Capsunile sunt unul dintre cele mai indragite tipuri de fructe pentru gustul lor dulce si versatilitatea in retete. Se pare ca, nutritia capsunilor este buna si pentru tine.
Care sunt beneficiile consumului de capsuni?
Cele mai multe dintre beneficiile pentru sanatate asociate cu nutritia capsunilor se datoreaza prezentei antioxidantilor antiinflamatori. Capsunile contin numerosi antioxidanti flavonoizi anti-imbatranire, inclusiv antocianina si catechina, pe langa multi altii, care sunt asociati cu scaderea riscului de boli cronice, inclusiv cancer, sindrom metabolic si boli cardiovasculare.
Potrivit unei analize din 2016 publicata in Journal of Agricultural and Food Chemistry, „Printre fructele de padure, capsunile sunt o sursa bogata de mai multi compusi bioactivi nutritivi si non-nutritivi, care sunt implicati in diverse efecte de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor”.
Studiile fac legatura intre consumul de capsuni si sanatatea ochilor, sanatatea neurologica, protectia impotriva deteriorarii pielii, niveluri mai scazute de inflamatie si chiar scaderea durerii cauzate de artrita, datorita capacitatii de a lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Cu doar 49 de calorii pe cana, o cantitate relativ mica de zahar, o cantitate buna de fibre alimentare si numeroase beneficii pentru sanatate, capsunile sunt unul dintre cele mai bogate alimente cu o densitate mare de nutrienti.
Date nutritionale despre capsuni
O ceasca (aproximativ 144 de grame) de capsuni proaspete, intregi, contine aproximativ:
46,1 calorii
11,1 grame de carbohidrati
1 gram de proteine
0,4 grame de grasime
2,9 grame de fibre
84,7 miligrame de vitamina C
0,6 miligrame de mangan
34,6 micrograme de acid folic
220 miligrame de potasiu
18,7 miligrame de magneziu
3,2 micrograme de vitamina K
0,6 miligrame de niacina
0,1 miligrame de vitamina B
0,6 miligrame de fier
34,6 miligrame de fosfor
0,1 miligrame de cupru
Beneficiile capsunelor pentru sanatate
1. Bogat in antioxidanti
Desi sunt relativ putine calorii din capsuni intr-o cana de fructe de padure proaspete, exista o multime de antioxidanti si vitamine in nutritia capsunilor. Conform studiilor privind nutritia capsunilor, capsunile sunt o sursa ridicata de diversi antioxidanti, inclusiv antociani precum pelargonidina, acidul elagic si alte elagitanine, procianidine, uteolina, acid galic, flavonoli, polifenoli, taninuri, quercetina si multe altele. Cercetarile arata ca acestea sunt una dintre cele mai cunoscute surse de numerosi antociani si antioxidanti fenolici.
Atat semintele cat si „pulpa” capsunilor adapostesc acesti compusi speciali, pe langa alti doi micronutrienti principali (vitamine) care actioneaza ca antioxidanti in organism: vitamina A (sub forma de betacaroten, care este un precursor al vitaminei A) si vitamina C (sub forma de acid ascorbic).
Ce actioneaza capsunile asupra organismului?
Antioxidantii lor sunt una dintre primele linii de aparare ale organismului, reducand daunele provocate de radicalii liberi care duc la inflamatii si la dezvoltarea bolilor cronice. Antioxidantii „doneaza” electroni radicalilor liberi instabili carora le lipsesc electroni. Acest lucru inseamna ca radicalii liberi nu se duc sa caute sa ia electroni de la celulele sanatoase din apropiere, care vor fi apoi distruse.
Antioxidantii incetinesc aparitia stresului oxidativ, care este responsabil de procesul de imbatranire si de formarea majoritatii bolilor, inclusiv a cancerului, a bolilor de inima, a diabetului si a tulburarilor neurologice.
2. Protejeaza impotriva cancerului
Cercetarile arata ca unul dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale capsunilor si afumaturilor este capacitatea de a lupta impotriva cancerului. De aceea, sunt doua dintre cele mai bune alimente care lupta impotriva cancerului. Compusii individuali din capsuni au demonstrat o activitate anticancerigena in mai multe sisteme experimentale diferite. Cercetarile arata ca beneficiile capsunilor includ capacitatea de a bloca initierea formarii celulelor canceroase (numita carcinogeneza) si de a suprima progresia si proliferarea tumorilor canceroase.
In cadrul unor studii controlate, rezultatele au aratat ca, atunci cand participantilor li s-a administrat un extract de capsuni care continea antioxidanti antocianici, celulele canceroase hepatice umane au fost inhibate in mod semnificativ in comparatie cu grupul care nu a primit extractul. Consumul de fructe de padure este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata si cancer de piele.
