Ciresele sunt populare datorita caracteristicilor lor dulci si suculente, dar tot mai multe cercetari sugereaza ca ciresele sunt extrem de benefice si pentru sanatate. Asadar, care sunt beneficiile cireselor si ce le face atat de benefice?
Substantele nutritive si componentele bioactive din cirese sustin beneficiile lor preventive pentru sanatate. O analiza din 2018 a beneficiilor pentru sanatate ale cireselor publicata in revista Nutrients a rezumat rezultatele a 29 de studii publicate la om care au examinat efectele pozitive ale consumului de cirese. Cercetatorii au constatat ca consumul de cirese si de produse pe baza de cirese a redus stresul oxidativ, inflamatia, durerile musculare induse de exercitii fizice si pierderea fortei, colesterolul LDL, tensiunea arteriala, simptomele artritei si pierderea somnului.
Beneficiile cireselor provin din nivelul lor ridicat de antioxidanti care lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si ne protejeaza celulele. Cercetarile recente indica, de asemenea, ca ciresele ajuta la eliminarea excesului de grasime corporala si la cresterea melatoninei. Acest lucru sustine un ciclu de somn sanatos.
Data viitoare cand va plimbati pe culoarele magazinului alimentar, luati cirese proaspete, congelate sau uscate si profitati de numeroasele lor beneficii pentru sanatate. Au un gust grozav si au si un impact nutritional.
Ce sunt ciresele?
Cireasa este un fruct din genul Prunus. Exista doua tipuri bine cunoscute de cirese. Acestea includ speciile derivate din Prunus avium (ciresul dulce sau salbatic) si cele derivate din Prunus cerasus (ciresul acru).
Aceste cirese comestibile se disting prin ciorchinii lor de flori si prin fructele netede. Sunt originare din regiunile temperate ale emisferei nordice, cu doua specii in America, trei in Europa si restul in Asia.
Irigarea, stropirea, forta de munca si tendinta lor de a se deteriora din cauza ploii si a grindinei fac ca ciresele sa fie relativ scumpe, dar cererea de fructe este inca ridicata. Sezonul de varf pentru cirese este in lunile de vara. In multe parti din America de Nord, acestea se numara printre primele fructe de copac care se coc, in timp ce in Australia si Noua Zeelanda ciresele sunt asociate pe scara larga cu Craciunul, deoarece ating varful de productie la sfarsitul lunii decembrie.
Top 8 Beneficii Cirese
1. Favorizeaza pierderea in greutate
Nu numai ca ciresele sunt sarace in calorii, dar cercetarile sugereaza ca ele ajuta si la reducerea concentratiei de grasimi din sange.
Intr-un studiu din 2009 publicat in Journal of Medical Food, sobolanii care au primit timp de 90 de zile pudra de visine intregi, amestecata intr-o dieta bogata in grasimi, nu au luat in greutate sau nu au acumulat la fel de multa grasime corporala ca sobolanii care nu au primit cirese. Consumul de cirese amare a fost asociat cu reducerea concentratiei de grasimi in sange, a procentului de masa grasa si a greutatii grasimii abdominale.
Sangele sobolanilor a prezentat niveluri mult mai scazute de inflamatie, care a fost legata de boli precum bolile de inima si diabetul. Consumand suc de cirese amare sau un supliment de cirese, reduceti inflamatia si lipidele din sange, care duc la afectiuni cardiace si la cresterea in greutate.
2. Stimuleaza sanatatea inimii
Antioxidantii care se gasesc in cirese sunt cunoscuti pentru imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Cercetarile efectuate la Universitatea din Michigan sugereaza ca ciresele amare ofera beneficii cardiovasculare si pot reduce riscul de accident vascular cerebral. Studiul a aratat ca ciresele amare activeaza izoformele receptorilor activatori de proliferare a peroxisomului (PPAR) in multe dintre tesuturile organismului.
