Nautul, numit si fasole garbanzo, este una dintre cele mai vechi culturi consumate in lume. De fapt, fac parte din anumite diete traditionale de peste 7.500 de ani si nu este greu de inteles de ce atunci cand iei in considerare beneficiile nutritiei de naut.
Astazi, nautul ramane una dintre cele mai populare leguminoase pe aproape toate continentele si, din nou, nu este surprinzator de ce atunci cand luam in considerare beneficiile nutritiei nautului. Dupa soia, nautul este a doua cea mai cultivata si consumata fasole din lume. Nautul este inca inclus in dietele unora dintre cele mai sanatoase populatii care traiesc pe tot globul, inclusiv a celor care consuma bucatarii traditionale care provin din Orientul Mijlociu, din regiunea mediteraneana si din natiunile africane de asemenea – fie ca vorbim de naut intreg sau de faina de naut.
In primul rand, ce este nautul? Nautul este un tip de leguma care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Leguminoasele sunt un membru al familiei mazarelor si, din punct de vedere tehnic, o pastaie cu seminte. Alte leguminoase comestibile comune includ linte, mazare, o varietate de fasole, soia si arahide.
De ce sunt buni nauturile pentru dumneavoastra? Ajuta la cresterea satietatii, stimuleaza digestia, mentin stabil nivelul de zahar din sange, cresc protectia impotriva sindromului metabolic si a bolilor de inima si multe altele. Nutritia de naut este un pachet puternic de proteine, vitamine si minerale, motiv pentru care este adesea inclus in multe diete vindecatoare, inclusiv in dieta ayurvedica si in dieta mediteraneana. Ei sunt inclusi in retete populare intalnite in intreaga lume, fiind inclusiv folositi ca ingredient principal in hummus, care este consumat in mod obisnuit aproape in fiecare zi in locuri precum Israel, Siria, Turcia, Palestina, Iordania si Egipt.
Informatii nutritionale despre naut
O singura privire la nutritia nautului si se dovedeste ce superaliment uimitor sunt cu adevarat aceste leguminoase. Nautul, sau fasolea garbanzo, este o sursa excelenta de proteine de origine vegetala, alaturi de fibre, fier, zinc, fosfor, vitaminele B si multe altele.
Este nautul un amidon sau o proteina? De fapt, ei ofera cate ceva din ambele. Fasolea, legumele si leguminoasele sunt alimente cu o densitate mare de nutrienti si unice prin faptul ca ofera o combinatie de proteine, amidon, fibre si minerale. In plus, sunt sarace in calorii si satioase. Inseamna asta ca nautul este un „carbohidrat bun”? Da, deoarece amidonul care se gaseste in naut este digerat lent si sustine niveluri de zahar din sange mai stabilizate (mai multe despre acest lucru mai jos).
O cana (aproximativ 164 de grame) de naut fiert contine aproximativ:
269 calorii
45 de grame de carbohidrati
14,5 grame de proteine
4,2 grame de grasimi
12,5 grame de fibre
1,7 miligrame de mangan
282 micrograme de acid folic
0,6 miligrame de cupru
276 miligrame de fosfor
4,7 miligrame de fier
78,7 miligrame de magneziu
2,5 miligrame de zinc
477 miligrame potasiu
0,2 miligrame de tiamina
0,2 miligrame de vitamina B6
6,1 micrograme de seleniu
6,6 micrograme de vitamina K
80,4 miligrame de calciu
0,1 miligrame de riboflavina
0,5 miligrame de acid pantotenic
Nutritia de naut ofera, de asemenea, o parte din vitamina A, C si E si niacina.
Beneficiile Nautului
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale nautului? Cu atat de multe vitamine si nutrienti, nautul aduce beneficii organismului in mai multe moduri diferite. Iata care sunt cele mai importante opt beneficii ale nautului:
1. Ofera carbohidrati cu eliberare lenta
Nautul, la fel ca toate leguminoasele, este o forma de carbohidrati complecsi pe care organismul este capabil sa ii digere lent si sa ii foloseasca pentru energie. Acest lucru este esential, deoarece nu toti carbohidratii sunt creati la fel; unii cresc rapid nivelul de zahar din sange si duc la „varfuri si caderi” de energie (acestia se numesc carbohidrati simpli sau rapizi), in timp ce altii fac contrariul si ne ofera combustibil sustinut (acestia se numesc carbohidrati complecsi).
