesita un climat uscat si temperat in care sa creasca. Acest lucru le face nepotrivite pentru climatele tropicale, cu exceptia cazului in care sunt cultivate la altitudini mari. China este cel mai mare producator de piersici, cultivand peste jumatate din piersicile din intreaga lume. Este urmata in productie de Italia, Spania, SUA si Grecia. In ultimii ani, a existat cel putin un sezon de cultivare a piersicilor in SUA in care fructele sensibile au fost complet distruse de un val de frig neasteptat la sfarsitul iernii.

Departe de a fi doar un fruct preferat, piersicii, fructele si florile sunt privite cu mare pretuire in cultura chineza, atat din punct de vedere istoric, cat si in prezent. Chinezii considera ca diferitele fatete ale piersicului sunt responsabile de indepartarea spiritelor rele, de protejarea vietii si sanatatii unei persoane si de aducerea pacii. Semintele de piersic sunt folosite de multe secole ca parte a medicinei chinezesti pentru a trata diferite afectiuni, cum ar fi staza sangelui, inflamatiile si alergiile.

Piersicile au, de asemenea, un loc special in operele de arta, atat in piesele de realism, cat si in cele simbolice. Monet, Rubens si Van Gogh se numara printre numerosii artisti care au reprezentat diverse parti ale piersicilor si ale fructelor.

Desi China este producatorul covarsitor de piersici, reprezentand peste jumatate din piersicile comerciale din lume, SUA nu este straina de productia de piersici – sau de apreciere. La mijlocul anilor ’90, Georgia a fost supranumita „Statul piersicilor” si organizeaza multe sarbatori legate de piersici, inclusiv crearea celei mai mari placinte cu piersici din lume, care se prepara in fiecare an la Festivalul piersicilor din Georgia. Cu toate acestea, recordul oficial este detinut de Hampton Inn of Ruston din Ruson, La. Si alte state onoreaza traditia piersicii gustoase. Gaffney, S.C., afiseaza cu mandrie un turn de apa cu un design unic, cunoscut sub numele de Peachoid, vizibil de pe autostrada din apropiere.

Cum se selecteaza piersicile

Desi nu este neobisnuit sa raciti piersicile, este important sa stiti ca riscati sa pierdeti o parte din nutritia piersicilor atunci cand faceti acest lucru. In timp ce antioxidantii carotenoizi raman stabili, continutul de vitamina C scade atunci cand sunt depozitate la temperaturi scazute. Daca alegeti sa va congelati piersicile, este o idee buna sa folositi o lingurita de suc de lamaie pe ele pentru a preveni rumenirea in timpul depozitarii.

Un fruct „climacteric”, piersica continua sa se coaca dupa ce a fost culeasa. Multi cultivatori comerciali culeg piersicile cu mult inainte de a fi coapte, pentru a le expedia mai departe inainte de a se coace. Atunci cand este posibil, ar trebui sa cumparati piersici de la o piata locala de fermieri pentru a va asigura cel mai proaspat si mai etic produs cultivat posibil. Daca cumparati piersici necoapte, le puteti coace in cel mai sigur mod posibil asezandu-le la un singur nivel pe tejgheaua din bucatarie timp de una pana la trei zile. Si aveti grija – chiar si usoarele variatii de presiune pot invineti pielea piersicilor.

La temperatura camerei, piersicile pot fi asteptate sa reziste aproximativ o saptamana dupa ce s-au copt. In functie de tipul de fel de mancare pe care intentionati sa il pregatiti, este posibil sa doriti sa folositi piersici mai putin coapte. De exemplu, piersicile necoapte, crocante, se amesteca bine in salate, in timp ce piersicile prea coapte sunt excelente pentru produse de patiserie.

Conservarea piersicilor este un alt mod in care oamenii se bucura frecvent de piersici – insa, din nou, acest lucru risca sa piarda valoarea nutritiva. Piersicile la conserva pierd aproximativ 21 la suta din incarcatura lor antioxidanta.

De asemenea, ati putea incerca sa mancati din cand in cand semintele piersicilor dumneavoastra. Este adevarat ca aceste seminte contin urme de molecula de cianura, dar este in concentratii foarte mici, mai ales in comparatie cu semintele altor fructe, cum ar fi merele. Semintele contin, de asemenea, un nutrient interesant cunoscut sub numele de laetril, vitamina B17 si amigdalina. Exista unele dovezi ca laetrilul poate ajuta la combaterea sau prevenirea anumitor tipuri de cancer si la stimularea imunitatii, desi nu exista niveluri de aport recomandate si probabil ca nu ar trebui consumat in cantitati constant ridicate. Sunt necesare cercetari suplimentare in acest sens, deoarece beneficiile sunt puternic dezbatute.

Samburele de piersica, in forma de migdala si care se gaseste in interiorul cojii de piersica, are un gust asemanator cu cel al migdalei, cu un miros usor mai amar. Unele cercetari indica faptul ca semintele de piersica, in special, au beneficii destul de impresionante pentru sanatate, dar, din nou, sunt necesare cercetari suplimentare.

Riscuri si efecte secundare

In timp ce nutritia piersicilor este un plus excelent pentru dieta ta, este posibil sa ai o alergie la piersici si la alte fructe similare. Reactia de obicei usoara pe care o au majoritatea oamenilor o experimenteaza este cunoscuta sub numele de sindromul de alergie orala si este adesea tratata prin a nu mai manca alimentul incriminat si prin gestionarea alergiei ca o alergie sezoniera, cum ar fi polenul.

Ca fructe, piersicile ar trebui probabil consumate mai degraba mai devreme in timpul zilei decat mai tarziu, din cauza modului in care este procesat continutul de zahar din ele. Cel putin un studiu a gasit o corelatie intre consumul de piersici in timpul noptii si un IMC si o greutate corporala mai mare.

Am mai mentionat inainte ca exista urme de cianura in semintele de piersici. Din punct de vedere matematic, ar fi imposibil sa consumi suficiente seminte de piersici intr-o perioada de timp suficient de mica pentru a te rani efectiv – totusi, este intotdeauna o idee buna sa faci totul cu moderatie. Daca alegeti sa incercati sa mancati seminte de piersici, faceti-o in mod responsabil si raportati imediat orice reactie adversa medicului dumneavoastra.

Concluzii:

  • Piersicile sunt un fruct delicios, usor de obtinut, care sunt pline de nutrienti valorosi.
  • Valoarea nutritiva a piersicilor se gaseste in cea mai mare concentratie atunci cand piersicile sunt cumparate local si consumate fara a fi racite sau congelate, profitand atat de coaja, cat si de pulpa.
  • Carotenoizii si alti antioxidanti din nutritia piersicilor combat boli precum cancerul, degenerarea maculara si candida albicans.
  • Ca fruct, piersicile sunt cel mai bine consumate la inceputul zilei, mai degraba decat seara.
  • Exista doua soiuri comune de piersici, freestone si clingstone. Ambele contin aceeasi valoare nutritiva.
  • Prajitura de piersici este un castig pentru toata lumea, mai ales atunci cand este facuta cu ingrediente datatoare de viata.

Add Comment