Top 7 Beneficii Suc de Rodie

beneficii suc de rodie

Stiti ce bautura provine din seminte de fructe si, in cantitati mici, s-a demonstrat ca are un impact incredibil de pozitiv asupra sanatatii umane? Vorbesc despre sucul de rodie – acel lichid natural dulce si rosu rubiniu care provine din semintele de rodie si care este incarcat cu beneficii impresionante pentru sanatate din rodie, la fel ca si sursa sa.

S-a demonstrat ca rodiile previn si trateaza in mod natural totul, de la inflamatii si colesterol ridicat la hipertensiune arteriala si hiperglicemie.

Sucul obtinut din rodii este o putere antioxidanta care se spune ca depaseste chiar si vinul rosu si ceaiul verde. Cu abilitati dovedite de combatere a cancerului, precum si cu efecte antioxidante si antiinflamatorii, nu e de mirare ca acest suc de fructe are o reputatie atat de buna.

Rodiile sunt originare din sud-estul Europei si din Asia. Dupa ce au fost cultivate in Spania, se crede ca rodiile au fost aduse in Mexic si California in secolul al XVI-lea de catre misionari.

O rodie mare face, de obicei, undeva intre o patrime si o jumatate de cana de suc. La fel ca semintele fructului in sine, sucul proaspat de rodie facut din seminte este impresionant de hranitor.

Haideti sa vedem cum sucul de rodie pur, in cantitati mici, ar putea fi mult mai mult decat o bautura gustoasa provenita din fructe.

Doar o cana (249 de grame) de suc de rodie contine aproximativ:

134 calorii
32,7 grame de carbohidrati
0,4 grame de proteine
0,7 grame de grasimi
0,2 grame de fibre
25,9 micrograme de vitamina K (32% DV)
59,8 micrograme de acid folic (15 la suta DV)
533 miligrame de potasiu (15 la suta VD)
0,2 miligrame de mangan (12 la suta DV)
0,9 miligrame de vitamina E (5 la suta VD)
0,1 miligrame de vitamina B6 (5 la suta VD)
17,4 miligrame de magneziu (4 la suta DV)
0,6 miligrame de niacina (3 la suta DV)
27,4 miligrame de calciu (3 la suta DV)
27,4 miligrame de fosfor (3 la suta VD)
0,1 miligrame de cupru (3 la suta DV)

Beneficii Suc de Rodie

1. Ajuta la combaterea cancerului

Cercetarile arata ca extractele din fructele de rodie contin polifenoli si alti compusi care s-au dovedit in studii stiintifice ca au efecte antiproliferative, pro-apoptotice si antiinflamatorii in cazul cancerului de prostata, pulmonar, de san si al altor tipuri de cancer.

In termeni mai simpli, acest lucru inseamna ca s-a demonstrat ca rodia inhiba raspandirea celulelor canceroase, incurajeaza moartea celulelor canceroase si descurajeaza inflamatia, trei aspecte majore si vitale pentru a lupta cu succes impotriva oricarui tip de cancer din organism.

Un studiu realizat in 2014 de Universitatea din Albany a demonstrat cum extractul de rodie poate inhiba in mod specific raspandirea celulelor de cancer de san MCF-7.

Sucul de rodie s-a dovedit a fi, de asemenea, deosebit de util in cazul cancerului de prostata. Rezultatele primului studiu clinic al sucului de rodie la pacientii cu cancer de prostata au fost publicate in revista Clinical Cancer Research in 2006.

Subiectii acestui studiu au fost barbati care fusesera deja supusi unei interventii chirurgicale sau radioterapiei pentru a-si trata cancerul.

Acestor subiecti li s-au administrat zilnic opt uncii (o cana) de suc de rodie pana la progresia cancerului. Cercetatorii au constatat ca timpul de dublare a antigenului specific prostatic (PSA) a fost prelungit semnificativ la subiectii care au urmat acest tratament.

Acest lucru este semnificativ, deoarece PSA este un marker sanguin pentru cancerul de prostata, iar timpul de dublare a PSA este folosit pentru a determina speranta de viata a unui pacient cu cancer de prostata. Asadar, cu cat timpul de dublare a PSA este mai mic, cu atat mai bune sunt perspectivele, potrivit cercetarii publicate de Harvard Medical School.

In 2012, un alt studiu a constatat ca extractul de rodie a slabit proliferarea celulelor umane de prostata in vitro. Combinate, toate aceste cercetari arata abilitatile rodiei ca aliment care lupta impotriva cancerului.

2. Diminueaza hipertensiunea arteriala

Sucul de rodie are o capacitate antioxidanta ridicata, iar cercetarile stiintifice au demonstrat ca poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate. O meta-analiza publicata in 2016 a trecut in revista numeroase studii despre sucul de rodie si efectul sau asupra tensiunii arteriale.