Chiar si dietele foarte sarace in carbohidrati va cer sa obtineti cel putin 25 de grame de carbohidrati pe zi, iar o portie mica de naut poate contribui la furnizarea unora dintre acesti carbohidrati.
2. Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange
Este buna nautul pentru o dieta saraca in carbohidrati? In cele mai multe cazuri, da, deoarece sunt considerati un „carbohidrat lent”. Nutritia de naut include amidon, care este un carbohidrat cu ardere lenta la care organismul nu reactioneaza prin cresterea brusca a glucozei in sange. Spre deosebire de zaharurile simple – care se gasesc in produsele procesate, cum ar fi faina rafinata, painea alba, pastele, sucurile, bomboanele si majoritatea celorlalte alimente ambalate – amidonul gasit in naut dureaza o perioada indelungata de timp pentru a se descompune odata consumat.
Sunt nautul bun pentru diabetici? Da, sunt o sursa sigura de carbohidrati chiar si pentru persoanele care beneficiaza de o dieta cu un continut mai scazut de carbohidrati. Amidonul contine zaharuri naturale numite glucoza, pe care organismul le foloseste cu usurinta pentru multe functii esentiale, dar glucoza poate fi problematica pentru persoanele care sunt prediabetice sau care au diabet. Procesul de digerare si de utilizare a glucozei care se gaseste in toate fasolele si amidonul este indelungat, ceea ce este extrem de important pentru diabetici, care au probleme in a ajunge la un nivel stabil al zaharului din sange dupa ce contin zaharuri din cauza unei rezistente la insulina.
3. Creste satietatea si ajuta la pierderea in greutate
Nautul este bogat atat in proteine, cat si in fibre, ceea ce te ajuta sa te simti satul, sa reduci pofta de mancare si, speram, sa reduci gustarile nesanatoase. Studiile au aratat ca consumul de fibre este corelat cu faptul de a avea o greutate corporala mai mica. Nautul este un adaos satios la orice reteta, datorita fibrelor, carbohidratilor complecsi si proteinelor.
Nutritia de naut are macronutrienti care lucreaza impreuna pentru a ne da o senzatie de satietate dupa ce mancam, ajutand in acelasi timp la controlul nivelului de zahar din sange si, prin urmare, la mentinerea energiei noastre. Consumul frecvent de alimente precum fasolea garbanzo care arde grasimile este o modalitate excelenta de a ajuta la o pierdere in greutate sanatoasa si durabila. Sentimentul de satietate va face mai putin predispus sa luati gustari cu calorii goale, alimente procesate de tip junk food intre mese, ceea ce va poate bloca pierderea in greutate.
Fasolea de naut este si mai satioasa daca o asociati cu alte alimente integrale nutritive, cum ar fi legumele sau branza de capra organica. Pentru ca sunt atat de saraci in calorii, dar cu un continut ridicat de fibre si proteine esentiale, sunt un aliment perfect pentru cei care trebuie sa slabeasca, dar care urmaresc aportul caloric.
4. Imbunatateste digestia datorita continutului ridicat de fibre
Nautul se numara printre alimentele de top cu un continut ridicat de fibre, cu aproximativ sase pana la sapte grame per portie de jumatate de cana. Din pacate, dieta occidentala moderna pe care o consuma multi americani ii lasa deficitari in fibre alimentare.
Un beneficiu major al alimentatiei cu naut este acela de a ajuta la reducerea constipatiei. Fibrele faciliteaza in digestia sanatoasa prin deplasarea rapida a alimentelor prin tractul digestiv, ajutand la diminuarea simptomelor de SII si constipatie. Fibrele actioneaza prin atragerea fluidelor din organism si legarea lor de volumul de formare a scaunului, care contine toxine si deseuri care trebuie eliminate din organism. Fibrele ajuta, de asemenea, la echilibrarea nivelurilor de pH si a bacteriilor din intestin, crescand bacteriile sanatoase si scazand in acelasi timp bacteriile nesanatoase. Un dezechilibru al bacteriilor din flora intestinala este adesea legat de multe probleme digestive diferite.