3. Apara impotriva bolilor de inima
Cand vine vorba de sanatatea inimii, ce se intampla daca mananci capsuni in fiecare zi? Antioxidantii din capsuni lupta impotriva procesului de oxidare, ceea ce este crucial, deoarece daunele oxidative au fost legate de un risc crescut de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte forme de boli coronariene. Antioxidantii din capsuni ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare prin inhibarea oxidarii colesterolului LDL „rau”, limitand oxidarea lipidelor si acumularea de placi in artere, imbunatatind functia vaselor de sange si tensiunea arteriala si scazand tendinta de formare a cheagurilor de sange periculoase in interiorul vaselor de sange (numita tromboza).
Un studiu a constatat ca, in randul adultilor cu hiperlipidemie, suplimentarea cu capsuni a redus deteriorarea oxidativa a LDL, mentinand in acelasi timp reducerile lipidelor din sange si imbunatatind palatabilitatea dietei. In plus, s-a demonstrat ca extractele de capsuni reduc raspunsul inflamator din organism, care este una dintre cauzele majore ale bolilor de inima.
Daca urmati o dieta saraca in carbohidrati cu scopul de a pierde in greutate, iata cateva avantaje si dezavantaje ale capsunilor de care trebuie sa tineti cont: Capsunile pot contine carbohidrati si zahar, dar sunt mai sarace in ambele decat multe alte fructe. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca, pentru persoanele care urmeaza o dieta menita sa previna sau sa inverseze bolile de inima, adaugarea capsunilor si a altor fructe bogate in fibre are un beneficiu suplimentar de a face dieta mai atragatoare, mai placuta la gust si mai sustenabila pe termen lung.
4. Protejeaza pielea de deteriorare
Influentele interne si externe, de-a lungul timpului, modifica starea si aspectul pielii pe masura ce imbatranim. Ca o consecinta a unei alimentatii necorespunzatoare, a expunerii la soare si a toxinelor din mediul inconjurator, pielea sufera fotoimbatranire, inflamatii si poate prezenta semne de disfunctie imunitara, acnee si alte afectiuni ale pielii. Din fericire, cercetatorii in domeniul nutritiei dezvolta noi perspective in ceea ce priveste relatia dintre consumul de alimente bogate in nutrienti si sanatatea pielii. Studiile arata ca anumite alimente vegetale se dovedesc a fi foarte benefice pentru o stare optima a pielii, inclusiv alimentele bogate in antioxidanti, precum capsunile.
Unele dintre cele mai bune alimente pentru sanatatea pielii includ capsunile si alte fructe de padure. Fructele de padure contin antioxidanti precum vitamina A si vitamina C, care sunt asociate cu imbunatatirea proprietatilor pielii, inclusiv hidratarea, productia de sebum, niveluri mai scazute de riduri si decolorare, un risc redus de cancer de piele si o elasticitate imbunatatita.
Nivelurile ridicate de vitamina C, unul dintre cele mai mari beneficii ale alimentatiei cu capsuni, are beneficii suplimentare legate de promovarea sintezei colagenului, fotoprotectie impotriva luminii ultraviolete, iluminarea hiperpigmentarii si imbunatatirea unei varietati de eruptii inflamatorii care pot aparea si pe piele.
5. Beneficiaza sanatatea creierului si previne bolile neurodegenerative
Vrei inca un beneficiu al nutritiei cu capsuni? Studiile indica faptul ca dietele bogate in capsuni si alte fructe de padure pot avea potentialul de a proteja impotriva imbatranirii creierului. Fructele de padure sunt bogate in flavonoide, in special in antocianidine, despre care se stie ca imbunatatesc cognitia in studiile experimentale.
Intr-un studiu publicat in Annals of Neurology, atunci cand cercetatorii au evaluat daca aportul pe termen lung de fructe de padure si flavonoide a fost asociat cu rate mai lente de declin cognitiv la adultii in varsta, rezultatele au aratat o corelatie pozitiva intre un consum mai mare de fructe de padure si o rata mai lenta de deteriorare prin oxidare in creier. Din acest motiv, profesionistii din domeniul sanatatii recomanda ca populatia generala sa includa cat mai des fructele de padure in alimentatia lor, pentru capacitatea lor de a se apara impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei la nivelul creierului, a pierderii memoriei si a unor boli precum Alzheimer si dementa.
