Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/advanced-cache.php on line 22

Warning: include(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 115

Warning: include_once(/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152

Warning: include_once(): Failed opening '/home/resetany/topist.ro/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home/resetany/domains/topist.ro/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 152
Top 8 Beneficii Ceapa – Topist.ro

Top 8 Beneficii Ceapa

beneficii ceapa

Inregistrarile istorice arata ca diferite tipuri de ceapa au fost folosite in intreaga lume ca o sursa valoroasa de medicamente si alimente de mii de ani. Multe populatii antice credeau ca alimentatia cu ceapa avea un efect benefic asupra tratamentului bolilor si imunitatii, motiv pentru care aceasta leguma a fost incurajata de mult timp ca parte a unei diete curative.

De ce este bun consumul de ceapa pentru tine?

Studiile sugereaza ca beneficiile cepei pentru sanatate, cum ar fi imunitatea sporita si protectia impotriva cancerului, se datoreaza numerosilor antioxidanti din ceapa. Acestia includ flavonoide precum quercetina si antocianinele, acelasi tip de compusi protectori care se gasesc in fructe de padure, cirese si vinete – plus organosulfide si nutrienti precum vitamina C.

Ce este ceapa?

Ceapa (denumirea speciei Allium cepa L.) este membra a familiei de plante Amaryllidaceae, care include si alte legume allium gustoase precum usturoiul si prazul. Legumele Allium contin uleiuri terapeutice care detin compusi de sulf (sulfoxizi de cisteina).

Acestia sunt partial responsabili pentru mirosul si gustul lor caracteristic. Ele sunt, de asemenea, responsabile pentru multe dintre beneficiile pentru sanatate ale nutritiei cepei, in special atunci cand vine vorba de tratarea naturala a cancerului.

Ceapa este o leguma?

Da, potrivit Departamentului de Stiinte ale Plantelor din cadrul Universitatii din California, o leguma este orice portiune comestibila a unei plante, iar legumele sunt de obicei grupate in functie de portiunea de planta care este consumata, cum ar fi frunzele sau radacinile. In cazul cepei, bulbul este consumat, ceea ce o face o leguma.

Tipuri de ceapa

Amaryllidaceae este un alt nume pentru familia legumelor din familia cepei, care include soiuri de ceapa precum:

  • ceapa alba, galbena si rosie
  • ceapa verde si ceapa esalota
  • ceapa perlata
  • ceapa spaniola
  • ceapa Vidalia
  • praz
  • arpagic
  • si altele

Ce tip de ceapa este cel mai sanatos?

Potrivit cercetarilor care analizeaza nutritia cepei, nutritia cepei galbene este impresionanta, deoarece acest tip contine cea mai multa quercetina si, de asemenea, cei mai multi compusi de sulf. Ceapa rosie (sau ceapa mov) este mai bogata in alti antioxidanti protectori (dupa cum indica culoarea lor).

Cu toate acestea, studiile arata ca toate cepele sunt benefice in felul lor, in special datorita compusilor lor care contin sulf.

Multi oameni se bucura cel mai mult de soiurile de ceapa dulce, cum ar fi ceapa Vidalia si ceapa esalota, deoarece tind sa aiba un gust mai bland si pot fi consumate chiar crude, dar, in comparatie cu ceapa alba si cea rosie, acestea au, de obicei, un procent mai mic de compusi benefici.

Cepele mai dulci sunt lasate in sol mai mult timp inainte de a fi recoltate, astfel incat mai multi dintre carbohidratii lor au sansa de a se transforma in zaharuri, de unde si gustul lor mai dulce. Unele cercetari sugereaza ca nutritia cepei se imbunatateste pe masura ce aceasta este lasata mai mult timp in sol.

In general, cu cat ceapa este lasata mai mult timp in pamant, cu atat are un gust mai dulce, dar si un numar mai mic de fitonutrienti. De obicei, cu cat mirosul si gustul unei cepe sunt mai puternice, cu atat mai multi nutrienti sunt prezenti (si, prin urmare, este mai probabil ca ceapa sa va faca sa lacrimati).