Cantitatea mare de fibre din fasolea garbanzo este responsabila pentru efectul sau de umplere si ajuta la imbunatatirea digestiei, dar face mult mai mult decat atat. Fibrele ajuta la sanatatea inimii, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si protejeaza impotriva cancerului, a bolilor de inima, a diverticulozei, a pietrelor la rinichi, a sindromului premenstrual, a obezitatii si multe altele.
5. Ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima si a cancerului
Beneficiul preferat al cardiologilor din nutritia de naut este ca sprijina sanatatea inimii in mai multe moduri. S-a demonstrat ca nautul ajuta la echilibrarea nivelurilor nesanatoase de colesterol, reduce hipertensiunea si protejeaza impotriva bolilor de inima in mai multe moduri.
Acest lucru se poate datora partial cantitatii mari de fibre care se gasesc in nutritia de naut, care ajuta oamenii sa evite mancatul in exces si acumularea excesului de greutate daunator, in special in jurul organelor vitale. Fibrele actioneaza pentru a crea o substanta asemanatoare unui gel in sistemul digestiv care se leaga de acizii grasi, ajutand la echilibrarea nivelului de colesterol. Atat fibrele solubile, cat si cele insolubile s-au dovedit a fi importante pentru a ajuta la controlul si gestionarea hipertensiunii.
Fasolea ajuta la mentinerea arterelor libere de acumularea de placi, la mentinerea unor niveluri sanatoase ale tensiunii arteriale si la scaderea sanselor de stop cardiac si de accident vascular cerebral. De fapt, studiile arata ca consumul unei singure portii zilnice (aproximativ 3/4 cana de fasole gatita) de orice fel poate ajuta la scaderea sanselor de atac de cord si la echilibrarea colesterolului „rau” LDL.
Consumul de fasole s-a dovedit, de asemenea, in studiile pe animale, ca are beneficii de protectie impotriva cancerului, in special a cancerului de colon, datorita continutului ridicat de fibre. In cadrul cercetarilor efectuate pe soareci s-a demonstrat ca fasolea garbanzo ajuta la blocarea formarii ulterioare a celulelor canceroase. Deoarece fasolea mentine sistemul digestiv, inclusiv colonul, fara bacterii daunatoare si acumulari toxice, creeaza un mediu general mai sanatos in care nivelul pH-ului este echilibrat, inflamatia este redusa si, prin urmare, celulele canceroase nu pot prolifera asa cum o pot face intr-un mediu nesanatos.
6. Furnizeaza vitamine si minerale esentiale (inclusiv acid folic si zinc)
Nutritia de naut se lauda cu niveluri ridicate de fier, zinc, folat, fosfor si vitamine din complexul B, toate acestea fiind deosebit de importante pentru vegetarieni si vegani, care pot fi lipsiti de acesti nutrienti esentiali din cauza faptului ca evita produsele de origine animala. De asemenea, nautul este o sursa excelenta de folat. Folatul este important pentru a ajuta organismul sa produca eficient celule noi, deoarece joaca un rol in copierea si sintetizarea ADN-ului. De asemenea, ajuta organismul sa utilizeze alte vitamine B, pe langa proteine (sub forma de aminoacizi).
O deficienta de folat poate contribui la anemie, la o functie imunitara deficitara si la o digestie proasta, iar in cazul femeilor insarcinate, o deficienta poate duce la defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Nutritia de naut include, de asemenea, zinc. Zincul este un oligoelement esential care joaca un rol in peste 100 de reactii enzimatice importante din organism.
7. Are un efect de alcalinizare
Legumele au un efect alcalinizant asupra organismului, care ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului prin combaterea nivelului ridicat de aciditate care este comun in majoritatea dietelor moderne, occidentale. Atunci cand nautul este combinat cu o sursa de grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline – ceea ce este cazul hummusului – absorbtia nutrientilor este si mai mare. In plus, nautul este o sursa buna de trei nutrienti care ajuta la reducerea simptomelor comune asociate cu sindromul premenstrual: magneziu, mangan si vitamina B6.
Deoarece nautul este alcalinizant, acesta este un adaos sanatos la o dieta alcalina.
8. Sursa excelenta de proteine pe baza de plante
Sunt nautul o sursa buna de proteine? Da, mai ales daca urmati o dieta vegetariana sau vegana.