PPAR-urile regleaza genele care sunt implicate in metabolismul grasimilor si al glucozei, iar atunci cand sunt modificate pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Exista medicamente prescrise care fac acelasi lucru, dar acestea vin cu efecte secundare grave, cum ar fi atacul de cord si accidentul vascular cerebral.
Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca antocianinele si fibrele din cirese contribuie la sanatatea inimii prin reducerea factorilor de risc metabolic, imbunatatirea nivelului de colesterol LDL si beneficii pentru metabolismul glucozei.
3. Sursa mare de antioxidanti
Antocianinele si cianidina sunt doua componente ale cireselor care ofera antioxidanti puternici. Prezenta lor contribuie la a face din cirese un aliment cu un continut ridicat de antioxidanti. De fapt, un studiu publicat in Journal of Natural Products a constatat ca antocianinele si cianidina izolate din ciresele amare au prezentat o activitate antiinflamatoare mai buna decat aspirina.
S-a demonstrat ca antocianii din ciresele amare nu numai ca poseda activitati antioxidante si antiinflamatorii puternice, dar si ca inhiba dezvoltarea tumorala la soareci si cresterea liniilor celulare de cancer de colon uman. Organismul foloseste antioxidanti pentru a se proteja de daunele cauzate de oxigen, care joaca un rol major in bolile din zilele noastre si care a fost asociat cu afectiuni precum cancerul, bolile de inima si dementa.
Un alt beneficiu al cireselor este ca acestea lupta impotriva radicalilor liberi care dauneaza ochilor. Degenerarea maculara si glaucomul sunt cauzate de radicalii liberi si de stresul oxidativ. Degenerescenta maculara este pierderea vederii asociata cu varsta si vederea incetosata legata de deteriorarea maculei, sau centrul ochiului. In cele din urma poate afecta capacitatea cuiva de a citi si de a efectua multe sarcini zilnice.
Glaucomul este cauzat de o acumulare de lichid in ochi care exercita presiune asupra nervului optic, a retinei si a cristalinului. Presiunea poate afecta permanent ochiul daca nu este tratata. Ciresele servesc drept tratament natural pentru degenerarea maculara si tratament natural pentru glaucom, datorita antioxidantilor puternici care ajuta la prevenirea deteriorarii ochilor.
Deoarece ciresele sunt bogate in vitamina C, acestea pot imbunatati sanatatea pielii. Beneficiile cireselor pentru piele includ capacitatea lor de a reduce conditiile inflamatorii care va afecteaza pielea, de a imbunatati elasticitatea si de a reduce semnele de imbatranire. (7)
4. Trateaza guta
Guta este o afectiune dureroasa, artrozica, care afecteaza in principal degetul mare de la picior. Degetul mare devine rigid, inflamat si dureros ca urmare a excesului de acid uric. Acest lucru duce la formarea de cristale in articulatii. Aceste niveluri ridicate de acid uric se numesc hiperuricemie, iar durerea provine din raspunsul natural antiinflamator al organismului la cristale. Nivelurile ridicate de acid uric pot duce la probleme de sanatate mai grave, cum ar fi diabetul, bolile de rinichi si bolile de inima.
Un studiu publicat in Arthritis & Rheumatism a evaluat 633 de persoane cu guta care au fost tratate cu extract de cirese pe o perioada de doua zile. Acest tratament cu cirese a fost asociat cu un risc cu 35 la suta mai mic de atacuri de guta. Atunci cand consumul de cirese a fost combinat cu utilizarea de alopurinol, un medicament prescris pentru guta si pietre la rinichi, riscul de atacuri de guta a fost cu 75 la suta mai mic. Asa ca ar fi bine sa adaugati ciresele la dieta dumneavoastra pentru guta pentru o usurare instantanee.
5. Reduceti inflamatia
Ciresele sunt unul dintre alimentele antiinflamatorii de top. Un studiu publicat in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie Sportiva a evaluat capacitatea cireselor de a reduce leziunile musculare si durerea in timpul exercitiilor fizice intense. In cadrul studiului, 54 de alergatori sanatosi au alergat in medie 16 mile pe o perioada de 24 de ore. Participantii au baut sticle de 355 de mililitri de suc de cirese amare sau o bautura de cirese placebo de doua ori pe zi, timp de sapte zile inainte de eveniment si in ziua cursei.