Ce este ceapa verde ( ceapa de primavara) si este mai sanatoasa decat ceapa alba sau galbena?

Ceapa verde este o ceapa tanara care se recolteaza atunci cand varfurile sunt verzi si au bulbii subdezvoltati. Au o aroma usoara si pot fi consumate crude, inclusiv tulpina, bulbul si frunzele.

Sunt bogate in mai multi antioxidanti importanti, inclusiv compusi fenolici flavonoizi – cum ar fi caroteni, zeaxantina si luteina, plus substante nutritive precum vitamina K, vitamina C si fibre.

Cum ramane cu esalota vs. ceapa?

Salota este o varietate mica de ceapa care are o coaja alba, maro deschis sau rosie si o aroma usoara. Ele contin multi antioxidanti, inclusiv sulfoxizi, care le confera proprietati antibiotice, antidiabetice si fibrinolitice.

Salota poate ajuta la reducerea daunelor oxidative si la combaterea diferitelor probleme de sanatate, precum infectiile, nivelul ridicat al glicemiei/rezistenta la insulina, cheagurile de sange si nivelul ridicat al colesterolului LDL.

Istoric si fapte

Ceapa se numara printre cele mai vechi plante cultivate din lume, potrivit Enciclopediei Britannica. Desi nu exista dovezi concludente cu privire la locul in care au aparut pentru prima data, istoria lor dateaza de aproximativ 5.000 de ani, in parti din Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Vest, inclusiv Iran si Pakistanul de Vest.

Se crede ca au fost una dintre primele culturi cultivate, deoarece erau mai putin perisabile decat alte alimente din acea vreme, dureaza mult timp, sunt transportabile, pot fi cultivate cu usurinta pe tot parcursul anului si cresc bine in diferite tipuri de clima si soluri. De asemenea, pot fi uscate si conservate, ceea ce a facut din ele o sursa valoroasa de nutrienti in perioadele de foamete.

Unele inregistrari arata ca ceapa crestea in unele parti din China, India si Egipt in jurul anului 3500 i.Hr. In Egipt, ea era considerata chiar un obiect de cult si simboliza eternitatea, datorita structurii de „cerc in cerc” a cepei.

Picturi ale acestei legume pot fi gasite chiar si in interiorul peretilor interiori ai piramidelor si mormintelor egiptene antice. Ceapa a fost consumata si de catre israeliti si mentionata ca fiind unul dintre alimentele biblice, alaturi de castraveti, pepeni, praz si usturoi.

V-ati intrebat vreodata de ce va lacrimeaza ochii atunci cand taiati o ceapa? Se datoreaza faptului ca taierea cepei strapunge membranele lor celulare care stocheaza compusi de sulf si ACSO.

Desi ar putea fi incomod sa rupeti in timp ce gatiti, dupa cum puteti vedea, este un pret mic de platit pentru rolurile foarte impresionante pe care acesti compusi le detin atunci cand vine vorba de prevenirea bolilor.

Date nutritionale despre ceapa

Potrivit USDA, o cana (aproximativ 160 de grame) de nutritie de ceapa cruda, tocata, contine aproximativ:

64 de calorii
14,9 grame de carbohidrati
2 grame de proteine
0,2 grame de grasimi
3 grame de fibre
11,8 miligrame de vitamina C
0,2 miligrame de vitamina B6
0,2 miligrame de mangan
30,4 micrograme de acid folic
234 miligrame de potasiu
46 miligrame de fosfor
0,1 miligrame de tiamina

In plus, nutritia cepei contine cantitati mici de vitamina A, vitamina K, niacina, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, magneziu, zinc, cupru si seleniu.