Proteinele sunt un macronutrient esential care joaca un rol important in aproape toate functiile din organism, inclusiv in organele noastre vitale, muschii, tesuturile si chiar in nivelurile hormonale. Consumul unei cantitati suficiente de proteine sanatoase va ajuta sa incetiniti in mod natural imbatranirea. Proteinele pe care le dobandim din alimentatia noastra ajuta la crearea hemoglobinei si a anticorpilor importanti, controleaza nivelul de zahar din sange, ajuta la construirea si mentinerea muschilor, ne ofera energie de durata, lupta impotriva bacteriilor, ne fac sa ne simtim satui si ajuta si la vindecarea ranilor si a leziunilor.
Nutritia de naut nu contine doar proteine importante, aproximativ 15 grame pe cana de fasole gatita, ci are si multe alte substante nutritive si fibre. Cei care sunt cei mai expusi riscului de a nu consuma suficiente proteine sunt copiii, veganii si vegetarienii. Daca nu consuma cantitati adecvate de proteine in mod regulat poate duce la slabiciune musculara, oboseala, energie scazuta, probleme oculare, cum ar fi cataracta, probleme cardiace, sanatate precara a pielii, niveluri hormonale dezechilibrate si multe altele.
Deoarece nautul este o sursa complet vegetala de proteine vitale, acesta este o alegere excelenta pentru persoanele care nu mananca carne si care trebuie sa se asigure ca consuma suficient de mult din acest macronutrient. Nautul este deseori consumat impreuna cu cereale sau legume, de exemplu in tocanite sau in humus care se consuma cu paine pita; aceste alimente, din fericire, lucreaza impreuna pentru a constitui o „proteina completa”. Acest lucru inseamna ca ele contin toate elementele constitutive ale proteinelor, numite aminoacizi esentiali, pe care organismul trebuie sa le dobandeasca din alimente pentru a le folosi pentru functionarea corpului si pentru energie.
Nautul in Ayurveda si medicina traditionala
Nautul este folosit pe scara larga in bucatariile din India, unde a luat nastere dieta ayurvedica, dar si in anumite tari asiatice unde medicina traditionala chineza (TCM) este practicata si astazi.
- Nautul este folosit in mod obisnuit pentru a prepara curry si este unul dintre cele mai populare alimente vegetariene in India, Pakistan si Bangladesh – unde dietele vegetariene au o importanta istorica. In India, nautul se numeste kadale kaalu (Kannada) sau chana. Pentru persoanele care evita sa manance carne si produse de origine animala, nautul si alte fasole sunt o sursa importanta de proteine.
- Puteti gasi naut in multe varietati de dal (numit si dhal), care sunt incluse in bucataria ayurvedica si consumate aproape zilnic. Leguminoasele/fasolele sunt vazute ca fiind valoroase, deoarece sunt foarte ieftine, dar sunt mari surse de nutritie.
- Potrivit Ayurveda, legumele au un gust astringent. Se spune ca leguminoasele cresc energia „Vata”, ceea ce inseamna ca sustin niveluri mai ridicate de energie, dar ar putea contribui si la aparitia gazelor si a „uscaciunii”. Se recomanda ca nautul sa fie intotdeauna gatit cu mult ulei, usturoi sau ghee pentru a reduce uscaciunea si a sustine digestia. Se spune, de asemenea, ca nautul ajuta la construirea tesuturilor corporale, inclusiv a tesutului muscular.
- In Ayurveda, fasolea este aproape intotdeauna inmuiata inainte de a fi gatita si combinata cu mirodenii pentru a ajuta la imbunatatirea digestiei. Condimentele care sunt folosite cu naut includ asafetida (hing), chimen, ghimbir proaspat, turmeric si piper negru, care pot reduce balonarea sau gazele.
- In medicina traditionala chineza, leguminoasele/fagurii sunt, de asemenea, o sursa importanta de proteine, fibre, antioxidanti si multi nutrienti. Consumul zilnic de fasole este incurajat pentru a ajuta organele principale sa functioneze corect si pentru a preveni formarea de boli. Alimentele negre, inclusiv nautul negru si fasolea neagra, sunt deosebit de apreciate pentru capacitatea lor de a sustine sanatatea rinichilor si a ficatului.
- In MTC, se recomanda ca fasolea sa fie combinata cu orez sau cu o alta cereala integrala pentru a obtine o sursa completa de proteine. Fasolea, orezul, legumele si alimentele fermentate sunt consumate in mod obisnuit impreuna ca parte a „meselor dintr-o singura oala”, care sunt populare in dietele TCM.