In timp ce ambele grupuri au raportat o crestere a durerii dupa cursa, grupul cu suc de cirese a raportat o crestere semnificativ mai mica a durerii in comparatie cu grupul placebo. Se crede ca acest lucru se datoreaza proprietatilor antiinflamatorii ale cireselor amare. Durerea musculara de dupa cursa a fost minimizata deoarece ciresele au reusit sa reduca inflamatia.
Un alt studiu publicat in Journal of Nutrition a evaluat 10 femei sanatoase cu varste cuprinse intre 22 si 40 de ani. Femeile au consumat doua portii de cirese dulci dupa un post de o noapte. Probele de sange si de urina care au fost prelevate inainte si dupa doza de cirese indica faptul ca ciresele au diminuat inflamatia, au inhibat caile inflamatorii si au redus uratii plasmatici. Uratul din plasma este sarea derivata din acidul uric.
6. Bogat in potasiu
O ceasca de cirese indeplineste aproximativ 9 la suta din valoarea zilnica recomandata de potasiu. In timp ce luati o gustare din acest aliment delicios bogat in potasiu, va hraniti corpul cu un mineral necesar pentru functionarea mai multor organe. Potasiul este vital pentru inima, rinichi, creier si tesuturile musculare.
Potasiul reduce riscul de accident vascular cerebral, amelioreaza hipertensiunea si tensiunea arteriala ridicata, reduce crampele musculare si imbunatateste rezistenta musculara.
In plus, ciresele sunt benefice in timpul sarcinii, deoarece furnizeaza potasiu, care este necesar pentru a ajuta la mentinerea echilibrului de lichide si substante chimice pe masura ce volumul de sange se mareste.
7. Trateaza osteoartrita
Cel mai frecvent tip de artrita care afecteaza 33 de milioane de adulti americani este osteoartrita, sau boala degenerativa a articulatiilor. Aceasta apare atunci cand cartilajul dintre oase si articulatie se uzeaza. Acest lucru permite ca oasele sa se frece intre ele in loc sa le ofere protectia si amortizarea oferite de cartilaj.
Un studiu realizat la Centrul de Cercetare a Osteoartritei a evaluat 58 de pacienti non-diabetici cu osteoartrita care au baut doua sticle de opt uncii de suc de cirese amare zilnic, timp de sase saptamani. In urma studiului, scorurile Western Ontario McMaster Osteoartritis Index (cunoscut sub numele de WOMAC) au scazut semnificativ dupa tratamentul cu suc de cirese amare. Scorurile de sensibilitate ridicata au scazut, de asemenea, dupa tratamentul cu cirese. Acest lucru sugereaza ca sucul de cirese amare a oferit o ameliorare a simptomelor pentru pacientii cu osteoartrita.
Un studiu din 2015 publicat in revista Cell Stress & Chaperones a constatat ca atunci cand 20 de pacienti cu osteoartrita au primit extract topic de seminte de cirese amare, care este un protector major impotriva stresului oxidativ, acestia au avut semnificativ mai putine dureri articulare.
8. Ajuta la ciclul de somn
Sucul de cirese amare contine niveluri ridicate de substante fitochimice, inclusiv melatonina, o molecula esentiala in reglarea ciclului somn-veghe. Intr-un studiu publicat in European Journal of Nutrition, 20 de voluntari au consumat fie un placebo, fie suc concentrat de cirese amare, timp de sapte zile. Ca urmare a acestui tratament, continutul total de melatonina a fost semnificativ ridicat in grupul celor care au primit suc de cirese.
