Conopida este considerata de multi ca fiind unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe Pamant, si exista un motiv intemeiat pentru care. Cu oferta sa bogata de fitonutrienti care promoveaza sanatatea, nivelul ridicat de compusi antiinflamatori si capacitatea de a indeparta cancerul, bolile de inima, bolile cerebrale si chiar cresterea in greutate, se pare ca nu sunt multe lucruri pe care aceasta leguma nu le poate face.
Conopida face parte din familia legumelor crucifere – cunoscuta si sub numele de familia Brassica oleracea – alaturi de broccoli, varza, varza kale, varza de Bruxelles si alte cateva soiuri mai putin comune. Multumita intregii atentii pe care legumele crucifere au primit-o cand vine vorba de prevenirea cancerului, sondajele arata ca consumul de legume crucifere a crescut in ultimele doua decenii in Statele Unite.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de conopida? Studii ample sugereaza ca legumele crucifere sunt o sursa excelenta de antioxidanti naturali, precum si buni furnizori de vitamine esentiale, carotenoizi, fibre, zaharuri solubile, minerale si compusi fenolici. De fapt, se crede ca legumele Brassica oleracea sunt cea mai mare sursa de compusi fenolici din dieta umana, iar dupa ce veti citi toate beneficiile nutritiei conopidei, veti intelege de ce.
Datele si istoricul nutritiei conopidei
Conopida a aparut pentru prima data in regiunea Asiei cu multi ani in urma, ca o varianta a unui tip de planta de varza despre care nu se crede ca mai este consumata. A devenit populara pentru prima data ca planta comestibila in regiunea mediteraneana in jurul anului 600 i.Hr. si astazi o vedem inca folosita in multe bucatarii italiene, spaniole, turcesti si franceze.
Se crede ca conopida a ajuns in Statele Unite la mijlocul secolului al XVI-lea. In acest moment a devenit o leguma recoltata in mod obisnuit, care a fost utilizata in multe feluri de mancare diferite. Astazi, leguma este folosita in aproape toate tipurile de bucatarie din lume: chineza, japoneza, italiana, franceza, indiana, americana si asa mai departe. Majoritatea oamenilor aleg sa gateasca si sa consume doar „capul” alb al conopidei, deoarece tulpina si frunzele mai dure pot provoca tulburari digestive pentru unele persoane si tind sa aiba o textura mai dura.
Se crede ca este atat de benefica datorita combinatiei sale speciale de substante fitochimice numite carotenoizi, tocoferoli si acid ascorbic. Toate acestea sunt forme de antioxidanti care fac in prezent obiectul unor cercetari aprofundate pentru a intelege mai multe despre modul in care mentin organismul sanatos.
Datorita cercetarilor recente, culturile Brassica, cum ar fi conopida, sunt acum foarte bine corelate cu prevenirea bolilor cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a tulburarilor neurodegenerative si a diferitelor forme de cancer, pentru a numi doar cateva.
Potrivit USDA, o portie de o cana (aproximativ 100 de grame) de conopida cruda nutritiva contine aproximativ:
25 calorii
5,3 grame de carbohidrati
2 grame de proteine
0,1 grame de grasimi
2,5 grame de fibre
46,4 miligrame de vitamina C
16 micrograme de vitamina K
57 micrograme de acid folic
0,2 miligrame de vitamina B6
303 miligrame de potasiu
0,2 miligrame de mangan
0,7 miligrame de acid pantotenic
0,1 miligrame de tiamina
0,1 miligrame riboflavina
15 miligrame de magneziu
44 miligrame de fosfor
Retineti ca aceste valori sunt pentru doar o cana de conopida. Datorita volumului mare, dar numarului mic de calorii al acestei legume, este foarte usor sa mananci doua cesti sau mai mult de conopida gatita deodata, mai ales atunci cand o folosesti sub forma de piure sau taiata creativ in diferite retete. Acest lucru inseamna ca puteti obtine fara probleme de doua-trei ori beneficiile pentru sanatate ale conopidei.
Conopida este un carbohidrat sau o proteina? Desi contine unele proteine, ca majoritatea legumelor, este considerata tehnic un carbohidrat, deoarece este un aliment derivat din plante. Este conopida keto-friendly? Da – chiar daca contine niste carbohidrati, este totusi relativ saraca in carbohidrati avand in vedere continutul sau ridicat de fibre, ceea ce o face o alegere buna pentru persoanele care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati.