- Conform teoriei TCM, beneficiile consumului de naut si de alte fasole, cum ar fi fasolea adzuki, fasolea neagra, alba si mung, includ intarirea inimii, ajutarea tranzitului intestinal, imbunatatirea tensiunii arteriale si a glicemiei, detoxifierea, protectia impotriva cancerului, cresterea rezistentei corporale si pierderea in greutate.
Unde gasiti si cum sa folositi nautul
Ce gust are nautul? Sunt una dintre cele mai versatile fasole/leguminoase in ceea ce priveste gustul, neavand amaraciune si mai putin „pamantii” decat alte leguminoase. Au o textura ferma si o aroma care uneori este descrisa ca fiind blanda si asemanatoare nucilor. Atunci cand sunt pasate, sunt cremoase si sunt un adaos excelent pentru creme tartinabile, aluaturi si dip-uri.
Iata cateva intrebari frecvente cu privire la modul de achizitionare si de preparare a nautului:
Ce tip de naut ar trebui sa cumparati?
Nautul poate fi gasit in varietati uscate, precoapte/in conserva sau precoapte/congelate. Multi oameni considera ca fasolea facuta de la zero – adica din forma uscata – are cel mai bun gust si isi pastreaza textura mai bine decat tipurile precoapte.
Fasolea precoapta, la conserva, este o optiune excelenta atunci cand nu aveti timp sa preparati fasolea de la zero, desi multe marci de fasole la conserva folosesc substanta chimica BPA in captuseala cutiilor lor, care este o toxina pe care doriti sa evitati sa se infiltreze in alimentele dumneavoastra.
Cautati varietati organice de fasole conservata care sunt certificate „fara BPA” pentru a evita ca aceasta substanta chimica sa ajunga in fasolea dumneavoastra. Vestea buna este ca fasolea precoapta, fie sub forma de conserva sau congelata, are adesea aceleasi niveluri de nutrienti ca si fasolea proaspat preparata, asa ca, atata timp cat cumparati un tip de inalta calitate, va puteti bucura in mod convenabil de fasole chiar si atunci cand sunteti la ananghie.
Cautati naut uscat in sectiunea „bulk bin” a magazinului dumneavoastra preferat de produse naturiste, unde veti putea gasi probabil fasole uscata organica de vanzare la un cost foarte scazut. Fasolea uscata ramane proaspata pentru o perioada lunga de timp, asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca veti cumpara prea multa si ca se va strica.
De ce ar trebui sa pun la inmuiat nautul?
Cel mai bine este sa inmuiati toata fasolea uscata peste noapte inainte de a o gati, ceea ce ajuta la o mai buna digestibilitate, ajuta la absorbtia nutrientilor si scade timpul de gatire. Pastrati cateva boabe de fasole uscata in bucataria dvs. pentru ori de cate ori aveti ceva timp in plus pentru a gati. Puneti-le la inmuiat timp de aproximativ 12-24 de ore inainte de a le gati, ceea ce scurteaza considerabil timpul de gatire, de la aproximativ doua ore la 30 de minute.
Exista o anumita ingrijorare cu privire la fitatii si taninurile care sunt prezente in mod natural in fasolea garbanzo – si in toate celelalte fasole si leguminoase, de asemenea. Acesta este motivul pentru care se recomanda inmuierea. Acesti compusi sunt adesea numiti „blocanti ai nutrientilor”, deoarece pot reduce disponibilitatea nutrientilor in unele cazuri. Inmuierea si germinarea fasolei ajuta la eliminarea acidului fitic si poate creste considerabil absorbtia mineralelor, pe langa faptul ca face fasolea mai digerabila si mai putin gazoasa.
Se crede ca unul dintre motivele pentru care acidul fitic a devenit astazi o problema de sanatate este faptul ca nu mai practicam tehnici de preparare a alimentelor, cum ar fi germinarea sau fermentarea cu aluat acru, care elimina o cantitate mare de acid fitic. Prin urmare, oamenii consuma o cantitate mult mai mare de acesta decat oricand inainte.