Melatonina este un hormon produs de glanda pineala, o glanda mica din creier. Acesta ajuta la controlul ciclurilor de somn si de trezire. Tratamentul cu suc de cirese a dus, de asemenea, la cresteri semnificative ale timpului petrecut in pat, ale timpului total de somn si ale eficientei somnului. Aceste date sugereaza ca sucul de cirese sau suplimentele de cirese pot fi benefice pentru modelele de somn si pot ajuta persoanele cu somnul perturbat sau pe cele care nu pot dormi.
Date nutritionale
Unul dintre beneficiile cireselor este faptul ca sunt un aliment bogat in substante nutritive, bogat in antociani, quercetina, hidroxicinamate, potasiu, carotenoizi si melatonina.
In plus, ciresele sunt un aliment bogat in fibre si o sursa excelenta de vitamina C. Ciresele dulci au, de asemenea, un indice glicemic mai mic de 22, care este surprinzator de mic decat caisele, strugurii, piersicile, afinele si prunele.
O cana (aproximativ 138 de grame) de cirese dulci are aproximativ:
87 calorii
22 grame de carbohidrati
1,5 grame de proteine
0,3 grame de grasime
3 grame de fibre dietetice
10 miligrame de vitamina C
306 miligrame de potasiu
0,1 miligrame de mangan
2,9 micrograme de vitamina K
0,1 miligrame de cupru
15,2 miligrame de magneziu
0,1 miligrame de vitamina B6
0,5 miligrame de fier
0,3 miligrame de acid pantotenic
29 miligrame de fosfor
17,9 miligrame de calciu
88 unitati internationale de vitamina A
Utilizari in medicina traditionala
Ciresele sunt cunoscute pentru proprietatile lor de incalzire. In medicina traditionala chineza, ele sunt folosite pentru a construi qi, a stimula circulatia sangelui, a imbunatati sanatatea pielii si a ameliora epuizarea si oboseala.
Se crede ca ajuta la formarea sangelui, ceea ce poate fi benefic pentru afectiunile de sanatate care necesita curatare sau detoxifiere. Aceste afectiuni includ diabetul si afectiunile inflamatorii. Ciresele sunt, de asemenea, folosite pentru a intari splina, pentru a ameliora problemele digestive, cum ar fi diareea, pentru a intineri organismul si pentru a stimula pofta de mancare.
Unul dintre cele mai puternice beneficii ale cireselor este continutul sau ridicat de antioxidanti. Acesta este recunoscut de catre practicienii medicinei traditionale si este folosit pentru a ajuta pacientii cu afectiuni legate de inflamatii, inclusiv guta, artrita si fibromialgia.
Melatonina din cirese este, de asemenea, apreciata pentru capacitatea sa de a induce un sentiment de calm si de a ajuta la ameliorarea insomniei, a durerilor de cap si a iritabilitatii.
Cum se utilizeaza
Ciresele sunt disponibile pe scara larga in magazinele alimentare, mai ales atunci cand sunt in sezon, in lunile de vara. In afara sezonului, puteti gasi cirese congelate sau uscate si suc de cirese. Unul dintre soiurile preferate de cirese, numit cirese bing, sunt disponibile doar in luna iulie. Acestea sunt cunoscute ca fiind cel mai delicios tip de cirese datorita dulceatei lor naturale.
Exista o tona de moduri amuzante si sanatoase de a folosi ciresele. Atunci cand sunt in sezon, fructele proaspete pot fi adaugate la fulgii de ovaz, parfaits de iaurt, salate, deserturi, bauturi si smoothie-uri. De asemenea, pot fi consumate simple, bineinteles. Este usor sa scoti samburii unei cirese. Trebuie doar sa folositi un cutit si sa taiati cireasa in doua – samburele va iesi imediat.
Sezonul cireselor este scurt, asa ca, din fericire, ciresele se congeleaza foarte bine. Puteti pastra ciresele in congelator pana la un an! In afara sezonului, puteti, de asemenea, sa luati o gustare din cirese uscate, care sunt excelente in granola fara cereale si in fulgii de ovaz. Ciresele pot fi, de asemenea, conservate in apa, suc de mere, suc de struguri albi sau sirop.