Beneficii conopida pentru sanatate
1. Ajuta la reducerea riscului de cancer
Numeroase studii au aratat ca exista o legatura puternica intre dieta unei persoane si riscul de a dezvolta cancer. Studiile demonstreaza ca legumele crucifere, cum ar fi conopida, sunt deosebit de utile pentru prevenirea cancerului de san, pe langa cancerul de colon, ficat, plamani si stomac. De aceea, acestea sunt unele dintre cele mai bune alimente care lupta impotriva cancerului.
De ce este conopida un superaliment atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului? S-a demonstrat ca are agenti chimiopreventivi care blocheaza fazele timpurii ale dezvoltarii cancerului pentru a ajuta la oprirea cresterii tumorilor. Studiile au demonstrat ca legumele crucifere, cum ar fi conopida, pot inhiba in mod eficient dezvoltarea carcinogenezei induse chimic, actionand ca un anti-mutagen care opreste celulele tumorale sa se reproduca in continuare. Conopida are, de asemenea, efecte chimiopreventive datorita capacitatii sale de a modula enzimele de metabolizare a substantelor cancerigene.
Cand vine vorba de prevenirea cancerului, ce este mai bun pentru tine, broccoli sau conopida? Broccoli are mai multa vitamina C, vitamina A, vitamina K si calciu in comparatie cu conopida. Cu toate acestea, ambele sunt legume crucifere, iar consumul din aceasta familie de plante s-a demonstrat ca ajuta la prevenirea cancerului, potrivit Institutului National de Cancer. Legumele crucifere sunt bogate in glucosinolati – un grup mare de compusi benefici care contin sulf. Aceasta combinatie speciala de compusi este cea care confera legumelor crucifere precum varza, broccoli, varza si conopida mirosul lor caracteristic atunci cand sunt gatite.
Se stie ca aceste substante chimice protectoare se descompun in timpul procesului de mestecare si digestie in compusi biologic activi care ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase. In esenta, glucosinolatii actioneaza ca niste pesticide naturale in celulele plantelor. Atunci cand sunt consumate de oameni, acestea sunt utilizate pentru repararea ADN-ului si ajuta la prevenirea cancerului prin incetinirea cresterii celulelor canceroase mutante.
2. Lupta impotriva inflamatiei
Inflamatia se afla in centrul aproape tuturor bolilor cronice cu care ne confruntam atat de des in prezent. Conopida este bogata in antioxidanti si compusi antiinflamatori, care scad stresul oxidativ si prezenta radicalilor liberi in corpul nostru. Gama importanta de antioxidanti care se gasesc in conopida – inclusiv vitaminele enumerate mai sus, dar si beta-carotenul, beta-criptoxantina, acidul cafeic, acidul cinamic, acidul ferulic, quercetina, rutina si kaempferolul – ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism. Atunci cand este lasat nereglementat, stresul oxidativ poate duce la cancer si la diverse alte afectiuni.
Doar o portie de o cana de conopida contine aproximativ 77 la suta din valoarea zilnica recomandata de vitamina C, ajutand la reducerea inflamatiei, la cresterea imunitatii si la mentinerea organismului in afara bacteriilor daunatoare, a infectiilor si a racelilor obisnuite. De fapt, un studiu realizat in 2017 la Departamentul de Stiinte al Universitatii din Basilicata, in Italia, a examinat efectele antioxidante si antiinflamatorii ale unei diete imbogatite cu pulbere de frunze de conopida pe iepuri. Cercetatorii au concluzionat ca „suplimentarea preventiva cu CLP poate proteja iepurii de inflamatia si stresul oxidativ induse de LPS”.
3. Scade riscul de boli de inima si tulburari cerebrale
Cercetatorii stiu acum ca nivelurile ridicate de inflamatie sunt corelate cu un risc crescut pentru multe boli cronice, cum ar fi bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, diabetul si tulburarile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si Parkinson.