O dieta bogata in acid fitic poate crea potentiale deficiente minerale si chiar poate duce la sindromul intestinului permeabil, carii dentare, pierderea oaselor, osteoporoza si multe altele. Multe dintre vitaminele si mineralele care se gasesc in mod natural in fasole sunt, de fapt, legate de acidul fitic, astfel incat este dificil sa le absorbiti. Acidul fitic nu numai ca diminueaza mineralele disponibile in alimente, dar poate, de asemenea, sa lepede mineralele din oase si dinti, unde sunt stocate.
Pentru a evita sa consumati niveluri prea ridicate de acid fitic, cel mai bine este sa cumparati fasole organica, care este, de asemenea, etichetata ca fiind fara OMG, deoarece acidul fitic este mult mai mare in alimentele cultivate cu ajutorul ingrasamintelor moderne cu continut ridicat de fosfati decat in cele cultivate in compost natural. Incercati, de asemenea, sa inmuiati si sa incoltiti fasolea (si cerealele, de asemenea), deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea acidului fitic cu aproximativ 50-100%.
Trebuie sa scurgeti nautul?
Va recomand sa clatiti nautul la conserva pentru a reduce continutul de sodiu si pentru a improspata gustul. Puteti incerca, de asemenea, sa fierbeti fasolea conservata si clatita in niste bulion de legume pentru a o umfla si mai mult si pentru a-i spori aroma.
Poti manca naut crud?
Aceasta nu este o idee buna. Nautul trebuie sa fie copt si gatit inainte de a fi consumat. In caz contrar, sunt foarte greu de digerat, iar multi dintre nutrientii lor nu vor putea fi absorbiti.
Cum se gateste nautul uscat de la zero?
Daca va puteti aminti, inmuiati in prealabil nautul si alte fasole cu o seara inainte de a dori sa le gatiti. Acest lucru va permite sa le gatiti cu un efort minim si intr-un timp mai scurt. Gatiti fasolea uscata combinand aproximativ trei cani de apa pentru fiecare cana de fasole uscata, lasand-o sa fiarba timp de aproximativ o ora si jumatate pana la doua ore la foc mic. Odata ce fasolea este moale, este gata de consum. Puteti sa le faceti in loturi mari si sa le congelati cu usurinta pentru a avea mereu cate ceva la dispozitie.
Cum gatesti nautul din conserva?
Nautul de la conserva este deja fiert, asa ca nu trebuie sa il gatesti din nou. Ii puteti reincalzi intr-o oala pentru a-i incalzi. Va recomand sa ii reincalziti in bulion (cum ar fi bulionul de oase) pentru a le da mai multa aroma.
Cum faci naut prajit?
Nautul prajit sau copt se poate face cu usurinta in cuptor pentru a le da un plus de crocant. Dupa ce sunt fierti, adaugati putin ulei intr-o tava/foaie plata de copt, puneti nautul pe tava si gatiti-l timp de aproximativ 15 minute. Incercati sa adaugati condimente sau sosuri precum tamari pentru a le da un plus de aroma.
Nautul este apreciat cam peste tot in lume si nu este de mirare avand in vedere versatilitatea, gustul placut si numeroasele beneficii nutritionale ale nautului. La ce poti folosi nautul acasa?
Unul dintre cele mai populare lucruri pe care le poti face cu nautul este sa prepari hummus, o pasta de tartinat facuta din piure de naut, ulei de masline, tahini (seminte de susan macinate), suc de lamaie si, uneori, usturoi si ierburi. Este hummusul cu adevarat bun pentru tine? Da! Beneficiile hummusului sunt similare cu cele ale nautului, insa hummusul are un avantaj, deoarece ofera si grasimi sanatoase din tahini si ulei de masline.
Alte idei de folosire a nautului includ adaugarea unor tocanite, supe, tacos de fasole, salate sau chiar pasarea acestuia si adaugarea lui la produsele de patiserie.
Faina de naut (obtinuta din naut uscat si macinat) poate fi folosita pentru a face paine plata fara gluten (numita in mod traditional socca), paine rapida densa, prajituri plate sau clatite, briose, invelisuri pentru carne sau peste si pentru a lega sosuri/gravele. Faina de naut se mai numeste si faina de grau sau besan.