Top 8 beneficii ale cepei pentru sanatate

1. Ajuta la combaterea cancerului

Potrivit mai multor studii clinice care analizeaza beneficiile nutritionale ale cepei, aceasta leguma poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon, ovarian si de gura, prin aportul sau bogat de antioxidanti care previn deteriorarea celulelor.

In cadrul studiilor s-a constatat ca compusii de sulf din ceapa previn cresterea tumorilor si dezvoltarea cancerului prin protejarea celulelor de mutatii si prin inducerea apoptozei. Acestia par a fi deosebit de protectori impotriva cancerelor care afecteaza tractul gastrointestinal, potrivit unei cercetari publicate in 2016 de Institutul National de Cancer.

Ce se intampla daca mananci ceapa in fiecare zi?

Chiar si consumul de ceapa doar de cateva ori pe saptamana a fost legat de o protectie sporita impotriva cancerului. Bineinteles, cu cat consumati mai multa, cu atat veti beneficia mai mult.

De exemplu, studii de amploare realizate in randul populatiilor din sudul Europei, publicate in American Journal of Clinical Nutrition, arata o asociere inversa intre frecventa consumului de ceapa si alte legume allium si riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer comune.

Cel putin 25 de compusi flavonoizi diferiti au fost identificati in toate soiurile de ceapa. Studiile sugereaza ca beneficiile quercetinei includ scaderea efectelor histaminelor asupra sistemului imunitar.

De fapt, quercetina este considerata un fitonutrient antihistaminic care se gaseste adesea in produsele pentru alergii. Antocianii, acelasi tip de antioxidanti care se gasesc in fructele de padure rosii, sunt responsabili pentru culoarea intensa a cepei rosii si au fost legati de efectele anticancerigene si antitumorale.

Studiile arata ca o alta forma a flavonoidelor din ceapa este alkenil cisteina sulfoxid (ACSO), un compus de sulf despre care s-a raportat ca are o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv proprietati anticancerigene, activitate antiplachetara, activitate antitrombotica, efecte antiastmatice si antibiotice.

2. Protejeaza sanatatea inimii

Au beneficii fibrinolitice, ceea ce inseamna ca ofera protectie cardiovasculara prin reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange.

In plus, ele pot proteja impotriva colesterolului „rau” LDL. Ele fac acest lucru prin limitarea activitatii radicalilor liberi daunatori in interiorul vaselor de sange, reducand astfel stresul oxidativ si imbunatatind circulatia sangelui si nivelul tensiunii arteriale.

Un studiu din 2017 a gasit dovezi ca ceapa poate actiona ca „ingredient functional cu potential de mediator bioactiv al lipidelor si impact asupra inflamatiei, stresului oxidativ si disfunctiei organelor”. Compusii fenolici derivati din ceapa, inclusiv flavonolii si compusii organosulfurati (in special tiosulfinatele), par sa joace un rol pozitiv in echilibrarea colesterolului prin intermediul mai multor cai metabolice, cum ar fi cele care implica acidul arahidonic.

3. Ajuta la mentinerea oaselor puternice

Acestea sustin sanatatea oaselor deoarece pot ajuta la favorizarea unei densitati minerale osoase mai mari, ceea ce scade riscul de fracturi osoase. Un studiu realizat de Departamentul de Medicina de Familie de la Universitatea din Carolina de Sud a constatat ca densitatea osoasa a crescut la femei pe masura ce a crescut frecventa consumului de ceapa.

Femeile care consumau ceapa o data pe zi sau mai mult aveau o densitate osoasa generala cu 5 procente mai mare decat persoanele care o consumau o data pe luna sau mai putin. Cercetatorii au concluzionat ca femeile care consuma cel mai frecvent aceasta leguma pot scadea riscul de fracturi de sold cu peste 20 la suta fata de cele care nu consuma niciodata ceapa.