Cum se conserva ciresele
Puneti mana pe cirese proaspete in timpul lunilor de vara si faceti gemuri, jeleuri si conserve de care va puteti bucura tot anul. Cel mai sanatos mod de a conserva ciresele este in apa plata. Ciresele sunt suficient de dulci, asa ca nu aveti nevoie de zahar suplimentar. Incepeti prin a spala ciresele si a le scoate samburii. (Nu este necesar sa le deshumati inainte de a le pune la borcan, dar le face mai usor de mancat mai tarziu).
Umpleti jumatate dintr-un borcan cu apa, apoi adaugati ciresele. Continuati sa bateti borcanul pe tejghea pentru a elimina bulele de aer. Apoi, adaugati restul de apa. Inainte de a pune capacul, asigurati-va ca ciresele sunt complet acoperite si mai bateti borcanul de cateva ori.
Pentru a face o dulceata sau un jeleu cu cirese, folositi o cratita pentru a gati ciresele la foc mediu. Adaugati putina apa si dati-le timp sa se descompuna. Daca doriti sa adaugati un plus de dulceata, folositi putina miere sau sirop de artar, care sunt amandoi indulcitori naturali foarte buni. Puteti adauga, de asemenea, condimente care completeaza gustul cireselor, cum ar fi scortisoara sau nucsoara.
Istorie
Ciresele dulci au fost consumate inca din timpuri preistorice. O ciresa cultivata, la fel ca si caisul, a fost adusa la Roma de catre Lucius Licinius Lucullus din nord-estul Anatoliei, care este Armenia istorica, in anul 72 i.Hr. conform inregistrarilor. Din ordinul lui Henric al VIII-lea, care gustase ciresul in Flandra, acesta a fost introdus in Anglia la Teynham, langa Kent.
Astazi, ciresele sunt foarte cautate. Ciresii sunt, de fapt, pomi fructiferi greu de cultivat si de mentinut in viata, deoarece nu tolereaza umezeala. De asemenea, sunt sensibili la mai multe virusuri, precum si la canicula bacteriana, canicula cytospora, putregaiul brun, putregaiul radacinilor si putregaiul coroanei.
In productia comerciala, ciresele sunt recoltate cu ajutorul unui „scuturator” mecanizat, dar recoltarea manuala este, de asemenea, folosita pe scara larga pentru a recolta fructele si a evita deteriorarea fructelor si a pomilor.
Riscuri si efecte secundare
Consumul de cirese dulci si amare este complet sigur pentru adulti si copii. Acestea pot provoca o reactie alergica la persoanele care sunt sensibile.
Nu exista suficiente cercetari care sa indice daca dozele mari in scopuri medicinale sunt complet sigure. Daca consumati doze mari, sau suplimente de cirese, informati-va medicul si urmariti reactiile organismului inainte de a continua tratamentul.
Consumul de cirese este sigur pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, dar siguranta consumului de doze mari in scopuri medicinale este necunoscuta, deoarece nu exista suficiente cercetari. Nu exista interactiuni cunoscute cu ciresele in acest moment.
Daca va ganditi sa va hraniti cainele cu cirese, nu este recomandat acest lucru, deoarece se stie ca acestea provoaca tulburari gastrointestinale la animalele de companie.
Concluzii:
- Fructul de cirese, care provine din genul Prunus, vine la doua varietati: dulce si acru.
- Beneficiile cireselor sunt vaste datorita continutului lor de antioxidanti. Se stie ca acestea reduc starile inflamatorii si stresul oxidativ.
- Au un indice glicemic mai mic, ofera trei grame de fibre per ceasca si sunt sarace in calorii.
- Fiind o sursa de antioxidanti, vitamina C si potasiu, acest fruct se mandreste cu o serie de beneficii pentru sanatate, printre care:
- promovarea pierderii in greutate
- stimularea sanatatii inimii
- tratarea gutei
- reducerea inflamatiei
- tratarea osteoartritei
- sprijinirea somnului