De asemenea, nautul este adaugat in mod obisnuit in curry-urile indiene; consumat frecvent in Portugalia ca parte a Rancho, un fel de mancare din carne, fasole si paste; apreciat in toata Italia si Franta in tocanite, paste si servit cu fructe de mare; macinat in faina de naut, care este folosita pentru a face paine si pitas in tot Orientul Mijlociu; adaugat la deserturi si dulciuri in Filipine; si adaugat in mod popular in salate si supe in America de Nord si Europa.
Istoria nautului
Nautul este o leguminoasa din familia de plante Fabaceae. Nautul domesticit a fost gasit in regiuni din Turcia si Grecia, cu inregistrari care dateaza de mii de ani, din Antichitate. Se crede ca fasolea garbanzo a fost consumata pentru prima data de populatiile din Mediterana Antica in urma cu 7500-10.000 de ani si apoi s-a raspandit in sudul Frantei si in Germania la scurt timp dupa aceea.
In Grecia clasica, fasolea era adesea inclusa in deserturi dulci si era consumata chiar si cruda. Populatiile din Roma antica pregateau fasolea in ciorbe, fripturi si tocanite sau o savurau ca gustare. Se crede ca, cu secole in urma, populatiile au asociat nautul cu zeul filozofic Venus, deoarece se credea ca fasolea ofera beneficii puternice pentru sanatate legate de reproducere.
Folosirea nautului s-a raspandit in Orientul Mijlociu in anii urmatori, devenind un aliment de baza in dieta traditionala a aproape tuturor natiunilor, asa cum este si astazi. In timp ce nautul este popular in intreaga lume de secole, abia recent a intrat in lumina reflectoarelor in America de Nord, unde cresterea popularitatii retetelor din Orientul Mijlociu, precum hummus si falafel, a facut ca multi oameni noi sa afle cat de bun poate fi gustul nautului. Oamenii din intreaga SUA consuma acum in mod obisnuit naut datorita numeroaselor utilizari culinare si a beneficiilor remarcate pentru sanatate.
Precautii
Nautul va poate da gaze? Da, este cu siguranta posibil ca acestia sa o faca. Fasolea/leguminoasele pot creste gazele si balonarea din cauza continutului ridicat de fibre si, de asemenea, din cauza tipurilor de carbohidrati pe care le contin. Va recomand sa mancati portii mici si, de asemenea, sa inmuiati fasolea inainte de a o gati pentru a ajuta la imbunatatirea digestiei.
Incercati sa preparati nautul de la zero (sub forma uscata) si sa o inmuiati mai intai peste noapte. Acest lucru ajuta la reducerea anumitor compusi care pot cauza probleme digestive si pot bloca absorbtia mineralelor. Daca nu sunteti obisnuiti sa consumati cantitati mari de fibre, introduceti treptat mai multe in dieta dvs. in loc sa consumati o cantitate mare de fasole bogata in fibre dintr-o data. Acest lucru va ajuta la usurarea digestiei si la evitarea simptomelor nedorite.
Ar trebui sa va faceti griji ca aveti o alergie la naut? De exemplu, nautul este o leguminoasa, deci este nautul inrudit cu arahidele (o alergie comuna)? Alergiile la naut nu sunt nici pe departe la fel de frecvente ca alergiile la arahide, insa pot provoca totusi reactii la unele persoane. Nu mai mancati naut daca observati semne de alergii, cum ar fi mancarimi, gat umflat, probleme digestive, balonare, ochi aposi etc.
Ganduri finale
- Nautul, sau fasolea garbanzo, este o leguminoasa care face parte din aceeasi familie de plante ca si mazarea verde, soia si arahidele. Sunt una dintre cele mai populare fasole consumate in intreaga lume, in special in locuri precum India, Orientul Mijlociu, zona mediteraneana si Africa.
- Nutritia de naut este o sursa excelenta de proteine si fibre vegetale, fier, zinc, fosfor, acid folic, vitamine B si multe altele.
- Printre beneficiile nutritiei de naut se numara furnizarea de carbohidrati cu eliberare lenta, fibre si proteine; ajuta la echilibrarea glicemiei; imbunatateste satietatea si pierderea in greutate; alcalinizeaza organismul; protejeaza inima; imbunatateste sanatatea digestiva; si furnizeaza vitamine si minerale.
- Puteti folosi nautul pentru a face hummus, tocanite sau supe, curry indian sau dhal, paine plata si alte produse de patiserie pentru a profita de tot ce are de oferit nutritia nautului.