Un posibil mecanism responsabil pentru beneficiile nutritiei cepei pentru formarea oaselor ar putea fi substantele sale GPCS (gamma-L-glutamil-trans-S-1-propenil-L-cisteina sulfoxizi). Acestea ajuta la inhibarea degradarii oaselor si la prevenirea osteoporozei si la inversarea osteopeniei sau a pierderii osoase induse de corticosteroizi.

4. Poate ajuta la prevenirea sau gestionarea diabetului

Exista vesti bune pentru cei care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati din diverse motive de sanatate, cum ar fi pentru a controla nivelul de zahar din sange si diabetul. Exista relativ putini carbohidrati in ceapa, dar fitonutrienti care au efecte antiinflamatorii.

O meta-analiza ampla realizata de Institutul de Cercetare a Resurselor Vegetale din Coreea a constatat ca extractul de ceapa poate ajuta la combaterea diabetului, deoarece consumul de ceapa poate fi eficient pentru scaderea concentratiilor de glucoza plasmatica si a greutatii corporale. Ceapa este o modalitate eficienta si naturala de a controla nivelul de zahar din sange eliberat in fluxul sanguin si de a preveni rezistenta la insulina.

Cercetarile privind nutritia cepei arata, de asemenea, ca ceapa furnizeaza crom, care este benefic pentru controlul glicemiei si poate fi benefic pentru prevenirea diabetului.

5. Scade riscul de artrita si astm

Deoarece ceapa ca un aliment antiinflamator excelent, este una dintre cele mai bune alegeri de legume daca suferiti de boli inflamatorii dureroase, cum ar fi artrita sau astmul. Potrivit Fundatiei Nationale de Artrite, quercetina gasita in ceapa poate fi deosebit de benefica pentru cei care sufera de artrita, deoarece ajuta la inhibarea leucotrienilor, prostaglandinelor si histaminelor care cauzeaza inflamatii si care agraveaza durerea si umflarea.

6. Apara impotriva infectiilor respiratorii

Data viitoare cand suferiti de o raceala sau de o boala respiratorie, incercati sa consumati mai multa ceapa ca o modalitate naturala de a invinge acea raceala. Expertii considera ca anumiti fitonutrienti nutritivi ai cepei pot creste apararea imunitara; lupta impotriva inflamatiei; reduce mucusul din pasajele nazale, plamani si sistemul respirator; si te ajuta sa te simti mai bine mai repede.

Ceapa are, de asemenea, proprietati antibacteriene naturale, ceea ce o face benefica pentru combaterea infectiilor.

7. Poate ajuta la imbunatatirea fertilitatii

Antioxidantii au un impact mare asupra parametrilor de sanatate a spermei, asa ca ceapa poate fi o modalitate naturala de a imbunatati fertilitatea. Atunci cand cercetatorii de la Universitatea Azad din Iran au investigat efectele cepei asupra fertilitatii sobolanilor, au descoperit ca testosteronul total a crescut semnificativ, la fel ca si concentratia, viabilitatea si mobilitatea spermatozoizilor la sobolanii care au primit niveluri ridicate de ceapa pe parcursul a 20 de zile.

8. Poate ajuta la imbunatatirea somnului

Ceapa te ajuta sa dormi?

Desi lipsesc cercetarile pe aceasta tema, multi oameni jura ca mirosul de ceapa inainte de culcare ii ajuta sa adoarma mai repede. Nu s-a demonstrat ca ceapa functioneaza ca un remediu natural pentru insomnie, dar este posibil ca acest truc sa ajute.

Poti incerca sa tai o ceapa cruda si sa respiri adanc, de cinci pana la 10 ori, aroma. Apoi depozitati ceapa intr-un borcan de sticla sau intr-o punga cu fermoar si incercati din nou in noaptea urmatoare.

Riscuri, efecte secundare si interactiuni

Ceapa este toxica pentru oameni?

Un mit care a aparut la inceputul anilor 1900 este acela ca ceapa taiata este toxica si otravitoare atunci cand este depozitata in frigider, din cauza tendintei de a absorbi bacteriile.