6. Bogate in fibre si ajuta la detoxifiere
Capsunile ajuta la detoxifierea organismului, ajutand la restabilirea sanatatii tractului digestiv, promovand regularitatea digestiva si oferind antioxidanti antiinflamatori. Vitamina A si vitamina C sunt necesare pentru orice efort de detoxifiere in curs de desfasurare de catre organismul tau, pe langa fibrele solubile si insolubile. Antioxidantii vitali sunt necesari in special in timpul procesului de detoxifiere a organismului, pentru a neutraliza si elimina toxinele care induc daune excesive ale radicalilor liberi, inflamatii si tulburari digestive.
Alimentele bogate in fibre, cum ar fi capsunile, pot ajuta la mentinerea sistemului digestiv intr-o stare buna de sanatate prin prevenirea constipatiei, prin echilibrarea nivelului pH-ului din intestin si prin reducerea inflamatiei din intestin, care poate duce la sindromul intestinului permeabil si la alte afectiuni digestive. Datorita faptului ca sunt fructe bogate in fibre, acestea au, de asemenea, un scor relativ scazut pe indicele glicemic.
7. Bogate in mangan
O ceasca de capsuni ofera un procent impresionant de 28% din doza zilnica recomandata de mangan. Manganul este necesar pentru o buna sanatate a sistemului nervos si a creierului si poate ajuta la prevenirea tulburarilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson si epilepsia, conform studiilor. Aprovizionarea bogata in mangan este unul dintre cele mai bune beneficii ale capsunilor pentru barbati, deoarece acest mineral este necesar pentru formarea oaselor puternice si a tesuturilor conjunctive, coagularea sanatoasa a sangelui si producerea de hormoni sexuali de reproducere.
8. Sustine o sarcina sanatoasa
Capsunile sunt o sursa buna de folat, un tip de vitamina B care ajuta tesuturile sa creasca, celulele sa functioneze corect si este crucial pentru o sarcina sanatoasa. Consumul sau administrarea cantitatii potrivite de folat inainte si in timpul sarcinii ajuta la prevenirea anumitor malformatii congenitale, inclusiv spina bifida. De asemenea, ajuta la prevenirea anemiei.
Riscuri, efecte secundare si interactiuni
S-ar putea sa va intrebati: Pot sa mananc prea multe capsuni? O potentiala problema legata de consumul multor capsuni cultivate in mod conventional este expunerea la pesticide si substante chimice. Ideal ar fi sa cumparati doar capsuni organice pentru a evita orice elemente toxice.
Toate fructele de padure, in general, sunt in mod normal puternic stropite cu substante chimice in timpul recoltarii, deoarece sunt predispuse sa fie mancate de insecte si rozatoare, deoarece cresc la pamant si au o coaja moale si dulce. Potrivit Food and Drug Administration, in 2014, capsunile s-au clasat pe locul 2 in ceea ce priveste continutul de pesticide. Prin urmare, pentru a va reduce riscul de expunere la substante chimice si pentru a obtine cele mai multe beneficii nutritionale ale capsunilor, cautati intotdeauna fructe de padure organice, fie ca sunt proaspete sau congelate.
Ce se intampla daca mancati prea multe capsuni?
Pentru unele persoane, fibrele din capsuni pot provoca balonare sau indigestie. O alta problema potentiala este reprezentata de alergii. Desi capsunile sunt extrem de sanatoase pentru o persoana obisnuita, acestea pot reprezenta un risc pentru oricine care are alergii la diferite tipuri de fructe care contin histamina sau la fructe de padure in general.
O alergie alimentara este un tip de raspuns al sistemului autoimunitar care poate duce la mancarimi in jurul gurii, inflamatii ale pielii si probleme digestive, inclusiv diaree si varsaturi. Capsunile contin histamine, compusi organici din organism care ajuta la reglarea raspunsului imunitar. Atunci cand organismul nu este capabil sa digere sau sa proceseze alimentele, polenul sau substanta, histaminele pot declansa alarma care determina organismul sa reactioneze la „invadator”. Pot aparea simptome de la usoare la puternice, cum ar fi mancarimi, respiratie suieratoare si urticarie, la anumite persoane sunt predispuse la intoleranta la histamine, asa ca, daca intampinati probleme la consumul de capsuni, este posibil sa doriti sa efectuati un test de alergie la un cabinet medical.
Concluzii:
- De ce sunt capsunile bune pentru tine? Nutritia capsunilor este saraca in calorii, dar bogata in antioxidanti, vitamina C si vitamina A si fibre. Cativa alti micronutrienti din nutritia capsunilor includ mangan, magneziu, folat si potasiu.
- Cercetarile arata ca beneficiile capsunilor includ lupta impotriva radicalilor liberi, apararea impotriva cancerului si a bolilor de inima, protejarea pielii, sustinerea sanatatii creierului, ajutorul in detoxifiere si sustinerea unei sarcini sanatoase prin furnizarea de nutrienti precum folatul.