In general, aceasta meta-analiza concluzioneaza ca se pare ca exista „beneficii consistente ale consumului de suc de rodie asupra tensiunii arteriale”. Cercetatorii adauga, de asemenea, ca „aceste dovezi sugereaza ca ar putea fi prudent sa se includa acest suc de fructe intr-o dieta sanatoasa pentru inima”.

3. Stimuleaza sanatatea inimii

Din moment ce sucul de rodie este atat de bun pentru tensiunea arteriala sistolica, nu este surprinzator faptul ca aceasta bautura delicioasa este, de asemenea, excelenta pentru sanatatea inimii. Contine antioxidanti la niveluri mai ridicate decat multe alte sucuri de fructe, motiv pentru care poate fi atat de utila pentru inima.

O cercetare publicata in Clinical Nutrition a studiat consumul de suc de rodie de catre pacientii cu stenoza a arterelor carotide, care este o ingustare a uneia dintre cele doua artere cheie situate in partea din fata a gatului, prin care sangele de la inima ajunge la creier.

Participantii care au consumat acest suc benefic si-au redus tensiunea arteriala cu peste 12% si au avut o reducere de 30% a placii aterosclerotice.

Participantii care nu au baut sucul au vazut de fapt cum placa aterosclerotica a crescut cu 9 procente.

In general, studiul a constatat ca consumul de suc a redus placa din artera carotida, precum si tensiunea arteriala si oxidarea LDL.

4. Amelioreaza osteoartrita

Osteoartrita se numara printre cele mai raspandite forme de afectiuni musculo-scheletice care duc la degenerarea articulatiilor.

Studiile au sugerat ca sucul din semintele de rodie poate juca un rol protector prin scaderea inflamatiei cartilajului. Aceasta capacitate de protectie a fost atribuita continutului ridicat de antioxidanti al sucului.

Un studiu din 2016 a analizat efectele acestui suc asupra a 38 de pacienti cu osteoartrita la genunchi. O parte dintre pacienti au baut suc de seminte de rodie timp de sase saptamani, in timp ce ceilalti pacienti au baut o substanta de control.

Cercetatorii au observat ca consumul de suc nu numai ca a imbunatatit functia fizica si rigiditatea, dar a crescut, de asemenea, statusul antioxidant, scazand in acelasi timp enzimele de degradare a cartilajului.

5. Imbunatateste memoria

Studiile au aratat ca sucul din rodii poate fi util atunci cand vine vorba de imbunatatirea memoriei. Polifenolii care se gasesc in suc s-au dovedit a fi neuroprotectori.

Un studiu din 2013 a repartizat la intamplare subiectii sa bea opt uncii de suc de rodie sau o bautura placebo cu aroma asortata, pentru un total de patru saptamani.

Subiectii erau varstnici cu probleme de memorie asociate cu varsta. Cercetatorii au constatat ca cei 28 de subiecti cu plangeri de memorie care au baut opt uncii (o cana) de suc de rodie pe zi au imbunatatit semnificativ markerii memoriei verbale si vizuale.

Cercetatorii au concluzionat ca sucul pare sa sporeasca functia de memorie prin cresteri legate de sarcina in activitatea functionala a creierului.

Exista unele dovezi stiintifice din studiile pe animale care indica faptul ca rodia poate ajuta, de asemenea, la combaterea bolii Alzheimer, ceea ce face ca acest suc sa fie un aliment benefic pentru creier.

6. Ofera o multime de antioxidanti

Sucul de rodie este incarcat cu antioxidanti care promoveaza sanatatea si lupta impotriva bolilor, iar rodiile sunt unele dintre alimentele cu un nivel ridicat de antioxidanti de top care lupta impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ.

Sucul de rodii contine un tanin numit punicalagina, precum si polifenoli, antociani, derivati ai acidului elagic si taninuri hidrolizabile. Toti acestia sunt antioxidanti foarte puternici care sustin utilizarea sucului de rodie pentru sanatatea pielii si pentru sanatatea generala.

Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat, de fapt, ca sucurile de rodie din comert au prezentat o activitate antioxidanta de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu si a ceaiului verde.

Antioxidantii au fost de fapt mai mari in sucul comercial obtinut din rodia intreaga decat in sucul obtinut doar din seminte. Acest lucru se datoreaza, cel mai probabil, faptului ca in sucurile de rodie din comert se prelucreaza si coaja rodii, care adauga antioxidanti suplimentari, in special taninuri.

7. Lupta impotriva inflamatiei

S-a constatat ca inflamatia este asociata cu aproape toate afectiunile de sanatate. Rodiile si sucul de rodie sunt cunoscute pentru ca au puternice abilitati antiinflamatorii.

Un studiu in vivo din 2013 publicat in Evidence-based Complementary and Alternative Medicine a demonstrat activitatea antiinflamatoare semnificativa a sucului in intestin. Studiile in vivo efectuate pe fructul intreg, sucul, coaja si florile de rodie au relevat, de asemenea, efecte ant- ulcer intr-o varietate de modele animale.

Un alt studiu efectuat pe diabetici de tip II a aratat, de asemenea, capacitatea sucului de rodie de a reduce inflamatia.