Capacitatile antiinflamatorii ale conopidei – care se regasesc in special in aportul sau de vitamina K, vitamina C, diversi antioxidanti si acizi grasi omega-3 – ajuta la mentinerea arterelor si a vaselor de sange libere de acumularea de placi, diminuand sansele de aparitie a hipertensiunii arteriale si a unor niveluri de colesterol scapate de sub control. Aceste afectiuni grave pot duce la inflamatii suplimentare, alergii, reactii autoimune si chiar la un posibil stop cardiac. Substantele nutritive puternice ale conopidei ajuta la oprirea sistemului imunitar de a functiona la cote exagerate, creand reactii autoimune care pot duce la un stres oxidativ capabil sa afecteze celulele creierului.
4. Ofera niveluri ridicate de vitamine si minerale (in special vitamina C si vitamina K)
Pe langa vitamina C si alti antioxidanti, conopida este, de asemenea, o sursa buna de vitamina K. Vitamina K este o vitamina solubila in grasimi. Acest lucru inseamna ca este absorbita in intestine impreuna cu grasimile. Acesta este unul dintre motivele pentru care consumul de conopida – impreuna cu o sursa de grasimi sanatoase – este important. Vitamina K este responsabila pentru mentinerea sanatatii structurii scheletului si ajuta la prevenirea afectiunilor legate de pierderea densitatii minerale osoase, cum ar fi osteoporoza. In plus, aceasta ajuta la coagularea sangelui, precum si la calcifierea oaselor. Cu toate acestea, poate chiar mai important, s-a demonstrat ca vitamina K are un impact pozitiv direct asupra opririi inflamatiei in organism.
Se crede ca o dieta saraca – la fel ca dieta americana standard pe care multi oameni o consuma astazi – este unul dintre factorii cheie care joaca un rol in deficienta de vitamina K pe care o experimenteaza atat de multi oameni. Alte motive pentru deficienta de vitamina K includ utilizarea pe termen lung a antibioticelor, probleme digestive si intestinale – cum ar fi boala inflamatorie cronica a intestinului – si medicamentele farmaceutice populare pentru scaderea colesterolului. Din fericire, conopida este capabila sa ofere o doza mare de aceasta vitamina esentiala atat de necesara, care poate ajuta la compensarea problemelor asociate cu o dieta saraca si cu obiceiurile nesanatoase de viata.
5. Imbunatateste digestia si detoxifierea
Anumiti compusi care se gasesc in conopida – sulforafan, glucobrassicina, glucorafanina si gluconasturtian – sunt foarte utili pentru a ajuta organismul sa se detoxifice, datorita modului in care sustin functia hepatica. Legumele crucifere sunt benefice pentru sanatatea ficatului, digestie si detoxifiere datorita aportului bogat de compusi care contin sulf, numiti glucosinolati, care sustin absorbtia corecta a nutrientilor si eliminarea toxinelor si a deseurilor.
Glucosinolatii stimuleaza ceea ce se numeste enzimele de faza II, sistemul antioxidant natural al organismului. Prin urmare, acestia ajuta la declansarea producerii de catre ficat a enzimelor detoxifiante care blocheaza daunele provocate de radicalii liberi. De asemenea, glucosinolatul poate ajuta la protejarea mucoasei vulnerabile a stomacului, reducand sansele de a dezvolta sindromul intestinului permeabil sau alte tulburari digestive. In acelasi timp, sulforafanul faciliteaza detoxifierea si digestia, impiedicand aparitia unei cresteri excesive a bacteriilor in microflora intestinala, impiedicand bacteriile rele sa copleseasca sistemul digestiv si permitand bacteriilor bune sa se dezvolte.
6. Ajuta la pierderea in greutate
De ce este conopida buna pentru a pierde in greutate? Este extrem de saraca in calorii (doar 25 de calorii per ceasca), are practic zero grame de grasime, este foarte saraca in carbohidrati si zahar si totusi este bogata in volum si fibre de umplere. Acest lucru o face o alegere excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate, deoarece puteti consuma cantitati mari de conopida si sa va umpleti fara a consuma prea multe calorii, grasimi, zahar sau carbohidrati.
Este conopida un laxativ? In timp ce efectele sale sunt mult mai subtile decat suplimentele laxative, conopida poate ajuta la reducerea constipatiei si la mentinerea excesului de deseuri sau a greutatii apei in miscare din organism, ceea ce va ajuta sa va simtiti imediat mai bine.