Cu toate acestea, studiile arata ca acest lucru nu este adevarat. De fapt, ceapa are proprietati antibacteriene.

Se stie ca ceapa taiata ucide sau inhiba dezvoltarea mai multor tipuri de microorganisme, inclusiv unele care pot declansa intoxicatii alimentare, astfel incat nu numai ca este sigura de consumat, dar este si protectoare si benefica.

Ceapa are insa tendinta de a provoca reactii la persoanele care sufera de o digestie deficitara a alimentelor FODMAP si, de asemenea, de afectiuni precum arsurile la stomac sau refluxul acid. Daca va confruntati cu efecte secundare ale cepei, cum ar fi balonarea, gazele sau durerile abdominale, s-ar putea sa trebuiasca sa incercati sa o eliminati pentru o perioada de timp pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza.

Unele persoane pot digera mai bine cantitati mici de ceapa gatita decat cantitati mari, sau ceapa cruda, asa ca ar putea fi nevoie de incercari si erori. Daca ceapa alba, rosie sau galbena va deranjeaza, incercati sa consumati in schimb praz, ceapa verde si arpagic, care tind sa provoace mai putine probleme digestive, dar adauga si aroma si nutrienti retetelor.

Cum se cumpara, se prepara si se pastreaza

Ceapa este, de asemenea, disponibila in diverse forme proaspete/intregi si prelucrate, inclusiv:

  • Ceapa fiarta si murata ambalata in cutii sau borcane, care sunt folosite ca condimente
  • Ceapa congelata, tocata
  • Produse deshidratate sub forma de ceapa pudra (cum ar fi cele sub forma de ceapa granulata, macinata, tocata, maruntita si feliata)

Rapoartele arata ca ceapa este, de fapt, una dintre legumele cel mai putin contaminate cu pesticide chimice. De fapt, unele surse spun ca sunt chiar cea mai mica leguma in ceea ce priveste stocarea reziduurilor de pesticide.

Prin urmare, cumpararea de ceapa organica nu este intotdeauna necesara daca vrei sa mananci sanatos cu un buget limitat. Va puteti economisi banii pentru a-i cheltui in schimb pe alte produse care tind sa fie stropite win niveluri mai ridicate de substante chimice (cum ar fi spanacul, merele si fructele de padure) – desi nu este niciodata o idee rea sa cumparati alimente organice.

Ceapa este cunoscuta pentru ca rezista mult timp, mai ales pentru o leguma. Poti pastra ceapa pe blatul tau timp de doar aproximativ o luna inainte de a incepe sa se strice, asa ca nu exista niciun dezavantaj in a te aproviziona cu ea atunci cand esti la magazinul alimentar.

Iata un alt lucru oarecum unic la ceapa in ceea ce priveste depozitarea ei: Atunci cand sunt lasate langa cartofi, absorb gazul etilena pe care cartofii il degaja si au tendinta de a se strica mult mai repede. Astfel, este intotdeauna cel mai bine sa pastrati ceapa si cartofii separat – dar pastrati-le pe amandoua nerefrigerate.

Nu vreti sa pastrati la frigider ceapa netaiata, deoarece acest lucru o face, de fapt, sa se strice mai repede. Cu toate acestea, odata ce ati taiat ceapa, pastrati-o in frigider si folositi-o cat mai curand posibil pentru a va asigura ca toate substantele nutritive benefice ale acesteia sunt inca intacte.

Deoarece au un miros si un miros puternic, pastrati-le separat de toate celelalte alimente intr-un recipient bine inchis, astfel incat intregul frigider sau congelator sa nu ajunga sa absoarba mirosul si gustul de ceapa.

Pregatirea cepei

Diferite cepe sunt cele mai bune in diferite tipuri de retete. De exemplu, ceapa rosie si esalota sunt de obicei cele care se consuma crude, in timp ce ceapa alba si cea galbena sunt preferate atunci cand sunt gatite.

