Avocado este unul dintre primele cinci cele mai sanatoase alimente, asa ca nu este surprinzator ca am clasificat si uleiul de avocado ca fiind unul dintre cele mai sanatoase uleiuri.
La ce este bun uleiul de avocado? Avand in vedere ca este o sursa excelenta de grasimi sanatoase si nutrienti – inclusiv vitamina E – studiile au descoperit ca beneficiile uleiului de avocado includ ajutor in prevenirea:
- diabetului
- colesterolul ridicat
- niveluri ridicate de trigliceride
- probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul
Produsele realizate cu ulei din fructe de avocado au primit chiar si statutul de medicamente eliberate pe baza de reteta in Franta, datorita capacitatii lor dovedite de a contracara efectele negative ale artritei. Acesta este doar unul dintre multele motive pentru a incepe sa stocati acest ulei alaturi de uleiul de cocos in dulapul dumneavoastra, atat pentru gatit, cat si pentru alimentele crude.
Ce este uleiul de avocado?
Uleiul de avocado este produs din fructul arborelui de avocado (Persea americana), un copac originar din emisfera vestica care se intinde din Mexic spre sud pana in regiunile andine.
Uleiul de avocado este presat din pulpa carnoasa care inconjoara samburele avocado, ceea ce il face unul dintre putinele uleiuri comestibile care nu provin din seminte.
De ce este sanatos uleiul de avocado? Pulpa de avocado produce un ulei plin de grasimi sanatoase, inclusiv acid oleic si acizi grasi esentiali.
In comparatie cu uleiurile vegetale foarte procesate si rancede, cum ar fi uleiurile de soia, de seminte de bumbac si de sofranel, nutritia uleiului de avocado include un nivel ridicat de grasimi mononesaturate, ceea ce il face un inlocuitor hranitor pentru inima al acestor uleiuri periculoase, dar consumate in mod obisnuit.
Dupa cum a raportat un studiu din 2019 publicat in Antioxidants, exista potentialul ca avocado sa ajute la prevenirea si tratarea cancerului, a bolilor microbiene, inflamatorii, a diabetului si a bolilor cardiovasculare.
Beneficiile uleiului de avocado
Uleiul care provine din avocado face parte din lista pentru o dieta cu continut scazut de FODMAPs si se afla, de asemenea, pe lista alimentelor din dieta GAPS, care este un plan de masa conceput pentru a ajuta la tratarea bolilor digestive, a problemelor neurologice, a afectiunilor autoimune si la reducerea inflamatiei.
Iata mai multe despre unele dintre numeroasele beneficii ale uleiului de avocado:
1. Poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale
Uleiul din avocado este o alegere inteligenta daca sunteti in cautarea unor modalitati naturale de a va reduce tensiunea arteriala sau de a mentine o tensiune arteriala sanatoasa.
Grasimile mononesaturate care se gasesc in acest ulei pot avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale si, prin urmare, asupra inimii tale, atunci cand sunt consumate cu moderatie si cand sunt folosite pentru a inlocui grasimile saturate si grasimile trans din dieta ta.
Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association a gasit dovezi ca, in cadrul unei diete sanatoase, inlocuirea partiala a carbohidratilor fie cu proteine, fie cu grasimi mononesaturate poate scadea si mai mult tensiunea arteriala, poate imbunatati nivelul lipidelor si poate reduce riscul cardiovascular estimat.
2. Pot ajuta la imbunatatirea simptomelor artritei
Un alt beneficiu potential al uleiului de avocado este imbunatatirea bolilor legate de articulatii, cum ar fi artrita, care provoaca umflaturi si dureri la nivelul articulatiilor. Aceasta poate fi clasificata fie ca osteoartrita, fie ca artrita reumatoida.
Osteoartrita apare atunci cand cartilajul dintre articulatii se uzeaza, provocand inflamatie si durere.
In Franta, ASU este un extract obtinut dintr-o combinatie de extracte de avocado si de ulei de soia. Acesta a primit statutul de medicament cu prescriptie medicala ca tratament pentru osteoartrita genunchiului si a soldului.
In Danemarca, ASU este comercializat ca supliment alimentar pentru efectele sale antiinflamatorii si pentru capacitatea sa de a stimula cresterea si repararea cartilajului.
ASU a fost examinat in vitro si in cadrul unor studii pe animale, ambele studii demonstrand un efect antiinflamator si un efect stimulator asupra moleculelor din tesutul conjunctiv. Au fost publicate patru studii clinice randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo, iar aceste studii demonstreaza modul in care ASU are un efect pozitiv asupra simptomelor osteoartritei genunchiului si soldului.
Prin urmare, ati putea considera ca uleiul derivat din avocado este un adaos valoros la o dieta pentru artrita.