7. Ajuta la echilibrarea hormonilor
S-a demonstrat ca a consuma o dieta bogata in alimente integrale si legume pline de antioxidanti, cum ar fi conopida, ajuta la echilibrarea hormonilor partial prin reducerea nivelurilor nesanatoase de estrogen. Alimentele bogate in estrogeni pot fi daunatoare pentru sanatate atunci cand incep sa distruga echilibrul hormonal vulnerabil pe care multi oameni se lupta sa il mentina.
O dieta saraca si un stil de viata nesanatos fac ca dezechilibrele hormonale sa fie foarte frecvente. Alimentele procesate, cum ar fi soia, carnea, lactatele, drojdia si zaharul rafinat, toate pot duce la un nivel nesanatos de estrogen in organism. Prea mult estrogen in fluxul sanguin este asociat cu probleme de sanatate precum hipotiroidismul, bolile autoimune, oboseala cronica si cancerul ovarian.
8. Pastreaza sanatatea ochilor
S-a demonstrat ca sulforafanul gasit in conopida protejeaza tesuturile vulnerabile din zona retinei de stresul oxidativ care poate duce la orbire, cataracta, degenerare maculara si multe altele.
Tipuri si utilizari
Credeti sau nu, exista peste 80 de tipuri diferite de conopida comestibila de vanzare in intreaga lume. Exista patru grupe majore de conopida in care se incadreaza aceste soiuri: Italiana (include alba, Romanesco, diverse tipuri de conopida maro, verde, mov si galbena), Nord-Europeana (care se recolteaza in Europa si in SUA vara si toamna), Nord-Vest-Europeana (recoltata iarna si primavara devreme) si Asiatica (cultivata in China si India). In timp ce cea mai mare parte a conopidei se gaseste in varietati albe, alte tipuri, cum ar fi conopida mov, galbena si verde, pot fi gasite in anumite parti ale lumii si sunt la fel de hranitoare.
Din fericire, conopida este una dintre cele mai versatile legume care exista. Adaugarea unei cantitati mai mari din ea in dieta dumneavoastra in mod regulat nu ar trebui sa fie foarte dificila. Iata cateva utilizari populare pentru conopida:
- Poti alege sa faci piure de conopida la abur cu iaurt bogat in probiotice, intr-o textura catifelata care poate lua locul cartofilor
- Radeti-o in particule asemanatoare orezului pentru a face orez cu conopida
- Folositi-o ca substitut de carne, inmuiind-o intr-un aluat de oua, condimente si faina de migdale pentru a face pepite de conopida
- Folositi-o pentru umiditate si ca agent de legare si de imbunatatire a texturii in „crusta de pizza cu conopida”
Atat conopida, cat si cartofii sunt adesea folosite ca alternative la cereale. Ii puteti folosi pentru a face „orez”, „cruste de pizza” fara cereale, gnocchi si multe altele. Un beneficiu al utilizarii conopidei in locul cartofilor in retete este ca este mai saraca in carbohidrati, ceea ce o face potrivita pentru persoanele care urmeaza dieta keto sau alte diete cu continut scazut de carbohidrati.
Cumpararea conopidei:
Cand vine vorba de cumpararea conopidei, cautati conopida care este bine impachetata, cu bucatile sale presate ferm impreuna si nu se desfac. Ar trebui sa aiba o textura si o culoare uniforma pe toata capatana de conopida si sa nu aiba vanatai majore sau pete de culoare pe capatana de conopida. Cel mai bine este sa folositi conopida in termen de trei pana la sapte zile de la cumparare, daca este posibil, pentru a va asigura ca toate substantele nutritive sunt inca intacte.
Conopida cruda rezista in frigider mai mult decat conopida gatita (aproximativ o saptamana), asa ca depozitati-o cruda intr-un recipient uscat sau intr-o punga de plastic, daca este posibil, impreuna cu un prosop de hartie pentru a absorbi umezeala si a o impiedica sa mucegaiasca.
Gatiti conopida:
Conopida este mai buna pentru dumneavoastra gatita sau cruda? Cercetatorii au analizat diversele moduri de a pregati si gati conopida pentru a intelege ce metode de gatit pastreaza cel mai bine beneficiile conopidei pentru sanatate.