Cercetatorii au constatat ca 250 de mililitri de suc pe zi, timp de 12 saptamani, au redus markerii inflamatori la subiectii diabetici. Mai exact, consumul de suc a redus hs-CRP cu 32% si interleukina-6 cu 30%.

Comparatii

Exista o multime de sucuri de fructe care provin din fructe care sunt usor de mancat, cum ar fi portocalele si strugurii. Rodiile, din pacate, nu sunt deloc usor de mancat. Oamenii se intreaba mereu cum se mananca o rodie, cum se taie o rodie si cum se deschide o rodie.

Cea mai sanatoasa alegere este sa iti iei timp si sa depui efort pentru a manca rodii proaspete, dar este, de asemenea, frumos ca sucul elimina toate aceste intrebari si munca. Sucul face cu siguranta mai usor sa obtineti beneficiile rodiilor in mod mai regulat.

Un studiu al UCLA a clasificat recent primele 10 cele mai sanatoase sucuri si alte bauturi. Ghiciti cine a fost castigatorul … da, a fost sucul de rodie.

Toate sucurile studiate au fost bogate in polifenoli, dar rodia a iesit pe primul loc. Cercetatorii au clasificat continutul de antioxidanti al sucurilor (si al altor bauturi) in functie de urmatoarele criterii: puterea antioxidanta, capacitatea de a inhiba oxidarea LDL si continutul total de polifenoli.

Sucurile au fost clasate in urmatoarea ordine:

Sucul de rodie
Suc de struguri Concord
Suc de afine
Suc de cirese negre
Sucul Açai
Suc de merisoare
Suc de portocale
Suc de mere

In plus, cand vine vorba de capacitatea antioxidanta, s-a constatat ca sucul de rodie este cu cel putin 20% mai mare decat oricare dintre celelalte bauturi testate.

Efecte secundare si interactiuni medicamentoase

Majoritatea oamenilor nu experimenteaza efecte secundare negative ale sucului de rodie in urma unui consum normal. De asemenea, majoritatea oamenilor pot tolera consumul de suc de rodie pe stomacul gol, dar asigurati-va ca il consumati cu moderatie. Este posibil sa fiti alergic la rodii.

Este important ca toata lumea sa nu exagereze cu niciun suc, inclusiv cu cel de rodie, din cauza continutului de zahar, dar diabeticii trebuie sa fie deosebit de precauti. Vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a face din sucul de rodie o parte din dieta dumneavoastra daca sunteti diabetic.

Daca aveti tendinta de a avea tensiunea arteriala scazuta, este important de stiut ca consumul acestui suc poate scadea tensiunea arteriala intr-o mica masura. Deoarece rodiile pot afecta tensiunea arteriala, cel mai bine este sa evitati produsele din rodii cu cel putin doua saptamani inainte de orice interventie chirurgicala.

Sucul din seminte de rodie poate interactiona, de asemenea, cu medicamentele in mod similar cu sucul de grapefruit, facand unele medicamente mai putin eficiente. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma suc de rodie daca aveti probleme de sanatate in curs de desfasurare sau daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • Inhibitori ECA, inclusiv Benazepril (Lotensin), Captopril (Capoten), Enalapril (Vasotec), Fosinopril (Monopril), Lisinopril (Zestril) si Ramipril (Altace)
  • Medicamente pentru tensiunea arteriala
  • Statine utilizate pentru scaderea colesterolului, inclusiv Atorvastatin (Lipitor), Fluvastatin (Lescol), Lovastatin (Mevacor), Pravastatin (Pravachol), Rosuvastatin (Crestor) si Simvastatin (Zocor)
  • Fluidificatori de sange (medicamente anticoagulante), cum ar fi Warfarina (Coumadin)

Concluzii

  • Este adevarat ca semintele de rodie va ofera toate beneficiile sucului de rodie, dar cu mai putin zahar si mai multe fibre. Merita efortul de a manca seminte proaspete de rodie atunci cand poti. Cu toate acestea, sucul poate fi folosit pentru a obtine mai usor beneficiile acestui fruct nutritiv.
  • Ramaneti la sucul de rodie 100 la suta pur, in cantitati mici. In acest fel, nu veti exagera cand vine vorba de zaharul natural care se gaseste in suc, dar veti obtine o doza mare de nutrienti cheie, cum ar fi vitamina K, potasiu si acid folic.
  • Stiinta confirma faptul ca sucul de rodie este intr-adevar destul de impactant atunci cand vine vorba de sanatatea ta. De exemplu, s-a demonstrat ca ajuta la combaterea cancerului, scade hipertensiunea, stimuleaza sanatatea inimii, amelioreaza osteoartrita, imbunatateste memoria si combate inflamatiile, in mare parte datorita continutului sau de antioxidanti. De asemenea, bate o multime de alte sucuri de fructe (si bauturi obisnuite) pentru titlul de „cel mai sanatos suc de fructe”.

Add Comment