3. Benefic pentru simptomele psoriazisului si alte probleme ale pielii
Se estimeaza ca peste 8 milioane de persoane din SUA se lupta cu psoriazisul. Puteti dezvolta psoriazis la orice varsta.
Este o problema comuna a pielii care provoaca o acumulare de celule aspre, uscate si moarte ale pielii. Zonele de psoriazis arata ca niste zone ridicate, de culoare roz-rosiatica, acoperite cu solzi argintii si margini rosii.
Un studiu publicat in revista Dermatology ofera dovezi ca o crema cu vitamina B12 care contine ulei de avocado are un potential considerabil ca terapie topica bine tolerata si pe termen lung pentru psoriazis. Pacientii cu psoriazis din acest studiu au folosit produsul cu ulei de avocado timp de 12 saptamani si au prezentat imbunatatiri constante ale simptomelor pe toata perioada studiului.
Capacitatea uleiului de avocado de a juca un rol vital intr-o dieta pentru psoriazis este o descoperire substantiala pentru cei care sufera de psoriazis in placi cronic, deoarece tratamentele obisnuite sunt adesea asociate cu un risc semnificativ de efecte secundare nedorite.
Cercetarile care implica atat animale, cat si oameni, releva, de asemenea, ca uleiul de avocado poate promova vindecarea ranilor atunci cand este utilizat local si poate avea efecte antiinflamatorii si antioxidante asupra pielii.
De ce anume este bun uleiul de avocado pentru piele? Rezerva sa bogata de grasimi sanatoase il face un hidratant natural – in plus, contine vitamine, cum ar fi vitamina E, care ajuta la calmarea pielii.
Atunci cand este folosit local de unul singur sau ca ulei purtator pentru o reteta DIY, uleiul de avocado este de obicei recomandat pentru pielea normala pana la incercata. (Pielea grasa tinde sa se descurce mai bine cu un ulei mai usor, cum ar fi jojoba).
4. Promoveaza sanatatea inimii si poate ajuta la scaderea colesterolului
Uleiul care provine din avocado este un aliment care reduce colesterolul, deoarece are un continut ridicat de acid oleic mononesaturat, ceea ce il face o alegere benefica atunci cand vine vorba de inima.
Cercetarile sugereaza ca acidul oleic, ca si alte omega-9, poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima prin scaderea inflamatiei si cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL), „colesterolul bun” al organismului. Acidul oleic din uleiul din avocado este, de asemenea, benefic, deoarece poate reduce lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL), colesterolul „rau” al organismului.
Exista dovezi epidemiologice conform carora acizii grasi mononesaturati din uleiul de avocado au un efect benefic si asupra riscului de boli coronariene (CHD).
Dovezile din studiile clinice controlate au aratat ca acizii grasi mononesaturati afecteaza in mod favorabil o serie de factori de risc pentru CHD, inclusiv:
- nivelul colesterolului si al trigliceridelor
- factorii legati de formarea cheagurilor de sange
- sensibilitatea oxidativa in vitro a LDL
- sensibilitatea la insulina
5. Sustine absorbtia nutrientilor
Potrivit unui studiu publicat in Journal of Nutrition, adaugarea uleiului de avocado nutritiv la o masa poate stimula absorbtia carotenoizilor din alimente. Carotenoizii sunt antioxidanti care promoveaza sanatatea, care sunt solubile in grasimi si depind de grasimile alimentare pentru absorbtie.
Studiul a constatat ca adaugarea uleiului de avocado la o salata a imbunatatit semnificativ absorbtia alfa-carotenului, beta-carotenului si luteinei. Se considera ca carotenoizii din alimentatie ofera beneficii semnificative pentru sanatatea organismului uman prin diminuarea riscului de boli, inclusiv boli oculare si unele tipuri de cancer.
Asadar, pe langa grasimile sanatoase pe care le puteti obtine din alimentatia cu ulei de avocado, puteti creste si absorbtia altor nutrienti valorosi.
6. Poate contribui la starea de plenitudine
Intr-un mic studiu din 2018, participantii carora li s-au dat mese care contineau cantitati mari de acid oleic, un acid gras care apare in mod natural in avocado, au crescut in mod semnificativ starea de satietate si au redus dorinta de a manca, ceea ce a contribuit la scaderea consumului de alimente.
Pe de alta parte, participantii carora li s-au administrat mese care contineau cantitati mari de acid linoleic (un acid gras polinesaturat omega-6) au inregistrat o crestere a nivelului de grelina, un hormon care incurajeaza consumul de alimente.