Potrivit studiilor, procesele de fierbere in apa si de albire in apa au cel mai mare impact asupra reducerii substantelor nutritive ale conopidei. Aceste metode au provocat pierderi semnificative de substanta uscata, proteine si continuturi minerale si fitochimice (aproximativ o pierdere de 20 pana la 30 la suta din anumiti nutrienti dupa cinci minute de fierbere, 40 pana la 50 la suta dupa 10 minute si 75 la suta dupa 30 de minute).
In schimb, in mod surprinzator, conopida si-a pastrat cel mai bine substantele nutritive intacte atunci cand a fost preparata la microunde sau usor prajita. Aceste metode de gatit au pastrat extractul metanolic de conopida proaspata si au conservat in mod semnificativ cea mai mare activitate antioxidanta.
Cea mai buna metoda de gatire a conopidei pare a fi sa o sotezi usor pe aragaz, cu putina apa, bulion, suc de lamaie sau o sursa sanatoasa de grasime, ceea ce poate face ca nutrientii sai sa fie mai usor de absorbit. Bineinteles, mancand-o cruda, eventual inmuiata in niste hummus sanatos sau alt tip de sos, isi pastreaza, de asemenea, nutrientii. Daca va grabiti sa pregatiti acea cina in timpul saptamanii, conopida poate fi preparata rapid sau chiar taiata si consumata cruda.
Riscuri si efecte secundare
Ce se intampla cand mananci prea multa conopida? Sa aruncam o privire asupra unor preocupari legate de consumul de conopida:
1. Functia tiroidiana
Conform cercetarilor, este nevoie de o cantitate mare de legume crucifere pentru a provoca hipotiroidism si se pare ca acest risc exista doar pentru cei care au deja o deficienta de iod. Un studiu efectuat pe oameni a constatat ca consumul a cinci uncii pe zi de legume crucifere gatite (mai exact, varza de Bruxelles) timp de patru saptamani nu a avut efecte adverse asupra functiei tiroidiene. Daca aveti o problema tiroidiana cunoscuta, cel mai bine este sa consumati legume crucifere care au fost gatite si sa le limitati la aproximativ una sau doua portii pe zi.
2. Probleme digestive, inclusiv gaze
Unele persoane digera cu greu legumele crucifere crude, inclusiv varza, broccoli si conopida. Gatitul acestor legume ajuta, de obicei, la ameliorarea problemei. Se crede ca problema apare din cauza carbohidratilor care se gasesc in aceste legume (pe care toate legumele ii contin de fapt intr-o anumita masura) care nu sunt descompuse in intregime in tractul digestiv, combinate cu cantitatea mare de fibre si sulf.
3. Pot accentua simptomele la cei care au pietre la rinichi sau guta existente
Legumele crucifere contin compusi numiti purine, care uneori se pot descompune pentru a forma acid uric in urina. Daca aveti o afectiune preexistenta, cum ar fi pietre la rinichi si guta, ar trebui sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma cantitati mari de conopida, desi in doze mici riscul daca nu se crede ca este ceva de care sa va faceti griji.
Concluzii:
- Conopida face parte din familia legumelor crucifere – cunoscuta si sub numele de familia Brassica oleracea – alaturi de broccoli, varza, varza kale, varza de Bruxelles si alte cateva soiuri mai putin comune.
- Este considerata unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe Pamant datorita rezervei sale bogate de fitochimicale care promoveaza sanatatea, nivelului ridicat de compusi antiinflamatori si capacitatii de a preveni cancerul, bolile de inima, bolile cerebrale si chiar cresterea in greutate.
- Printre beneficiile conopidei se numara capacitatea sa de a ajuta la reducerea riscului de cancer, de a lupta impotriva inflamatiei, de a diminua riscul de boli de inima si de tulburari cerebrale, de a oferi un nivel ridicat de vitamine si minerale, de a imbunatati digestia si detoxifierea, de a ajuta la pierderea in greutate, de a echilibra hormonii si de a pastra sanatatea ochilor.
- Cele mai bune moduri de a o gati este sa o sotezi usor sau sa o prajesti pentru a-i mentine nutrientii – sau, bineinteles, sa o consumi cruda.
- Cel mai bine este sa folositi conopida in termen de trei pana la sapte zile de la cumparare, daca este posibil, pentru a va asigura ca toti nutrientii sai sunt inca intacti.