Indiferent de tipul pe care il alegeti, retineti ca un procent ridicat de fitonutrienti valorosi – care sunt cheia numeroaselor beneficii nutritionale ale cepei descrise mai sus – sunt depozitati spre suprafata legumei, chiar sub coaja sa exterioara subtire, asemanatoare hartiei. Pentru a maximiza beneficiile cepei, curatati doar stratul cel mai exterior al cepei si consumati restul partilor carnoase si umede.

Studiile arata ca, atunci cand taiati ceapa, daca o lasati expusa la aer timp de aproximativ 10 minute, continutul de fitonutrienti al acesteia creste efectiv si devine mai usor de absorbit. Daca aveti timp atunci cand gatiti, taiati ceapa si lasati-o pe o planseta de taiat timp de cateva minute inainte de a o adauga in retete.

Cum se gateste

Exista zeci de moduri de a folosi ceapa in retete sanatoase in fiecare zi. Poti sa le adaugi in oua, sa le arunci in supa, sa incerci ceapa rosie cruda in salate, sa adaugi cateva in retetele de quinoa sau in mancarurile de pilaf din orez brun, sa le folosesti pentru a face sosuri pentru a da savoare pestelui sau altor proteine, dar si in multe alte moduri.

Puteti scoate in evidenta aroma dulce naturala a cepei, precum si absorbtia nutrientilor din ceapa, prin gatirea scurta a acesteia. Cu cat taiati ceapa in felii mai subtiri, cu atat se va gati mai repede.

Cu cat le gatiti mai mult timp, cu atat mai multe zaharuri sunt eliberate si cu atat mai dulce este gustul lor.

Incearca sa le sotezi pentru scurt timp in niste unt hranit cu iarba, ulei de cocos sau ulei de masline. Puteti, de asemenea, sa le scufundati si sa le fierbeti in bulion, care le va absorbi aromele.

In comparatie cu multe alte legume, fitonutrientii cepei sunt de obicei bine conservati in timpul gatitului si nu sunt considerati compusi foarte delicati.

Poti face suc de ceapa?

Sa faci suc de ceapa poate suna neplacut, dar unii oameni jura ca gustul nu este prea neplacut si ca merita, daca luam in considerare numeroasele beneficii ale sucului de ceapa. Consumul chiar si a unor cantitati mici de suc de ceapa poate fi o modalitate buna de a obtine nutrienti valorosi care sunt mai concentrati in ceapa cruda, mai degraba decat in cea gatita.

Daca va simtiti curajosi, puteti adauga o ceapa decojita si taiata in patru in sucuri sau chiar in smoothie-uri, de preferinta cu o lingurita de miere cruda sau cu cateva mere sau morcovi pentru a ajuta la imbunatatirea gustului.

Concluzii:

  • Ceapa (denumirea speciei Allium cepa L.) este membra a familiei de plante Amaryllidaceae, care include si alte legume allium gustoase, precum usturoiul si prazul. Exista multe tipuri, cum ar fi ceapa galbena, alba, rosie, perlata, spaniola si Vidalia, plus ceapa verde, esalota si arpagic.
  • Beneficiile nutritionale ale cepei pentru sanatate includ furnizarea de antioxidanti care lupta impotriva inflamatiei, protectia impotriva cancerului, imbunatatirea sanatatii inimii si protectia impotriva infectiilor, astmului, simptomelor artritei si multe altele. Aceasta leguma contine flavonoide precum quercetina si antocianinele, acelasi tip de compusi protectori care se gasesc in fructe de padure, cirese si vinete, plus organosulfuri si nutrienti precum vitamina C.
  • O ceapa poate fi consumata cruda sau gatita. Diferite soiuri sunt mai bune in diferite tipuri de retete.
  • Ceapa rosie si esalota sunt de obicei cele care se consuma crude, in timp ce ceapa alba si cea galbena sunt preferate atunci cand sunt gatite.

Add Comment