7. Are efecte asemanatoare cu cele ale antioxidantilor
Un studiu pe animale din 2020 a scos la iveala dovezi care arata ca uleiul de avocado poate ajuta la detoxifierea si la exprimarea genelor antioxidante.
Acesta pare sa afecteze pozitiv metabolismul glutationului, sa reduca expresia genelor care declanseaza procesele inflamatorii si are o activitate de tip antioxidant. Potrivit concluziei studiului, extractul de ulei de avocado „a inhibat semnificativ activitatea antioxidanta nucleara p65, inducerea expresiei genelor antioxidante, activitatea antiinflamatoare si activarea autofagiei”.
8. Ulei de gatit mai sigur
Uleiurile precum uleiul de in si uleiul din seminte de dovleac sunt foarte dense in nutrienti, dar nu sunt recomandate pentru gatit.
Lucrul minunat despre uleiul din avocado este ca nu este doar un ulei superalimentar care poate fi folosit in produse negatite, cum ar fi salatele si sosurile, ci este, de asemenea, foarte recomandat pentru gatit.
De ce este uleiul de avocado un bun ulei de gatit? Totul se reduce la faptul ca are un „punct de fum” ridicat.
Punctul de fum al unui ulei este temperatura la care uleiul incepe sa fumege vizibil in tigaie. Chiar si un ulei sanatos, cum ar fi uleiul de masline bogat in beneficii, devine nesanatos atunci cand isi atinge punctul de fum si incepe sa elibereze radicali liberi.
Atunci cand un ulei atinge punctul de fum, structura uleiului incepe sa se descompuna, se pierd nutrientii, se schimba aroma si, cel mai periculos, se pot crea compusi ai radicalilor liberi care sunt daunatori pentru sanatate.
Punctul de fum ridicat al uleiului de avocado, care este estimat la 480 de grade Fahrenheit (250 de grade Celsius), il face sa fie o alegere de top ca ulei de gatit. Acest lucru va poate ajuta sa evitati eliberarea radicalilor liberi care vine odata cu utilizarea unui ulei pentru gatit care are un punct de fum prea scazut.
Date nutritionale
Spre deosebire de majoritatea fructelor care sunt bogate in carbohidrati, avocado este unicat in grasimi sanatoase.
Avocado nu contin colesterol sau grasimi trans si sunt bogate in vitamina E. Aceste fructe dense din punct de vedere nutritional contin, de asemenea, substante nutritive vitale precum tiamina, riboflavina si vitamina A.
La unele soiuri de avocado, pulpa contine pana la 25 la suta ulei nesaturat.
Nutritia uleiului de avocado nu vine cu toate substantele nutritive ale unui fruct de avocado in sine. Cu toate acestea, un ulei de avocado de inalta calitate este una dintre cele mai sanatoase alegeri de ulei de gatit, in special pentru focul mare.
Uleiul nerafinat care provine dintr-un avocado este de obicei de culoare verde, cu un miros bogat si gras. Daca uleiul este rafinat, atunci acesta are o culoare galbuie si are un miros mai putin puternic.
O lingura de ulei de avocado 100 la suta pur contine aproximativ:
- 125 calorii
- 14 grame de grasimi (1,5 grame de grasimi saturate, restul de grasimi mononesaturate si polinesaturate)
- 0 grame de carbohidrati, zahar sau sodiu
- 3,6 miligrame de vitamina E
Cele 14 grame de grasime din nutritia uleiului de avocado reprezinta aproximativ 22 la suta din aportul zilnic recomandat de grasimi. Desi acest procent de grasimi poate parea ridicat, profilul acizilor grasi arata astfel: Aproximativ 10 din cele 14 grame sunt grasimi mononesaturate sanatoase, iar doua grame sunt grasimi polinesaturate (de asemenea, o grasime sanatoasa).
Ulei de avocado vs. ulei de masline
Este uleiul de avocado mai bun pentru dumneavoastra decat uleiul de masline?
Cand vine vorba de uleiul de avocado vs. uleiul de masline, cele doua ofera multe dintre aceleasi beneficii, deoarece ambele sunt bogate in grasimi mononesaturate si vitamina E (desi uleiul de masline virgin contine ceva mai multa vitamina E). Ambele sunt legate de sustinerea sanatatii cardiovasculare, de reducerea inflamatiilor si de imbunatatirea sanatatii pielii.
Doua diferente cheie intre aceste doua uleiuri sunt gusturile si punctele lor de fum. Uleiul de masline are un gust mai apropiat de cel al maslinelor, in timp ce uleiul de avocado nerafinat (presat la rece) are un gust si o culoare naturala asemanatoare cu cea a avocado.
Ca si uleiul de avocado, uleiul de masline vine in diferite forme, inclusiv pur, virgin sau extra virgin. Uleiul de masline virgin si extravirgin sunt extrase prin presare la rece si sunt considerate a fi cele mai benefice – cu toate acestea, ele sunt mai susceptibile de deteriorare atunci cand sunt gatite la temperaturi ridicate, asa ca sunt cel mai bine folosite ca uleiuri pentru scufundari sau pentru a fi stropite pe alimente.
Uleiul de avocado are un punct de fum mai ridicat decat uleiul de masline. Punctul sau de fum este estimat la 250°C, in timp ce uleiul de masline are un punct de fum de aproximativ 191°C.
Prin urmare, este o alegere mai buna sa folositi uleiul de avocado atunci cand prajiti, coaceti sau faceti la gratar.
Cum se utilizeaza
Fie ca il achizitionati in scopuri culinare sau de infrumusetare, asigurati-va ca achizitionati un ulei de avocado care este 100% pur. Puteti gasi produse realizate cu ulei pur obtinut din avocado la cel mai apropiat magazin alimentar sau magazin naturist.
Avocado face parte din lista Clean Fifteen™, dar puteti opta sa cumparati ulei de avocado organic daca doriti. Uleiul de avocado extravirgin organic poate fi gasit in magazinele de produse naturiste, in marile supermarketuri si online.
Gatit:
Cand vine vorba de gatitul cu ulei de avocado, versiunea nerafinata a uleiului are un punct de fum mediu, asa ca este mai potrivit pentru gatit la temperaturi mai scazute sau pentru retete neincalzite, cum ar fi un ulei pentru dressinguri sau pentru scufundari.
Uleiul de avocado rafinat este adesea folosit pentru gatit la temperaturi inalte, datorita punctului sau de fum foarte ridicat, de cel putin 400ºF.
Cand vine vorba de consumul intern al uleiului de avocado, acesta poate fi folosit in acelasi mod in care ati folosi uleiul de masline. Folositi-l in locul altui ulei in dressingul dvs. de casa preferat, stropiti-l pe un sandvis, aruncati legumele in ulei pentru prajire sau folositi-l in urmatoarea dvs. creatie sarata.
Posibilitatile sunt cu totul infinite. Puteti folosi uleiul de avocado chiar si pentru par si piele.
Uleiul nedeschis obtinut din avocado are un termen de valabilitate de aproximativ 24 de luni, in timp ce uleiul deschis este cel mai bine utilizat in termen de sase luni de la deschidere. Pastrati intotdeauna uleiul intr-un loc racoros si uscat, ferit de caldura si lumina.
Riscuri si efecte secundare
Daca sunteti alergic la avocado, atunci, din pacate, va trebui sa evitati toate produsele care contin ulei de avocado, atat pentru uz culinar, cat si pentru uz medicinal si intern.
In plus, persoanele cu alergii la latex sunt mai expuse riscului de a fi alergice la avocado si la produsele din ulei de avocado. Alergia la latex este legata de anumite alimente – cum ar fi avocado, banane, castane, kiwi si fructul pasiunii – deoarece aceste alimente contin unii dintre aceiasi alergeni care se gasesc in latex.
In ceea ce priveste interactiunile cu alte medicamente, uleiul derivat din avocado poate reactiona cu warfarina, un anticoagulant care este utilizat pentru a incetini coagularea sangelui. Daca luati vreun anticoagulant, consultati medicul dumneavoastra pentru a discuta ce tipuri de uleiuri este mai bine sa consumati.
Concluzii:
- Uleiul de avocado este obtinut din avocado, care este un fruct bogat in grasimi sanatoase. Grasimile sunt acizi grasi mononesaturati impreuna cu unii acizi grasi polinesaturati, ambii cunoscuti pentru beneficiile lor pentru sanatate.
- Acest ulei este o alegere mai sanatoasa decat uleiurile foarte procesate si rafinate, cum ar fi uleiul de canola – in plus, uleiul obtinut din avocado are un punct de fum mai ridicat decat uleiul de masline, astfel incat este o alegere mai buna pentru gatit, mai ales la foc mai mare.
- Printre beneficii se numara o mai buna absorbtie a nutrientilor, ceea ce ajuta la stimularea unor lucruri precum sanatatea ochilor si imunitatea. Alte beneficii includ scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea sanatatii inimii si ajutarea afectiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul.
- Utilizarile nu se limiteaza la bucatarie, ci includ si aplicatii pentru piele si par, mai ales daca va luptati cu uscaciunea.
- Ulei de avocado vs. ulei de masline, care este mai bun pentru tine? Ambele pot adauga grasimi sanatoase in dieta ta, dar uleiul de avocado poate fi gatit cu el la temperaturi mai ridicate.
- Cautati ulei de avocado care este 100% pur, fara aditivi.